Zobacz pełną wersję : [d80] BW foto
victor7577
17-10-2008, 15:27
Mam pytanko a nie mam przy sobie instrukcji. Da się jakoś zrobić żeby od razu foto było robione jako czarnobiałe czy koniecznie trzeba to samemu sobie potem obrabiać za pomocą aparatu bądź PSa?
Nie wiem czy mi sie dobrze zdaje ale chyba d80 ma w menu ustawienie ze odrazu Ci zapisuje B&W,
ale proponuje poczytac jak samemu w programie graficznym to zrobic - efekty sa nieporownywalnie lepsze
jak zrobisz to sam a nie pozwolisz na to tworcy softu do Twojego aparatu ;)
edit:
nie masz instrukcji a aparat masz? jak aparat masz to latwo to mozna sprawdzic prawda?
jacekplacek
17-10-2008, 15:50
da sie
Menu fotografowania->Optymalizacja zdjęć
i tam masz BW
ale proponuje poczytac jak samemu w programie graficznym to zrobic - efekty sa nieporownywalnie lepsze
tu sie zgodze ale w d80 mozesz ustawic filtry czerwony, pomaranczowy, zolty, zielony co -az sie zdziwilem- tez daje ladne efekty. ale fakt faktem na kompie mozna to zrobic lepiej :)
a co do tematu to ustawia sie to w menu fotografowania -> optymalizacja zdjec -> czarno-biale
tu sie zgodze ale w d80 mozesz ustawic filtry czerwony, pomaranczowy, zolty, zielony co -az sie zdziwilem- tez daje ladne efekty. ale fakt faktem na kompie mozna to zrobic lepiej :)
no i na monitorze kompa widac "troszke" wiecej niz na pleckach D80 ;)
nonnatus
17-10-2008, 17:37
Mam pytanko a nie mam przy sobie instrukcji. Da się jakoś zrobić żeby od razu foto było robione jako czarnobiałe czy koniecznie trzeba to samemu sobie potem obrabiać za pomocą aparatu bądź PSa?
a możesz powiedziec po co Ci takie ustawienia?
przecież to samo możesz osiągnac dwoma kliknięciami w każdym programie.
a konwersja w aparacie na czarnobiel jest płaska i nijaka.
więc pytam po co Ci to???
victor7577
18-10-2008, 13:50
tylko dlatego chciałem to zobaczyc zaraz po zrobieniu bo pewne ujęcia inaczej widać w kolorze a inaczej w BW...nabierają dopiero uroku. Ale skoro mówicie że w PS sa lepsze efekty to w takim razie nic nie będę zmieniać w ustawieniach.
tylko dlatego chciałem to zobaczyc zaraz po zrobieniu bo pewne ujęcia inaczej widać w kolorze a inaczej w BW...nabierają dopiero uroku. Ale skoro mówicie że w PS sa lepsze efekty to w takim razie nic nie będę zmieniać w ustawieniach.
ot tak wierzysz nam sa slowo?
lepiej sam sie pobaw i zobacz - moze akurat Tobie bardziej przypasuje to co wypluje z siebie aparat :)
arutrek2-
18-10-2008, 17:58
Ja osobiście na BW z body nie narzekam;)
velaskez
18-10-2008, 17:58
a w ogóle to robisz kolor, potem w podglądzie klikasz OK, filtry, BW i porównujesz 2 foty, Kolor i BW:) jeśli już tak Ci na tym zależy