Zobacz pełną wersję : Blokada ekspozycji a SB-800
Al Bundy
23-06-2006, 14:57
Nie wiem czemu dopiero teraz ale zaczęło mnie to irytować. Już opisuję problem...
Aparacik bez lampy pozwala na zablokowanie ekspozycji na najjaśniejszym obiekcie i zrobienie setek zdjęć bez kolejnych pomiarów czasu naświetlania. Jednak właśnie teraz chciełem to wykożystać przy błyskaniu lampą tak aby nie przepalic najjaśniejszego obiektu. Czy ktoś wie jak można zablokować ekspozycję przy TTLu? W manualu sprawa prosta - ustawiam błysk i jadę ale nie będę miał czasu na próby. Chciałem wycelować w obiekt - założyć blokadę siły i ogień z następnymi zdjęciami. Problem polega na tym że najjaśniejszy obiekt nie jest motywem a lampa olewa blokadę ekspozycji na nim i przedłyskami dopasowuje się do obiektu w centrum...
A może ja się cofam w rozwoju? POMOCY !
Problem polega na tym że najjaśniejszy obiekt nie jest motywem a lampa olewa blokadę ekspozycji na nim i przedłyskami dopasowuje się do obiektu w centrum...
Czy to nie jest tak, że:
1. W menu blokada flasha zamiast AE/AF
2. W wizjerze obiekt w centrum i wciskamy przycisk AE-L/AF-L. Lampa wtedy sobie błyśnie, zmierzy, zapamięta....
3. Kadrujemy jak chcemy i robimy zdjęcie...
Al Bundy
23-06-2006, 15:16
No faktycznie - nie wiem jak mogłem tego wcześniej nie robić ?
MASZ BROWARA PRZY NAJBLIŻSZEJ OKAZJI :D
[ Dodano: Pią 23 Cze, 2006 ]
Hmmm - tylko nie zwróciłem uwagi czy zapamięta to na stałe czy do czasu pierwszego zdjęcia a potem znów czeka mnie ten zabieg... Tak bym nie chciał...
czy zapamięta to na stałe czy do czasu pierwszego zdjęcia a potem znów czeka mnie ten zabieg... Tak bym nie chciał...
Jak przesuniesz ten suwaczek z kropką i "L" na "L" obok slotu na kartę, to zapamięta do czasu kolejnego wciśnięcia przycisku AE-L/AF-L.
Chyba ;)
chyba jednak nie zapamieta, ja za kazdym razem blyskam i blokuje ekspozycje lampy a potem po przekadrowaniu robie zdjecie, wtedy nie ma juz przedblysku tylko moc jest zapamietana z pomiaru... z drugiej strony taka blokada na stale nie wiem czy by sie sprawdzila bo w sumie wystarczy zmiana odleglosci od obiektu i juz pomiar zrobiony chwile wczesniej staje sie z lekka bezuzyteczny...
Al Bundy
23-06-2006, 15:29
eclipse, przy lampie zmiana o metr czy dwa nie ma dużego znaczenia... Musi być sposób...
Al Bundy, no to chyba pozostanie ci jedynie manualne ustawienie mocy
Zaraz, zaraz....
Dlaczego nie zapamięta? Zapamięta, tyle, że nie do wszystkich warunków taka zmierzona i zapamiętana siła błysku będzie prawidłowa! Przecież to na jedno wyjdzie czy zablokuję siłę błysku zmierzoną automatem na policzku spot, czy ustawię ją manualnie... Jak manualnie ustawię siłę błysku to przecież też, jak się przesunę o 10 metrów i obrócę o 180, nie koniecznie będzie to dobre ustawienie...
Chyba ;)
B.K., z tego co mi wiadomo blokada ekspozycji lampy dziala do wyzwolenia migawki lub do wylaczenia pomiaru ekspozycji w korpusie
B.K., z tego co mi wiadomo blokada ekspozycji lampy dziala do wyzwolenia migawki lub do wylaczenia pomiaru ekspozycji w korpusie
Nawet jak suwaczek jest w pozycji "Locked"?
Digitutor (http://www.nikondigitutor.com/eng/d70/select.php?menu=1&sub=b11&num=51) mówi coś innego: "Repeat steps 5 & 6 to take additional shots [...]" oraz "Press AE-L/AF-L button to retlease FV lock"...
Odwołuje się do Digitutora, bo nie mam przy sobie aparatu.
Al Bundy,
przy lampie zmiana o metr czy dwa nie ma dużego znaczenia
hmmm, gdzies widzialem wzor do obliczania spadku mocy swiatla wraz z odlegloscia, i chyba jednak 2 metry to juz cos znaczy... a moze sie myle ?
[ Dodano: Pią Cze 23, 2006 3:59 pm ]
B.K.,
Nawet jak suwaczek jest w pozycji "Locked"?
ale jaki suwaczek ? masz na mysli L do blokowania wybierania pol ostrosci?
ale jaki suwaczek ? masz na mysli L do blokowania wybierania pol ostrosci?
Właśnie ten. No, do FV on też chyba służy? Nie?
Wiesz, możesz mieć rację.
;)
B.K., juz nie mam D70 ale z tego co pamietam to nie sluzy do niczego innego jak tylko do pol ostrosci ;)
B.K., juz nie mam D70 ale z tego co pamietam to nie sluzy do niczego innego jak tylko do pol ostrosci ;)
Poddaję się. Do blokady pól ostrości na pewno. Czy do ekspozycji też - już nie jestem taki pewien... :oops:
Może dlatego tak pomyślałem, bo mam go zawsze "zalockowanego"...
Pozostaje lektura manuala lub empiryczne ćwiczenia na froncie.
B.K.,
"Repeat steps 5 & 6 to take additional shots [...]" oraz "Press AE-L/AF-L button to retlease FV lock"
zgadza sie, ja troszke sie pomylilem, blokada blysku nie znika po wyzwoleniu migawki a jedynie po wylaczeniu sie pomiaru ekspozycji w korpusie, ja mam wylaczanie swiatlomierza w body ustawione na czas najkrotszy i to mnie zmylilo, dlatego tez robie blokade przed kazdym zdjeciem, faktycznie jesli ustawi sie w body maksymalny czas pracy pomiaru to wtedy blokada blysku bedzie zapamietana na dluzej ale i aku pociagnie wtedy krocej...
Eclipse, z suwaczkiem blokady pola ostrości masz absolutną rację. Jest w tym przypadku zupełnie zbędny - sprawdziłem: w instrukcji ani słowa o nim. Moje przyzwyczajenie. Al, nie musisz więc machać suwaczkiem ;)
Al Bundy
24-06-2006, 18:58
A możecie powiedzieć gdzie ta opcja jest w D200? Szukałem z godzinę a nie miałem instrukcji...
Al Bundy, FV Lock - opcja f4 (Assign FUNC Button) w menu ustawien uzytkownika, swoja droga takie dzialanie tego przycisku jest domyslnie ustawione w D200