PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] _|_

bombel
15-10-2008, 17:30
http://i38.tinypic.com/2vlla29.jpg

jarek76
15-10-2008, 17:32
Nawet trochę tytuł przypomina
Fajny kadr , o dopracowaniu w warunkach domowych nawet nie wspomnę :-D

lechupe
15-10-2008, 17:37
no piękną masz tę wodę, bez dwóch zdań.

dominikmiz
15-10-2008, 17:41
Super zdjecie ładne kolorki naprawde dobre zdjecie i obróbka!!!!

marcys
15-10-2008, 17:48
No ładnie tu!!! Tylko nie wiem czy w tym przypadku kadrowanie w kwadrat jest uzasadnione.
Mi się widzi normalny poziomy kadr.

Pozdrawiam

CYMRU
15-10-2008, 19:02
Fotka super!!!. Widać rękę mistrza. Usunął bym tylko tę czarną kropkę z lewej na chmurach.
Pozdrawiam - CYMRU.

malasana
15-10-2008, 19:05
Wysmienita obrobka, ladny kadr a w rezultacie piekne zdjecie.

malibu
15-10-2008, 19:28
charakterystyczna obróbka , fajny kadr no i wyszedł ładny obrazek

skulinski
15-10-2008, 19:38
Niesmialo, sie przyczepie .... Masz bardzo fajny walor nieba i fakture wody a zaslaniasz tak dużą winietą. Chyba, ze to moj monitor

Generalnie przyjemne. Gdzie to?

bombel
15-10-2008, 19:55
Masz bardzo fajny walor nieba i fakture wody a zaslaniasz tak dużą winietą.

Tam tak było naprawdę. :)

skulinski
15-10-2008, 19:58

:D

elix
15-10-2008, 19:59
Ehh...* ;)

* wyraz dźwiękonaśladowczy wyrażający westchnienie z wyraźną nutą zachwytu.

Ale głupia wymówka ;)

jarek76
15-10-2008, 21:40

Jeszcze napisz że zdjęcie jest nieobrabiane bo obróbka tylko by tu zaszkodziła :mrgreen:
W końcu takie prosto z puszki jest zawsze ładniejsze :wink:
A winieta to zasługa FF i szkła DXowego :)

bombel
15-10-2008, 21:54
Mówiąc, że tak tam było naprawdę chcę powiedzieć, że taka winieta tam wisiała samodzielnie w powietrzu,

borregaard
15-10-2008, 21:57
No cóż ...duże brawa,ale jeśli tam tak było....:-D
Pzdr
Andrzej

..winiętę usunąć łatwo...:wink:

Fr@ntz
15-10-2008, 22:05
to się nazywa widoczek powodujący opad szczeny. Będę się w niego wpatrywał ii analizował centymetr po centymetrze, aż zrozumiem jak uzyskać taki efekt finalny.

Dyziek
16-10-2008, 13:47
Kapitalne zdjęcie!

Piotr_ek
16-10-2008, 14:01
Mówiąc, że tak tam było naprawdę chcę powiedzieć, że taka winieta tam wisiała samodzielnie w
powietrzu,

bombel musisz się chłopie pogodzić z tym, że jakbyś dał zdjęcie bez winiety z podkręconą nieco ekspozycją to wytknięto by Ci jasność i brak winiety... jakbyś pokręcił WB i zrobił wodę niebieską to wytknięto by Ci, że tam o tej porze roku woda jest fioletowa... to jest takie błędne koło.

Zdjęcie jest jak najbardziej pozytywne w odbiorze.

:)

p.s.
i następnym razem kadr zrób trójkątny :)

jerezano
16-10-2008, 14:08
Kadr fajny, może niekoniecznie kwadratowy, ale te daszki trochę jak dla mnie zbyt kolorowe w porównaniu z resztą ;)

wypass
16-10-2008, 14:18
bombel musisz się chłopie pogodzić z tym, że jakbyś dał zdjęcie bez winiety z podkręconą nieco ekspozycją to wytknięto by Ci jasność i brak winiety... jakbyś pokręcił WB i zrobił wodę niebieską to wytknięto by Ci, że tam o tej porze roku woda jest fioletowa... to jest takie błędne koło.

Zdjęcie jest jak najbardziej pozytywne w odbiorze.

:)

p.s.
i następnym razem kadr zrób trójkątny :)

tu się zgadzam w 100%...nawet z tym kadrem :wink:
mi fotka pasuje jak najbardziej i dobrze wiem, że jest dopracowana w każdym calu i gdyby daszki miały mieć mniej koloru to by miały, a kadr gdyby miał być inny to taki by był...akurat na tej fotografii nic nie jest przypadkiem...
pozdrawiam :)

bombel
16-10-2008, 14:56
Wypass, lejesz miód na moje skołatane serce. Dzięki za zauważenie, że ja jednak pokazuję swoją wizję, a nie jakość odwzorowania kolorów mojej matrycy.

@ Jerezano, potraktuj to co powiem, jako ciekawostkę, broń boże jako usprawiedliwienie - bo ja się nie chcę usprawiedliwiać. Nie kryję, że obrabiam zdjęcie i obrobione pokazuję, i w związku z tym pokazuję jak ja to widzę, a nie 'jak tam było', i stąd daszek jest taki, a nie inny.

A jeśli idzie o ten daszek - to jest on porosły dwudziestoletnim mchem, w chwili robienia obrazka partiami zeschłym i żółtawym... No i ten most przy baszcie zakręca, i to nawet pod sporym kątem. Z tego ujęcia tego nie widać, ale tak jest. I zauważyłem (na innych zdjęciach stamtąd też), że właśnie od zakrętu te mchy mają nawet inny kolor - są bardziej pomarańczowe. Myślę, że ma to jakiś związek z nasłonecznieniem i wysychaniem tych porostów - na przykład jeden odcinek mostu jest dłużej wystawiony na działanie słońca i ma inny 'kąt rażenia', w związku z czym tam akurat szybciej wysychają roślinki... Możesz to zauważyć, jak się przyglądniesz uważniej.

Ale nawet gdyby ten mech był w rzeczywistości granatowy - podoba mi się właśnie tak, jak go pokazałem i prawdę mówiąc jestem z tego pokazania zadowolony. :)

borregaard
16-10-2008, 15:01
Wiecie co...coś tu nie gra ..Wszyscy ochy i achy,a żeby któryś chociaż cukierka zaproponował...:wink: :-D
Ja proponuję 4*,nie pięć ,bo tam tak nie było...:mrgreen:,
Żartuję......dla mnie bardzo dobre..
Pzdr
Andrzej

glenio
16-10-2008, 15:57
No przecież bombel mówił, że tak było :D Mnie ten sposób widzenia niezbyt leży - wygląda to dla mnie trochę tak, jak czarno-białe ślubniaki z zostawioną czerwoną różą. ;) Razi mnie potężny kontrast pomarańczu z tymi morskimi błękitami - mimo iż wygląda interesująco, to jednak nie trafia w mój gust. Fajnie jednak, że Autor zechciał nam pokazać scenę tak jak on ją widział, a nie taką jaką była. :)

Edit: Ta kropka wygląda na paralotnię z pilotem. Mam rację?

bombel
16-10-2008, 16:21
Ta kropka wygląda na paralotnię z pilotem. Mam rację?

Nie, to orzeł trzymający w szponach wieniec laurowy, cyrkiel i kielnię.

Dobra, żartowałem. :)

Cyrkiel mu dawno wyleciał.

Też żartowałem. A swoją drogą szczerze mnie zadziwiacie szczegółowością badań - zauważyłem tego orła dopiero po powiększeniu dużej wersji... Na tym zdjęciu ma jakieś 1,75 pixela, ale nie umknął Waszej uwadze. Podziw, naprawdę budzi to mój szczery podziw!

Acha i domyślamsię po sylwetce, że to jakiś drapieżnik - jak sokół zbierający się do nurkowania, z takimi lekko złożonymi ostrymi skrzydłami, a moze to mewa... - ale oczywiście nie potrafię powiedzieć nic innego, jak to, że jakiś ptak.

wypass
16-10-2008, 17:57
...Dzięki za zauważenie, że ja jednak pokazuję swoją wizję, a nie jakość odwzorowania kolorów mojej matrycy.

poprostu już nie raz i nie dwa o tym mówiłeś...a ja staram się słuchać ludzi...:D:D:D

sote
22-10-2008, 15:25
Nie, to orzeł trzymający w szponach wieniec laurowy, cyrkiel i kielnię.

Dobra, żartowałem. :)

Cyrkiel mu dawno wyleciał.

ale mnie rozbawiles... prawie w glos sie rozesmialem (w pracy;) )

zeby OT nie robic - podoba mi sie Twoja wizja tamtego miejsca

harb
22-10-2008, 20:29
jak zwykle ciekawe i dobrze zrobione :-D

shaolin
22-10-2008, 21:08
bomb[l]owe!

p.s. Widziales ostatnia panoramke w watku z PKiN?;)

autograf
22-10-2008, 21:12
bomb[l]owe!
Raczej bomb[_l_]owe!

p.s. Widziales ostatnia panoramke w watku z PKiN?;)
Chwalipięto daj se większą czcionkę bo nie widać co tam pisze :p

@Bombel - jedna z najlepszych fot jakie nam tu pokazałeś. Choć mam innego faworyta ;)

shaolin
22-10-2008, 21:18
Raczej bom[_l_]owe!

A wlasnie, ze nie bo zgubiles 'b' :razz:

Chwalipięto daj se większą czcionkę bo nie widać co tam pisze :p

Jaki chwalipieto?:mrgreen: i skoro przeczytales to nie jest tak zle, moze bombel tez da rade ;) :razz:

EDIT: Odnosze tylko wrazenie, jakby chylilo sie ku prawej stronie [ale moze wrazenie to poteguje mostkoprzejscie ;)]

bombel
22-10-2008, 21:28
Tak, dało radę (przeczytać). W końcu ma się tą lupę. :)

Tak, widziałem tą panoramę i nawet chwaliłem, jak pamiętam. Choć - nie oceniając zdjęcia, tylko to co przed obiektywem - wolałem Twoje obrazki z Pekinu, niż z Warszawy. :)

@Bombel - jedna z najlepszych fot jakie nam tu pokazałeś. Choć mam innego faworyta ;)

Dziękuję za ciepłe słowa, a racz zdradzić, które to jest tym faworytem, jeśli możesz oczywiście...

shaolin
22-10-2008, 21:32
Chwaliles to co bylo przed panorama (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=933772&postcount=21) ;)

I ja tez wolalem obrazki z Pekinu niz z Warszawy ale takie zycie, moze kiedys znowu zaczna wskakiwac kadry z Zoltolandii ;) poki co musisz zapiac pasy i przygotowac sie na Polske [bo mam nadzieje, ze nie zawsze beda to tylko warszawskie klimaty ;)].

maddnes
01-11-2008, 03:17
jeśli chodzi o tą wieze to wolałbym w pionie...bo w poziomie jest za duzo nieba i wody....

To jest moja opinia.

kulten
02-11-2008, 19:18
Plastyka wody jest świetna.

DonMaliniacco
02-11-2008, 19:24
Niesamowita fota! Chcialbym miec tyle cierpliwosci do obrobki... Wyrazy podziwu