Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W sumie prawie sama woda (+backstage)

bombel
16-10-2008, 15:55
http://i34.tinypic.com/2n1u883.jpg

Oczywoście wygląda lepiej na czarnym tle, ale i tak zrobicie co chcecie - prawda, łobuzy?

Piotr_ek
16-10-2008, 15:59
Dobre.

Rozwinięcia myśli nie będzie...

:) o gwiazdkach zapomniałem...

FHR
16-10-2008, 16:02
Interesujący kadr, na czarnym tle fota rzeczywiście nabiera mocy. Jest dobrze! :)

harb
16-10-2008, 16:05
prosty ale przemyślany i zaskakujący niekonwencjonalnoscią kadr - do tego staranna obróbka ,ładna kolorystyka - taki jest przepis na sukces - bdb.

pozdrawiam :-D

borregaard
16-10-2008, 16:10
Chyba jest trochę winiety z lewej..
Pytam,bo jak oglądam ,to w głowie mi się kręci...mam lęk wysokości...
Pzdr
Andrzej

Rycerz
16-10-2008, 16:14
lubie taki minimalizm,
o technicznej stronie nic ci nie napisze ;) ale wrażenia z odbioru są pozytywne,choc niektórzy napiszą że wody za dużo...w mojej wypowiedzi ;)

glenio
16-10-2008, 16:21
Chyba jest trochę winiety z lewej...

Gdyby nie ta winieta, zdjęcie by ciążyło cholernie w prawo. :)

borregaard
16-10-2008, 16:28

...aż taki dziadek nie jestem i pamiętam niektóre lekcje....:wink:

W tym przypadku,takiej ilości wody nie trzeba ,mz,"dociążać"....Bombel,normalnie,lubi winietę...nawet tak delikatną...:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
..z tą lekką nawet,nawet...

bombel
16-10-2008, 16:30
Śmiejecie się ze mnie z tym ciążeniem prawej strony, łobuzy? :)

borregaard
16-10-2008, 16:34
Śmiejecie się ze mnie z tym ciążeniem prawej strony, łobuzy? :)
:mrgreen:....a skądże.....:mrgreen:

Pzdr
Andrzej

bombel
16-10-2008, 16:36
No ale naprawdę by ciążyło.

dirtyfrank
16-10-2008, 17:02
no pięknie,
podoba się,
niekonwencjonalny kadr.

Guancho
16-10-2008, 17:36
Świetne. To z samolotu czy jakiejś wieży?

nothing
16-10-2008, 18:46
Jak zwykle ciekawa propozycja. Stawiam na balon ;-)

T_P_
16-10-2008, 18:59
W sumie prawie sama woda...

W sumie to mi się podoba... :-D

T_P_

malasana
16-10-2008, 19:00
Odwazny kadr. Ale pewnie tam tak bylo:)

Szuwar
16-10-2008, 19:19

A tam winieta od razu. Głębsza woda się zaczynała i dlatego tak wyszło :mrgreen:

Odważne ale dobre. Podoba mi się

Seeker
16-10-2008, 19:26
Horyzont krzywy, ale lek wysokosci to po czesci usprawiedliwia...

a juz zupelnie powaznie, tym razem (w porownaniu z drzewem na tle zacmionego lasu) przeciwwaga jest subtelniejsza,
co mi sie BARDZIEJ (to przytyk w kierunku autora) podoba. Tam bylo (po mojemu) za twardo.

Pasi...? ;)

"Odwazny kadr. Ale pewnie tam tak bylo"

Boskie :)

ZaaaaK
16-10-2008, 19:35
droga z rogu mi się podoba, reszta zdjęcia też:)
super:)

Radek_1
16-10-2008, 19:36
Ważny jest pomysł i to pomysł dobrze zrealizowany - pięknie :)
Pozdrówka

lechupe
16-10-2008, 20:00
no to filozofowie rozebrali juz zdjecie na części i zwazyli kazdy kawałek z osobna ;-)

Kadr jest efektowny, przyznaję, ale mimo wszystko za mało jest fotografii w fotografii.
Forma zdecydowanie przewyższa treśc. Kompozycja nie ma sie nijak do tematu. Nie ma zwiazku.

To jest w sumie zgrabna grafika, oparta na 2 liniach prawej strony. Pozostałe elementy (domy) jak i sama ziemia w zasadzie mogłyby nie istnieć.

Zatem tak, jako zgrabna kompozycja graficzna, nie - jako fotografia.

mmsko
16-10-2008, 20:14
Uuuuuu lechupe no to sie teraz trzymaj Stary....
Przeciez ta fotografia ma 5*****
A swoja droga to ciekawe czy już wszyscy wrócili od chirurgów szczękowych bo zdjęcie na 5***** to podobno szczęki łamie...

bombel to jedno z tych zdjec które robiłes komórką ?

Seeker
16-10-2008, 20:21
To ja chcialbym niesmialo zaproponowac mala demonstracje, JAK TO ZDJECIE NIE POWINNO WYGLADAC...

autograf
16-10-2008, 20:25
Pojedynek wisi w powietrzu :mrgreen:

elix
16-10-2008, 20:42
Dla mnie sednem fotografii jest poszukiwanie interesujących kadrów w na pozór mało interesujących miejscach - w tym wypadku kadr jest genialny i nieszablonowy i choćby z tego powodu zdjęcie zasługuje na wyróżnienie.

Nemeth
16-10-2008, 20:45
Ciekawy kadr. Inny. Zaskoczył mnie i mogę spokojnie powiedzieć, że podoba mi się to zdjęcie. Bo jest to zdjęcie a nie grafika ;)

mmsko
16-10-2008, 20:56
Według mnie tylko kadr może zwracać uwagę (mnie sie nie podoba) bo jest inny niz tradycyjne pstryki z wakacji.
Ale tu chyba nie to było kryterium przyznawania tych "sławnych" gwiazdek :mrgreen:

elix
16-10-2008, 21:36
mmsko - masz jakiś kompleks na punkcie tych gwiazdek? Tak ciągle o nich gadasz i nie za bardzo wiem z czego to wynika, ktoś Ci kiedyś jakieś zabrał? dał? czy o co chodzi bo nie kumam. Czy mamy tu rozmawiać o zdjęciu czy o jakiś abstrakcyjnych gwiazdkach? (tak gwoli ścisłości - dla mnie te gwiazdki są kompletnie bezużyteczne i gdyby się dało to bym je wyłączył)

Nie rozumiem po co te złośliwości?

Amadeusz
17-10-2008, 00:22
Byłoby idealnie gdyby na wodzie był widoczny taki charakterystyczny szkwał lub łagodne fale... czy wydziwiam?

harb
17-10-2008, 02:31
Byłoby idealnie gdyby na wodzie był widoczny taki charakterystyczny szkwał lub łagodne fale... czy wydziwiam?

wydziwiasz Amadeusz :-D -na sukces tego zdjęcia to jak juz napisałem w pierwszym swoim poscie składa się prosty przepis - trzeba mieć pomysł na niekonwencjonalny kadr (o co wcale nie jest łatwo -wszyscy to wiemy ,również ZNAFFCY),podparty dobrym warsztatem (co znowuż jest sporym utrudnieniem) no i (co jest naprawdę trudną sprawą ) trzeba mieć jeszcze smak, inaczej wyczucie harmonii motywu, i albo jego banalnej prostoty albo wręcz odwrotnie, wieloplanowości ,i skomplikowania - i gdy już wszystkie te czynniki zagrają to uda nam się raz kiedyś zrobić zdjęcie które będzie zaciekawiać wielu ----- czego nam wszystkim zyczę :mrgreen:

Jessus
17-10-2008, 08:53
Jak zwał tak zwał, zdjęcie czy grafika jakie to ma znaczenie. Dla mnie porostu świetnie się na to patrzy a o to chyba chodzi w odbiorze sztuk plastycznych.

Jestem tylko ciekaw gdzie to i skąd robione?

mmsko
17-10-2008, 10:13
Ja nie mam żadnych kompleksów. Pisałem już ze wole jedno merytoryczne zdanie na temat zdjęcia (nawet krytyczne)
niż nawet 15 gwiazdek.
A to co pisałem to raczej ironia ze sposobu oceniania zdjęć, z niekonsekwencji oceniających i ogólnie z samej idei gwiazdek... Ale to już inny wątek.

Shooter
17-10-2008, 10:15
Ciekawe cięcie. Zastanawiam się czy więcej tonów, odcieni na wodzie tu nie brakuje...

bombel
17-10-2008, 11:32
mmsko - masz jakiś kompleks na punkcie tych gwiazdek? Tak ciągle o nich gadasz i nie za bardzo wiem z czego to wynika, ktoś Ci kiedyś jakieś zabrał? dał? czy o co chodzi bo nie kumam. Czy mamy tu rozmawiać o zdjęciu czy o jakiś abstrakcyjnych gwiazdkach? (tak gwoli ścisłości - dla mnie te gwiazdki są kompletnie bezużyteczne i gdyby się dało to bym je wyłączył)

Nie rozumiem po co te złośliwości?

Elix, dziękuję za Twoją odpowiedź, ale okaż trochę miłosierdzia, daj się chłopu wypowiedzieć... Musisz wiedzieć, że wyśmiałem go gdzie indziej - więc musi coś powiedzieć dla zdrowia, bo mu żyłka pęknie. :)

To jest w sumie zgrabna grafika, oparta na 2 liniach prawej strony.

Nie chcę Cię martwić, ale jak zrobiłem kiedyś zdjęcie (nr.2) (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=719842#post719842) oparte na jaszcze mniejszej liczbie linii, w dodatku mniej ostrych, to podobało się jeszcze bardziej. :) Zaczynam podejrzewać, że to prawidłowość - im mniejsza liczba linii, tym bardziej się podoba.

Jeśli naprawdę uważasz, że to jest tylko grafika, czyli coś, co zrobiłem pod PSem, dokładając tło do dwóch linii - mam nadzieję, że poniższy szerszy plan Cię usatysfakcjonuje. Chyba, że to też będzie grafika. :)

Ciekawy kadr. Inny. Zaskoczył mnie i mogę spokojnie powiedzieć, że podoba mi się to zdjęcie. Bo jest to zdjęcie a nie grafika

Absolutna racja, to zdjęcie. Miło, że zaskoczyłem, jeszcze bardziej będzie miło, jeśli i zaskoczenie było miłe (bo wcale nie musiało być).

bombel to jedno z tych zdjec które robiłes komórką ?

Nie, powinieneś to widzieć. To zdjęcie jest z obróbką. Jak robię zdjęcia, których nie będę obrabiał (czyli naturalne jak rzeźba, która jest kopią natury) wyciągam komórkę. Jak chcę zrobić dobre zdjęcie, wyciągam aparat, a potem obrabiam.

@ Amadeusz - wydziwiasz. :) Ale jest to jakiś pomysł, zrobić szkwał. Najbardziej ucieszy się miłośnik naturalności mmsko. :mrgreen: Popatrz na zdjęcie niżej.

Ciekawe cięcie. Zastanawiam się czy więcej tonów, odcieni na wodzie tu nie brakuje...

Mam nadzieję, że poniższe zdjęcie Ci wytłumaczy.

Świetne. To z samolotu czy jakiejś wieży?

Guancho - na wieżę tej wysokości bym nie wszedł, nawet gdyby na szczycie rozdawali walizki z Nikonami w środku. Ależ musiałoby gibać na górze... To okoliczny pagórek, jechałem na niego kolejką (inaczej się nie da) pół godziny.

Jak zwykle ciekawa propozycja. Stawiam na balon ;-)

Pudło! :)

Jestem tylko ciekaw gdzie to i skąd robione?

Alpy robione z Alp. Konkretnie niższe Alpy robione z niskich Alp. :)

@ Harb - mam już też swojego jednogwiazdkowiego wielbiciela. :mrgreen:

@ All - wszyscy, którzy pytali gdzie to - pokazuję szerszy plan. Uprzedzam, to drugie zdjęcie nie podlega ocenie, jest tylko ilustracją okolicy i czymś jak backstage - wyjaśnia gdzie, skąd i jak. Jest pstrykiem i wakacyjną pocztówką/pamiątką. Ocenie podlega tylko pierwsze zdjęcie.

Mam nadzieję, że znajdziecie na tym obrazku to, co na pierwszym.

http://i33.tinypic.com/vgox1.jpg

I na koniec: dziękuję serdecznie wszystkim odwiedzającym. Oczywiście tym, którym się podobało odrobinkę cieplej niż tym, którym nie - ale jestem przynajmniej szczery. :) Dziękuję wszystkim którzy coś napisali za poświęcony czas i fatygę, a tym, którzy nie - nie dziękuję.

I proszę, nie krępujcie się - można jeszcze pooceniać, wątek jeszcze nie jest zamknięty. :)

Nemeth
17-10-2008, 12:10
No jeśli to jest zdjęcie z "pagórka" to proszę Cię - zrób zdjęcie z jakiejś góry. ;)
Całkiem miły oku ten backstage.

harb
17-10-2008, 12:13
świetnie ze pokazałes drugą fotkę - niech wszyscy jeszcze raz uzyję tutaj słowa "znaFFcy" fotografi ,uświadomia sobie jak "prozaicznie łatwo" jest zrobić ciekawe i dobre zdjecie

napisał Bombel
@ Harb - mam już też swojego jednogwiazdkowiego wielbiciela.

ps.Bombel nie biorę już do pały złośliwości - bardzo mnie cieszy to co robię i z ogromną autentyczna radościa i podkreślam pasja idę na plener robić fotki - cieszę sie gdy mi wychodzą poprawne a bardzo gdy uda mi się zrobić coś lepszego :-D mam nadzieję ze Ty tez tak masz :lol::lol::lol:-

pozdrawiam Ciebie oraz wszystkich bardzo serdecznie :-D

kabal
17-10-2008, 12:16
Dla mnie zdjęcie zdecydowanie na + i to duży.

hmmm... powiem nawet, że kiedyś miałem podobny zamysł - ale z plażą, jednym parasolem i dużym kawałkiem morza - natomiast ilekroć na nie spoglądałem coś mi nie grało (zrobiłem chyba w sumie z 5 wersji i wreszcie wrzuciłem do szuflady). Po zobaczeniu Twojego zdjęcia, chyba mam pomysł na obróbkę/kompozycję swojego - muszę je wygrzebać :-) Dzięki

jarek76
17-10-2008, 12:52
Ciekawy kadr. Inny. Zaskoczył mnie i mogę spokojnie powiedzieć, że podoba mi się to zdjęcie. Bo jest to zdjęcie a nie grafika ;)

Skoro już Maciek napisał to o czym myślałem to nie będę sie produkował :mrgreen:

ekonet
17-10-2008, 13:48
To jest właśnie sztuka selektywnego i kreatywnego spojrzenia. Czapki z głów...

m_cudny
17-10-2008, 13:53
Fajne spojrzenie, podoba się:)

lechupe
17-10-2008, 13:57
Nie chcę Cię martwić, ale jak zrobiłem kiedyś zdjęcie (nr.2) (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=719842#post719842) oparte na jaszcze mniejszej liczbie linii, w dodatku mniej ostrych, to podobało się jeszcze bardziej. :smile: Zaczynam podejrzewać, że to prawidłowość - im mniejsza liczba linii, tym bardziej się podoba.

Jeśli naprawdę uważasz, że to jest tylko grafika, czyli coś, co zrobiłem pod PSem, dokładając tło do dwóch linii - mam nadzieję, że poniższy szerszy plan Cię usatysfakcjonuje. Chyba, że to też będzie grafika. :smile:

zacznijmy od tego, ze szeroki plan bardzo mnie satysfakcjonuje. Wprawdzie nie wolno nam jest oceniać tej fotografii, nie mniej po kryjomu i w kącie uważam je za bardzo dobre, wieloplanowe, harmonijne i oczywiscie swietne technicznie - za co z góry przepraszam.

Ad meritum natomiast, mam wrazenie, ze w powodzi komentarzy moj potraktowałes nieco pobieznie.
Ja nie twierdzę bynajmniej, ze ta fotografia jest - literalnie - grafiką. Ja twierdzę, ze charakter tego zdjęcia zbliza je do grafiki czy rysunku - co w tym konkretnym przypadku kłóci sie z zawartością kadru.

Pozwole to sobie przedstawic na przykładach. Otóz twój przykład (zdjecia klatki) jest wlasnie przykładem, gdzie surowa, graficzna forma kompozycji znakomicie wspólgra z tematem. Mamy geometryczne bryły, światło, stosowne wywołanie. Każdy element tych zdjeć jest dopasowany do reszty. Prawdopodobnie wyjecie pojedynczych elementów zburzyło by obraz. Pogorszyło by odbiór.

Innym przykładem są zdjęcia znanego włoskiego pejzażysty Franco Fontany (przepraszam za może nie najlepsze, ale dośc pobieżnie wyszukane odnośniki...).
Ich układ rządzi sie własnie regułami takiej surowej geometrycznej kompozycji. Zobacz te:
http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.iicbuenosaires.esteri.it/IIC_BuenosAires/webform/..%255C..%255CIICManager%255CUpload%255CIMG%255C%2 55CBuenosAires%255CFontana%2520web.jpg&imgrefurl=http://www.iicbuenosaires.esteri.it/IIC_BuenosAires/webform/SchedaEvento.aspx%3Fid%3D84&h=623&w=850&sz=181&hl=pl&start=48&um=1&usg=__sanpFzRavgGvixBnZ169VAm4uFg=&tbnid=6vDX2osHidY--M:&tbnh=106&tbnw=145&prev=/images%3Fq%3Dfranco%2Bfontana%26start%3D36%26ndsp% 3D18%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN

albo takie:
http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.iicbelgrado.esteri.it/IIC_Toronto/webform/..%255C..%255CIICManager%255CUpload%255CIMG%255C%2 55CToronto%255CFontana_Basilicata_1990.jpg&imgrefurl=http://www.iicbelgrado.esteri.it/IIC_Toronto/webform/SchedaEvento.aspx%3Fid%3D45%26citta%3DToronto&h=200&w=250&sz=11&hl=pl&start=39&um=1&usg=__m161E3Y6cWAqDJO_Z-J7K6w2IHQ=&tbnid=MYgaeyC7lA-eRM:&tbnh=89&tbnw=111&prev=/images%3Fq%3Dfranco%2Bfontana%26start%3D36%26ndsp% 3D18%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN

Podobnie każdy element tych fotografii jest włozony celowo i widz ma wrażenie pełnej symbiozy wszystkich składowych zdjęcia.

Twój kadr, rozpoczyna sie mz w tym własnie duchu, ale nie dochodzi do końca (tego ducha ;-)
W szczególności - jak juz pisałem - poszczególne elementy prawej strony są dla tej fotografii obojętne. Domki mogłyby być, mogłoby ich nie być. Drzewa mogłyby być zarówno zielone jak i czerwone (jesienne), Zamiast trawy mogłaby być pustynia, albo step.

Sama zresztą ta - nieszczęsna - prawa strona w sobie nie jest specjalnie atrakcyjna i kolorystycznie i świetlnie.

Reasumując zatem, niebanalny, ciekawy i świezy kadr, ale nie wypełniony idealnie pasującą doń treścią.

ps. dla pełnej jasności nie kliknąłem w tym wątku żadnych gwiazdek, ani 5 ani 1, bo dosc rzadko klikam w gwiazdki.

bombel
17-10-2008, 14:13
Nie nie, o gwiazdki Cię nie podejrzewam, obserwuję je z pewnym rozbawieniem, choć przecież nie będę ściemniać, że nie są mi obojętne w moim wątku.

Co do zdjęć tego Włocha - widziałem je kiedyś i niektóre są gigantycznie dobre. Ja zaś w tym tygodniu pokazuję tylko niezłe, na bycie gigantem przyjdzie pora w przyszłym miesiącu. :)

camrak
17-10-2008, 14:25
Jak dla mnie dyskutowana fotografia ma więcej wspólnego z malarstwem, niz na pierwszy "zryw" oka widać,
i za tę duszę malarza w tej fotografii bombel ma ode mnie (co nie obojętne mu zresztą w jego wątku ;) ) *5.

lechupe
17-10-2008, 16:06
...Ja zaś w tym tygodniu pokazuję tylko niezłe, na bycie gigantem przyjdzie pora w przyszłym miesiącu. :)

zapewniam cie, ze juz nie moge sie doczekac :-)

vanve
17-10-2008, 21:10
No to co panie bombel pozostaje pogratulowac - naprawde dobra robota.
pozdro.........
:-D

mikkay
17-10-2008, 21:57
Bombelkowo! Świetne zdjęcie....

autograf
17-10-2008, 22:10
A już myślałem, że odkryłeś wszystkie karty. Ciągle mnie zaskakujesz.

Chylę czoła!

-edit
Po raz wtóry!

Skrzat
17-10-2008, 22:33
Piękna 2-ka ale oceniać mamy 1-kę i chociaż wszystko już wiem to napiszę to o czym pomyślałam wchodząc w wątek. Ok.

Ten kadr budzi we mnie niesamowite wrażenie czystości, sterylności wręcz (sprawia to tafla wody ) ale jeszcze silniejsze odzczucia to ciekawość co jest, co było poza kadrem, z każdej jego strony, gdzie On był.

Świetny kadr i dzięki za wrażenia.

mmsko
18-10-2008, 15:56
Elix, dziękuję za Twoją odpowiedź, ale okaż trochę miłosierdzia, daj się chłopu wypowiedzieć... Musisz wiedzieć, że wyśmiałem go gdzie indziej - więc musi coś powiedzieć dla zdrowia, bo mu żyłka pęknie. :)

Widze ze traktujesz to bardzo ambicjonalnie. Wiedz więc że jestem załamany Twoimi celnymi, pełnymi humoru, inteligentnymi, elokwentnymi i jakże trafnymi ripostami. Chyba sie wypisze no bo jak tu sie "pokazać" po tak druzgocącej porażce...:mrgreen:
Jest też zła wiadomośc... Moje żyły sa całe bo znam duże przyjemniejsze sposoby żeby sie rozładować:mrgreen:

Nie, powinieneś to widzieć. To zdjęcie jest z obróbką. Jak robię zdjęcia, których nie będę obrabiał (czyli naturalne jak rzeźba, która jest kopią natury) wyciągam komórkę. Jak chcę zrobić dobre zdjęcie, wyciągam aparat, a potem obrabiam.

Tym razem Ty nie zrozumiałeś ironii. Pytałem czy jest robione komórka bo gdyby nie obróbka to zdjęcie było by "pstrykiem" wakacyjnym, który można zrobić prawie każda komórką.

Najbardziej ucieszy się miłośnik naturalności mmsko. :mrgreen:

Dziekuje. W końcu to zrozumiałeś. Tylko dlaczego ten uśmiech?? Jedni spedzaja godziny w terenie inni przed komputerem... Ja sie nie wstydze że jestem tym pierwszym.

I zeby skończyć z domysłami... ja tez nie klikam gwiazdek, to takie... nienaturalne :-D

A co do drugiego zdjęcia..... aha, nie wolno komentowac 8-)