PDA

Zobacz pełną wersję : Grip do D200 - używka czy nowy? zamiennik czy oryginał?

09071986
16-10-2008, 18:17
Nosze sie z zamiarem kupna gripa, jakiego gripa wybrac? duza jest roznica miedzy oryginalem nikona a zamiennikiem?

czy jesli grip jest sprawny - nie jest nic powylamywane itp to warto go kupic?

Lucid
16-10-2008, 18:42
Było duzo na ten temat, chyba mini21 miał taki sam dylemat i wybrał oryginał...

Franeq
16-10-2008, 19:01
uzywka oryginał

09071986
16-10-2008, 19:04
a uzywka czy nowka?

mini21
16-10-2008, 19:10
Jak znajdziesz w dobrej cenie i w dobrym stanie używkę, to kupuj.
Ja kupiłem nowego oryginała i nie żałuję.

Luźna gumka
16-10-2008, 20:05
Za przedmówcą. Ja akurat kupiłem oryginał, używany i jest ok. Nie przejmuj się tym, że jak znajdziesz używany oryginał, to może mieć powyłamywane zatrzaski do przytrzymania baterii. To jest naturalna przypadłość tych gripów po pewnym czasie ich używania. Bateria normalnie działa w takim momencie, bez żadnych problemów dla aparatu (w sensie przesyłu energii).

Co do zamienników, wcześniej miałem D50 z gripem Delty. Powiem szczerze, mam nadzieję, że już nie będę musiał korzystać z zamienników. Plastik dziwnie trzeszczy, wygina się. Ogólnie robiąc zdjęcia masz wrażenie trzymania tandety w ręku.

docxxx
16-10-2008, 20:26
oryginal

09071986
17-10-2008, 00:50
a czy LCD wystepuje tylko w zamiennikach?
bo nie widze oryginalow z LCD na allegro...

lodzermensch
17-10-2008, 01:15
a czy LCD wystepuje tylko w zamiennikach?
bo nie widze oryginalow z LCD na allegro...

A po co Ci LCD w gripie? :shock:

mini21
17-10-2008, 06:52
A po co ci 3 LCD?
Przecież to bajery nie służący niczemu.

kruszyna
31-10-2008, 15:28
Nosze sie z zamiarem kupna gripa, jakiego gripa wybrac? duza jest roznica miedzy oryginalem nikona a zamiennikiem?

czy jesli grip jest sprawny - nie jest nic powylamywane itp to warto go kupic?

Używałem delty i oryginałów. I nawet jak by zamiennik chodził tak jak należy to zdecydowanie oryginał. Pokrętła działają tak jak należy. Nie ma jakichś dziwnych przełączników dodatkowych. I co najważniejsze że jak wkręcisz na body to czujesz że to tak jakby zespolone jest wszystko. W zamienniku czujesz jak byś trzymał coś dziwnego plastikowego. Jakiś taki niesmak, choć w zdjęciach przeszkadzać nie powinno a raczej z ich robieniem. No chyba że np. kółka się zaczną zacinać:)

RBT
20-11-2008, 23:39
Nie miałem żadnego zamiennika w rękach, ale oryginalnemu MB D200 na pewno pochwały się nie należą (delikatnie mówiąc). Elektrycznie działa prawidłowo, ale sama konstrukcja jest niestety bardzo kiepska. Być może gdyby zastosowano tu gatunkową stal...Niestety jest tworzywo sztuczne.
Ale do rzeczy. Sam grip, jego kadłub, ściślej biorąc, jest otwartą od tyłu klatką, (pokrywka nic tam nie trzyma) co powoduje, że jest bardzo podatny na wszelkie siły rozciągające (tylna ściana), a takie przecież na niego działają, zwłaszcza gdy założymy cięższy obiektyw. Dodatkowo sama śruba mocująca go do aparatu jest osadzona pod cienką płytką wykonaną z tego samego elastycznego tworzywa. W efekcie aparat osadzony nawet na solidnym statywie nie jest stabilny, bo grip ugina się w sposób widoczny nawet gołym okiem. Dlaczego Nikon wyprodukował taki kiepski produkt?
Ciekawym jestem jak wykonano mocowanie MB D10 do aparatu, bo sama konstrukcja korpusu została poprawiona i bateryjki ładujemy z boku.

fIlek
20-11-2008, 23:48
Nie miałem żadnego zamiennika w rękach, ale oryginalnemu MB D200 na pewno pochwały się nie należą (delikatnie mówiąc). Elektrycznie działa prawidłowo, ale sama konstrukcja jest niestety bardzo kiepska. Być może gdyby zastosowano tu gatunkową stal...Niestety jest tworzywo sztuczne.
Ale do rzeczy. Sam grip, jego kadłub, ściślej biorąc, jest otwartą od tyłu klatką, (pokrywka nic tam nie trzyma) co powoduje, że jest bardzo podatny na wszelkie siły rozciągające (tylna ściana), a takie przecież na niego działają, zwłaszcza gdy założymy cięższy obiektyw. Dodatkowo sama śruba mocująca go do aparatu jest osadzona pod cienką płytką wykonaną z tego samego elastycznego tworzywa. W efekcie aparat osadzony nawet na solidnym statywie nie jest stabilny, bo grip ugina się w sposób widoczny nawet gołym okiem. Dlaczego Nikon wyprodukował taki kiepski produkt?
Ciekawym jestem jak wykonano mocowanie MB D10 do aparatu, bo sama konstrukcja korpusu została poprawiona i bateryjki ładujemy z boku.

Nie wiem, może ja jakiś inny grip kupiłem, ale naprawdę nie mam z nim problemów. Żadnych. Chyba, że ktoś traktuje ten aparat z młotka, ale to już nawet D3 nie pomoże.

ekonet
20-11-2008, 23:50
MB-D10 wykonany jest perfekcyjnie. Tyle można powiedzieć.

RBT
21-11-2008, 00:22
Jeszcze nawiążę, celem uzupełnienia, do wcześniejszego postu, bo nie wiem czemu nie mogę już go edytować. Oczywiście uwagi na temat małej sztywności MB D200 dotyczyły pracy na statywie, bo aparat trzymany w ręku leży całkiem dobrze i elastyczność gripa w takim przypadku w niczym nie przeszkadza.
Jeżeli ktoś ma wątpliwości, wystarczy zamocować na statyw (solidny) aparat z gripem i bez, by już po chwili innym okiem spoglądać na ten produkt Nikona.

Prorok78
30-11-2008, 15:22
Uzywalem 80-200 2.8 afs i sigme 70-200 2.8 z gripem na statywie i monopodzie i zadnych problemow...:) Moze kolega jednak nie mial orginalu??
Co do zakupu to tylko orginal... jesli dziala i nie zjedzony to bedzie znacznie lepszy niz zamiennik... uzywalem zamiennik do d70 kiedys.. jakosciowo w porownaniu do orginalu d200 to przepasc...

RBT
30-11-2008, 16:37
Oryginał z polskiej dystrybucji.
Z sigmą 70-200 na statywie pracował dobrze, bo do głowicy mocowany jest obiektyw a nie grip. Ale wystarczy zamocować go z Nikkorem 17-55 by gołym okiem dostrzec jego odkształcenia. A odkształca się jego górna płyta (z tworzywa) pod którą umiejscowiony jest mechanizm śruby statywowej, oraz otwarty od tyłu na prawie całym przekroju korpus. Z lekkimi obiektywami jest nieco lepiej, ale nadal nie możemy mówić o dobrej sztywności.

Articool
07-12-2008, 17:26
Czy jest duże prawdopodobieństwo, że w niedługim czasie (2-3 miesiące) zakończy się produkcja MB-D200?