PDA

Zobacz pełną wersję : Wywolanie zdjęć

rupi
17-10-2008, 18:59
Witam :)
Dziś po raz pierwszy w Ostrowcu odebrałem zdjęcia z labu... i tragedia.Zdjęcia mają wzmocnione kolory i kontrast w porównaniu z tym co widać na monitorze, a w miejscach jasnych stała się jakaś tragedia- straszna pikseljoza. I nie wiem co jest nie tak- źle skalibrowany monitor, coś nie tak poszło w obróbce, a nie widać tego na ekranie, zły profil kolorów( zdjęcia w sRGB), czy może pan z labu coś nawyczyniał ??

artko
17-10-2008, 19:52
A czy oddawałeś zdjęcia do zakładu który ma maszynę Frontier ? Te laby zdaje się mają automatykę której jeśli się nie wyłączy to podnosi bardzo kontrast i generalnie zbyt mocno wyostrza zdjęcia. Oczywiście wszystko zależy od osoby która lab obsługuje. Ze swojej strony polecę ci dać sobie spokój i nie eksperymentować z różnymi labami tylko od razu wysłać zdjęcia do jakiegoś sprawdzonego , np. bardzo polecanego na tym forum Diprint.

rupi
17-10-2008, 22:03
właśnie tez myślałem o wysyłkowym labie... i chyba tak zrobię :)

trud
17-10-2008, 22:53
"99% klientów labów chce mieć zdjęcia bardzo kontrastowe, bajecznie kolorowe i żeby wszystkie osoby na nich mieły jasne twarze. Proszę dopisać na kopercie 'bez korekcji' i tak będzie"

Taką odpowiedź dostałem w moim labie jak byłem tam po raz pierwszy i dostałem do ręki mniej więcej to, co opisałeś. Dodatkowo udostępnili mi materiały bym mógł ustawić swój sprzęt do ich maszyny. Teraz jestem zadowolony.