Zobacz pełną wersję : Nikkor AF 50mm f/1,4D
aTomek80
22-06-2006, 15:25
Co myślicie o Nikkorze 50mm f/1,4D do reportażu ślubnego? Czy ktoś na nim pracował w tych warunkach?
Szukam jasnego obiektywu i nie wiem, czy lepiej kupić zoom czy właśnie stłoogniskowy.
Co jest godne polecenia?
:?:
przenosze do odpowiedniego działu - czyli obiektywy standartowe.
prz okazji - zdecydowanie na imprezy praktyczniejsze są zoomy.
chyba, że masz kilka body i przypiete różne obiektywy, albo jestes tak wysokiej klasy profesjonalistą, że masz obcykane gdzie co po kolei się dzieje, jaka bedzie odległość itd i bedziesz przepinał stałki.
Jacek_Z, to przy okazji tego przenoszenia, przenieś jeszcze wątek o 105 micro do właściwego działu. :wink:
nie mogę tu zamiatać, jestem moderatorem w dziale o D200 i mogłem ten wątek o obiektywie z tamtąd "wyprowadzić"
w dziale opytyka nie mogę mieszać. Ale zgłoszę komu trzeba
Jacek_Z, to może zgłoś jeszcze to, że w obiektywach szerokich, według wyjaśnienia Admina, miały być tylko te do 28mm, a są różne: 35mm, 17-35mm itd. Tak dla porządku. :wink:
oj jacki, jacki :D
SZEROKOKĄTNE - tu znjdziesz wszystkie obiektywy o ogniskowej poniżej 40mm oraz zoomy szerokokątne nie bedące obiektywami standardowymi...np nikkory 18-35, 20-35, ale już 17-55 będzie w standardowych, jako że jest przeznaczony jako standard dla cyfrówek...
cytat z postu "Jak szukać obiektywu? W jakim dziale zamieścić post? MINIFAQ"
Co myślicie o Nikkorze 50mm f/1,4D do reportażu ślubnego? Czy ktoś na nim pracował w tych warunkach?
Szukam jasnego obiektywu i nie wiem, czy lepiej kupić zoom czy właśnie stłoogniskowy.
Co jest godne polecenia?
:?:
Co jakiś czas robię śluby, broń Boże zawodowo, dla znajomych raczej ;)
50-tka 1.4D przydaje się rzadko, rzeczywiście zoom jest tu niezastąpiony, ale... kiedy ludziska siedzą sobie grzecznie w ławkach, a ksiądz akurat prowadzi kazanie (lub inną mowę), ja zaczajałem się z tym szkłem z boku i robiłem bez lamp bardzo fajne profile zapłakanej mamusi, dumnego tatusia itd. Jak się rozkręci do f 2.0 to naprawdę ładnie można wyjąć buźkę z tłumu, np. z szeregiem profilów innych gości poza GO na pierwszym planie itd. Nawet w dość ciemnym kościele nie musisz błyskać lampą, więc nikt na ciebie nie zwraca uwagi i możesz robić ciekawsze zdjęcia.
Ale nie wyobrażam sobie, żeby tym obiektywem zrobić cały ślub, coś szerszego trzeba mieć.
ALF, Ty nie bądź taki ważny. :wink: Ty poczytaj co Admin napisał pod nazwą tej części forum:
OBIEKTYWY SZEROKOKĄTNE
Stałoogniskowe i zmiennoogniskowe obiektywy szerokokątne (zakres do 28mm)...
OBIEKTYWY STANDARDOWE
Stałoogniskowe i zmiennoogniskowe obiektywy o zakresie średnim (od 28 do 80mm) oraz obiektywy o szerokim zakresie ogniskowych (od 17-200mm)...
No chyba, że ja czytać nie umiem, albo Ty zmieniłeś reguły rządzące systemem liczb naturalnych. :wink: :D
17 mm jest poniżej 28 a liczy się szerszy koniec zooma, dlatego 17-35 jest w szerokich katach.
choć 17-55 jest w standartowych. a 35 mm to juz uznawane przy tym podziale za standart, więc 17-35 tez mógłby byc zalicany do standartowych.
ten podział jest mocno niedoskonały.
w dodatki nie jest posprzatane do końca i oprócz katalogów z podziałem jest też główny katalog gdzie ludziska nieprawidłowo dopisują watki.
Nie da się ukryć. :wink:
Ale tak na logikę. Jesli napisano do 28mm, to cały zakres ma być do 28 mm. Jeśli nie, to 18-200 też jest szerokokątny. :D
admin napisał to już po powieszeniu mojego postu...kwestia niedogadania, bo do szerokich przenosiłem wszystkie wątki do 40mm...admin zapomniał o szkłach typu 17-35, 20-35 i 20-40 itp, albo myślał wyłącznie o syfrakach :D
ALF, spierać się nie bedę, ale 17-35 z cyfrą, to jest duuuużo bliżej standardu niż szerokiego kąta. Admin po prostu ma rację.
JK, tylko, że to szkło było robione pod analog, a nie syfraka...i wszystkie wymienione były pod analoga, a przypomnę, że ok 20% forumowiczów nadal używa analoga...zobacz gdzie to szkło jest umieszczane na ebayu, na portalach fotograficznych, w sklepach itd...
MzMarcin
24-06-2006, 15:00
Zgadzam się z Alfem. Jedyny wyjątek powinny mieć szkła dx.
aTomek80
26-06-2006, 09:09
Jeśli nie polecacie obiektywu standardowego na reportaż do kościoła, to co moglibyście polecić godnego z jasnych obiektywów zmiennoogniskowych, za przystępną cenę dla mnie, czyli 1000 - 1500 PLN
Szukam też wśród używnych obiektywów.
ja robię na tamronie 28-75/2,8 do kupienia na allegro za 1200zł
aTomek80
29-06-2006, 13:59
Alf, a wiesz coś na temat tych obiektywów?: Sigma 28-70/2.8 EX DF, Sigma 28-70/2.8 EX DG.
Są tańsze, a parametry podobne.
Niedzwiedz
29-06-2006, 14:43
aTomek80, mialem straszne mydlo na 2,8
aTomek80
29-06-2006, 15:13
mydło przy sigmie, a nie tamronie?
nigdy dotąd nie spotkałem się z określeniem mydło, co to znaczy? intuicyjnie wyczuwam znaczenie, ale mogę się mylić
aTomek80, wersja DG jest z powłokami pod syfraki...te szkła nie grzeszą ostrością i trzeba je przymykać do 4-5,6 żeby osiągnąć to, co na tamronie przy 2,8...przynajmniej takie są moje odczucia...
aTomek80
03-07-2006, 08:35
więc jednak tamron
dzięki
pozdrawiam Tomek