PDA

Zobacz pełną wersję : odchudzanie twarzy w PS jak?

skarab
18-10-2008, 14:26
tak jak w temacie może ktoś ma tutka z odchudzania twarzy?? sylwetkę potrafię odchudzić ale z twarzą mi nie idzie :(

puchbeary
18-10-2008, 15:17
a jaka to różnica w odchudzaniu twarzy a całej sylwetki - jedynie rozmiar i nacisk zastosowanego narzędzia. Filtry skraplanie i jedziesz.

fragles
18-10-2008, 16:01
puchbeary
można też cieniować - nie tylko "fizycznie" odchudzać

puchbeary
18-10-2008, 16:20
interesujące - powiedz więcej. Do tej pory używałem zawsze liquify

fragles
18-10-2008, 16:25
Kiedyś udało mi się jakąś okrągłą twarz optycznie nieco wyszczuplić dodając cienie tam, gdzie szczupła twarz powinna mieć lekki cień i dodatkowo przyciemniając obie strony twarzy (jej boki).
Mam tu na myśli naprawdę dość subtelne przyciemnienia. Chodzi o stworzenie wrażenia, że "tak się ułożyło światło".
Używałem warstw dopasowania, krzywych (lub leveli), masek.

puchbeary
18-10-2008, 16:30
Znakiem tego manipulacja odbiorem obrazu a nie obrazem. to może dawać dobre efekty ale jest chyba tez znacznie bardziej wymagające.

autograf
18-10-2008, 16:50
Puchbeary, Fragles ma racje. Natknąłem się ostatnio na tutorial w sieci - gdzie m.in. jednym elementem postpr. było takie cieniowanie.

Efekty zadowalające!

skarab
18-10-2008, 17:12
autograf a masz gdzieś link do tego?

puchbeary dzięki za pomoc :) wiem, że skrapalanie ale jakoś sylwetke łatwiej wiesz bo oczy i usta mi problem sprawiają ;)
jak ktoś ma jakiegos tutka to z przyjemnością przyjmę ;)

mikkay
06-11-2008, 11:53
Kiedyś udało mi się jakąś okrągłą twarz optycznie nieco wyszczuplić dodając cienie tam, gdzie szczupła twarz powinna mieć lekki cień i dodatkowo przyciemniając obie strony twarzy (jej boki).
Mam tu na myśli naprawdę dość subtelne przyciemnienia. Chodzi o stworzenie wrażenia, że "tak się ułożyło światło".
Używałem warstw dopasowania, krzywych (lub leveli), masek.

Masz gdzieś ten przykład? Chętnie bym zobaczył. Dzięki ;)

fragles
06-11-2008, 12:59
Masz gdzieś ten przykład? Chętnie bym zobaczył. Dzięki ;)

Ja nawet nie pamiętam kiedy i komu to robiłem :mrgreen: tak więc nie pomogę... Ale zbliża mi się pewna okazja do focenia, gdzie być może będę musiał pokombinować w ten sposób (chyba, że makeupistka się spisze...) - wtedy się pochwalę :)

Czornyj
06-11-2008, 13:04
Liqiufy+cieniowanie dodge/burn toolem. Wstaw jakieś zdjęcie, to zrobimy małą demonstrację.

autograf
06-11-2008, 18:06
Znalazłem. Obejrzyjcie do końca: http://www.dfv.pl/warsztaty-photoshop-2.html?id=490

Calme
06-11-2008, 23:43
Czasami nawet całkiem śmiesznie i nie najgorzej wychodzi wyszczuplanie twarzy przy użyciu Ctrl T czyli Free Transform :mrgreen: jak to mawiam - wychodzą wtedy takie "kinowe" kadry...