PDA

Zobacz pełną wersję : problem z D80

sjanek
15-10-2008, 21:11
dziiwna rzecz. dzisiaj puszka zaczęła szaleć. mianowicie migawka działa bardzo ospale. tzn. zdjęcie naświetla się wg zadanego interwału czasowego, ale migawka zakańcza cykl ze znacznym opóźnieniem, do tego przy jej zamykaniu słychać podwójny dźwięk jakby coś przeskakiwało. uniemożliwia to np robienie zdjęć serią.. przebieg to dopiero 14000 cykli. czyżby migawka? a może o czymś nie wiem?...

killertowa
15-10-2008, 21:22
to pierwsze objawy wycofywania D80 :)

sjanek
15-10-2008, 21:28
wycofywania powiadasz... pewnie miało być śmieszne... miało... bo mnie jakoś nieśmiesznie...

killertowa
15-10-2008, 22:11
nie gniewaj się
A co do problemu to chyba czeka cię wizyta w serwisie.

asit
15-10-2008, 22:59
sprawdz czy menu ustaw. osobistych -> 31. opoznienie eksp. jest na on. jesli tak to zmien na off.

Pienia
15-10-2008, 23:12
za asit, też tak miałem...wyłączyłem i pomogło...

rupi
15-10-2008, 23:15
sprawdz czy menu ustaw. osobistych -> 31. opoznienie eksp. jest na on. jesli tak to zmien na off.

a po co na off ?? niech zostawi na on i przywyknie do takiej pracy migawki :mrgreen:

sjanek
16-10-2008, 20:10
killertowa - się nie gniewam ;)
asit i Pienia, nie, to nie było opóźnienie migawki. Puszka już jest w serwisie, dobrze że jeszcze na gwarancji :) Oczywiście pierwsze co mi sugerowali, to opóźniona migawka ;)
rupi - pewnie w końcu bym przywykł, my Polacy mamy dużą łatwość asymilacji do bylejakości ;)
dzięki wszystkim za rady, temat chyba zamknięty.

mister
17-10-2008, 19:13
dziiwna rzecz. dzisiaj puszka zaczęła szaleć. mianowicie migawka działa bardzo ospale. tzn. zdjęcie naświetla się wg zadanego interwału czasowego, ale migawka zakańcza cykl ze znacznym opóźnieniem, do tego przy jej zamykaniu słychać podwójny dźwięk jakby coś przeskakiwało. uniemożliwia to np robienie zdjęć serią.. przebieg to dopiero 14000 cykli. czyżby migawka? a może o czymś nie wiem?...

Ja tak miałem jak uszkodził mi się obiektyw (zerwana taśma przewodząca modułu VR) - było jakieś zwarcie i migawka trzepała jakby podwójnie (tylko jak była włączona funkcja VR w obiektywie)