Zobacz pełną wersję : D40/40X/60 + ob.manualne
Mam D60 i na razie mój budżet nie pozwala mi na dokupienie lepszego obiektywu.Czy ktoś używa tej puszki ze starymi obiektywami manualnymi?Co trzeba dokupić?Oczywiście wszelkie sample mile widziane.Z góry dzięki
Ja w tej chwili mam d60 i nikkor 50mm 1.8 który w tym tygodniu zakupiłem z myślą o d300 którego kupię w tym miesiącu .
Jak już za pewne wiesz d60 nie ostrzy automatycznie z manualnymi szkłami i w fotografii na co dzień jest to dość uciążliwe , więc jeśli miałbym ostrzyć ręcznie to darował bym sobie . Jeśli to ręczne ostrzenie tobie nie przeszkadza to nikkor 50mm 1.8 jest naprawdę super szkiełkiem , jasne w porównaniu z 18-55 nikkora i optycznie też lepsze mniejsza dystorsja itp.
Jak już za pewne wiesz d60 nie ostrzy automatycznie z manualnymi szkłami
To jest, jakby nie patrzeć, przypadłość wszystkich puszek Nikona.
Pamiętaj, że nie będzie działał też pomiar światła - więc bracketing i odrobina wprawy też będzie potrzebna. Na plus D60 przemawia to, że można doń podpiąć każdego manualnego Nikkora, nawet nonAI (no poza niektórymi fisheye z długim tylnym tubusem).
Przymierzałem ostatnio w fotojokerze 50 1.8 i ostrość żyleta,ale jednak ostrzenie manualne wymaga nie lada wprawy.Chodzi mi raczej o jakiś stary tani obiektyw,z którym będzie można poeksperymentować w wolnej chwili.Czy za 100zł znajdę coś sensownego?W przyszłości też będę chciał przejść na inną puchę,bo brak śrubokręta to totalna pomyłka.Z 3-punktowym AF można jeszcze sobie poradzić.
nikkor 50 mm f1,8 jest chyba najtańszy w swojej klasie ja kupiłem i nieżałuje na f2,8 jest już ostry a fotki naprawde super jak go przypiołęm do puszki to prędko go nie zdejme. Ostrzenie manualne nie jest trudne wystarczy troche poćwiczyć ja ostatnio nawet zwierzaki w ruchu łape i są ostre może nie wszystkie fotki ale 50% zawsze
Czy za 100zł znajdę coś sensownego?
Może być ciężko. Jakie ogniskowe preferujesz? Stałka czy zoom?
t.kasyna
16-10-2008, 19:40
Kolego, ja mam 3 obiektywy od Zenita (M42) z czasów gdy ojciec pstrykał foty w czasie stanu wojennego.
Zakupiłem adapter, z soczewką (aby ostrzył na nieskończoność), zapłaciłem za niego ponad 120zł, ale dzięki temu mogę się pobawić stałkami.
Aby aparat "widział" obiektyw musisz pracować tylko i wyłącznie w trybie Manualnym.
Ja dzięki temu zacząłem myśleć o ekspozycji, czasie otwarcia migawki itp, więc się cieszę a nie tylko na Auto i P.
Jeżeli są jakieś szybkie akcje, to trochę jest ciężko w D40, ze względu na mały wizjer - ciężko się ostrzy.
Obiektywy podane są w stopce.
brak srubokreta to nie jest pomylka. To norma u canona na ten przyklad. zauwaz - kazde lepszejsze szklo tak nikkora jak i sigmy ma wlasny silnik - bo takie sa szybsze. Kwestia tylko ceny - wiem, ze dla wielu to bedzie bariera nie do pokonania. Ale taka jest niestety zabawa w fotografie - wor bez dna.
Szkla manualne sobie odpusc - mozesz sie tylko zdenerwowac i zrazic. Ponadto - manualne szkla przyzwoitej jakosci kosztuje swoje - nierzadko porownywalnie z nowymi szklami z silnikiem.
Ponadto - do czego chcesz uzywac aparatu z manualem? Jaki zakres ogniskowych? jaki rodzaj fotografii? podales minimum z minimum danych - niezlych magikow widzialem na tym forum, ale wrozki jeszcze nie.
Mam D60 i na razie mój budżet nie pozwala mi na dokupienie lepszego obiektywu.Czy ktoś używa tej puszki ze starymi obiektywami manualnymi?Co trzeba dokupić?Oczywiście wszelkie sample mile widziane.Z góry dzięki
fajnie byloby zmienic takze np matowke na matoweczke z klinem np. ulatwia to troche zadanie:) wiem bo tak zrobilem . i powiem szczerze-jestem zadowolony.
Ok sorry,że nie podałem bliższych informacji.Znalazłem stary radziecki aparat ojca (na zdjęciu) i coś mnie podkusiło żeby podpiąć pod Nikonka.Oczywiście gwint jest mniejszy,ale można spokojnie przytrzymać ręką.I stąd się wzięła chęć poeksperymentowania z tego typu obiektywami.Głównie chodzi mi o jakieś próby portretu.Wg mnie 55mm powinno być w sam raz.Problem w tym,że prócz niepasującego gwintu,ostrzenie w tym obiektywie polega na przybliżaniu się do obiektu.Nie wiem czy tak ma być czy coś jest skopane.Bo tak to mogę robić jedynie jakieś pseudo makro.Pokrętło przysłony działa ok.Fajnie widać w wizjerze jak z ciemnej ostrości przechodzi w jasność z rozmytym tłem.Teraz zobaczyłem to w praktyce.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/10/dd316b055d671ef6-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/10/fa9ff8ab162323ac-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/10/8b892d85748e4126-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
jezeli portret, to manualne szkla moga sie sprawdzic. Proponuje rozejrzec sie za czyms z gwintem m42 - na aledrogo jest cala kategoria. najlepszym zakupem bylby jakis jupiter 9 - 85mm ze swiatelkiem 2. Tyle, ze ciut wiecej niz 100 kosztuje. Mozesz tez pomyslec o jakims adaptall'u Tamrona - kupic najpierw mocowanie a pozniej jakies dobre szklo - widzialem nie tak dawno 90mm f2.5 tamrona w niezlej cenie. mozliwosci jest sporo, ale do 100 to raczej zostaniesz przy jakims heliosie co najwyzej - a szczyt techniki to niestety nie jest.
sokrates
17-10-2008, 08:13
pamiętaj o jednym - z puszkami D40/D60 (D50/70/80/90 zresztą też) oprócz braku AF nie będziesz miał również pomiaru światła. Po drugie o ile nie kupisz jakiegoś Sonnara itp. (a za 100 zł nie kupisz) to jakość optyczna takiego szkła M42 nie dogoni nawet zwykłego kitowego nikkora 18-55. no chyba ze chcesz uzywac manualnych nikkorów - ale te tanie nie są
pamiętaj o jednym - z puszkami D40/D60 (D50/70/80/90 zresztą też) oprócz braku AF nie będziesz miał również pomiaru światła. Po drugie o ile nie kupisz jakiegoś Sonnara itp. (a za 100 zł nie kupisz) to jakość optyczna takiego szkła M42 nie dogoni nawet zwykłego kitowego nikkora 18-55. no chyba ze chcesz uzywac manualnych nikkorów - ale te tanie nie są
Nie przesadzaj, radzieckie szkla typu jupiter maja uznanie jako dobre szklo do portretu. Wiec nie ma co popadac w paranoje, ze te szkla sa za slabe - bo nie sa (jezeli mowimy o zastosowaniu typowo amatorskim! a raczej takowe bedzie patrzac na omawiana puszke).
Z pomiarem swiatla - no nie bedzie dzialala drabinka, ale wystarczy kilkadziesiat fotek strzelic, zeby wiedziec co i jak ustawic.
Musisz pamietac jednak, ze generalnie wizjer w lustrzankach DX to raczej ciemny tunel niz okienko na swiat. ostrzenie w warunkach gorszego lub celowo tlumionego oswietlenia to makabra jakas, to samo sie tyczy glebi ostrosci, na wyzszych przeslonach widac ciemnosc i nawet dobre oswietlenie nie pomoze.
Witam. Jak widać różne są opinie na temat stosowania manualnych obiektywów do Nikosia D60. Przypuszczam, że wynika to z różnych oczekiwań użytkowników i różnych zastosowań. Osobiście nie mam nic przeciwko starym i zupełnie przyzwoitym obiektywom produkcji radzieckiej, chociaż mogą się trafić sztuki lepsze i gorsze. Nie miałem doświadczeń z przejściówkami, głownie dlatego, że zapinam szkło z mocowaniem KIEV 19 - czyli bagnet Nikon. Jeśli ktoś lubi manualne ostrzenie i pomiar światła na oko, względnie światłomierzem, to owszem jest to znakomita zabawa i sporo frajdy. Jednak do zdjęć reporterskich nie stosowałbym takiego rozwiązania. Obiekty stałe, krajobraz, architektura, portret, makro, martwa natura... sporo tego i wszędzie można z powodzeniem bawić się "ruskimi" manualami. Sam robię fotki Heliosem z bagnetem Nikosia i jest ok. Zdaje się, że można dostać Jupitera 37A z "naszym" mocowaniem ale trzeba poszukać. Przy parametrach tego szkła (całkiem niezła portretówka, chociaż z Nikiem daje coś około 200mm) cena 120 - 150 zł wydaje się do zaakceptowania. Na Allegro jest trochę ciekawych szkiełek stosowanych bez przejściówki, chociażby niezły MIR ale , jak powiedziałem, to kwestia gustu i potrzeb. Wygodniej pracuje się z obiektywami wyposażonymi w styki CPU, wprawdzie nadal ostrzymy manualnie lecz mamy pomiar światła a tu już jest coś warte. Tak czy inaczej ja stosuję i jak do tej pory chwalę sobie taką zabawę. Pozdrawiam.
Najprościej szukać po giełdach manualnych szkieł Nikona, komisy foto, tzw "rynek" ze starociami itp. Czasami można złapać niezłą "perełkę" . Rosyjskie szkła? Koniecznie zainteresuj się Jupiterem 135/3,5 najlepiej wersją ze "złotymi powłokami" , dokup przejściówkę bez soczewki i dosyć łatwo można go przerobić na nieskończoność. Opisałem to w swoim poście w dziale optyka. Z powodzeniem używam Pentacon 200/F4 IMHO świetne szkło manualne i gorąco polecam tryb M i przerózne "wynalazki" M42, manualne Nikkory itp:)
Romes - to co pokazałeś to FED 4. Obiektyw ma mocowanie M39. Niestety problem jest z przejściówką do Nikona. Kiedyś widziałem przejściówkę z M39 na M42. Do tego musiałbyś kupić jeszcze z M42 na bagnet Nikona. Więc powstałoby chyba tylko świetne(?) makro. ;)
Jeśli kupisz manualny obiektyw z mocowaniem M42 to znów licz się z kupieniem przejściówki. Są tańsze bez soczewki i droższe z soczewką korygującą, która pozwala na ostrzenie na nieskończoność. :)
A co do samych obiektywów - już Ci tutaj radzono. Pooglądaj, przemyśl i kup. ;) A jeśli masz gdzieś niedaleko jakąś giełdę fotograficzną to radzę się tam rozejrzeć. Zazwyczaj w takich miejscach można znaleźć sporo starych szkiełek.
Witam.Zamierzam dolaczyc do uzytkownikow Nikona (d 40 lub d60) ale chcialbym uzywac te puszke z ob. manualnymi Moglby ktos mi dokladnie wytlumaczyc jakie to bedzie mialo wady i zalety ,co bedzie dzialac a co nie(auto focus mnie nie interesuje) Jakie sa utrudnienia przy fotografowaniu i jak dokladnie wyglada takie focenie w praktyce?
Manuale do Nikona z nieskończonością:
Nikkory :]
P-six, Pentax 67/645, Mamiya i inne średnioformatówki,
sam ostatnio zastanawiałem się nad kupnem Mamiyki 80/1.9 + Nikon->Mamiya 645 -> czy może być lepsze szkiełko portretowe, które w przyszłości (kupnie analogowego średniego formatu) będzie ekstra standardem? :)
Co do m42 - nie wiem, co Wy w tym widzicie? Szkła manualne od nikkora mają nie gorszą jakość (w przypadku m42 z soczewką to na f1.2-2.8 duużo lepsza jakość), nie kosztują dużo więcej, a dają dużo więcej przyjemności (popychacz przysłony, nieskończoność, brak problemów z przejściówkami).
A co do portretu: Jupiter jest szkiełkiem znanym i lubianym, ale aktualne ceny (300-350zł) powodują, że dużo lepiej odłożyć sobie na Samyanga 85/1.4 - prawie 3x więcej kasy a 10x wiecej przyjemności z użytkowania (jak wyżej :P) No i Jupek 9 nie jest mistrzem ostrości na f2 (Samyang za to wg niektórych kładzie 85L na łopaty :D)
Jacenty Z.
02-05-2009, 22:32
Przymierzałem ostatnio w fotojokerze 50 1.8 i ostrość żyleta,ale jednak ostrzenie manualne wymaga nie lada wprawy.Chodzi mi raczej o jakiś stary tani obiektyw,z którym będzie można poeksperymentować w wolnej chwili.Czy za 100zł znajdę coś sensownego?W przyszłości też będę chciał przejść na inną puchę,bo brak śrubokręta to totalna pomyłka.Z 3-punktowym AF można jeszcze sobie poradzić.
Przepraszam, ale chyba nie do końca Cię zrozumiałem: Szukasz bardzo taniego obiektywu - ze względu na budżet - a jednocześnie wspominasz o przesiadce na lepsze body - co, jak wiadomo, kosztuje. Czyli z tym manualnym szkłem chodzi głównie o to, by poeksperymentować?
Jak podpowiada ta tabelka: http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm#dslr nie we wszystkich obiektywach wraz z utratą AF tracimy pomiar światła.
Nie było w tym wątku też chyba jeszcze wspominane, że D60 ma tak użyteczną funkcję jak dalmierz, która pomaga w ręcznym ostrzeniu (prawdopodobnie chodzi o to, że komunikacja między body a szkłem jest w jedną stronę, czyli korpus "widzi" kiedy jest ostro, ale już nie ma możliwości ustawiania ostrości w obiektywie).
Grygolas
03-05-2009, 11:57
Nikkor AF 50 1.8 daje z D40 świetne efekty. Manualne ostrzenie jednak przez mały wizjer jest trudne, zwłaszcza przy mało kontrastowych elementach kadru. Ja sprzedałem 50 na rzecz 35, ale przez inne względy (żonie nie chciało się ostrzyć...). Po niedzieli dotrze do mnie manualna Tokina 80-200 z mocowaniem N/AIS (nie chciałem wchodzić w m42). Będę też przerabiał matówkę z klinem z Praktiki do mojego d40, może wyjdzie, może nie, ale jak się uda, to mam nieco ułatwione ostrzenie ręczne. I Tokinę i matówkę zakupiłem w sumie za 150 zł, także niedrogo.
Mam zamiar zacząć się bawić:)