Zobacz pełną wersję : Ps cs4
Zainstalowałem właśnie (na zwykłym C2D 4GB pod XP) Photoshopa CS4 i chodzi jak burza! Nawet samo otwarcie aplikacji trwa 3 sekundy, do tego świetne wyświetlanie ostre niezależnie od procentu powiększenia, o niebo lepszy Bridge (wyobraźcie sobie - jest wygodny i szybki!), dodatkowe narzędzia do lokalnych korekcji w ACR, bardzo poprawione narzędzia retuszerskie, wygodny interfejs z szybkim dostępem do masek i warstw korekcyjnych, a mimo nowych bajerów - aplikacja buja się ZNACZNIE szybciej i reakcje na polecenia są natychmiastowe. Dla mnie re-we-la-cja, nie odpalę już więcej CS3-ki.
(na zwykłym C2D 4GB pod XP)
faktycznie calkiem zwykly ;)
Trzeba bedzie sprobowac jak to cudo dziala :)
faktycznie calkiem zwykly ;)
Nowy PS CS4 to aplikacja napisana również pod 64-o bitową Vistę, więc można się po niej było spodziewać większej wydajności na mocnych stacjach z Vistą 64, 64-o bitowymi, wielordzeniowymi prockami i z ilościami RAM-u pow. 8GB. Tymczasem niespodziewanka polega na tym, że znacznie szybciej zapiernicza również na czymś bardziej cywilnym - widać, że chłopaki z Adobe naprawdę się wysiliły!
nie odpalę już więcej CS3-ki.
mylisz sie:)
ide do ciebie na korki z CS3 :D
pozdrrr
Ale 64 bity na OSX dopiero od wersji CS5,
więc chłopaki z Adobe naprawdę się nie wysiliły.
Strzelam focha :evil::evil::evil:
Ale 64 bity na OSX dopiero od wersji CS5,
więc chłopaki z Adobe naprawdę się nie wysiliły.
Strzelam focha :evil::evil::evil:
To była wina Apple - odp.... im mały sabotaż :p CS5 będzie 64-o bitowy na OSX jak dobrze pójdzie...
Zainstalowałem właśnie (na zwykłym C2D 4GB pod XP) ...
I widzisz 4 GB tej pamięci ??
I widzisz 4 GB tej pamięci ??
Nie - mam 4, bo nie sprzedawali po 3,25GB.
Nie - mam 4, bo nie sprzedawali po 3,25GB.
He he stary problem ;) ściągnij Gavotte ramdisk 1.0.4096.4 a następnie odpal plik 4gb.reg i zainstaluj ramdisk, z reszty pamięci której teraz nie widzisz powstanie dysk na który mozesz skierować pliki TMP i swapa.
PS. Próbowałeś uruchomić to wsparcie dla kart grafiki ??
Podczas zakupu kryteria doboru karty grafiki miałem nieco inne - interesowało mnie, żeby była ATI Sapphire, i żeby miała chłodzenie pasywne, reszta nie interesowała mnie w najmniejszym stopniu. Dlatego oczywiście mi toto niestety nie chodzi i mam w związku z tym straszną ochotę wymienić grafikę na coś mocno dopasionego z dużą ilością RAM-u :D
Dzięki za hint z Gavotte - 3,25 GB to i tak świat, pracuje się znakomicie więc nie drążyłem tematu ;)
Podczas zakupu kryteria doboru karty grafiki miałem nieco inne - interesowało mnie, żeby była ATI Sapphire, i żeby miała chłodzenie pasywne, reszta nie interesowała mnie w najmniejszym stopniu. Dlatego oczywiście mi toto niestety nie chodzi i mam w związku z tym straszną ochotę wymienić grafikę na coś mocno dopasionego z dużą ilością RAM-u :D
Dzięki za hint z Gavotte - 3,25 GB to i tak świat, pracuje się znakomicie więc nie drążyłem tematu ;)
Ale gdzieś tam czytałem że powinno działać z każdą kartą wspierająca DX9 więc nie jestem pewien jak to jest - ale i tak pytam z czystej ciekawości, no chyba że doczekam się w końcu pełnej wersji CSa do zastosowań niekomercyjnych.
Ech mnie w XP tak bolała ta utrata 1 GB (oczywiście z czystego ego), że nie mogłem przestać kombinować :), jakbyś miał jakieś problemy z instalacją to pisz (ja wybrałem wielkość ramdysku 768 MB a on mi zrobił z całego niedostępnego obszaru o wielkości 980MB, natomiast jak wybrałem 1 GB to zabrał mi dodatkowo 100 mb ram, a jak nie wgrałem patcha na 4gb to zabrał mi cały gb z ramu)
Udało mi się odpalić OpenGL-a (trzeba było wpisać do rejestru AllowOldGPU), ale na moim strupie to nie chodzi - zmasakrowało mi obraz wyświetlany na mniej niż 200% powiększenia. No nic, będzie kupić jaką dopasioną kartę graficzną z dużą ilością RAM-u.
To cholerne Gavotte też mi nie chodzi - zainstalowałem ram4g.reg, odpaliłem rramdisk.inf, ale czegoś chyba jeszcze nie doinstalowałem, bo ram dysk tworzy się tej widocznej pamięci i zżera mi 0,75GB...
da rade postawic CS4 obok swojego CS3 ?? znaczy sie dwa photoshopy na 1 kompie??
david555
17-10-2008, 14:15
da rade postawic CS4 obok swojego CS3 ?? znaczy sie dwa photoshopy na 1 kompie??
Można nawet trzy, nie gryzą się. :D
Po instalacji powiedz: "Adieu", szpionowi "Bonjour". ;)
superextra ... zobaczymy jak dziala na 4 rdzeniach :D pod vista 64bit i przy gf8800
dam znac:D na pewno:)
a bridge daje podglad z rawa?
a bridge daje podglad z rawa?
a czemu miałby nie dawać?
a bridge daje podglad z rawa?A kiedys nie dawal? :)
yyyy u mnie nie, co moze byc nie tak? :mrgreen:
yyyy u mnie nie, co moze byc nie tak? :mrgreen:Jesli nie napiszesz nic wiecej, (wersji Photoshopa, wersji CameraRAW, typu body z jakiego te NEFy sie nie wyswietlaja), to mozem se tu gdybac w nieskonczonosc.
Tak myslalem. No wiec PS CS3, acr w wersji 4.6, nie podglada zarowno rawow z mojej minolty 7D jak i z D50 ani D300, generalnie zadnych ;)
chyba ze myslimy o czym innym, ale :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img80.imageshack.us/img80/2829/clipboard01vq8.jpg)
tak to wyglada u mnie, podgladu brak. A juz w darmowym raw therapee rawy sa 'podgladane' prawidlowo.
No wiec PS CS3, acr w wersji 4.6, nie podglada zarowno rawow z mojej minolty 7D jak i z D50 ani D300, generalnie zadnych ;) Hmmm... No to powiem Ci, ze cos masz napieprzone w systemie albo instalacji CSa, bo ta wersja winna lykac Twoje NEFy bez zadnego "ale". Dzial techniczny Adobe lub dystrybutora, powinien Ci w tej kwestii pomoc. Osobiscie sie z tym jeszcze nigdzie nie spotkalem, ale "slyszalem" o tym w necie. Nieczytane RAWy w Bridge'u to kalectwo, i az sie dziwie, ze do tej pory Ci to nie przeszkadzalo. ;)
Może wystarczy zainstalować Picture Project? Ja przynajmniej tak robię, żeby widzieć NEF'y w Win Xp
U mnie pomogło wejście w preferencje ( bridga ) następnie zakładka advanced i zaznaczenie "use software rendering"
Może wystarczy zainstalować Picture Project? Ja przynajmniej tak robię, żeby widzieć NEF'y w Win XpPrzeciez nie chodzi o podglad NEFow w systemie, tylko w Bridge'u. On je powinien wyswietlac niezaleznie od tego, czy system je rozpoznaje czy nie.
Hmmm... No to powiem Ci, ze cos masz napieprzone w systemie albo instalacji CSa, bo ta wersja winna lykac Twoje NEFy bez zadnego "ale". Dzial techniczny Adobe lub dystrybutora, powinien Ci w tej kwestii pomoc. Osobiscie sie z tym jeszcze nigdzie nie spotkalem, ale "slyszalem" o tym w necie. Nieczytane RAWy w Bridge'u to kalectwo, i az sie dziwie, ze do tej pory Ci to nie przeszkadzalo. ;)
Bo do niedawna korzystalem z CS2 gdzie problemu nie bylo :) a ostatnio praca wymogla na mnie robienie w jpegach wiec az tak mi nie przeszkadzalo ;)
Przeciez nie chodzi o podglad NEFow w systemie, tylko w Bridge'u. On je powinien wyswietlac niezaleznie od tego, czy system je rozpoznaje czy nie.
Tak, wiem o co chodzi, ale z z takim rozwiązaniem problemu w Bridge'u też się kiedyś spotkałem. Aczkolwiek nie mam zielonego pojęcia dla czego nie chcą się wyświetlać te miniatury.
Nowy CS - bardzo najs! pobawilem sie trialem i mi pasuje [szkoda, ze cena mi nie pasuje :D]. Nowy ACR5.0 - BOMBA! tego chcialem i w koncu dostalem :D
Jeden zonk tylko byl - w pewnym momencie przy otwieraniu nefow wywalilo CSa [tzn zamknal sie bez uprzedzenia ;)]. Ale reszta poki co smiga ;)
a skad trial skoro adobe go jeszcze nie rozpowszechnia? :O
a skad trial skoro adobe go jeszcze nie rozpowszechnia? :O
http://trials.adobe.com/Applications/MastCol/CS4/Win/ADBESTAMCS4_LS1.exe
http://trials.adobe.com/Applications/MastCol/CS4/Win/ADBESTAMCS4_LS1.7z
http://www.lemonlimedesigns.ca/blog/how-download-adobe-cs4-trials-early
zarejestrowany jestem ale linki wywala mnie do http://www.adobe.com/support/downloads/dlm/
halo? ktos wyjasni problem? poza tym gdzie znalezc dokladne postanowienia licencyjne dotyczace upgrade?
Antonina
20-10-2008, 10:51
Mnie tylko wyskoczyła informacja że dziękują za zainteresowanie i wyślą link jak będzie dostępny, było to kilka dni temu do dzisiaj nie ma żadnej wiadomości
Pozdrawiam
spiritwood
20-10-2008, 10:52
Potwierdzam to, co pisze R. Ja na info od Adobe o trialu czekam już z 8 dni no i nic. Cisza. W sposób opisany powyżej nie da się tego ściągnąć.
Wystarczy sie najpierw zalogowac, na przyklad wchodzac w sciaganie Lightrooma :) A potem wklejamy linki i sie ciagnie.
istotnie... tak sie da... :)
Antonina
20-10-2008, 11:53
istotnie... tak sie da... :)
Pobrałeś? u mnie pobrało tylko taki pliczek ADBESTAMCS4_LS1 o pojemności 1,17MB przy próbie uruchomienia wyskakuje błąd, Brak części archiwum pliku Adobe CS4 Master Collection. Aby wypakować Adobe CS4 Master Collection, wszystkie części muszą znaleźć się w tym samym folderze. Proszę wybrać wszystkie części
Pobrałeś? u mnie pobrało tylko taki pliczek ADBESTAMCS4_LS1 o pojemności 1,17MB przy próbie uruchomienia wyskakuje błądNo nie sadzisz chyba, ze plik o objetosci 1,17 MB moglby faktycznie byc "instalka" Photoshopa?! :) Musisz pobrac przeciez glowne archiwum. To co sciagnelas to tylko plik rozpakowujacy to, czego nie pobralas.
spiritwood
20-10-2008, 12:07
U mnie idzie. Jak dotąd 300 MB i perspektywa 16 godzin czekania aż zejdzie całość (6.92 GB).
Niby jest to ze strony Adobe, ale... Ciekawość zwyciężyła, jednak mimo wszystko czuję jakiś niesmak ściągając triala w ten sposób...
Antonina
20-10-2008, 12:11
No nie sadzisz chyba, ze plik o objetosci 1,17 MB moglby faktycznie byc "instalka" Photoshopa?! :) Musisz pobrac przeciez glowne archiwum. To co sciagnelas to tylko plik rozpakowujacy to, czego nie pobralas.
Nie nie sądzę ale niektóre programy które pobierałam miały najpierw taki mały plik który po uruchomieniu sam się łączył i zaczynał pobieranie właściwego pliku
P.S
Czy ten nowy PS ma 5,4GB? pobieram właściwe archiwum?
Nie nie sądzę ale niektóre programy które pobierałam miały najpierw taki mały plik który po uruchomieniu sam się łączył i zaczynał pobieranie właściwego pliku Ale podalem przeciez linki do 2 plikow, nie po to przeciez zeby sobie wylosowac. ;)
Czy ten nowy PS ma 5,4GB? pobieram właściwe archiwum?To jest caly CS4, nie tylko Photoshop.
Antonina
20-10-2008, 12:19
Ale podalem przeciez linki do 2 plikow, nie po to przeciez zeby sobie wylosowac. ;)
To jest caly CS4, nie tylko Photoshop.
Dzięki idzie
He he stary problem ;) ściągnij Gavotte ramdisk 1.0.4096.4 a następnie odpal plik 4gb.reg i zainstaluj ramdisk, z reszty pamięci której teraz nie widzisz powstanie dysk na który mozesz skierować pliki TMP i swapa.
Skąd to zdobyć? Z czym to się je ;-) Coś tam znalazłem, ale w paczce nie ma 4gb.reg
viper345
23-10-2008, 14:58
Witam,
Ściągnąłem tego triala, co prawda nie ze strony Adobe bo jakoś rady nie dałem ale poprzez torrenty. Z tego co widzę to dokładnie to samo. Kompa co prawda nie mam pierwszej świeżości (Laptop CoreDuo 1,66ghz 1,5gb ramu oraz gf 7400go ze 128mb własnej pamięci +128mb współdzielonej z ramem). Niestety trial pracuje u mnie sporo wolniej od cs3. NIe ma znaczenia, czy używam wspomagania przez GPU czy też nie. Różnica jest naprawdę duża - przy 60mb 16bitowym tifie narzędzie stempel działa strasznie mozolnie, zoomowanie i przesuwanie obrazka również działa kilkukrotnie wolniej. Działam pod windowsem XP SP3. Czy u was też jest podobnie?? Czytając pierwsze posty ucieszyłem się, że CS4 jest szybsza od CS3. U mnie natomiast wogóle to się nie sprawdza. Może jakieś sugestie??
Czy u was też jest podobnie?? Czytając pierwsze posty ucieszyłem się, że CS4 jest szybsza od CS3.Ja w sumie nigdy nie narzekalem na predkosc dzialania CS3, bo u mnie dziala duzo szybciej niz CS2. Kiedy Czornyj wspomnial, ze u niego z kolei CS4 dziala szybciej niz CS3, to sie zdziwilem, bo naprawde CS3 nie mam czego zarzucic jesli chodzi o wydajnosc. No i niestety takze nie moge potwierdzic, zeby CS4 byl szybszy niz CS3. Na razie nie robilem zadnych specjalnych testow, ale czuc pewne "mulenie" chociazby na poziomie operacji na GUI (otwieranie menu, przesuwanie okien, etc.).
Mam CS3 na Core2Q + 4Gb + vista 64. Sciagne jutro tiala CS4 i sprawdze jak jest u mnie.
EDIT: Na ftp adobe nie ma nic, ściągacie przez strone?
też mam 30 dniową wersje i jeśli chodzi o prędkość to nie czuje przyśpieszenia ale uwagę mam taką mało istotną, sc4 jest mniej elegancki, taki mniej estetyczny. Moim zadaniem.
też mam 30 dniową wersje i jeśli chodzi o prędkość to nie czuje przyśpieszenia ale uwagę mam taką mało istotną, sc4 jest mniej elegancki, taki mniej estetyczny. Moim zadaniem.
To jest narzędzie do pracy, i taki mi bardzo odpowiada.
Hej, mozesz to jakos w punktach rozpisac, co po kolei
Znalazlem taki soft w necie ale nie widze niczego o nazwie 4gb.reg :(
zaciekaiłeś mnie tym :)
Hej, mozesz to jakos w punktach rozpisac, co po kolei
Znalazlem taki soft w necie ale nie widze niczego o nazwie 4gb.reg :(
zaciekaiłeś mnie tym :)
Chyba ściągnąłeś starszą wersję - podeślij na pw maila to Ci wyślę właściwą i jak to zrobić
Chyba ściągnąłeś starszą wersję - podeślij na pw maila to Ci wyślę właściwą i jak to zrobić
zatrybilem i zassałem juz nową, niestety ona ciągle pokazuje ze mam w systemie 3 GB
nie mam do wyboru opcji 4 i 5G pomimo ze odpalam wczesniej pliczek zmieniajacy rejestr
podejrzewam moja płyte gl. o brak jakiejs ważnej funkcji.
jesli wiesz co to za babol u mnie to napisz proszę na priva
[email protected]
dzięki i pozdrofka
Jacek
zatrybilem i zassałem juz nową, niestety ona ciągle pokazuje ze mam w systemie 3 GB
nie mam do wyboru opcji 4 i 5G pomimo ze odpalam wczesniej pliczek zmieniajacy rejestr
podejrzewam moja płyte gl. o brak jakiejs ważnej funkcji.
jesli wiesz co to za babol u mnie to napisz proszę na priva
[email protected]
dzięki i pozdrofka
Jacek
Tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=958073&postcount=18) to opisywałem. Jak dalej będziesz miał problem to pisz.
System nie będzie pokazywał Ci że masz więcej pamięci niż te 3 giga, ale ramdysk zrobi powyżej tych które widzi system. Patrz w Task Managerze czy założył Ci ramdysk w pamięci którą widzi system czy powyżej.
Edit:
Zrobiłem dokładniejszy opis (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=77586)