Zobacz pełną wersję : Jak długo???
To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich.
Nabyłem drogą kupna lampę SB-800, nówka sztuka. Niby wszystko OK, ale zaobserwowałem coś co mnie zaniepokoiło. Mianowicie, przy ustawieniu manual, siła błysku 1/1, po wyzwoleniu błysku zanim zaświeci się kontrolka READY mija 25-27 sekund... Testowałem na bateriach alkalicznych, aku 1300 mAh, aku 2400 mAh... Za każdym razem to samo. Instrukcja mówi o ładowaniu w 4-7 sekund, w zależności od zastosowanego zasilania. Czemu trwa to tak długo? Proszę o poradę, bo zaczynam się martwić...
autograf
18-10-2008, 02:08
Jakie masz akumulatory?
GP 1300 mAh, Forever 2400 mAh
Sprawdziłem przed chwilką, SB800 + 5xEneloop po kilkuset błyskach (500-600) - po wyzwoleniu 1/1 ładują mi lampę w ~4s
Po wyzwoleniu błysku w manualu 1/1, moje sabinki ( Sb600 i Sb800 ) ładują się ok 4 sekundy, akumulatorki GP2300.
Na Sanyo Eneloop (2000 mAh) -- niecale 4 sekundy.
weelkoo, sprawdz na jeszcze innych aku.
Duracell 2650-mAh - nieco ponad 3 sekundy.
Przetestuj inne aku.
Jeśli z nowymi bateriami alkalicznymi lub świeżymi akumulatorami (w obu przypadkach dobrej, znanej marki) lampa nadal ładuje się >20 sekund, to moim zdaniem jest uszkodzona. Reklamuj. Ale żeby się w sklepie nie wygłupić, najpierw jeszcze sprawdź z dobrymi bateriami. Aku GP 1300 zapewne nie są najnowsze, a marce Forever, wybacz, nie ufam...
No właśnie. Akumulatorki są wyjęte prosto z ładowarki, nie są najnowsze, ale trzymają jeszcze dobrze. Zakupię jeszcze komplet nowiutkich baterii alkalicznych. Jeśli nie będzie poprawy, to w poniedziałek jadę do sklepu i reklamuję sprzęt. Ciekawe czy da radę wymienić na nowy, czy pójdzie do naprawy... Kurde, nówka a już popsuta... Świat się kończy... :(
autograf
18-10-2008, 20:10
Jak na mój gust to wina nie jest lampy. Kup dobre ogniwa.
Polsar74
18-10-2008, 20:12
GP 1300 mAh, Forever 2400 mAh
mam nadzieję że nie 2 szt GP i 2 szt Forever ? - bo jeśli tak to znasz juz odpowiedź :-)
pzdrw
Jakub K.
18-10-2008, 21:59
Moim zdaniem to aku. Mam SB600 i lampa zachowuj się podobnie jeżeli na przykład jeden aku nie trzyma parametrów a to zdarza sie dosyć często. Możę to głupi pomysł ale kup ładowarkę BC700 albo BC900 wtedy sie temat wyjaśni a dodatkowo na bieżąco będziesz miał obraz tego co pakujesz do lampy i innych urządzeń. Ja też się kiedyś zastanawiałem nad usterką lampy - był to bodziec do zakupu porządnej ładowarki. Wszystko się wyjaśniło i część starych aku poszła to utylizacji.
mam nadzieję że nie 2 szt GP i 2 szt Forever ? - bo jeśli tak to znasz juz odpowiedź :-)
pzdrw
Nie, 4 GP i 4 Forever. Co prawda możliwe jest iż jeden z kompletu jest nieco słabszy i stąd to wszystko. Jutro idę na chrzciny do siostrzenicy żony, więc będzie okazja sprawdzić lampę w kościele (a tam potrzeba pałera...). Oczywiście kupię też nówki baterie, i zobaczymy co będzie. Pozdr.
t.kasyna
19-10-2008, 17:21
SB-900 na 4x Sanyo Eneloop 2000 mAh w M1/1 ładuje niecałe 4 sekundy
LordRamzes
19-10-2008, 17:31
To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich.
Nabyłem drogą kupna lampę SB-800, nówka sztuka. Niby wszystko OK, ale zaobserwowałem coś co mnie zaniepokoiło. Mianowicie, przy ustawieniu manual, siła błysku 1/1, po wyzwoleniu błysku zanim zaświeci się kontrolka READY mija 25-27 sekund... Testowałem na bateriach alkalicznych, aku 1300 mAh, aku 2400 mAh... Za każdym razem to samo. Instrukcja mówi o ładowaniu w 4-7 sekund, w zależności od zastosowanego zasilania. Czemu trwa to tak długo? Proszę o poradę, bo zaczynam się martwić...
Po prostu 1300 mogą się okazać "za słabymi" akumlatorami i dla tego tak się dzieje a aku 2400 Jeśli są już znacznie zużyte objawy będą podobne , więc ja obstawiam jednak na winę zasilania , ale można to sprawdzić , kup zwykłe alkaiczne baterie i sprawdź ;-), (Jeśli stosowałeś np 2x1300i2x2400 to jest to już w ogóle zrozumiałe ;-) )
Heja!
Zakupiłem 4 baterie alkaliczne od Sony'ego. Lampa ładuje się 4 sek. Ufff... Dobrze, że to słabe aku powodowały tak długie ładowanie. Dziękuję wszystkim za wsparcie w tych trudnych chwilach niepewności... :)
Pozdr.
Jakub K.
20-10-2008, 22:05
Heja!
Zakupiłem 4 baterie alkaliczne od Sony'ego. Lampa ładuje się 4 sek. Ufff... Dobrze, że to słabe aku powodowały tak długie ładowanie. Dziękuję wszystkim za wsparcie w tych trudnych chwilach niepewności... :)
Pozdr.
No 4 alkaliczne Sony to raczej krótkotrwałe rozwiązanie. Dalej będe pisał za tym abyś nabył porządną ładowarkę. Nie wiem na ile wiarygodne są wyświetlane przez BCXXX parametry ale na przykład jak zestaw aku leży dłuższy czas to czasami wymaga 2 krotnego ładowania i rozładowania aby był w pełni użyteczny - i to nie jakieś no name aku. NIe będę się wypowiadał na temat enelopow i tym podobnych bo nie uzywałem - z tego co tutaj piszą właśnie one rozwiązują ten problemy, co nie zmienia faktu że należałoby je również ładować w czymś porządnym.