Zobacz pełną wersję : Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG HSM do Nikona
Nikonozaur
16-10-2008, 11:32
Sigma poinformowała o ... http://www.fotografuj.pl/News/Terminy_premier_najnowszych_wersji_obiektywow_Sigm a/id/2414 .
Ciekawy jestem bardzo wyników tego szkiełka, jeśli ktoś ma lub mieć będzie jakieś sample poprosimy o wrzut tutaj:)
Nikonozaur
17-10-2008, 09:03
Nawet ceny jeszcze nie ma...
Ciekawy jestem bardzo wyników tego szkiełka, jeśli ktoś ma lub mieć będzie jakieś sample poprosimy o wrzut tutaj:)
Przecież dostępność dopiero w grudniu, więc w PL pewnie styczeń...
Nikonozaur
17-10-2008, 10:10
Przecież dostępność dopiero w grudniu, więc w PL pewnie styczeń...
To bardzo prawdopodobne, Sigma sama mówi o terminach "orientacyjnych". http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/210 Przyznam, że bardzo liczę na to szkło - na Nikkora po prostu mnie nie stać.
Pytalem o to szkielko w sigma pro centrum i dowiedzialem sie ze u nas najwczesniej to stycznien jak bedzie dostepne .. ciekawe jaka cena i jakie parametry optyczne bedzie prezentowalo bo rowniez bylbym zadowolony z niego (niestety Nikkor poza zasiegiem finansowym :()
Sigma ma chyba już w swojej ofercie 24-60/2.8, 24-70 /2.8 ale bez HSM. Szczególnie chyba ten pierwszy nie zachwyca. Ciekawe czy to w pełni nowa konstrukcja czy tylko remake z HSM? Nikkor to niestety kosmos jeżeli chodzi o cenę, więc jeżeli to nowe z Sigmy poprawili to może być niezła alternatywa
Chyba w pelni nowa konstrukcja bo wg tego co podaja "Pojawiła się wśród nich jedna zupełnie nowa konstrukcja – Sigma 24-70 mm f_SLASH_2.8 EX DG HSM"
http://www.fotografuj.pl/News/Nowy_standardowy_zoom_Sigmy_24_70_mm_f_2_8_EX_DG_H SM/id/2318 tutaj rowniez troche info
cypherdid
26-10-2008, 22:40
zupełnie nowa konstrukcja..poprzednie dwie były projektowane jeszcze w czasach analogowych..jeśli będzie się prezentował tak samo jak Sigma 50/1.4 w swojej klasie - to będzie świetny obiektyw, a cena Nikkora o jakieś 10% spadnie.
superkomornik
27-10-2008, 08:28
Sigma ma chyba już w swojej ofercie 24-60/2.8, 24-70 /2.8 ale bez HSM. Szczególnie chyba ten pierwszy nie zachwyca.
A użytkowałeś to szkło, czy tylko opierasz się na tstach/opiniach znalezionych w internecie?
A użytkowałeś to szkło, czy tylko opierasz się na tstach/opiniach znalezionych w internecie?
Miałem przez chwilę S24-70/2,8. Napisałem "chyba" bo drugiego nie miałem w ręku, ale w kilku miejscach w necie nie wypowiadają się o nim pochlebnie. Zresztą co tam! Zastanawiałem się nad tym czy to zupełnie nowa konstrukcja czy tylko modyfikacje starej, ale skoro "nowa konstrukcja" - to pewnie jakość w sensie optycznym (mechanicznym) nie ma powiązania ze starą konstrukcją z czasów analogu
Ja miałem 24-70 tą wersję z macro, przez ponad dwa lata. Pisałem już tyle razy o tej Sigmie, że można sobie poszukać. Jeśli chodzi o generowany obrazek, to Nikkor, to niestety nie jest. Mam porównanie do 17-55, żeby nie było.
superkomornik
27-10-2008, 11:49
Bienias- a ja miałem 24-60/2.8, mój znajomy ma ją do Pentaxa i to co można przeczytać min. w teście na optycznych można między bajki włozyć. Szkło jest ostre, AF szybki, obiektyw jest solidny, plastyka jak dla mnie bardzo dobra. Zresztą polecam do poczytania ten wątek (są tam sample z nikona mojego autorstwa): http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=12021&highlight=24-60
Nie ma to jak się przekonać osobiście. Po przejrzeniu zdjęć rzeczywiście jest ok z tą Sigmą 24-60 /2,8. Ach te testy! Osobiście mam S30/1,4, która też w niektórych testach została obsmarowana, a jest świetnym szkiełkiem, co zresztą potwierdzają liczni na forum- od tego w sumie jest forum, żeby weryfikować wyniki testów. Dzięki za uświadomienie Superkomornik !!!
Czy ktoś coś słyszał na temat dostępności i ceny tej Sigmy? Już grudzień jest.
superkomornik
08-12-2008, 11:21
Ostatnio testowałem Sigmę 24-70 EX i wyniki na 2.8 były takie sobie. Może nowa wersja będzie lepsza (mam taką nadzieję), wtedy byłaby dobrą alternatywa dla Nikkora.
Nikonozaur
08-12-2008, 12:02
Niestety, nie ma jej ani na E-bayu, ani przede wszystkim na Amazonie, a tam nowości pojawiają się zwykle jako pierwsze. Czyli grudzień można raczej między bajki wsadzić...
Mariusz888
08-12-2008, 13:07
Na stronie pisze że od grudnia ale gdzieś ktoś tutaj na forum pisał że dzwonił do Gdyni i że ma być od stycznia najwcześniej podobno... ;)
Canon, Nikon and Sigma in Luty
Sony and Pentax in Marzec
info dość pewne:)
A co myślicie o cenie? O ile może być wyższa niż poprzedniej wersji bez HSMa? 10-15%?
Nie wiem czy brać N16-85, czy jednak poczekać na tą Sigmę (fajnie pasowałaby mi światłem i zakresem).
Pzdr
TS
Mariusz888
08-12-2008, 16:48
Przecież w tych 2 szkłach różne jest dosłownie wszystko - no może po za mocowaniem ;)
Wiem ;). Potrzebuję czegoś szerszego po prostu do uzupełnienia Tokiny 50-135/Sigmy 50-150. Wolałbym coś ze światłem 2.8, ale wspomniany Nikkor korci mnie zakresem i brezproblemowością współpracy z body D90.
Przed chwilą dostałem info, że Sigma 24-70 HSM będzie w cenie około 3500... więc mój problem się rozwiązał sam ;).
superkomornik
08-12-2008, 17:20
Przed chwilą dostałem info, że Sigma 24-70 HSM będzie w cenie około 3500... więc mój problem się rozwiązał sam ;).
:shock::shock::shock: Skąd takie info?
Z tego co ludzie pisza na niemieckich forach to cena ma byc w granicach ok. 500 eurasow.
Mariusz888
08-12-2008, 18:02
Jak Sigma 24-70 HSM będzie za 3500 to oczywiście że gdybym miał tyle kasy to bym kupił... Nikkora :mrgreen: nie mogą dać takiej ceny bo się sami przekreśla - chyba że zrobią wypas na miarę N 24-70 to wtedy można kupić za tyle ale czy to realne... ?
Co do 500 Euro to czy nie prościej mając DX'a kupić Sigmę 18-50/2.8? ceny są naprawdę niezłe :)
Articool
08-12-2008, 18:18
Co do 500 Euro to czy nie prościej mając DX'a kupić Sigmę 18-50/2.8? ceny są naprawdę niezłe :)
To zależy co komu pasuje. Mi na przykład bardziej odpowiada zakres 24-70 aniżeli 18-50 (Wiem wiem o błąkającym się świetle ;)). Poza tym ciekawy jestem jak wypadnie w testach ta nowa Sigma - przede wszystkim ostrość, szybkość AF w porównaniu do poprzedniczki, tylko szkoda że dopiero w lutym, trochę późno bo planowałem zakup w styczniu najpóźniej, no i teraz nie wiem...
:shock::shock::shock: Skąd takie info?
Od jednego z dystrybutorów Sigmy. Ponoć stara będzie ciągle sprzedawana równolegle z nową - aż tak będą się różniły jakością i... ceną ;).
Od jednego z dystrybutorów Sigmy. Ponoć stara będzie ciągle sprzedawana równolegle z nową - aż tak będą się różniły jakością i... ceną ;).
Z ta ceną to byłbym ostrożny:) - nie sądze żeby była aż tak wysoka.
Radzę zaczekać na 1 sample, testy, opinie, rynek sam pokaże na jakiej półce te szkiełko zamieszka.
Chyba naprawde Sigme rozum opuscil http://www.sigma-foto.de/cms/front_content.php?client=1&lang=1&idcat=132&idart=312 Roznica w cenie niewielka a jakosc... http://www.calumetphoto.co.uk/item/355-557B/ zostawiam bez komentarza ;)
superkomornik
10-12-2008, 19:22
Cena z kosmosu.... :wink:
Articool
10-12-2008, 19:30
Cena z kosmosu.... :wink:
hehe czyli już nie muszę czekać... i tak poza zasięgiem póki co ;]
Sigma-Warszawa
10-12-2008, 22:13
Chyba naprawde Sigme rozum opuscil http://www.sigma-foto.de/cms/front_content.php?client=1&lang=1&idcat=132&idart=312 Roznica w cenie niewielka a jakosc... http://www.calumetphoto.co.uk/item/355-557B/ zostawiam bez komentarza ;)
A skąd wiesz jaka będzie jakość z tej Sigmy?? :)
Pozdrawiam
superkomornik
10-12-2008, 22:19
Większość zoomów Sigmy w tym zakresie wypadało tak sobie. 24-60 była jeszcze ok, 28-70 to nieporozumienie, 24-70 robiłem zdjęcia i mydlana. Patrząc na kurs Euro wychodzi 3000zł....a to już naprawdę dużo (stara 24-70 kosztowała prawie dwa razy mniej). No chyba, że sigma będzie ostra na 2.8, cicha i szybka (HSM w sumie nie jest zly), AF będzie celny nawet w kiepskich warunkach oświetleniowych i nie będzie loterii ze względu na FF/BF. Szczerze, to wątpię. No chyba, że zdarzy się cud ;)
Mariusz888
11-12-2008, 00:35
Jej ale się napalacie. Nie macie na co kasy wydawać ? ;) Przecież jest tyle innych obiektywów do kupienia/zmiany więc na 24-70/2.8 HSM jest jak poczekać :mrgreen:
Nikonozaur
11-12-2008, 00:57
...Patrząc na kurs Euro wychodzi 3000zł....
3000zł. Nie wiem skąd wziąłeś ten przelicznik, ale bardzo chętnie kupiłbym euro po tych pieniądzach. Może pod choinkę...?
no ale sugerowana cena detaliczna 3499 to przegięcie pały...
superkomornik
11-12-2008, 08:24
Nikonozaur-racja, źle spojrzałem. Tak ja Vasco pisze- 3500 to zdecydowanie za dużo. Chyba, że to będzie jakiś cud optyki ;-)
jesli bedzie ponizej 3 tys. i optycznie porównywalna do 28-70/2,8 to ja kupie jak tylko sie pokaże ...
A skąd wiesz jaka będzie jakość z tej Sigmy?? :)
Pozdrawiam
Tego moge sie tylko spodziewac... natomiast jaka jest jakosc Nikkora 24-70/2.8, to akurat wiem. :razz:
Kolega sadzac po nicu, przedstawiciel? Mam i mialem kilka Sigm, traktuje je zawsze jako cenowo przystepny zamiennik, poza paroma wyjatkami np 30/1.4, ale pewnie dlatego, ze Nikon nie ma w programie czegos takiego. Ale jesli obiektyw tej klasy, jakim jest N24-70/2.8 ma kosztowac jedynie ok. 150 euro wiecej niz Sigma, nie zastanawialbym sie ani sekundy nad wyborem.
Szczerze powiedziawszy liczyłem na "rozsądną jakość w rozsądnej cenie". Cena jest kosmiczna, szkoda! Nie wszyscy celują w półkę N24-70/2,8. Wystarczy żeby nowa S była powyżej przeciętnej a cena max +20% starszej wersji i byłoby nieźle. Marzenia....:)
ale jeszcze nie wiadomo jaka jest optycznie - tu akurat bardzo mnie to ciekawi ...
superkomornik
13-12-2008, 22:15
Optycznie może być bajka (tak jak 30, czy 50). Ale problemem jest AF... jeśli to się nie poprawi to będzie padaka.
Optycznie może być bajka (tak jak 30, czy 50). Ale problemem jest AF... jeśli to się nie poprawi to będzie padaka.
Ale to wcale nie jest tak, że każda Sigma ma kiepski AF... Co ciekawe z zoomami nie jest wcale tak źle (choćby 70-200 f2.8).
właśnie na to liczę ze będzie alternatywa dla nikona 24-70 - tak do 3 tys. bo to jest normalna cena - a zakres dla FF - ideał...
sokrates
15-12-2008, 08:20
no to niestety, ale do 3 tys. to nie będzie - gdzieś widziałem cenę sugerowaną za to szkło - ~3500 zł miejmy nadzieję że spadnie dość szybko.
Mariusz888
15-12-2008, 19:43
Za 3500zł to wolne żarty :lol: to już różnica do N 24-70 jest żadna i ta sigma musiała by być albo tak samo dobra albo tylko minimalnie gorsza (ale to naprawdę minimalnie) - inaczej każdy jak już wykłada 3500zł to dołoży jeszcze ten 1000zł na bądź co bądź wypasionego N 24-70... - jak zapodadzą 3500zł i będzie średnio to sami się zdyskwalifikują i ALBO ceny poszybują szybko w dół jak nikt nie będzie kupował albo wszyscy kupią starszą wersję ;)
sokrates
15-12-2008, 20:04
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/216
ooo żeby nie być gołosłownym :-) dokładnie 3499 PLN
Mariusz888
15-12-2008, 22:12
Ale na tej stronie ceny sugerowane z reguły są dalekie od tego co jest w sklepach ;) po za tym na co my czekamy skoro na stronie pisze
Znamy już oficjalne ceny oraz dostępność najnowszego i długo oczekiwanego obiektywu Sigma 24-70 F2.8 IF DG EX HSM.
Dostępność:
* mocowanie Canon: luty 2009
* mocowanie Nikon: luty 2008 :lol:
Cena sugerowana 150/2.8 też jest 3100zł a w żadnym sklepie nie widziałem jej za tyle (praktycznie wszędzie jest 2600zł) - tak samo 100-300/4 ma cenę sugerowaną 4600zł a nawet w procentrach jest za 3400zł ;)
Co do ceny to pytałem się u dystrybutora sigmy we Wrocławiu to powiedzieli, że koło 1800-2000zł ma kosztować to szkło. Więc te ceny co podajecie naprawdę mnie ścinają z nóg:/
Bardzo liczę na to szkło bo mam tą wersję szkła i jestem zadowolony z zakresu i co jak co dobrej relacji jakości do ceny.
Sądzę, że cena jest tylko po to aby zwrócić uwagę, a potem szybko spadnie żeby jednak zachęcić klientów.
Przy cenie 3,5k zł to jest przecież samobójcza bramka, bo jak ktoś wspomniał dopłaca się 1-1,5k zł i ma się nikkora, który przecież miażdży cyce.
mkoczkodaj
18-12-2008, 13:18
jeśli nawet, zaznaczam nawet, byłby porównywalny do nikorra to i tak za taką cenę nie kupiłbym tej sigmy. cena która jest realna za ten sprzęt to max. 2000-2200
więcej nikt nie zapłaci. tak mniej więcej powinien być sytuowany ten obiektyw. czekam na ceny w dystrybucji ,a nie te prognozowane
No za 2 kawałki to można już się zastanawiać jak będzie nienajgorzej optycznie, choć podobny Tamron 28-75/2.8 tyle że bez HSM (choć z silniczkiem) jest za ok. 1200,- więc... może jednak proporcja cen będzie bliższa tej jaka jest pomiędzy Sigmą i Tamronem z zakresu 18(17)- 50/ 2,8 czyli jakieś 1700/1300 (oczywiście jak pobędzie na rynku kilka miesięcy)..-fajnie by było, Możliwe, że będzie to obiektyw typu nikonowskich zoomów "nano", to wtedy moje gdybania na nic, bo to inna półka :(
Sigma-Warszawa
18-12-2008, 15:52
jeśli nawet, zaznaczam nawet, byłby porównywalny do nikorra to i tak za taką cenę nie kupiłbym tej sigmy. cena która jest realna za ten sprzęt to max. 2000-2200
więcej nikt nie zapłaci. tak mniej więcej powinien być sytuowany ten obiektyw. czekam na ceny w dystrybucji ,a nie te prognozowane
A jaki czynnik wpłynął na wartość Twojej "realnej" ceny?
Sorry, że się czepiam ale nikt jeszcze nie widział zdjęć z tego obiektywu a już ustalamy "realne ceny" :)
Myśląc w ten sposób Sigma 50mm F/1.4 EX DG HSM też powinna kosztować ok 599zł "bo jest to Sigma i powinna być tańsza od Nikkora co najmniej o połowę" :)
No dokładnie. Nikkor to nikkor i zawsze będzie lepiej współpracował z nikonami. Cena na poziomie 2-2,2k to jest max.
Żeby nie było, że prowokuje: S70-200, która jest świetna kosztuje 2500zł. Wydaje mi się, że tele są droższe czyli 24-70 powinna być tańsza niż 2,5k. Po drugie "kiepski" nikkor 50/1.4G jest tańszy (gorszy?) od sigmy i sprzedaje się jak świeże bułeczki, ciekawe jak sigma się sprzedaje. Kupiłbym sigmę za 2200zł bez zastanowienia. Jak będzie kosztowała 3000 - na pewno nie.
Mariusz888
18-12-2008, 18:47
No dokładnie. Nikkor to nikkor i zawsze będzie lepiej współpracował z nikonami.
Dlatego w wątku o szkle macro wybrałem S 150 a nie N 105 VR bo był beznadziejny i to kładzie tą teorię - to nie czasy cichociemnej produkcji tylko masowej i niekoniecznie takie samo oznacza lepsze - po za tym dlaczego w S można bez problemu wyregulować BF/FF a w N już to nie jest takie proste? (odp za to jest prosta bo mamy taki serwis N jaki mamy) To zdanie które zacytowałem to jest "mania Nikona" i trochę ślepa wiara że oni zawsze robią najlepsze... też tak kiedyś myślałem i... dlatego drugie szkło z rzędu ostatnio to Sigma ;)
Dlatego w wątku o szkle macro wybrałem S 150 a nie N 105 VR bo był beznadziejny i to kładzie tą teorię
Kupiłeś marchewkę?
Bardzo liczę na to szkło bo mam tą wersję szkła i jestem zadowolony z zakresu i co jak co dobrej relacji jakości do ceny.
:confused:
Nikkor AFS 24-70 2.8G ma sugerowaną cenę 6399zł. Może do niej należałoby odnieść sugerowaną cenę Sigmy?
Porównajmy ceny rynkowe, kiedy Sigma będzie w sprzedaży. W tej chwili to tylko bicie piany...
Obecne wersja sigmy 24-70 ma cenę sugerowaną 2390zł, można ją kupić poniżej 1500zł. Sigma 70-200 2.8 ma sugerowaną cenę 4490, a w promocji 3999zł - do kupienia za około 2500zł... W związku z tym na cenę sugerowaną nowej 24-70 należy patrzeć w innym świetle ;)
W przypadku Sigmy 24-70 2.8 HSM najbardziej interesuje mnie działanie AF, co do optyki jestem jakoś dziwnie spokojny, że będzie niezła.
Mariusz888
19-12-2008, 08:34
Kupiłeś marchewkę?
??? ;)
Digital Story
19-12-2008, 16:00
Z optyką Sigmy 24-70mm różnie bywało. Trafiały się lepsze i gorsze egzemplarze więc ja nie byłbym taki spokojny ;)
Tzn po prostu nie ryzykowałbym np. kupnem przez internet. Nie Sigmy :)
Zgadzam się! Mówiąc, że jestem spokojny o optykę miałem na myśli właśnie sigmowatą różnorodność :) Raz lepiej, raz gorzej ;)
lisekluk1
27-01-2009, 19:38
A w nikonie jest zawsze różowo? No proszę Was zdejmijcie te firmowe klapki z napisem N.. z oczu i bądźcie realistami.
Mariusz888
27-01-2009, 22:46
Mnie to już nic nie zdziwi po tym jak Czornyj napisał że ktoś przerzucił 11 sztuk N 12-24 żeby trafić na 2 jakie takie ;)
To nie chodzi tylko o to czy jest różowo czy nie. Nikon jest drogi i dlatego istnieją takie firmy jak Sigma, Tamron czy Tokina, których obiektywy są o wiele tańsze mimo tego, że są bardzo dobre. Jeżeli Sigma 70-200 kosztuje 2500PLN to dlaczego 24-70 ma kosztować przeszło 3000? Nawet ta nowa 50/1.4, jest droższa od swojego konkurenta z Nikona ale cena 1500PLN jest spokojnie do zakceptowania. Ja bardzo liczyłem na Sigmę bo na Nikkora 24-70 mnie nie stać, jednak na Sigmę w takim przypadku też nie. Pewnie nie tylko mnie. Podejrzewam jednak, że jest efekt podwyżek, które mają miejsce w ostatnich tygodniach i niestety stąd ta cena.
Będzie dobrze . Ostatnio Sigma wypuszcza rewelacyjną optykę..
Ja stawiam, że cena będzie około 2500 PLN - jakość obrazowania minimalnie lepsza niż N, za to problemy z AF jak zwykle losowe ;) no i gorsza jakość wykonania zapewne.
No ale mówić to sobie możemy, niedługo wszystko się wyjaśni jak zagranica pokaże jakieś testy pod C.
Mariusz888
28-01-2009, 14:20
koniksk - to jest nas dwóch ;) też myślałem że S 24-70 to będzie moje następne szkło bo na Nikkora mnie nie stać - zresztą jak piszesz nie zawsze wyroby N są lepsze niż S :) a tak jak jazco pisze - nie wierzę że będzie aż taka cena jak sugerowana - zresztą popatrz sobie po cenach sugerowanych na stronie Sigmy a potem do pierwszego z brzegu sklepu ;) różnią się baaaardzo :)
tutaj http://www.foto-bogutti.pl/index.php/cPath/36_124_311/sort/2a/page/3 chcą 3692zł !!
Ja bardzo liczyłem na Sigmę bo na Nikkora 24-70 mnie nie stać, jednak na Sigmę w takim przypadku też nie. Pewnie nie tylko mnie.
Wypadało by się zatem zastanowić czy był sens wchodzenia w pełną klatkę. Troche dziwi mnie postawa w stylu kupie sobie FF, a potem jak trzeba do tego dokupić jasne szkło na poziomie to jest lament. Bez urazy oczywiście ale sam sobie zafundowałeś taki dylemat . Pozostaje więc albo zabulić z opuszczoną głową za dobre jasne szkło albo używać czegoś ciemniejszego .
O czym ty piszesz? Nigdy w życiu bym nie wrócił do FX, kiedyś co prawda marudziłem, że 85 stało się za szeroko do portertu, ale to jedyny dylemat. Wybór optyki pod pełną klatkę jest ogromny, w końcu przez kilkadziesiąt lat tylko takie były. O obrazowaniu nawet nie wspomnę, bo widzę że nie ma sensu. Także strzał kulą w płot. Stara Sigma kosztuje ok. 1500 i ją kupię jak cena nowej będzie za wysoka.
O czym ty piszesz? Nigdy w życiu bym nie wrócił do FX
chyba do DX, chciałeś napisać :)
Ja mam oba (D80 i 700), nie wskażę który format lepszy jeśli chodzi o wybór szkieł. Jeden inny od drugiego i tyle.
Tak, miało być do DX, do DX bym nie wrócił. W sensie takim, że np. za 300zł kupiłem N28-70/3.5-4.5, który pod dx był za wąski i taki sobie a na D700 wydaje mi się bardzo w porządku. Z portretówką i z tele jest trochę za krótko ale jak dla mnie nie ma dramatu.
ambergraff
06-02-2009, 03:29
Jakieś przecieki są, co do ceny (http://24foto.pl/sigma-24-70mm-f28-ex-dg-hsm-znamy-juz-cene/) nowej Sigmy. Ciekawe ile w tym prawdy?
Mariusz888
06-02-2009, 13:30
Ale to jest $ a pytanie ile będzie wynosić u nas cena w PL a po za krajem na pewno jej nie kupię - za różnicę w cenie którą potem może się okazać że wydam na kalibracje to dostanę 3 lata darmowej gwarancji - więc póki nie ma jej w sklepach to chyba prawdy nie poznamy - swoją drogą jak zobaczyłem że ostatnio 100-300/4 podrożała w niektórych sklepach z 3400 na 5500zł to raczej wątpię że cena nowej 24-70 będzie tak niska... :/
(...)swoją drogą jak zobaczyłem że ostatnio 100-300/4 podrożała w niektórych sklepach z 3400 na 5500zł to raczej wątpię że cena nowej 24-70 będzie tak niska... :/
Gdzie tyle podrożał?? W oficjalnym sklepie sigmy nadal kosztuje 3499zł...
http://www.sigma-sklep.pl/sigma-100-300-2
Mariusz888
06-02-2009, 16:54
Tutaj: ;) (mam nadzieję że pod tym wpisem wszystkim wyświetla się obrazek ;) )
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/7028/63009953wc7.jpg)
Jak na fotozakupach zawsze były fajne ceny na większość rzeczy to tak ostatnio dzieje się tam apokalipsa cenowa... :|
Sigma-Warszawa
06-02-2009, 17:24
Gdzie tyle podrożał?? W oficjalnym sklepie sigmy nadal kosztuje 3499zł...
http://www.sigma-sklep.pl/sigma-100-300-2
Niestety ale z ceną 100-300 to prawda - nowy cennik wchodzi 16 lutego. Oprócz b.dużego osłabienia złotego Sigma podniosła ceny na niektóre obiektywy. Cena 100-300 ucierpiała najbardziej.
5499zł - nowy cennik wchodzi od 16 lutego.
Niestety ale z ceną 100-300 to prawda - nowy cennik wchodzi 16 lutego. Oprócz b.dużego osłabienia złotego Sigma podniosła ceny na niektóre obiektywy. Cena 100-300 ucierpiała najbardziej.
5499zł - nowy cennik wchodzi od 16 lutego.
No to z całym szacunkiem zdrowo kogoś porąbało... 100-300 zawsze była tańsza od "systemowych" stałek 300mm f4, a teraz będzie droższa... Różnica w cenie pi razy drzwi o wartości telekonwertera 1.4
Mariusz888
06-02-2009, 18:35
qooba - no ja osobiście uważam że podwyżka o 2100zł na obiektywie za dotychczas 3400zł dyskwalifikuje go z listy zakupów... podwyżki podwyżkami ale jaj sobie nie róbmy... to była dobra i rozsądna cena za szkiełko z f4... jak mam wydać 5500zł to wolę kupić inne (nawet krótsze) z stałym 2.8 i myśleć o telekonwerterze... a za 5500zł to można spoko poszukać nawet na allegro 70-200 VR (z tele 1,4 dostaniemy 280mm)
Na amazon.com (http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss_gw?url=search-alias%3Daps&field-keywords=sigma+hsm+24-70&x=0&y=0) jest już dostępna w mocowaniu do Canon'a.
Cena lepsza niż MSRP o 500$, czyli 899$.
Przy obecnym kursie to trochę strasznie niestety :|
Przemas-Glasgow
12-02-2009, 18:45
A może znaleźliście już jakieś testy tego szkiełka??
ambergraff
13-02-2009, 10:43
A może znaleźliście już jakieś testy tego szkiełka??
Chyba nieco przedwcześnie o tym mówić, tym nie mniej jestem również zainteresowany takim testem.
Chyba nieco przedwcześnie o tym mówić, tym nie mniej jestem również zainteresowany takim testem.
Powinny być jakoś niedługo, pod Canon'a obiektyw jest już dostępny..
Przemas-Glasgow
14-02-2009, 01:56
Pod Nikona też jest,no nic czekam na testy i ludzką cenę,bo to co jest w tej chwili to jakieś nieporozumienie :-(
No to z całym szacunkiem zdrowo kogoś porąbało... 100-300 zawsze była tańsza od "systemowych" stałek 300mm f4, a teraz będzie droższa... Różnica w cenie pi razy drzwi o wartości telekonwertera 1.4
Systemowe szkiełka też podrożeją z kolejnymi dostawami. Zarówno Sigma jak i większość Nikkorów jest produkowana w Dzapanie. Popatrz jak wygląda kurs Yen/Złoty JPY/PLN (http://stooq.com/q/?s=jpypln&c=1y&t=l&a=lg&b=0) - od sierpnia około 100% w górę. Co prawda sprawa jest trochę bardziej skomplikowana, bo sprzęt prawdopodobnie jest fakturowany nie w JPY do Polski tylko jedzie przez dystrybucję na Europę i pewnie fakturują sobie via EUR lub USD. Tak czy inaczej przygotujcie się na to, że ceny będziemy mieli conajmniej 70-80% wyższe niż latem zeszłego roku. Złotówka się osłabia do EUR i USD, a yen umacnia do wspomnianych - różnice się sumują.
W połowie stycznia udało mi się kupić jeden z ostatnich N24-70 w dużej sieci za ok 4600, dziś tam gdzie jest fizycznie dostępny kosztuje w okolicach 5500, a będzie drożej... Chciałem poczekać na pierwsze testy tej Sigmy i zdecydować N czy S, ale widząc co się dzieje z cenami z nowych dostaw - pobiegłem w podskokach do sklepu.
Stara Sigma 24-70 była za ok 1700, i pewnie były zapasy w polskiej dystrybucji, jak dodasz 80% na różnicy kursu + trochę za cenę nowości - to wychodzi właśnie te 3500zł w zapowiedziach... smutne, ale prawdziwe.
Co do pozostałego sprzętu z Chin (yuan) to kursy CNY/USD, CNY/EUR i CNY/PLN też nie wyglądają najlepiej. Będzie drożej - to pewne...
Tutaj pierwsze "testy" nowej Sigmy 24-70 HSM vs. canon 24-70L
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/739635
a tu Chińczycy zamieszczają więcej przykładowych fotek:
http://forum.xitek.com/sorthread.php?threadid=600293
Wszystko spoko, pytanie tylko ile ta Sigma kosztuje po podwyżkach cen Sigmy.
Wszystko spoko, pytanie tylko ile ta Sigma kosztuje po podwyżkach cen Sigmy.
A nie jest przypadkiem tak, że cena w nowym cenniku Sigmy na te szkło jest aktualna . Chyba nie zrobili takiego myku, że jeszcze zanim wprowadzili szkło do obiegu podnieśli cenę,. Zresztą kto ich tam wie jak to jest z tymi cenami w tym momencie.
Czy dobrze widzę, że w tym "chińskim" linku są tylko miniaturki? Niewiele mówią jak na razie...
prawdopodobna cena 3599zł
prawdopodobna cena 3599zł
No właśnie, czyli niemało.
Ta cena pojawiła się już wieki temu, jako sugerowana. Ciekaw jestem ceny rynkowej
sugerowane ceny sigm są raczej przestrzegane. no chyba że mówimy o cenie tipowskiej.
No właśnie, czyli niemało.
No niemało, ale to i tak będzie 60% ceny N24-70... niestety...
cypherdid
16-02-2009, 13:22
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/739635
Porównanie ktoś zrobił z 24-70L cropów z rogów...
dosłownie kilka postów wcześniej ktoś podał ten link...
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/lens_review/2009/02/26/10299.html
sporo zdjęć z Canona 5DII
no jest naprawdę nieźle, dobrze kontrolowana aberacja, bardzo dobra ostrość - choć nie wiem jak była ustawiona puszka. Tylko ten bokeh - widać to na tych kropelkach z fotek na 2.8 i na łańcuchu - jakieś takie dziwne te kółeczka, wyglądają jak zarodki. Dziwnie to wygląda...
źródło (http://img4.imageshack.us/my.php?image=2470mm015lcrop.jpg)
nie wygląda to za ciekawie... :???:
ja wiem? ładny bohomaz :mrgreen:
Nieeee :/
A miało być tak pięknie...
A jak wygladalo cale zdjecie? Oczywiscie gdzie byl ten bokeh... jakis link czy cus
A jak wygladalo cale zdjecie? Oczywiscie gdzie byl ten bokeh... jakis link czy cus
Link jest dwa posty wyżej #95.
Niestety ale ten efekt jest na więcej niż tylko jednym zdjęciu...
No fakt... znalazlem, trudno nie bylo :) Rczeczywiscie dosc charakterystyczny bokeh. Prawdopodobnie jest on zwiazany z zastosowaniem soczewki UD oraz specjalnych warstw antyodblaskowych. Tak samo zdziwaczaly bokech ma canon 70-300 wersja DO.
No i po szkle :( A juz byłem gotowy N18-70 na ta Sigme zamienić
Przemas-Glasgow
12-03-2009, 22:15
Jak tam jestem nadal zainteresowany tym szkiełkiem,tylko czy macie jakieś nowe linki z testami.
Wydaje mi się że szkiełko jest fajnym kąskiem a jakoś o nim cicho.
O co chodzi???
shaddixx
16-03-2009, 23:39
troche info tutaj:
wg mnie niezle.
http://fotopolis.pl/index.php?n=8639
aberacja na brzegach, winieta na 70mm 2 razy wieksza od N18-70 i do tego ten dziwny bokeh z sampli od japoncow... Za 3.500 zl ?? Albo to poprawia albo nici z rynkowego przeboju
pioter m
17-03-2009, 01:26
To ja zostaje ze starsza wersja, ktora mi sie udala. AF mulasty, ale reszta OK.
superkomornik
17-03-2009, 08:43
winieta na 70mm 2 razy wieksza od N18-70
Daje głowę, że to 18-70 da większą winietę na pełnej klatce ;-) (popatrz w exify sampli)
Winieta nie jest duża, podobnie zaciemnia rogi Canon 24-70 L.
Bardziej bolą te aberracje :(
ambergraff
20-03-2009, 11:30
Pokazał się w sprzedaży Sigma 24-70mm f/2.8 DG EX HSM (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sigma-24-70mm-f28-ex-dg-hsm.html). Cena 3 598 zł
[QUOTE=superkomornik;1184187]Daje głowę, że to 18-70 da większą winietę na pełnej klatce ;-) (popatrz w exify sampli)
QUOTE]
Uppss jakos tak od razu zalozylem ze to DX
Mariusz888
20-03-2009, 13:49
ambergraff - już jest dawno w sprzedaży a nie od dziś ;)
Owszem szkło może i FX ale wg mnie przeciętnie warte tych 3,5k przynajmniej po tym co widziałem... ;)
ambergraff
20-03-2009, 14:03
ambergraff - już jest dawno w sprzedaży a nie od dziś ;)
W sprzedaży to one faktycznie było od pewnego czasu, przy czym na zasadzie "zarezerwuj i poczekaj jak będziemy mieli na miejscu". Pierwszy raz spotkałem się natomiast ze sklepem, który ma je w sprzedaży od ręki, dlatego też pozwoliłem sobie umieścić link.
Owszem szkło może i FX ale wg mnie przeciętnie warte tych 3,5k przynajmniej po tym co widziałem... ;)
Czy warte to oceni rynek, ale cena jest raczej z tych, nad którymi warto się zastanowić i zacząć poważnie myśleć nad Nikonem o tych samych parametrach.:? Dla mnie szkło jest o te 600 - 800 zł za drogie, ale to pewnie kwestia czasu, jak nieco spadnie cenowo, nawet przy stale rosnących cenach pozostałej optyki.:(
Mariusz888
20-03-2009, 14:06
Była już kilkanaście dni temu w Digimiani dla przykładu :) nawet w pierwszy dzień od razu poszła 1 sztuka na "dzień dobry" :) cena faktycznie z lekka powalająca zważywszy że poprzednik jest prawie 50% tańszy...
adam_1969
20-03-2009, 14:37
Testowałem, byłem dzisiaj w sklepie, patrzę mają, klient akurat kupuję. Zapytał czy mogę trzasnąć klilka fotek na mojej karcie przed sklepem. Ponieważ mam 24-70 nikona jestem w pełni zaskoczony jakością Sigmy. Jest toporna mechanicznie dosyć, sporo się wysuwa, za to cicho pracuje. Myślałem, że to jakiś badziew będzie a tu za pół ceny Nikkora wychodzi całkiem niezły obiektyw. Czy ktoś ma jakieś większe doświadczenia z tym szkiełkiem? Kupuję drugą puszkę D700 i tak właśnie sobie myślę, czy nie dokupić tego zamiast wydawac kasę na kolejnego nikkora.
http://picasaweb.google.com/adam19692/Sigma2470HSM#
tu sa sample. Co ciekawe a czego sie obawiałem, obiektyw ostrzy szybko i nie ma problemu z trafieniem z ostrością, sprzedawca mówi, że sam testował i faktycznie jak Sigma bywa chimeryczna tak z tym obiektywem nie mieli problemów. Wybiorę się do nich jeszcze w poniedziałek na testy.
Mariusz888
20-03-2009, 14:47
Z ciekawości po za wszystkim zapytam po co Ci drugi N 24-70? ;) Może napisz coś o parametrach bo ja np nie widzę exifu ;)
adam_1969
20-03-2009, 14:52
Z ciekawości po za wszystkim zapytam po co Ci drugi N 24-70? ;) Może napisz coś o parametrach bo ja np nie widzę exifu ;)
Zdjęcie trzeba pobrać to bedzie exif, na D70s gość mi zrobił dlatego wybiorę się w poniedziałek z D700 aby sprawdzić pełną klatkę. Drugi 24-70 + puszka mi potrzebny dla żony, fotografujemy na ślubach i koncertach, potrzebuję jasnego i bardzo cichego szkła. Niestety na puszce nie zaoszczędzę, na koncertach światła bardzo mało i ISO jest nieocenione ale może na szkle sie uda.
tak jak mówiłem ze będzie wart - wiem już co kupię następnym razem - tylko musze sprawdzić czy HSM jest sprawny - i pociągnie na koszykówce
Dieńdobry wszystkim , Adam 1969 byłeś w tym sklepie w poniedziałek z d700? ciekaw jestem tych fotek, jeśli można podzieliłbyś się uwagami...
wojteh może Ty już kupiłeś ten obiektyw?
Miałem okazje zahulać z moim D300 na tym szkiełku.Moje spostrzeżenia
24/2.8-żyleta tylko minimalny FF
35/2.8-podobnie
50/2.8-extra
70/2.8-tu zaskoczenie, z bliska extra a plenery mydło-chyba sztuka do regulacji
HSM daleki w szybkości od NIKKORA AF-S ale nieco cichszy.
Pierścień ogniskowych chodzi super-ciężko dokładnie (żadnych luzów) widać klasę szkła i wykonanie.Jedynie ów pierścień za blisko korpusu i kręci się odwrotnie do NIKKORów.Tulipan mógłby być dłuższy-brałem pod uwagę konkurencyjne NIKKORY i L-ki.Czekam na inny egzemplarz.
niestety kryzys i mnie dopadł - a teraz dodatkowo wyposażam studio i tam wkładam $ obecnie - ale nie powiedziałem ostatniego słowa
qah - daj sample ...
[email protected] lub wystaw na forum ale w pełnych wymiarach ....
tak qah daj sample jeśli można : 24 2.8; 50 2.8 ; 70 2.8
[email protected] w pełnych wymiarach
Ze względów rodzinnych nie mam niestety czasu na naukę wstawiania sampli-nie znam się na tym.Jak będzie u mnie dobry egzemplarz napiszę jak się sprawuje z moim D300.
Ze względów rodzinnych nie mam niestety czasu na naukę wstawiania sampli-nie znam się na tym.Jak będzie u mnie dobry egzemplarz napiszę jak się sprawuje z moim D300.
I jak, masz już?
A mialo byc tak pieknie:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=46766
Wg. Cichego celnosc AF to porazka. Fakt, to na Canonie, ktory nie lubi Sigmy, ale zeby az tak?
Tomas_ok
28-04-2009, 20:34
Na targach Foto-Video testowałem sigmę z D700,niestety bardzo słabo wypadł , pierwsze co zrobilem to poszedłem na stoisko DFV
tam po testach stwierdzili że musi być coś z nim nie tak chyba jakaś trafiona sztuka, bardzo byłem ciekaw jak wypadnie w testach niestety mydło w całym zakresie ogniskowych do 4.0 też zastanawiałem się nad zakupem ale chwilowo się wyleczyłem , jedno jest pewne ,przed zakupem trzeba przetestować to szkiełko.
Ja tez sie czailem na to szkielko, ale opuszcze sobie. Musze poszukac jakiegos innego jasnego, z szybkim AF "standardu". Zna ktos? Oprocz 17-55/24-70?;)
Ja tez sie czailem na to szkielko, ale opuszcze sobie. Musze poszukac jakiegos innego jasnego, z szybkim AF "standardu". Zna ktos? Oprocz 17-55/24-70?;)
Jeśli to MUSI być HSM/AF-S to obawiam się, że nie masz wyboru...
Ale może nie będzie tragicznie? Moje sample:
http://wyslijto.pl/files/pre_download/6ddyfw5poc
Jak juz mnie będzie stać to pójdę do sklepu i będę wybierał aż wybiore taki jak trzeba :)
No tak, sample moze i fajne, ale mi chodzi o NIEcelnosc AF. Cichy pisal, ze jest wrecz tragicznie
Sigma-Warszawa
29-04-2009, 11:44
No tak, sample moze i fajne, ale mi chodzi o NIEcelnosc AF. Cichy pisal, ze jest wrecz tragicznie
W testach zagranicznych jakoś nie piszą o "tragiczności" AF-a, a na tym samym forum jest wątek o tragicznym Nikkorze 24-70... Proponuję sprawdzić i przekonać się samemu.
P.S. Widzę że sample są z naszego salonu :)
W testach zagranicznych jakoś nie piszą o "tragiczności" AF-a, a na tym samym forum jest wątek o tragicznym Nikkorze 24-70... Proponuję sprawdzić i przekonać się samemu.
P.S. Widzę że sample są z naszego salonu :)
O, widzę że zaglądają tu panowie z ProCentrum ;) Milo, ale w takim razie czemu sampelki wrzucają obcy - tacy jak ja? Ten temat powinien być przez Panow zasamplony permanentnie ;)
to by była reklama wg administracji...
Sigma-Warszawa
29-04-2009, 16:45
Zaglądamy ale udzielamy się sporadycznie aby nie być właśnie posądzonym o reklamę :)
W końcu się doczekałem tego słoiczka.No i teraz mogę powiedzieć tylko jedno-MIODZIO.Pięknie, szybko i bezszmerowo ostrzy.Celność i powtarzalność AF ok.(na powiedzmy50 fotek jeden niewypał).Zaobserwowałem że pierwsze chwile jakby się docierał AF-było więcej nietrafionych fot albo mi się ręce trzęsły z wrażenia.Po ok. 25 zdjęciach ustało i AF jest pewniejszy.Jak dla mnie w pełni zaspakaja oczekiwania.Jestem bardzo zadowolony i śmiało mogę go polecać.Nie miałem jeszcze na D300 tak ostrego szkła, szczególnie jak się przymknie do f4 czy 5.6.Mój egzemplarz przed wysyłką był testowany przez fachowca w sklepie na D700 i gość podzielał moje odczucia co do jakości tego szkiełka.Mam namiar na sprawdzony sklep gdzie kupiłem i polecam bo cena całkiem przyzwoita 3450pln z wysyłką z Sigma PL.
Wrzuć jakieś sample na 2.8 :)
Mnie interesuje zakres 24-60, jakby co :P
Moje sample. 24, 35, 50, 70 na 2,8, widok bliski i odległy plus fotka FrontFocusa jaki wystapił na 70 @2,8 (przymknięty o 1EV wrócił do normy :)
http://picasaweb.google.pl/nazgul43/Sample02?authkey=Gv1sRgCITZ1eWDyqLV9AE#
Errata:
http://picasaweb.google.pl/nazgul43/Sample#
Przemas-Glasgow
03-05-2009, 01:18
a czemu Wy tak czekacie na tą sigmę. Za te pieniądze spokojnie można kupic Nikkora 28-70/2.8 Af-S który myślę że będzie lepszym szkłem.
Dlatego że Nikkor nie jest juz produkowany i nabywa się go bez żadnej gwarancji. Poza tym nabywa się go w zależności od dostępności na rynku wtórnym - a tu na razie jest posucha. Dalej - nabywa się go w stanie "jak jest" bez możliwości zwrotu w razie jakichś perturbacji (tzn. jest taka możliwość, ale zależna od dobrej woli sprzedającego - na łażenie po sądach nie mam ani czasu ani chęci, zwłaszcza polskich sądach). No i na koniec: Rzecz używaną raczej trudno nabyć na raty :) O czterech milimetrach na krótkim końcu nie wspominając :)
Ale takiego przykładowo Nikkora 80-200 juz chętniej - bo na rynku nie ma dla niego konkurencji :) Sigma mocno odstaje optycznie a Tamron mechanicznie...
Przemas-Glasgow
03-05-2009, 12:08
no tak 4mm to dużo fakt.
Gwarancja fakt ,rzecz przydatna.
Co nie zmienia faktu że i tak bym wolał poszukac dobrego 28-70/2.8 Af-s zamiast tej sigmy
Wszyscy mieli nadzieję że sigma zrobi następne kultowe szkło a tu jakoś zachwytu nie wzbudziło
No nic mądrze się bo mieszkam w szkocji i udało mi się kupic nikkora 28-70/2.8 Af-s w idealnym stanie za 2300zł ( po przeliczeniu)
Pozdrawiam
Zdania są podzielone, mnie na początku odrzucał bokeh ale potem zobaczyłem inne sample . Poczekajmy na miarodajne testy .
Może na optyczne.pl ;)
Witam. Z chęcią przyłaczę sie do dyskusji bo nie ukrywam zainteresował mnie ten obiektyw. Oczywiście jak wszyscy mam trochę mieszne uczucia co do walorów omawianego obiektywu. Czytając jednak posty z wypowiedziami użytkowników Canonów, które do tej pory chyba słabiej się spisywały niż Nikony w połączeniu z Sigmą i ich pełne zadowolenie, mam coraz większą ochotę sam się przekonać co on potrafi. Nawet znalazłem sklep internetowy fotopremium.pl gdzie obecnie cena sprzedaży jest na poziomie 3150zł, więc chyba jak do tej pory najbardziej atrakcyjna. Może mieliście już doczynienia z tym sklepem, bo jak kupowałem żonie D60 w JapanFoto i miałem wątpliwości tak jak większość ludności to transakcja się wydłużała aż stawało się podejrzane.
Link do strony: http://www.fotopremium.pl/index.php?page=shop.product_details&category_id=21flypage&product_id=4802&option=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1&Itemid=1
Nowy test:
http://www.swiatobrazu.pl/test_sigma_2470_mm_f28_if_ex_dg_hsm.html
Nie podobają mi się te zdjęcia za 3500zł... Co innego za 2tys
Nowy test:
http://www.swiatobrazu.pl/test_sigma_2470_mm_f28_if_ex_dg_hsm.html
Nie podobają mi się te zdjęcia za 3500zł... Co innego za 2tys
Swoją drogą testy swiatobrazu.pl są o NIEBO lepsze od optycznych - naprawdę pomagają wyrobić sobie zdanie o szkle a nie tylko o nic nie mówiących wykresach... choćby to jak testują winietowanie
Pod tymi linkami znalazłem powiedzmy jakieś testy już posadaczy tego szkła wśród kanonierów
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=650097&page=4
http://www.slashgear.com/sigma-new-24-70mm-f28-if-ex-dg-hsm-hands-on-sharpness-at-wide-open-1036964/#entrycontent
http://foto.recenzja.pl/sigma_24_70_mm_f_2_8_ex_dg_hsm-t-17590/
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=98323
Czy może już ktoś testował to szkło? Nie wiem czym to można tłumaczyć, czy tylko lekkim wzrostem euro, czy może szkło się sprawdza, ale jego cena w Sigma Pro Centrum wzrosła szkłą z mocowaniem do Nikona o 100 zł (czyli 3699zł). A w Fotopremium nadal 3150zł. Czy ktoś w ogóle słyszał o tym sklepie internetowym. Wiem że zaraz odezwą się rzesze mówiące że trzeba sprawdzić kilka szkieł na miejscu, ale chyba i tak to jest mierny test w sklepie, trzeba by wypożyczyć na kilka dni a to kosztuje, a tam o 500 zł mniej. I w cale nie rekalmuje gości jakby ktoś pomyślał.
Kupiłem to szkiełko, ale do zadowolenia u mnie daleko.. na 24 BF NA 70 FF A 50 WYCHODZI PRZYZWOICIE, PANOWIE Z PROCENTRUM JAK TU ZAGLĄDACIE TO DORADŹCIE CO MAM TERAZ POCZĄĆ!!!.
I dodam że to nie wina puszki, bo obiektyw sprawdzałem na trzech puszkach d700, d90, d200 na wszystkich tak samo ostrzy...
Dziwne jest to, że na dworze zmniejszają się te przypadłości obiektywu, natomiast w pomieszczeniach ostrzy gdzie chce, o braku światła mówić raczej nie można przy zapalonych żarówkach mam racaej widno w domu, a i inne obiektywy nikkora czy tamrona działają w tych warunkach perfekcyjnie, więc gdzie tkwi problem???
więc gdzie tkwi problem???
problem tkwi w tym, że każdy obiektyw (szczególnie tzw. firmy niezależnej) trzeba przed zakupem przypiąć do body i sprawdzić jak ostrzy, tylko tyle...
problem tkwi w tym, że każdy obiektyw (szczególnie tzw. firmy niezależnej) trzeba przed zakupem przypiąć do body i sprawdzić jak ostrzy, tylko tyle...
cZASAMI JEST Z TYM PROBLEM PRZY ZAKUPACH INTERNETOWYCH. Pozatym producent zapewnia, że 100% szkieł jest sprawdzanych na BF i FF i wszelkie problemy z takimi wadami to wina puszek:)
cZASAMI JEST Z TYM PROBLEM PRZY ZAKUPACH INTERNETOWYCH. Pozatym producent zapewnia, że 100% szkieł jest sprawdzanych na BF i FF i wszelkie problemy z takimi wadami to wina puszek:)
A mnie dziwi, że po tym ILE, WSZĘDZIE pisze się o konieczności przetestowania obiektywu Sigmy pod konkretną puszkę, ktoś kupuje go przez Internet :)
A mnie dziwi, że po tym ILE, WSZĘDZIE pisze się o konieczności przetestowania obiektywu Sigmy pod konkretną puszkę, ktoś kupuje go przez Internet :)
kurcze nie pytałem sie was gdzie mam kupić ten obiektyw, tylko skąd taka wada się bierze że bf i ff występuje w pomieszczeniach przy oświetleniu z żarówek, ale nie na dworze w słoneczny dzień, czy to wina firmware obiektywu? czy co?, bo jeśli obiektyw ma bf i ff to chyba niezależnie od naświetlenia sceny ma go cały czas, przypomnę że na wszystkich trzech puszkach tak samo .
arturkrz
22-05-2009, 14:37
A czy odległość od "tablicy testowej" w obu przypadkach jest taka sama?
Kolor światła nie powinien mieć wpływu na działanie AF (bf/ff).
Test tego szkiełka jest już na optycznych.Teraz się dopiero zacznie!
Test tego szkiełka jest już na optycznych.Teraz się dopiero zacznie!
Zaczenie co?
Przeczytalem ten test - IMHO nie swietne wyniki tego testu sprawia ze ten obiektyw bedzie hitem a jego cena ( jesli spadnie )
No i temat stanął w miejscu.
Niebawem będę potrzebował czegoś 24-70 i wciąż czekam na jakieś praktyczne wrażenie z tej Sigmy. Kusi jednak perspektywa zaoszczędzenia tych 450 funtów
czarnobialy
19-07-2009, 16:25
miałem nikona 24-70 i mi się rozleciał w torbie. Teraz szukam czegoś podobnego i po zabawie sigma 100-300 bardzo powaznie zainteresuje się tym szkłem. Co do regulacji to mam d300, a z tego co wiem to jak szkło jest wyraźnie nieostre to można z panami w serwisie dojść do porozumienia i wymienić je na gwarancji. Więc nie widzę problemu.
robertG7
19-07-2009, 16:45
miałem nikona 24-70 i mi się rozleciał w torbie.
Tzn?
czarnobialy
19-07-2009, 16:57
tzn zaciął się pierścień zoomu, czyli obiektyw zamienił się w stało ogniskowy.
arturkrz
20-07-2009, 12:05
Nie robiłem testów tego obiektywu ale mogę opowiedzieć o wakacyjnych "pstrykach".
- jak na spacerzooma to trochę ciężki (dobrze, że nie wybrałem Nikkora ;-) ).
- ostrość, praca pod słońce - rewelacyjna (w porównaniu z T17-50 i S24-70 bez HSM)
- praca na 2.8 - ostra od pełnego otworu - większość zdjęć zrobiłam w trybie P, bo to wakacyjne "pstryki", ale tych kilka na 2.8 wystarczy aby stwierdzić, że jest "ossstro".
- czasami miałem wrażenie, że obiektyw ma lekki bf, ale po dokładniejszej analizie zdjęć stwierdzam, że żadnego bf/ff nie ma. Ważną umiejętnością jest dobranie głębi ostrości do sytuacji. Uporczywe otwieranie obiektywu na 2.8 skutkuje tym, że coś może nie zmieścić się w "cienkim" zakresie GO. Zwłaszcza jeśli obiekt fotografowany porusza się.
- HSM - bardzo szybki i celny.
Podsumowując - jestem bardzo zadowolony z tej Sigmy. Cena (może trochę wysoka) odpowiada jakości obiektywu.
Jeśli ktoś ma N24-70 i chce ją porównać, w Warszawie mogę podjechać i "potestować".
arturkrz mógłbyś wrzucić jakieś sampelki na 2.8 i jakiś przykład tego domniemanego FF/BF?
arturkrz
20-07-2009, 13:40
Przykładowe zdjęcie na 70 2.8 ISO200 (wiem, nie robi się zdjęć brudnych dzieci)
źródło (http://img110.imageshack.us/img110/9697/s2470hsm28.jpg)
Największym problemem jest opanowanie głębi ostrości przy małej odległości do obiektu fotografowanego.
A jak jest ona mała... przykład na 56mm f4.0
źródło (http://img104.imageshack.us/img104/5665/s2470hsm4.jpg)
Przy większych odległościach rośnie GO i już nie ma tego problemu.
Ale tak jak już pisałem, wakacyjne "pstryki" nie wymagały f2.8
65mm f7.0 z bardzo małej odległości
źródło (http://img193.imageshack.us/img193/4968/s2470hsm7.jpg)
shadow_alex
21-07-2009, 13:09
Ładne tapety... szkoda, że na komórkę:)
Jakieś linki do fulli mile widziane.
arturkrz
21-07-2009, 13:49
Linki:
http://img200.imageshack.us/i/s2470hsm28max.jpg/
http://img44.imageshack.us/i/s2470hsm4max.jpg/
http://img41.imageshack.us/i/s2470hsm7max.jpg/
Kiedyś na forum można było zamieszczeć zdjęcia o szerokości max. 800, dopiero doczytałem, że teraz 1024.
Linki do zdjęć w maksymalnej rozdzielczości (z RAW do jpg. w fast stone image viewer bez wyostrzenia).
A ja chodziłem koło tej Sigmy, chodziłem, chodziłem i w końcu trafiła mi się okazja kupić nowego Nikkora za cenę niewiele większą od tej Sigmy, więc nie było siły.
Powiem tak: nawet jakbym miał zapłacić dwa razy więcej, to bym zapłacił. To miło, że jest alternatywa, ale Nikkor po prostu wymiata i rozstawia moje stałki po kątach. Dwie nawet wyprzedałem :-D
To ja odgrzeję wątek. Szukam szkła 24-70 i mocno zastanawiam się nad tą sigmą. Cena wysoka ale o prawie 2K niżej niż Nikon co ma dla mnie obecnie znaczenie bo to zawsze o 2K mniej w zakupie D700, która też jest w najbliższych planach :) Pytanie do tych co mają/mieli. Jak to się sprawuje? Testy ogólnie wysoko oceniają to szkło. Jak jest w rzeczywistości?
Pozdr.
dwóch znajomych ma/miało. Używane w reporterce dla prasy miejskiej. Obie sztuki już martwe a naprawa nieopłacalna niestety :(
dwóch znajomych ma/miało. Używane w reporterce dla prasy miejskiej. Obie sztuki już martwe a naprawa nieopłacalna niestety :(
A co padło? Sigma daje na to 3 lata gwarancji + 2 dodatkowo płatne czyli łącznie 5 lat można zrobić...
Aż tak kiepsko wykonane? Seria EX czyli teoretycznie najwyższa linia sigmy. Mam 10-20 i co do wykonania nie mam zastrzeżeń.
Rozleciały się mechanicznie, w obu przypadkach nie uznano gwarancji.
O_o
... no to jestem w szoku! Ciekaw jestem jak ci twoi znajomi obchodzili się ze sprzętem - patrz. czy rzeczywiście były podstawy do odrzucenia gwarancji czy nie? Bo jesli nie to straszna lipa :(
Będę musiał poważnie podpytać Sigmę o gwarancję w razie zakupu....
używałem 24-70 sigmy przez rok, zadowolenie było niemal pełne bo czasem nie trafiała i lekka tendencja do BF ale generalnie bardzo na Tak sprzedałem koledze z forum z którym rozmawiałem jakiś czas później był zadowolony i bardzo zaskoczony z jakości zdjęć.
Pracowała z D300 który wspomniany kolega również zakupił ;), miałem również 50-150 sigmy sprawował się doskonale. Ale sprawdzałem je ze swoją puszką przed zakupem więc poprostu wybrałem chyba dobre sztuki :)
mam nadzieję że koledze dalej wszystko działa jak należy
O_o
... no to jestem w szoku! Ciekaw jestem jak ci twoi znajomi obchodzili się ze sprzętem - patrz. czy rzeczywiście były podstawy do odrzucenia gwarancji czy nie? Bo jesli nie to straszna lipa :(
Będę musiał poważnie podpytać Sigmę o gwarancję w razie zakupu....
Używali ich całkiem normalnie, bez ekstremalnych sytuacji. Ot, normalna codzienna robota fotoreportera dziennika w dużym mieście...
Dodam jeszcze, że w trakcie jednego wydarzenia które fotografowałem kolega wyjął z plecaka D3 z... kawałkiem sigmy 70-200 :( Bagnet i pierwszy człon obiektywu na korpusie, reszta została w plecaku. Dokładnie ta sama awaria przydażyła się innemu znajomemu przed meczem Lech - Polonia bodajże. Dokładnie w tym samym miejscu obiektyw się "rozczłonkował".
'ładnie".... :) A Sigmy 70-200 za budowę to raczej są chwalone. W tej klasie najgorzej wypowiadają się o Tamronie (którego kupiłem w zeszłym tygodniu). No cóż. Będę musiał podjechać do Sigma Centrum i na własne oczy/ręce zobaczyć jak wygląda ta 24-70.
stachmuszel
25-02-2011, 09:12
Jakoś nie wierzę, że używali ich "normalnie". Kilkakrotnie widziałem w akcji, jak "zawodowcy" używają sprzętu "normalnie".
Używali ich całkiem normalnie, bez ekstremalnych sytuacji. Ot, normalna codzienna robota fotoreportera dziennika w dużym mieście...
Dodam jeszcze, że w trakcie jednego wydarzenia które fotografowałem kolega wyjął z plecaka D3 z... kawałkiem sigmy 70-200 :( Bagnet i pierwszy człon obiektywu na korpusie, reszta została w plecaku. Dokładnie ta sama awaria przydażyła się innemu znajomemu przed meczem Lech - Polonia bodajże. Dokładnie w tym samym miejscu obiektyw się "rozczłonkował".
Pamiętam jedną taką historię na ZSF. Sigma 70-200 rozpadła się na kawałki:
http://www.zoltyserwisfotograficzny.info/pl/inni-producenci/sigma/135-oderwana-sigma-70-200-dominika-frej.html
Pamiętam jedną taką historię na ZSF. Sigma 70-200 rozpadła się na kawałki:
http://www.zoltyserwisfotograficzny.info/pl/inni-producenci/sigma/135-oderwana-sigma-70-200-dominika-frej.html
Przeczytałem, dokładnie o taką usterkę chodzi. Na szczęście w obu znanych mi przypadkach taśma wypięła sie z gniazda i elektronika była ok. Naprawie podlegała tylko mechanika.
A co do sposobu używania sprzętu przez zawodowców, to na walanie sprzętem gdzie popadnie mogą sobie pozwoli ludzie, do których ten sprzęt nie należy (redakcyjny np). Moi znajomi używają do pracy SWÓJ sprzęt i dbają o niego jak mogą, bo sami za niego płacą...
Dodam jeszcze że średnia żywotność tamrona 28-75 wynosi około pół roku, później dostaje takich luzów, że nie nie nadaje się do pracy - zaznaczam - codziennej reporterskiej roboty ;)
stachmuszel
25-02-2011, 10:33
...Dodam jeszcze że średnia żywotność tamrona 28-75 wynosi około pół roku, później dostaje takich luzów, że nie nie nadaje się do pracy - zaznaczam - codziennej reporterskiej roboty ;)
Bo T28-75 nie jest do codziennej reporterki. Do tego są szkła systemowe (N17-55, N24-70 etc.), kilkakrotnie droższe od Tamrona. Ja mam go już rok i jakoś nie ma luzów. Użytkuję go amatorsko.
Pozdr.
Sigmę mam już około pół roku. Jestem zadowolony, świetna alternatywa dla stałek, których po jej zakupie się pozbyłem (No, moze też z kilku innych przyczyn). Oczywiście, ostrość na 2.8 to nie to samo co w Nikkorze, ale kiedy już trzeba użyć max dziury, to da się wytrzymać. Jeżeli w planach masz D700, a tam wyższe ISO to bajka w porównaniu do D300 DX, to śmiało będziesz mógł ja przymknąć do 3.2 czy 4, a tam już jest fajnie ostro.
PS. Mam wersje na śrubokręt, nie HSM i takową bym Ci polecał.
Zastanawiam się nad zakupem.
Wyczytałem że nieco mydli na pełnej dziurze - macie jakieś sample?