Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S 55-200 Cos swiszczy
rationen
18-10-2008, 23:52
Jak w temacie. Obiektyw na auto focus nie ostrzy calkowicie i aparat nie robi zadnych zdjec. Na manualu po recznym ostrzeniu wszystko jest dobrze i smiga bez problemu. Na auto cos szumi w obiektywie i koniec? Dodam, ze test byl w pokoju z osietleniem normalnym (niezbyt jasnym). Dodam, ze obiektyw nie byl uzywany i jest to nowka, wiec co jest nie tak?
Dziekuje za pomoc.
Adrian
autograf
19-10-2008, 00:10
Sprawdź, czy masz wajchę na korpusie przestawioną na Auto. Na obiektywie też sprawdź.
ew. po sprawdzeniu wajchy ;) przeczyść styki na obiektywie i przy bagnecie
autograf
19-10-2008, 00:17
Wódka, albo spirytyem. Się miało to samo ;)
rationen
19-10-2008, 00:59
Styki przeczyszczone - nic.
Wajha na obiektywie tez i nic, choc na aparacie nie mam nnic (tak mi sie wydaje), w menu sprawdzilem, ale tam jest tylko wlaczanie/wyl.
Na obiektywie 18-55 smiga bez problemu, dopiero po zmianie sa problemy.
Na tym przy nacisnieciu spusty cos szumi (w srodku obiektywu), jak by sie mialo nastawiac, ale nic sie nie dzieje!!! Pstryka jedno na sto nacisniec spustu.
Dodam,ze aparat to d60 (nie mowcie o braku srubokretu - byl to swiadomy wybor).
Dzieki
Adrian
autograf
19-10-2008, 01:12
Na każdym polu AF - ten obiektyw Ci pływa?
Spróbuj na bocznych AF-ach.
rationen
19-10-2008, 01:19
Probowalem na wszystkich naraz i na pojedynczych. Dodam, ze pierscien nastawu ostrosci wogole sie nie porusza. Dla mnie wyglada to jak uszkodzony silniczek.. Bo wszytsko ok na manualu, a na auto kila i mogila i nawet nie drgnie.
Dzieki
Adrian
autograf
19-10-2008, 01:23
Ostania rada - podepnij to szkło pod inny korpus. Zobaczymy co będzie wtedy.
rationen
19-10-2008, 01:34
I tu pupa, nie mam innego Nikona w zasiegu, a szkoda. Trudno, zawsze jest gwarancja, alebo ten pan co mi go sprzedal bedzei cierpial.
Dzieki
skoro masz gwarancję to już nie baw się tylko czym prędzej skorzystaj z niej ;)
jacektechnik
20-10-2008, 22:37
D60 nie ma silnika w puszce może słoik nie posiada silnika a to co szumi to przymykająca się przysłona sprawdź w instrukcji obsługi na str. 146 zgodność obiektywu.
rationen
23-10-2008, 08:41
To jest kitowy obiekty nr. 2. Wiec podejrzewam, ze jest kompatybilny. A tak apropo srubokreta to zawsze mam na wszelki wypadek w torbie (jakby cos bylo nie tak).
Dzieki