Zobacz pełną wersję : fotografia tipsów, pędzelków, cążków :)
Pytanie jak w temacie. Fotografia na potrzeby studia kosmetycznego. Z tipsami i dłońmi dam radę. Natomiast zapytania pojawia się w przypadku fotografowania pojemniczków z żelami, pędzelków, cążków i pilniczków... Wszystko ma być na białym tle. Jaki sprzęt i akcesoria mogą być przydatne? Jedna sabinka z parasolką, jakieś brystole do odbijania światła wystarczą...? Zdjęcia na potrzeby katalogu. Plan mam taki. Pędzelki i wszystkie gadżety do obrabiania paznokci fotografowane z góry na białym tle (z jednej strony SB800 z parasolką, z drugiej jakiś wielki brystol do odbijania i wyrównania). Ma to sens ? Robił ktoś z Was coś takiego ?
przekopałem forum i nic podobnego nie znalazłem...
truman20
16-10-2008, 10:28
Raczej namiot bezcieniowy.
to jasne, że namiot bezcieniowy jest idealnym rozwiązaniem. A jeśli namiotu nie ma ?
Namiot bezcieniowy wcale nie jest idealnym rozwiązaniem - daje bardzo równomiernie oświetlenie i w przypadku jasnych, błyszczących obiektów wychodzi straszna mdławica.
Namiot bezcieniowy wcale nie jest idealnym rozwiązaniem - daje bardzo równomiernie oświetlenie i w przypadku jasnych, błyszczących obiektów wychodzi straszna mdławica.
a co sądzisz o tym moim pomyśle - lampa + brystol do odbijania światła i białe tło ?
a co sądzisz o tym moim pomyśle - lampa + brystol do odbijania światła i białe tło ?
Chyba specjalnie innej opcji nie ma, bo zestaw oświetleniowy masz niezbyt rozbudowany. Możesz ew. nie kombinować i ustawić parasolkę tak, by łupała z tyłu, prostopadle na obiekt, możliwie blisko osi obiektyw-obiekt.
sokrates
16-10-2008, 11:34
stół bezcieniowy?
w ramach testów zrobiłem takie coś. Jedynie biała kartka na której leży lekarstwo i lampa z parasolką. Myślę ze jak dołożę z drugiej strony solidny brystol by wyeliminować cienie powinno być O.K.
pozwoliłem sobie na szybko coś pokazać - wywyłany NEF i zmniejszony. Zero korekcji.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img80.imageshack.us/img80/840/gasekjg5.jpg)
Redskull
16-10-2008, 11:46
ja bym trzaskal na bialym bristolu przykrytym szybą. Ze swiatlem musisz pokombinowac bo nie wiem czym dysponujesz..., ale generalnie poszukaj sobie jak foci sie kieliszki i zastosuj mniej wiecej to samo.
właśnie się zaczytuję w wątku...
dysponuję D80, T 28-75/2.8, SB800, parasolką, statyw, chęci :P
superkomornik
16-10-2008, 12:35
Jak masz jedną lampę to z drugiej strony można postawić blendę, styropian, biały papier, czy cokolwiek innego co odbije światło.
Może tu coś znajdziesz:
http://prophotolife.com/video-library/
Pytanie jak w temacie. Fotografia na potrzeby studia kosmetycznego. Z tipsami i dłońmi dam radę. Natomiast zapytania pojawia się w przypadku fotografowania pojemniczków z żelami, pędzelków, cążków i pilniczków... Wszystko ma być na białym tle. Jaki sprzęt i akcesoria mogą być przydatne? Jedna sabinka z parasolką, jakieś brystole do odbijania światła wystarczą...? Zdjęcia na potrzeby katalogu. Plan mam taki. Pędzelki i wszystkie gadżety do obrabiania paznokci fotografowane z góry na białym tle (z jednej strony SB800 z parasolką, z drugiej jakiś wielki brystol do odbijania i wyrównania). Ma to sens ? Robił ktoś z Was coś takiego ?
przekopałem forum i nic podobnego nie znalazłem...
Obsługuję firmy paznokciowe od kilku lat (dwie marki stworzyłem od podstaw) i właśnie z tipsami i dłońmi są największe problemy. A, i jeszcze z metalem (cążki, nożyczki itp)
Co do oświetlenia - moim zdaniem, żeby porządnie (profesjonalnie) zrobić takie zdjęcia potrzebne jest porządne (profesjonalne) oświetlenie (ale mi mądrość wyszła :) ) To, jak oświetliłeś lakier w szklanej butelce, (na Twojej stronie) jest po prostu nie do przyjęcia. Do tego typu zdjęć nie używa się parasolek, tylko boksów, żeby odpowiednio poprowadzić bliki, które "wyrysują" kształt opakowania. Ja najczęściej świecę trzema boksami a do tego przygarść czarnych, szarych i białych zastawek. Packshot'y to naprawdę nie jest prosta fotografia - postawić i pstryknąć. Jeśli zgodziłeś się zrobić cały asortyment za przysłowiowe "po pitnaście za sztukę, bo dużo będzie" to będziesz miał niezłą jazdę. Chyba, że klient ma gdzieś jakość.
Polecam na początek książkę z serii Światło w Fotografii wyd. ArsPolona - Fotografia Produktów.
Pozdrawiam
Adam
Jeśli zgodziłeś się zrobić cały asortyment za przysłowiowe "po pitnaście za sztukę, bo dużo będzie" to będziesz miał niezłą jazdę. Chyba, że klient ma gdzieś jakość.
Polecam na początek książkę z serii Światło w Fotografii wyd. ArsPolona - Fotografia Produktów.
Pozdrawiam
Adam
Na razie na nic się nie zgodziłem - temat dopiero się klaruje. Dzięki za garść jakże pożytecznych informacji. Za książką się rozejrzę - fotografem studyjnym nie jestem, stąd te rozterki ;)
Jak będziesz miał jakieś konkretne pytania, to wal śmiało, bo teraz to zbyt ogólny temat, żeby coś doradzić.
Adam