PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w ultrafiolecie

tomekudla
17-10-2008, 12:31
Koleżanka poprosiła mnie o zrobienie kilku zdjęć jej obrazom na ścianie. Sam wątek o zdjęciach obrazów już przeczytałem teraz mam coś trudniejszego. Niektóre jej obrazy powinno się oglądać w świetle ultrafioletowym, nie wiem jak się zabrać do takich zdjęć, czy nie będę potrzebować jakichś filtrów czy innych rzeczy. Będę focił w rawach bez lampy zewnętrznej, na co mam zwrócić szczególną uwagę?

madburn
17-10-2008, 13:12
jesli chodzi ci o to ze oswietlasz cos ultrafioletem - bo fotografia w ultrafiolecie to co innego (rejestrowanie tylko tego pasma - niewidzialnego dla czlowieka - przydaje sie tylko praktycznie w astronomii raczej

wiec pewnie ci chodzi o dodatowe efekty specjalne jak luminescencja pod wplywem swiatla UV - czyli niektore kolorki swieca jadowicie - filtrow raczej nei potrzebujesz- za to koniecznie statyw - bo luminescencja daje raczej slabe swiatlo - stad beda dlugie czasy naswietlania

tomekudla
17-10-2008, 15:04
Fakt, statyw się przyda ale jego na szczęście mam. Mam nadzieję, że się nie mylisz nie będę potrzebować żadnych filtrów. Inna sprawa jak będzie wyglądać dalsza obróbka...

abre
19-10-2008, 02:48
Robiłam tydzień temu zdjęcia obrazów oświetlonych w ten właśnie sposób.

Parametry:
1/10 sekundy z korekcją EV -3
f/5.6 niestety musiałam objąć 2 duże płótna na sąsiadujących ścianach
ISO 1600

tomekudla
19-10-2008, 13:25
Czytam i jakoś nie wierzę w to co czytam. Wytłumacz mi proszę jaki jest sens tak wysokiego ISO skoro można zrekompensować to po prostu dłuższą migawką? Może jakiś link do wykonanych zdjęć albo sampelki na forum?

abre
19-10-2008, 13:35
Zdjęcie było wykonane z ręki bo musiało - nie mogłam użyć w galerii statywu, ponieważ oświetlenie zmieniało się naprzemiennie (obrazy oświetlane był raz światłem uv, chwilę później światłem świetlówek). Użyłam wysokiego ISO bo mogłam - mam d700 i efekt jest bardzo zadowalający.
Podane przeze mnie wartości mogą pomóc Ci w szybkim obliczeniu jakich parametrów musisz użyć w przypadku zdjęć w takim świetle :)
Jeśli chcesz podeślę Ci zdjęcie na pw.

autograf
19-10-2008, 14:07
abre - a mogłabyś tu wkleić? Sam chętnie bym obejrzał.

tomekudla
19-10-2008, 14:34
Też bym prosił o wklejenie zdjęć tutaj.

abre
21-10-2008, 21:55
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/10/DSC_0119kopia-2.jpg
źródło (http://i134.photobucket.com/albums/q100/abrechinazar/DSC_0119kopia.jpg)

Jasne pasy po prawej to światło żarowe wpadające przez drzwi.