Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w ultrafiolecie
tomekudla
17-10-2008, 12:31
Koleżanka poprosiła mnie o zrobienie kilku zdjęć jej obrazom na ścianie. Sam wątek o zdjęciach obrazów już przeczytałem teraz mam coś trudniejszego. Niektóre jej obrazy powinno się oglądać w świetle ultrafioletowym, nie wiem jak się zabrać do takich zdjęć, czy nie będę potrzebować jakichś filtrów czy innych rzeczy. Będę focił w rawach bez lampy zewnętrznej, na co mam zwrócić szczególną uwagę?
jesli chodzi ci o to ze oswietlasz cos ultrafioletem - bo fotografia w ultrafiolecie to co innego (rejestrowanie tylko tego pasma - niewidzialnego dla czlowieka - przydaje sie tylko praktycznie w astronomii raczej
wiec pewnie ci chodzi o dodatowe efekty specjalne jak luminescencja pod wplywem swiatla UV - czyli niektore kolorki swieca jadowicie - filtrow raczej nei potrzebujesz- za to koniecznie statyw - bo luminescencja daje raczej slabe swiatlo - stad beda dlugie czasy naswietlania
tomekudla
17-10-2008, 15:04
Fakt, statyw się przyda ale jego na szczęście mam. Mam nadzieję, że się nie mylisz nie będę potrzebować żadnych filtrów. Inna sprawa jak będzie wyglądać dalsza obróbka...
Robiłam tydzień temu zdjęcia obrazów oświetlonych w ten właśnie sposób.
Parametry:
1/10 sekundy z korekcją EV -3
f/5.6 niestety musiałam objąć 2 duże płótna na sąsiadujących ścianach
ISO 1600
tomekudla
19-10-2008, 13:25
Czytam i jakoś nie wierzę w to co czytam. Wytłumacz mi proszę jaki jest sens tak wysokiego ISO skoro można zrekompensować to po prostu dłuższą migawką? Może jakiś link do wykonanych zdjęć albo sampelki na forum?
Zdjęcie było wykonane z ręki bo musiało - nie mogłam użyć w galerii statywu, ponieważ oświetlenie zmieniało się naprzemiennie (obrazy oświetlane był raz światłem uv, chwilę później światłem świetlówek). Użyłam wysokiego ISO bo mogłam - mam d700 i efekt jest bardzo zadowalający.
Podane przeze mnie wartości mogą pomóc Ci w szybkim obliczeniu jakich parametrów musisz użyć w przypadku zdjęć w takim świetle :)
Jeśli chcesz podeślę Ci zdjęcie na pw.
autograf
19-10-2008, 14:07
abre - a mogłabyś tu wkleić? Sam chętnie bym obejrzał.
tomekudla
19-10-2008, 14:34
Też bym prosił o wklejenie zdjęć tutaj.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/10/DSC_0119kopia-2.jpg
źródło (http://i134.photobucket.com/albums/q100/abrechinazar/DSC_0119kopia.jpg)
Jasne pasy po prawej to światło żarowe wpadające przez drzwi.