Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Metz 54 mz 4 + kostka

cyrus8
17-10-2008, 15:19
Witam,
Przymierzam się do kupna błyskacza, w ostatniej chwili przed kupnem sb-800 kolega pokazuje mi swojego Metz'a z kostką pod Canon'a. Miałem tylko chwilę na podłączenie i lampa działa, ale co powinienem wiedzieć o takiej konfiguracji?
Spodziewam się, że jakieś funkcje nie będą dostępne dopóki nie kupie kostki Nikona. Proszę o jak najwięcej informacji i głosów na TAK lub na NIE.
Pozdrawiam

jurekb
17-10-2008, 17:24
Istotne jest do jakiego body go podpinasz. Jeśli do Canona, a kostka jest w wersji większej lub równej od M4 to obsłuży Ci wszystkie tryby Canona.
Jeśli do Nikona to nie obsłuży nawet zwykłego TTL, nie mówiąc o iTTL.
Do D40, D40x, D60 musisz mieć kostkę w wersji M7. do pozostałych M6.

cyrus8
18-10-2008, 00:14

Chcę ją podpiąć do D80, a czy z sabiną potrzebuje kostek??

jurekb
18-10-2008, 13:03

Do D80 wystarczy kostka M6 aby obsłużyć zaawansowane tryby oświetlenia błyskowego nikona. http://www.metz.de/en/photo-electronics/sca-adapter.html

Chcę ją podpiąć do D80, a czy z sabiną potrzebuje kostek??
Nie z sabiną nie, bo to jest lampa dedykowana tylko do nikonów. Natomiast system SCA Metza został tak pomyślany żeby można było stosować jedną lampę z body różnych producentów, poprzez zamienne adaptery "kostki".
Są też kostki do zdalnej współpracy lamp Metza SCA3082, dzięki którym można, mając klika lamp stworzyć coś w rodzaju CLSa nikona. Wtedy lampa zamontowana na body steruje lampami pozostałymi.

Smurf
19-10-2008, 13:08
Jeżeli lampa jest bez literki "i" w nazwie, nie ma mowy o żadnym TTL-u z cyfrowymi Nikonami, niezależnie od modelu kostki SCA.

jurekb
19-10-2008, 13:21
Zgadza się. Cenna uwaga, na który to szczegół trzeba zwrócić uwagę, ale to właśnie jest pod linkiem do metza, który podałem.

cyrus8
20-10-2008, 12:33
Po tylu cennych radach zostało mi tylko negocjować cenę. Ale pomimo wszystkiego chyba wybiorę system, ot tak żeby nie kombinować:) Dziękuję wszystkim.

Nifir
10-11-2009, 01:23
Przepraszam, że otwieram stary temat, ale pokrywa się z moim problemem, a nie chcę śmiecić nowymi tematami.

54 MZ 4 bez i nie będzie działał w cyfrówkach w trybie iTTL, ale czy to oznacza, że w ogóle nie wyzwoli błysku, czy będzie działać, ale tylko w trybie manualnym?
Taka lampa będzie działać pod radiowyzwalaczami?

JacekCz
10-11-2009, 16:11
ja w takim dokumencie do archiwalnych lamp (z www metza ) SCA_Adapter_Archive_GB.pdf wyczytuję że do tel lampy D40-D80 kostka SCA 3402 powyżej M8 a i tak obiecują tylko M i A czyli dawniej zwany thiristor. Skoro tak, lampę thiristor można kupić za 100-200 zł i potencjału metza (prawie) nie wykorzystasz.

Też podchodziłem do tematu i zrezygnowałem.

cyrus8: Że kumplowi na Canonie działa, nie stwierdzisz tak pobieżnie jakim trybem. Tryb A daje całkiem fajne naświetlenie za wyjątkiem makro, filtrów na obiektywie itp utrudnień (to automatycznie robi tylko TTL/iTTL ). (Sprawdzisz to jeśli paluchem zatkasz takie okienko z przodu LAMPY - co da przepał - dowód na tryb A).
Chyba że uzyskasz dobrą cęnę .... zawsze to markowa lampa choć do analoga (bez 'i').

Nifir
10-11-2009, 21:08
Hmm... teraz w takim razie wyskoczę z bardzo amatorskim pytaniem, więc lepiej złapcie się krzesła. :) Tryby M i A mi nie wystarczą? Co oferują współczesne lampy, że warto akurat je kupić?
Czy by wyzwolić lampę w trybie manualnym nie wystarczy mi pole stykowe na środku lampy i czy przypnę do Nikona lampę systemową, czy np. z Canona, to błysk się wyzwoli wedle ustawień na lampie?

MirekM
10-11-2009, 21:32
Centralny styk pozwoli na tryb M i A , bez względu na system . Pozostałe styki to TTL z wariantami , zoom lampy obiektywem , lampka wspomagania AF i tu już zgodność systemowa. Do trybu A nieco parametrow trzeba wstawić ręcznie .

Nifir
10-11-2009, 22:12
Właśnie jeden sprzedawca dopowiedział mi, że jego 54 mz 4 testowany na d80 w ogóle nie wyzwala błysku. Jeżeli tak, to pozostaje chyba tylko lampa systemowa... A może ktoś testował sam i ma inne doświadczenia? Może tamten gość coś przeoczył? Kurcze, jak mam zrobić zestaw reporterski na 3 lampach, to mnie wyjdzie 5 tysięcy...

adolfik9501
10-11-2009, 23:15
Tak gdybam sobie:

Widziałem 54MZ4 z centralnym stykiem jak i z wymiennymi adapterami SCA. Wydaje mi się, że wersja z adapterem może działać tylko na korpusie do jakiego SCA jest przeznaczony. Ale to takie gdybanie.

A może to był 44MZ... Qrde ale pomogłem ;)

EDIT2: Ale w pierwszym poście kolega podpinał Metza z kostką od Canona i działało, więc z mojego gdybania nici...

dorjan
11-11-2009, 00:01
Metz 54MZ-4 to połączenie lampy z odpowiednią, dedykowaną stopką SCA i jakakolwiek podpowiedź na temat tej lampy wymaga podania modelu posiadanej stopki wraz z jej kolejną wersją „M”.
W przypadku współpracy z cyfrowym Nikonem taka stopka oznaczona jest jako SCA-3402. Od wersji M-3 jest możliwość przeprogramowania stopki do najnowszej M-8. Starsze wersje M i M-2 posiadały inną elektronikę i były zgodne ze starym nikonowskim D-TTL, D-TTL-3D, więc ich pełna zgodność systemowa skończyła się na korpusach D-1, D-100 i częściowo D2X, gdyż nowy pomiar iTTL był już dla tych SCA niezrozumiały.

W momencie wprowadzenia nowego pomiaru iTTL poprzednie modele lamp Nikona serii SB-xx straciły swą funkcjonalność systemową z nowymi korpusami i zostały zastąpione serią lamp SB-xxx. Tak więc zapomnijmy, że stare stopki SCA-3402 M i SCA-3402 M-2 wraz z lampą 54MZ-4 będą poprawnie współpracowały z nowymi korpusami Nikona.

Niemożliwa jest nawet współpraca takiego zestawu w każdym z dostępnych trybów (M, A, TTL) ze względu na blokowanie migawki przez korpus aparatu otrzymujący błędne informacje z lampy poprzez dodatkowe styki komunikacyjne. Zaklejenie tych styków lub skorzystanie z innej (niededykowanej) stopki umożliwia poprawną pracę zestawu w trybach „M” i „A”. Niestety parametry ekspozycji muszą być ustawiane na wyświetlaczu lampy ręcznie.

Metz z częściowym powodzeniem uaktualniał ofertę nowych stopek SCA, ale wprowadzone zmiany w iTTL Nikona były na tyle poważne, że wymusiły również modyfikację elektroniki lampy 54MZ-4, więc powstała wersja 54MZ-4i przeznaczona do korpusów Nikona i Olympusa.
Canon, Pentax i Minolta/Sony mogą dowolnie używać obydwu wersji 54MZ-4 zachowując pełną zgodność z ich wersjami TTL jak również dostępne są tryby szybkiej synchronizacji HSS. To tyle historii.

Użytkownicy nowych korpusów Nikona i lampy Metz 54MZ-4 w obydwu wersjach, w połączeniu już ze stopką SCA 3402 M-6 lub najnowszą M-8, mogą cieszyć się prawidłowym działaniem wszystkich dostępnych trybów. Przynajmniej tak jest z D700. Działają poprawnie tryby iTTL, iTTL-BL i oczywiście tyrystorowy „A”, oraz „M”. We wszystkich trybach parametry ekspozycji są automatycznie pobierane z korpusu i wyświetlane na ekranie lampy. Do pełni szczęścia brakuje jedynie trybu szybkiej migawki - „FP” i bezprzewodowego „CLS”, którego namiastką może być dostępność trybu bezprzewodowego Metz lub wbudowana fotocela w stopkach przeznaczonych do Olympusa, a działająca z błyskiem Nikona.
Z radiowymi wyzwalaczami nie powinno być żadnych kłopotów.

Chętnie odpowiem na bardziej precyzyjne pytania.

Pozdrawiam.

adolfik9501
11-11-2009, 00:16
Wiedziałem, że guru wiedzy o Metzu się zjawi ;) I dobrze.

Trzeci akapit sugeruje dla czego wspomnianemu sprzedawcy lampa nie chciała działać na D80.

EDIT: tak na marginesie to coś takiego jak niededykowana stopka (z jednym środkowym stykiem) była ?

EDIT2: była, dokopałem się na stronie Metza ;)

dorjan
11-11-2009, 02:39
Tak jest. Uniwersalna stopka SCA-301 była i jest produkowana. To ta środkowa z jednym stykiem, ale pisząc o niededykowanej stopce miałem na myśli inną stopkę dedykowaną np. do Canona, tylko że zapiętą na korpusie Nikona. Akurat w tych modelach styki mają inny rozstaw i z wyjątkiem środkowego żaden nie trafia w styki rozmieszczone w "gorącej stopce". Dzięki temu nic nie trzeba izolować, a stopka działa podobnie jak uniwersalna z pojedynczym kontaktem.

Pozdrawiam.

Uniwersalność 54MZ-4i

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img21.imageshack.us/img21/1056/pa266509for.jpg)

Nifir
11-11-2009, 14:29
O kurcze, nawet nie spodziewałem się takiej odpowiedzi. :) Cóż więcej pytań na razie nie mam, odpowiedziałeś na wszystko z nawiązką. Bardzo ci dziękuję za wyjaśnienie. Pozdrawiam. :)

JacekCz
11-11-2009, 21:10
Użytkownicy nowych korpusów Nikona i lampy Metz 54MZ-4 w obydwu wersjach, w połączeniu już ze stopką SCA 3402 M-6 lub najnowszą M-8, mogą cieszyć się prawidłowym działaniem wszystkich dostępnych trybów. Przynajmniej tak jest z D700. Działają poprawnie tryby iTTL, iTTL-BL i oczywiście tyrystorowy „A”, oraz „M”.
Chętnie odpowiem na bardziej precyzyjne pytania.

Zaciekawiłeś mnie, bo jest opinia rozumiem praktyka, a nowina znacznie lepsza niż ze strony Metza.
"w obydwu wersjach" czyli również bez "i" z dostatecznie nową kostką działa. (Strona tego nie obiecuje)
Co wiesz o dwucyfrowych body Nikona? Trzycyfrowe są znacznie bardziej tolerancyjne (np. na stare szkła też)

dorjan
12-11-2009, 02:28
Zacznę od początku.
W 2000r. kupiłem analogowego Canona EOS-30, a rok później byłem zachwyconym użytkownikiem cyfrowego Olympusa E-10. Jako zewnętrznych lamp używałem starego Philipsa P536 Thyristor, Sunpaka auto 544 Thyristor i Metza 45CL-4. Lampy te pamiętały lata 80 poprzedniego wieku i zachciało się lampy dedykowanej. Do wyboru miałem serię EZ Canona i G-40 Olympusa. Tylko po co mi dwie lampy do różnych systemów.

Kupiłem zupełną nowość Metz’a 54MZ-4 z dedykacją do obydwu korpusów. Po kilku latach przyszedł czas na E-1, a obecnie D700. Już przy E-1 brakowało trybu TTL pomimo aktualizacji softu w stopce. Rozwiązaniem był okazyjny zakup następnego Metz’a z literką „i”, a następnie 70MZ-5. Dopiero wtedy mogłem cieszyć się bezprzewodowym systemem. Lampy działały świetnie i można było je podpiąć do każdego korpusu. Miałem często okazję sprawdzenia poprawności działania na KM-D7D, 350D, 5D, 30D.

Przy podejmowaniu decyzji o zakupie bardziej zaawansowanego korpusu to Canon 5DMKII był faworytem nie tylko ze względu na pełną zgodność z posiadanymi błyskaczami. Stanęło jednak na D700 i stopce SCA-3402 M8. Jest to mój pierwszy Nikon i kolejny system trzeba poznawać od początku.

Zdziwiłem się pozytywnie, gdy okazało się, że nie tylko 70MZ-5 i 54MZ-4i pracują w trybach iTTL. Żadna publikacja Metz’a nie informowała o takiej zgodności, a tymczasem lampa Metz 54MZ-4 (bez literki „i”) poprawnie działa w obydwu trybach iTTL ze stopką M8 i korpusem D700.
Wersja stopki M8 informuje o wszystkich parametrach ekspozycji i działa bardzo stabilnie, a co najważniejsze – powtarzalnie.

Przyzwyczaiłem się bardziej ufać automatyce lamp Metz’a przy współpracy z Olympusami, gdyż TTL zawsze wymagał korekcji +2/3EV do +1EV i zachowywał się różnie w zależności od odległości. Nie lepiej było z systemową FL-50R. Tyrystorowa automatyka lamp Metz’a była i jest rewelacyjna.

Nikon przy sterowaniu lampą jest znowu pozytywnym zaskoczeniem. Tryb iTTL nie wymaga żadnej korekcji bez względu na położenie palnika i odległość. Powtarzalnością niewiele ustępuje automatyce lampy i oferuje dodatkowo iTTL-BL.

Z ciekawości pożyczyłem od kolegi SB-800, by sprawdzić wyższość najmocniejszej lampy systemowej. Pierwsze wrażenie – mały i zgrabny błyskacz, chociaż niewygodne zamknięcie pojemnika baterii. Po kilku godzinach wiedziałem, że Metz jest silniejszy, szybciej ładuje i przy szybkiej serii deklasuje mniejszego konkurenta. Powtarzalnością w automatyce własnej SB-800 też nie imponuje. Zwróciłem SB koledze i wyleczyłem się z chęci posiadania lampy systemowej.

Nie mam znajomych z dwucyfrowym body Nikona. Kolega dysponuje D300. Uważam, że nie powinno być różnic w działaniu lampy na każdym z korpusów. Obecna wersja M8 zapewnia i tak olbrzymie możliwości starym modelom serii MZ. Dysponuję również stopką M6, z którą na wyświetlaczu lampy brakuje informacji o zastosowanej przysłonie i czasami przy zoomowaniu palnika emitowane są przypadkowe przedbłyski. Poza tym reszta funkcji również działa poprawnie.

Pozdrawiam.

źródło (http://img194.imageshack.us/img194/6140/sb800.jpg)

JacekCz
12-11-2009, 09:29
Nie dam spocząć chodzącej metzowskiej encyklopedii ;)
Na co można liczyć z kostką SCA 'bezprzewodową' ? (Symbol mi uleciał).
Czy z to
a) odpowiednik fotoceli? EDIT: doczytałem, tak ew. kostka SCA Olympus ;)
b) z systemem Nikon CLS? EDIT: doczytałem, nie :(
c) system bezprzewodowy Metza? Dość jest tajemniczy, mimo że szukałem, nie znalazłem. Czy popularny 48 AF-1 może mieć coś z tym wspólnego?
d) czy myśląc o kostce bezprzewodowej (w naszym kontekście: Nikony przeważnie Dxx) należy wypatrywać lampy i/digital, czy starsze też?

Jakoś tak mam w duszy, że szukam szczęścia poza dominującym monopolistą, i czasem z powodzeniem.

Nifir
13-11-2009, 00:47
No dobrze, ale w takim razie w czym jest lepszy Metz 58 AF-1 od MZ-4?
Szczerze, to chciałem kupić na początek MZ-4, ew. MZ-3, a jak dozbieram kasy, to zainwestować w w.w. 58 AF-1, a z tych starszych modeli zrobić zestaw reporterski. Jest to dobry pomysł? Może jest coś o czym nie wiem, a co zniweczy moje plany?

adolfik9501
13-11-2009, 01:02
No dobrze, ale w takim razie w czym jest lepszy Metz 58 AF-1 od MZ-4?
(...)

58AF1 posiada CLS, i działa z krótkimi czasami. Więcej grzechów nie pamiętam a i szukać na stronie Metza mi się nie chce.

dorjan
13-11-2009, 01:04
Stopka SCA-3083 digital M2 umożliwia pracę lamp serii MZ w trybie bezprzewodowym i dodatkowo jest bardzo uniwersalną fotocelą . Fotocela może pracować w kilku ustawieniach. Wyzwalana błyskiem pojedynczym, z przedbłyskiem iTTL lub z nikonowskim sterownikiem błysku „C”, gdzie lampa wbudowana nie bierze udziału w naświetlaniu kadru, a za prawidłową ekspozycję odpowiada automatyka lampy Metz, albo ustawienia manualne.
Oprócz „A” i „M”, dostępny jest również stroboskop z regulowaną częstotliwością i liczbą błysków. Ustawienie każdej pozycji z „fotcelą” uniemożliwia korzystanie z trybu TTL lampy. Wszystkie parametry ekspozycji (ISO, zoom palnika, przysłona, korekta EV) ustawiamy na wyświetlaczu lampy ręcznie.

źródło (http://img15.imageshack.us/img15/9932/metzremote.jpg)

Pozycja „Metz Remote” odpowiada za komunikację w systemie bezprzewodowym i lampa pracuje jako „slave” tylko i wyłącznie w trybie TTL lampy. Pozostałe ustawienia są niedostępne. W tym trybie lampą steruje „master” na aparacie i on przekazuje wszystkie informacje o parametrach ekspozycji, łącznie z korektą do +-3EV. Możemy jedynie wybrać kanał transmisji (Ad1, Ad2) i zmienić zoom palnika. Aktywacja systemu bezprzewodowego Metz wymaga jedynie przestawiania lampy na aparacie w tryb „A” i wybranie kanału transmisji (Ad1, Ad2), a następnie wyzwolenie błysku testowego. Pozostałe lampy odpowiadają opóźnionym błyskiem i cały system jest gotowy do pracy.

Sprawdzenie rozkładu świateł i cieni na fotografowanej scenie wykonujemy aktywując opcję „światła modelującego” w lampie „master”. Takie ciągłe świecenie wszystkich lamp trwa ok. 5-6s i pozwala ustawić lampy w pasującej nam pozycji i odległości. Funkcja „światła modelującego” dostępna jest przez cały czas fotografowania i o jej aktywności informuje migający wskaźnik przycisku wyzwalania testowego. Tak wygląda cała „tajemnica” bezprzewodowego systemu Metz.

Niektóre modele lamp (34CS-2, 50MZ-5 Slave, 70MZ-5 i 76MZ-5 digital) mają już wbudowany odbiornik fal i stopka SCA 3083-M2 digital jest zbędna. Inne nawet starsze modele również współpracują z tą stopką.

źródło (http://img4.imageshack.us/img4/4306/sca3083.jpg)

Stopka SCA 3083-M2 digital posiada gwint statywowy i sprzedawana jest w zestawie razem z podstawką.
O kompatybilności nowych lamp AF ze starym systemem bezprzewodowym Metz nic nie wiem, chociaż „CLS” Nikona daje więcej możliwości, więc taka zgodność do tyłu jest dyskusyjna.

Pozdrawiam.

Nifir
14-11-2009, 00:06
Dobra, mam jeszcze jedno głupie pytanie. Skoro mz-4i jest starsza, uboższa, to dlaczego w sklepach internetowych stoi w tej samej cenie co 58? To jakieś pozostałości których ktoś nie skasował z oferty, czy te lampy z jakiegoś powodu cały czas trzymają cenę?

adolfik9501
14-11-2009, 00:20
Dobra, mam jeszcze jedno głupie pytanie. Skoro mz-4i jest starsza, uboższa, to dlaczego w sklepach internetowych stoi w tej samej cenie co 58? To jakieś pozostałości których ktoś nie skasował z oferty, czy te lampy z jakiegoś powodu cały czas trzymają cenę?

Jest inna, trochę uboższa. Ale jak zmienisz system to w serii MZ kupujesz nową kostkę, a w przypadku AF wymieniasz lampę. Co do cen to 80 różnicy.

Z resztą zjawi się dorjan to wyjaśni pewnie to i owo.

dorjan
14-11-2009, 03:03
Naprawdę czekacie, aż coś napiszę? Tylko co tu wyjaśniać?

Patrzymy na tę lampę przez pryzmat Nikona i uważamy, że 54MZ-4i jest uboższa, ale tak się nam wydaje przy współpracy właśnie z Nikonem i Olympusem. Brakuje niewiele. Zgodności z „CLS” i „FP”. Jeżeli to ważne cechy, wyboru można dokonać z serii „AF”, ale żadna z nich nie gwarantuje takiej uniwersalności.
Taką lampę można podpiąć do każdego profesjonalnego systemu. Na Nikonie świat się nie kończy. Są jeszcze korpusy Hasselblad, Mamiya, Leica, Bronica, Rollei, Ricoh, … Co poczną ich właściciele gdy zabraknie Metz’a serii MZ?
Pozostali (Canon, Minolta/Sony, Pentax) mają praktycznie wszystkie funkcje dostępne.

Zapominamy również o przewagach tego niby starego błyskacza. Pokażcie mi SB, w której błysk modelujący trwa powyżej 5s i która ma podział błysku do 1/256? Czy Nikon oferuje wysokonapięciowe moduły szybkiego ładowania?

Sztandarowy kompakt Metz’a serii MZ jest nadal produkowany. Wygląd lampy nie zmienił się od 10 lat i następowały jedynie zmiany w elektronice (54MZ-3, 54MZ-4, 54MZ4i). Taki 45CL-4 digital wygląda jak protoplasta z przed 30 lat, a najmocniejszy obecnie „młotek” 76MZ-5 digital nie różni się od dziadka z 1994r. Nawet dziadek (50MZ-5) 15 lat temu był sterowany trzema mikroprocesorami i działa z obecnymi cyfrówkami pobierając automatycznie dane o ekspozycji . Widocznie dobrych konstrukcji nie warto zmieniać.

Pozdrawiam.

JacekCz
14-11-2009, 11:14
Widze encyklopedia cierpi na bezsenność....
Gdyby kupić MZ z SCA 3402 (czy 3401 to stary Nikon???) to czy będzie błyskać również poza saneczkami nikona, tj np ze stopki tylko środkowej albo kabelka czy wyzwalacza?
Tam gdzie jest silnikowy zoom pozwoli się manualnie ustawiac?

dorjan
15-11-2009, 00:30
Nie ma znaczenia jaką SCA podepniesz do lampy 54MZ-4. Mogą to być jakiekolwiek stare stopki systemu 300, jak i systemu 3002. Zarówno te 3x01 i 3x02 będą działały w trybie „M” i „A” z każdym korpusem cyfrowym. Wyzwalanie błysku jest możliwe z lampy zapiętej na korpusie, z wyzwalacza radiowego, czy kabelka.

We wszystkich tych przypadkach ustawiamy ręcznie parametry ekspozycji na wyświetlaczu i tutaj jest czasami problem, który nie dotyczy stopek do Nikona. Określone modele SCA blokują wyświetlanie części parametrów ekspozycji i na wyświetlaczu brak danych do edycji. Wystarczy jednak maleńki kawałek nalepki na styk nr 12 od strony lampy i wszystkie dane są prezentowane na wyświetlaczu i gotowe do edycji. Podpowiem, że styki odpowiedzialne za wyzwalanie błysku to 1 i 10. Cyfrowe modele korpusów Nikona blokują wyzwalanie migawki w przypadku stosowania starych SCA 3402 i tutaj najprostszym rozwiązaniem jest zaklejenie dolnego, lewego styku na sankach i wszystko działa.

Zoom palnika jest „silnikowy” i oczywiście można nim sterować manualnie z poziomu wyświetlacza w zakresie 20-24-28-35-50-70-85-105.
ISO regulowane w zakresie 6-6400 z krokiem 1/3EV.
Przysłona od 1,0 do 45.
W trybie „M” mamy dodatkowo możliwość ustawienia mocy od 1/256 do 1/1 z krokiem 1/3EV.
Przy każdej zmianie parametrów ekspozycji i mocy lampy uaktualniany jest na bieżąco zasięg lampy. Jego wartość może być podawana w metrach lub stopach. Pracująca poza korpusem aparatu lampa udostępnia również błysk stroboskopy i modelujący.

Pozdrawiam.

bogdan68
15-03-2010, 19:20
Witam, czytałem co tylko mogłem udało mi się znaleść, ale nie wiem jak wygląda sprawa z lampą Metz 50 MZ-5 i lustrzanką d200 d300, czy opłaca się ją kupuć? A jeśli tak, jakie dodatkowe wyposażenie jest konieczne do prawidłowej współpracy z wyżej wymienionymi puszykami, mam na myśli jaki Adapter, czy 3402 M8 coś mi daje?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

dorjan
16-03-2010, 00:19
... nie wiem jak wygląda sprawa z lampą Metz 50 MZ-5 i lustrzanką d200 d300, czy opłaca się ją kupuć? A jeśli tak, jakie dodatkowe wyposażenie jest konieczne do prawidłowej współpracy z wyżej wymienionymi puszykami, mam na myśli jaki Adapter, czy 3402 M8 coś mi daje?

Zależy co masz na myśli pisząc o prawidłowej współpracy? Bez względu na typ stopki SCA jej funkcjonalność z cyfrowymi korpusami będzie na poziomie starych lamp SB-xx, a więc dostępny tryb automatyki własnej i manualny. Kupowanie najnowszej stopki i tak nie zapewni trybów iTTL. Metz 50MZ-5 to już kilkunastoletnia konstrukcja pracująca najczęściej u profesjonalnych użytkowników. Dedykowane pakiety akumulatorowe zawierają 7 ogniw AA (R-6) i z całą pewnością należy kupić nowy pakiet lub wymienić ogniwa w starym. Opłacalność zakupu jest wątpliwa, chyba że lampa będzie używana do strobingu. Lepiej poszukać drugiej generacji serii MZ, a więc 54MZ-4, 70MZ-5.

Pozdrawiam.

bogdan68
16-03-2010, 12:00
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź, jeśli dobrze zrozumiałem, to lampa ta nie odczyta z aparatu żadnych informacji o czułości, przesłonie i migawce? Do strobingu używam tanich lamp Minolty i Sunpacka, na moje potrzeby wystarczają w zupełności.

A tak przy okazji: Dorjan, czapka z głowy, za Twoją wiedze o lampach Metza.
Ja często bywam w okolicach fabryki Metza, wiec gdyby ktoś potrzebował nowy soft do SCA to chętnie służe pomocą, Metz wgrywa soft za darmo.

dorjan
17-03-2010, 02:05
W sumie to więcej nie wiem, niż wiem o lampach Metz,a. Żadne źródła nie podają informacji o kompatybilności tej lampy z nowymi stopkami SCA, więc trzeba byłoby sprawdzić to doświadczalnie. Takiej lampy nie posiadam, ale gdyby znalazł się na forum jakiś właściciel tego modelu, to chętnie mogę sprawdzić. Mam dwie stopki do Nikona M8 i M6. Ta druga wymagałaby już aktualizacji, ale jednocześnie obydwu nie używam. Dzięki za propozycję pomocy w uaktualnianiu softu. Będę pamiętał.

Pozdrawiam.

bogdan68
20-03-2010, 17:36
W końcu zdecydowałem się i kupiłem lampę 70 MZ-5, ma działać z S5 Pro, co prawda tylko w trybie A i M. Ale w trybie A będą przekazywane wszystkie informacje z puszki do lampy. Jest już nowa wersja softu do SCA-3402: M9.
Na lampę czekam jeszcze, więc na razie nic więcej nie napisze.

santo
24-03-2010, 14:05
Zdziwiłem się pozytywnie, gdy okazało się, że nie tylko 70MZ-5 i 54MZ-4i pracują w trybach iTTL. Żadna publikacja Metz’a nie informowała o takiej zgodności, a tymczasem lampa Metz 54MZ-4 (bez literki „i”) poprawnie działa w obydwu trybach iTTL ze stopką M8 i korpusem D700.
Wersja stopki M8 informuje o wszystkich parametrach ekspozycji i działa bardzo stabilnie, a co najważniejsze – powtarzalnie.

Czy testowałeś też może 54 MZ-3 z kostką SCA 3402 M8?
Czy działa tryb iTTL, ewentualnie automatyczne przenoszenie parametrów ekspozycji z aparatu do lamy?

Może ktoś wie czym tak naprawdę (w praktyce) te dwa modele (54MZ-4 i 54MZ-3) się różnią?

JacekCz
27-11-2010, 19:14
Właśnie jeden sprzedawca dopowiedział mi, że jego 54 mz 4 testowany na d80 w ogóle nie wyzwala błysku. .

Mi też D80 się blokował, ale lampa była ze starą stopką SCA pod analogi. Kol. Dorian to potwierdza w innym wątku.

JacekCz
09-03-2012, 22:40
Ja często bywam w okolicach fabryki Metza, wiec gdyby ktoś potrzebował nowy soft do SCA to chętnie służe pomocą, Metz wgrywa soft za darmo.

Mam dwie stopki do Nikona M8 i M6. Ta druga wymagałaby już aktualizacji, ale jednocześnie obydwu nie używam. Dzięki za propozycję pomocy w uaktualnianiu softu. Będę pamiętał.

SCA-3402. Od wersji M-3 jest możliwość przeprogramowania stopki do najnowszej M-8. Starsze wersje M i M-2 posiadały inną elektronikę

Czy jest możliwość aktualizacji samemu (pewnie nie ???) lub w PL za rozsądne pieniądze? Ew w Niemczech po kosztach poczty?
Po ofercie komercyjnej w PL nie spodziewam się wykonania usługi wiele taniej, niż zakup 3402m9.

dorjan
24-03-2012, 00:04
Czy testowałeś też może 54 MZ-3 z kostką SCA 3402 M8?
Czy działa tryb iTTL, ewentualnie automatyczne przenoszenie parametrów ekspozycji z aparatu do lamy?

Może ktoś wie czym tak naprawdę (w praktyce) te dwa modele (54MZ-4 i 54MZ-3) się różnią?

Zewnętrznych różnic pomiędzy lampami nie widać, ale w 54MZ-4 ze stopką SCA 3402 M8 działają poprawnie tryby iTTL, a w 54MZ-3 iTTL nie działa. Poza tym innych różnic w funkcjonowaniu nie ma. Przenoszenie wszystkich parametrów ekspozycji z aparatu do lampy następuje automatycznie i praca w trybie "A" jest dokładnym odpowiednikiem "AA" w Sabinkach. Oczywiście nawet w trybie "M" istnieje komunikacja z korpusem i dane o ogniskowej, ISO i przysłonie aktualizowane są na ekraniku lampy.

Czy jest możliwość aktualizacji samemu (pewnie nie ???) lub w PL za rozsądne pieniądze? Ew w Niemczech po kosztach poczty?
Po ofercie komercyjnej w PL nie spodziewam się wykonania usługi wiele taniej, niż zakup 3402m9.

Takich informacji trzeba szukać w serwisie. Dawno temu skorzystałem z takiej usługi i przeprogramowanie SCA możliwe było od wersji M3 i dla użytkowników posiadających nawet nieaktualną kartę gwarancyjną Foto Techniki koszt wynosił 50 PLN, a dla pozostałych 100 PLN.

Pozdrawiam.