PDA

Zobacz pełną wersję : kalibracja monitora.

YaPKnn
18-10-2008, 14:48
Witam,

udało mi się pożyczyć z pracy kalibratorek do monitora uzywany przez DTP, niestety nie ma do niego programu na linuxa. W związku z tym pytanie czy jak podłączę ten monitor do laptopa, a potem przeniosę i zaaplikuję plik *.icc na linuxa to będzie ok? Czy tutaj ma również znaczenie karta graficzna ?

Pawel.

barracuda
18-10-2008, 15:28
Moja rada. Najlepiej nie używaj kalibratorów. Skalibruj monitor tak żeby było widoczne różnice na końcach paska z jego ciemnej i jasnej strony ale jeśli chodzi o kolory i jasność, to najlepiej weź odbitkę z zakładu w którym zwykle wywołujesz i patrząc na nią dostosuj kolory monitora do odbitki.

YaPKnn
18-10-2008, 18:20
Właśnie cały numer polega na tym, że nie wywołuję bo w firmie w DTP, mają takie drukarki, że fotki wychodzą lepiej niż w labie. Jak zapytałem chłopaków, jak zrobić tak żebym miał na monitorze to co u nich wychodzi z drukarki, to dali mi kalibrator :)

Valdek_Tychy
18-10-2008, 18:54
Moja rada. Najlepiej nie używaj kalibratorów. Skalibruj monitor tak żeby było widoczne różnice na końcach paska z jego ciemnej i jasnej strony ale jeśli chodzi o kolory i jasność, to najlepiej weź odbitkę z zakładu w którym zwykle wywołujesz i patrząc na nią dostosuj kolory monitora do odbitki.

Z całym szacunkiem ale kolega raczy bzdury prawić.Dobrze skalibrowany monitor (dobry monitor) za pomocą kalibratora wyświetla prawidłowo barwy i tonacje.Mam w pracy monitory na których pracuję a które co jakiś czas sprawdzam kalibratorem i ewent.wprowadzam poprawki i zawsze otrzymuję z labu zdjęcia takie jak chcę

barracuda
20-10-2008, 07:05
Miałem skalibrowany monitor kalibratorem i oglądając zdjęcia w domu byłem zadowolony. Ale te same zdjęcia wywołane w labie raczej nie były dobrej jakości, głównie jeśli chodzi o kolorystykę. Więc co mi daje skalibrowanie monitora jeśli na papierze wychodzi coś innego...

amator_r
23-10-2008, 15:11
Miałem skalibrowany monitor kalibratorem i oglądając zdjęcia w domu byłem zadowolony. Ale te same zdjęcia wywołane w labie raczej nie były dobrej jakości, głównie jeśli chodzi o kolorystykę. Więc co mi daje skalibrowanie monitora jeśli na papierze wychodzi coś innego...

to kwestia przestrzeni kolorów. jeśli miałes poprawnie skalibrowany monitor i chcesz żeby zdjęcia na monitorze wyglądały tak jak później z LABu, to powinieneś poprosić o profil kolorów z takiego zakładu (porządny LAB powinien takie coś udostępnić) i wtedy np. w PS konwertujesz do profilu z LABU i wtedy będziesz widział na monitorze to, co da Ci LAB (przynajmniej w teorii).