PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pyszny szczyt

aficionado
17-10-2008, 16:33
Tatry lato 2008

Chętnie poznam wasze zdanie :)

Nikon d80 + sigma 10-20
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img413.imageshack.us/img413/376/pysznymln9.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img355.imageshack.us/img355/673/widok8mmg5.jpg)

Nostromo
17-10-2008, 17:12
Podobają mi sie foty

Grzybu
17-10-2008, 17:18
W zasadzie to całkiem przyzwoite zdjęcia. Drażnią mnie trochę te smoliste cienie. Chyba trochę przegięte

harb
17-10-2008, 17:32
W zasadzie to całkiem przyzwoite zdjęcia. Drażnią mnie trochę te smoliste cienie. Chyba trochę przegięte

to samo chciałem napisać - wyglada to bardzo nienaturalnie :-D

David012
17-10-2008, 17:35
Widze tam jakieś niebieskie przebarwienia.. Hmm może brak filtra UV?

aldus
17-10-2008, 17:35
Oba fajne, oba strzelone z Łomnicy (?). Wspaniałą miałeś pogodę, zazdroszczę. Zastanawia mnie tylko tak duża rozbieżność w balansie bieli - pierwsze zdecydowanie ciepłe, drugie zdecydowanie zimne (chyba używałeś automatycznego WB). Na jedynce przydałoby się rozjaśnić pierwszy plan i trochę zneutralizować niebieskość na nizinie.
Na koniec: w polskiej nomenklaturze ten szczyt to Durny Szczyt.

malasana
17-10-2008, 19:14
Dwojka sie calkiem podoba, natomiast na 1 lewa strona sprawia wrazenie, jakby byla wyciagana z cienia za wszelka cene.

rooner
17-10-2008, 19:17
Oba ciekawe
mz jedynka jakbybardziej;)

Marek-frotka
17-10-2008, 19:40
Fajne zdjęcia.
Jedynka w cieniach trochę za ciemno - bynajmniej na moim lapku.
Pozdrawiam

aficionado
17-10-2008, 20:33
Oba fajne, oba strzelone z Łomnicy (?). Wspaniałą miałeś pogodę, zazdroszczę. Zastanawia mnie tylko tak duża rozbieżność w balansie bieli - pierwsze zdecydowanie ciepłe, drugie zdecydowanie zimne (chyba używałeś automatycznego WB). Na jedynce przydałoby się rozjaśnić pierwszy plan i trochę zneutralizować niebieskość na nizinie.
Na koniec: w polskiej nomenklaturze ten szczyt to Durny Szczyt.

Oczywiscie z Łomnicy :)
Jesli chodzi o balans bieli to nie automatem a ręcznie i może właśnie dlatego te zdjęcia tak się różnią. Zwykle zmieniam ustawienia, sprawdzam, które lepsze a w efekcie otrzymuję pełną gamę kolorystyczną - z czego każde inne.
A jesli chodzi o polskie nazwy....jest kłopot....nie znam ich. Na oczy polskiej mapy słowackich tatr nie widziałam. Zresztą..ratownicy słowaccy mówią aby w ich kraju używać słowackich nazw. To i polskich znać nie musze :)

aldus
17-10-2008, 22:46
Oczywiscie z Łomnicy :)
Jesli chodzi o balans bieli to nie automatem a ręcznie i może właśnie dlatego te zdjęcia tak się różnią. Zwykle zmieniam ustawienia, sprawdzam, które lepsze a w efekcie otrzymuję pełną gamę kolorystyczną - z czego każde inne.
A jesli chodzi o polskie nazwy....jest kłopot....nie znam ich. Na oczy polskiej mapy słowackich tatr nie widziałam. Zresztą..ratownicy słowaccy mówią aby w ich kraju używać słowackich nazw. To i polskich znać nie musze :)
W kwestii WB: skoro ręcznie to dość dziwne te różnice, zważywszy na to, że czas pobytu na szczycie jest dość krótki, pogoda raczej stabilne, więc warunki nie za wiele się zmieniały.
W kwestii nazewnictwa: Słowacy niezbyt chętnie przyjmują do wiadomości istnienie polskich nazw szczytów, dolin i innych zacnych miejsc w ichniej części Tatr, co w niczym nie zmienia faktu, że takowe istnieją. Oczywiście nie musisz ich znać, to Twoje prawo i Twój wybór. Czasami jednak warto: w wolnej chwili jak będziesz dysponował mapą z nazwami zarówno po słowacku, jak i po polsku, poszukaj miejsca, a raczej miejsc, o nazwie Mały Lodowy Szczyt (Maly ladovy stit - piszę bez słowackich znaków diakrytycznych) :). Zobaczysz wtedy, że taka wiedza czasami może się przydać.

aficionado
18-10-2008, 07:54
Warunki się faktycznie, aż tak dużo nie zmieniły choć byłam tam ok 1,5 godziny a zdjęcia są robione z 40 min odstępem. A różnice są jak najbardziej normalne - przynajmniej dla mnie - bo wiem jak potrafie pomieszać w ustawieniach :) I absolutnie się nie tłumaczę....chciałam poznać Wasze zdanie i oczywiście je szanuje :)

Seeker
18-10-2008, 19:32
Nie jest zle, a nawet jest niezle. Kadry przyzwoite, a niuanse pewnie szybko opanujesz.