PDA

Zobacz pełną wersję : Lenovo W700 - laptop dla grafika

Tr0n
15-10-2008, 11:39
Lenovo zbudowalo laptop dedykowany do pracy dla grafika z mozliwoscia sprzetowej kalibracji kolorow, wbudowanym tabletem wacom, dyskami pracujacymi w raid 0 - Test EN (http://hothardware.com/Articles/Lenovo-Thinkpad-W700-Mobile-Workstation/?page=1)

PS. Brak PL-znakow ogranicza mi obecnie klawiatura

elix
15-10-2008, 11:55
Ciekawy sprzęt ale dla mnie, jako leworęcznego, podejrzewam, że tablet byłby niezdatny do użycia (chyba, że robią z tabletem po lewej ;)... no i jeszcze ta drobnostka "up to 6500$" :)

akustyk
15-10-2008, 12:10
niech ktos to podesle do HP czy Acera z podkreslonym akapitem o skutecznym,
cichym i efektywnym chlodzeniu, bo jak widac mozna zrobic tak, zeby laptop
nie parzyl po wlaczeniu byle Pasjansa ;) prawda, ze klient kazde g*o kupi
(jak widac po popularnosci ww. HP i Acera) ale po latach to sie odbije czkawka...

h-a-r-v
06-11-2008, 18:19
Jestem m.in. grafikiem (glownie webdesign, ale i poligrafia) i T60p (2 lata temu rowniez nr 1 na rynku) w zupelnosci mi wystarcza, choc oczywiscie W700 kusi jak cholera (sprzetowy onanizm), a cenowo wyglada w zasadzie tak samo, jak T60p na samym poczatku - za pol roku bedzie pewnie do dostania za 60-70% obecnej ceny, a jak tylko wypuszcza nastepce z Nehalemem na pokladzie (pewnie sie zbiegnie z premiera Windows 7, czyli za jakis rok) to juz w ogole beda przystepne (4000-5000 tys.). No chyba, ze wypuszcza taki bubel jak T61p (po wydaniu ktorego cena mojego zamiast spasc jeszcze wzrosla i moglem po ponad pol roku sprzedac go bezstratnie, teraz jednak stoi duuzo nizej).

Tablet raczej bezuzyteczny do grafiki, ew. do prostych czynnosci, zadnego superilustrowania, a ogolnie to fajne do podpisow elektronicznych itp. (wszak to biznesowy sprzet). To cos jak filmy HD w D90. Pierwszy z czyms takim, ale co z tego? Juz raczej wbudowany Wi-Max, ktory mi by sie akurat bardzo przydal, stanowi nowinke naprawde godna uwagi.

Ja mam na pokladzie co nastepuje:

CPU: Core 2 Duo T7200 (2x 2.0ghz - wtedy wyzszy byl tylko T7600 (2.4ghz), ale podobno cholernie sie grzal, a roznicy nie bylo, a i tak uklad chlodzenia mam po niecalych 2 latach do wymiany - 1 wiatrak chlodzacy wszystko zaczal buczec, komp sie przegrzewal i zawieszal - musialem kupic Ninja II - coolpad pod laptopa - polecam zakup, ale uklad chlodzenia i tak niebawem zserwisuje)

ATI Fire GL 512mb (ciekawostka: gdy mi kumpel sprowadzil ten sprzet z USA, bo w Europie jeszcze nie byl dostepny, nie bylo go w konfiguracjach na stronie producenta, dzis to juz chyba standard z obsluga DX10 - ktorego wtedy jeszcze bylo)

HDD: 100GB (7200rpm Hitachi) - wieksze sa 5400. Moim zdaniem w srodku lepiej miec mniejszy, a szybszy, a do calej reszty cos naprawde duzego i zewnetrznego / mobilnego na FireWire. Takie 500GB WD chociazby lub wiekszy (w planach). Dla fotografow wyszly tez dyski zsynchronizowane (2w1) - jeden padnie, to na drugim (w jednej puszcze) jest backup.

Matryca: 15.4" 1400x1050 FlexView (32 bit, gdy reszta jest 24 + 180 stopni widocznosci + swietny kontrast - zmieniaja sie tylko minimalnie odcienie b&w, super do grafiki, do zdjec pewnie jednak nie obejdzie sie bez zew. monitora.. zaluje, ze chwile nie poczekalem, bo niedlugo potem wyszly te same, ale 1600x1200, choc zawsze mozna sama matryce wymienic).

Reszta standardowo (tylko lepszych firm, bo IBM nie wciska byle czego, moze poza tym ukladem chlodzenia, ale to podobno norma wszedzie przy uzytkowaniu prawie 24/7, bo wiatrak, to tylko wiatrak), czyli DVD-RW (Matshita - ultra-slim, mozna wyjac i wlozyc w kazdej chwili), 2GB RAM (Elpida - niebawem 4, bo 2 zwykle starcza doslownie na styk, a czasami w ogole i bywa, ze trzeba np. restartowac Photoshopa).

Co istotne to solidnosc tych sprzetow. Diabel tkwi w szczegolach. Np. "kanalizacja" pod klawiatura - cos sie wyleje, zostaje odprowadzone na zewnatrz, obudowa z magnezu (testy sa w necie - mozna po nich chodzic i nic, do tego wyginaja sie, wiec w torbie tez nic im nie bedzie.. jeszcze za czasow T43p, ktory akurat byl z tytanu, sprawdzone w realu - znajomemu wypadl z reki i z 1,5m spadl na beton - nawet sie nie wylaczyl, zero uszkodzen, a juz widze, co by sie stalo z jakims HP, albo czyms totalnie zwyklym typu Acer (popularnie zwanym przez jego jakze obeznanych uzytkownikow "Akerem"), zawiasy od pokrywy cholernie solidne (co z reszta widac) - po 2 latach otwiera sie jak nowy, sztywno, stabilnie (podobno po 5 latach dopiero sie luzuja), pokrywa jest "muszelkowa", czyli po zamknieciu nie dostaje sie kurz do srodka, sprzyja to tez ochronie ekranu pod naciskiem, no i ta wrecz idealnie klikajaca klawiatura ;) Jak na Acerze kobiety mam cos napisac, to mnie strzela, no i ten nieprzemyslany uklad (ins, del, itd. jeden nad drugim, wtf?) - tutaj jest normalnie, jak na zwyklej, a w W700 dali wbudowany numpad, wiec juz calkiem jak w domu.

Wazne sa tez zabezpieczenia, a tu jest ich az nadto. Chip szyfrujacy dane i dostep, fingerprint, wirtualny dysk na haslo, nie ma sie co rozwodzic. (ciekawostka: byly kiedys proby, jeszcze za czasow T43p - hakerzy nie zdolali go zlamac - zeby to zrobic, trzeba wyjac chip, a to oznacza destrukcje dla sprzetu - natomiast HP zlamali w 5 minut, ale dzis moze inaczej to wyglada, nie wiem)

Troche sie rozwiodlem, ale to dlatego, ze mam same pozytywne doswiadczenia z tym sprzetem, bez porownania z innymi firmami, ktore mialem wczesniej, choc niestety za jakosc trzeba doplacic. No chyba, ze kogos obchodzi wyglad zew., to IBM / Lenovo (czy dzis samo Lenovo ale ThinkPad - nie ich rodzime produkt bron Boze) sa akurat do tylu, bo bazuja ciagle na stylistyce z lat 80', co mi akurat pasuje, choc poczawszy od serii T60 do dzis sporo to poprawili, choc nadal sa proste, czarne i solidne. Zadnych fajerwerkow. Polecam IBM / Lenovo wszystkim, ktorzy uzywaja kompa do pracy i chca go uzywac komfortowo i dlugo. No i ten bezbledny RESTORE - jakby co, 3 klikniecia i system instaluje sie od nowa sam razem z wszystkimi driverami (stan fabryczny, ale jesli podzieli sie na partcyje, to poza rozruchowa innych nie rusza na zyczenie) i firmware (w czesci zbedny, ale kilka pozycji swietnych, np. System Update - sam szuka nowych strerownikow, aktualizacji systemu, itp.) - lepsze niz ghost, z reszta samemu mozna robic wlasne backupy dysku.

Jakby kogos interesowalo to www.finaltech.pl (firma kumpla) - na allegro maja to, co schodzi najlepiej, ale mozna u nich zamowic rzeczy, ktorych u nas na prozno szukac, bo wiekszosc sciagaja z zagranicy. No i maja przez to dosc tanio (mnie wtedy wyszlo za pol pozniejszej polskiej ceny). Moj sprzet dosc szybko zrobil sie ogolnodostepny, ale jeden z klientow raz sobie zazyczyl jakies 2 cudenka obite skora w konkretnym kolorze i w koncu mu to znalezli, hehe. Pytalem go juz o W700 wczesniej, jak oglaszali, ze wyjdzie i podobno daloby rade zalatwic. Zeby nie bylo, to zadna reklama. Nie potrzeba im jej. Jak cos to wywalcie caly ten akapit.

emgieb
06-11-2008, 18:28
Niestety T4x nie sa wzorowe pod wzgledem wytrzymalosci. Tytanowa jest pokrywka i czesc szkieletu i raczej jest to kompozyt tytanowy (tak IBM to nazywa). Laptopy z seri T4x sa zbyt wiotkie niestety - przenoszenie tego za jeden rog, albo wygiecie po przekatnej powoduje dosyc czesto uszkodzenie lutow karty graficznej. Co innego T6x - te maja puszke z tegoz samego kompozytu tytanowego, i pancerny szkielet wenetrzny plus pancerny szkielet pokrywy (plaster miodu itd.). Wiem, bo mialem i T41 i T60 FlexView.

Za to ergonomia Thinkpadow jest wzorowa :) No i faktycznie FlexView czyli 15" (nie 15,4" tylko rowne 15") 1400x1050 i 1600x1200 to matryce S-IPS, ktore mozna z powodzeniem do obrobki zdjec stosowac.

Wyglad ThinkPadow ma swoje zalety :> Mozna wymienic lapa na nowszego 3x drozszego i zona i tak nie zauwazy :>

h-a-r-v
06-11-2008, 18:51
Wyglad ThinkPadow ma swoje zalety :> Mozna wymienic lapa na nowszego 3x drozszego i zona i tak nie zauwazy :>

Haha. +1

Ale T6x maja juz magnez, nie tytan. I sa i 15,4" i 15", zalezy.

velaskez
07-11-2008, 01:44
nic dodać nic ująć też mam T60p i to jest po prostu bajka. Poza tym ten czarny design...jak ich nie kochać. Jak czasem widzę acery w których można się dosłownie przejrzeć, to nie to samo:)

Campo
10-11-2008, 12:24
Jakby kogos interesowalo to www.finaltech.pl (http://www.finaltech.pl) (firma kumpla)

Na stronie najlepsze jest zdjecie laski z nogami na biurku.
Nie ma co, profesjonalizm...

Sorki za OT, nie moglem sie powstrzymac.

ekonet
10-11-2008, 13:34
Na stronie najlepsze jest zdjecie laski z nogami na biurku.
Nie ma co, profesjonalizm...

Sorki za OT, nie moglem sie powstrzymac.
Jeszcze bardziej wieśniacki jest podpis jakiegoś tam na dole - w konwencji nazwisko-imię. To prawie jak tzw. "magister z kropką" (mgr.)

krzysztof jot
11-11-2008, 02:23
pare razy padło tu HP - głosne słabe itp... jak IBMa to kupujecie z tytanu (T43/ T60 ) a HP to co ? :) kupcie wysoki model biznesowy i bedzie i cichy i mocny - miałem oba wspomniane IBMy i sa znakomite ale mam teraz HP - nc6400 i tez jest doskonaly, teraz kupilem Elite Book 6930p / P8600 i jest super http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF25a/321957-321957-64295-321838-89315-3688868.html

akustyk
22-12-2008, 11:48
a takie cos? laptop z podwojnym ekranem ;)

http://www.bit-tech.net/news/2008/12/22/lenovo-to-launch-dual-screen-laptop/1

Tr0n
22-12-2008, 21:16
a takie cos? laptop z podwojnym ekranem ;)

http://www.bit-tech.net/news/2008/12/22/lenovo-to-launch-dual-screen-laptop/1

Za chwilę zdecyduję się na tego laptopa zamiast dużego monitora

burbur58
30-03-2010, 20:04
Juz mozna kupic Lenovo W700 (http://www.maromacomputers.pl/lenovo-w700-t9600-c2d-28ghz-2x160gb-4gb-vista-business-64bit-p-280.html) za 7500zł. Dobra propozycja dla tych co sie wahali bo cena byl powyzej 10K.

ku6i
31-03-2010, 03:05
Kolega się przypadkiem z działu marketingu nie urwał?

nazca
03-04-2010, 16:48
Jeszcze bardziej wieśniacki jest podpis jakiegoś tam na dole - w konwencji nazwisko-imię. To prawie jak tzw. "magister z kropką" (mgr.)

hehe dokładnie.
i zdjęcia lasek prezentujących swoje wdzięki po powiększeniu i hasła:
"profesjonalna obsługa" "wykwalifikowany serwis".

Ciekawe czy TAK bardzo profesjonalna, jak sugerują fotografie? :)

<| MICHAŁ |>
04-04-2010, 06:57
niech ktos to podesle do HP czy Acera z podkreslonym akapitem o skutecznym,
cichym i efektywnym chlodzeniu, bo jak widac mozna zrobic tak, zeby laptop
nie parzyl po wlaczeniu byle Pasjansa ;) prawda, ze klient kazde g*o kupi
(jak widac po popularnosci ww. HP i Acera) ale po latach to sie odbije czkawka...

pare razy padło tu HP - głosne słabe itp... jak IBMa to kupujecie z tytanu (T43/ T60 ) a HP to co ? :) kupcie wysoki model biznesowy i bedzie i cichy i mocny - miałem oba wspomniane IBMy i sa znakomite ale mam teraz HP - nc6400 i tez jest doskonaly, teraz kupilem Elite Book 6930p / P8600 i jest super http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF25a/321957-321957-64295-321838-89315-3688868.html

Pozwolę sobie skomentować - takie małe co-nie-co...

Akustyk, masz dwie opcje - albo kup sobie nowego laptopa, albo daj go do czyszczenia....
Tak z innej beczki.... czy masz jakiegoś laptopa HP, czy tylko opowiadasz co ktoś kiedyś komuś powiedział, lub ewentualnie swoje przeżycia sprzed kilku lat?

Mam wspomnianego przez Krzysztofa EB 6930P, miałem NC6400...
ani się nie przegrzewały, ani nic się z nimi złego nie działo.... NC6400 traktowałem jak narzędzie... tyle razy, ile zaliczył glebę w różnych okolicznościach.... a on wciąż działał i działał....

HP również oferuje laptopa dla grafików - też mam i również jestem z niego wybitnie zadowolony. 8730w - przenośna workstacja z displajem typu DreamColor (http://laptopy.info.pl/aktualnosci/HP_DreamColor/267).
Wydajność conajmniej pecetowa.... to mój głowny komp do zabawy z grafiką. To co w nim cenię, to świetny ekran - odwzorowanie kolorów i kontrastów niespotykane w innych laptopach... aczkolwiek, gdy porównuję z stojącym na biurku monitorem DreamColor, to jednak ustępuje monitorowi dość znacznie. Displaj tego laptopa jest również dużo lepszy w porównaniu ze standardowym monitorem biurowym...

Dodam tylko tyle, że 8730w to model sprzed 1,5 roku... teraz są nowsze :D

nem
06-04-2010, 16:40
8730w - przenośna workstacja z displajem typu DreamColor (http://laptopy.info.pl/aktualnosci/HP_DreamColor/267).

Workstacja z displajem :shock:

Włos się George.

Tr0n
08-04-2010, 21:03
...
Dodam tylko tyle, że 8730w to model sprzed 1,5 roku... teraz są nowsze :D

To całkiem jak ten w wątek ;)

Sebastian
02-08-2010, 14:59
Juz mozna kupic Lenovo W700 (http://www.maromacomputers.pl/lenovo-w700-t9600-c2d-28ghz-2x160gb-4gb-vista-business-64bit-p-280.html) za 7500zł. Dobra propozycja dla tych co sie wahali bo cena byl powyzej 10K.
To zadna okazja, na allegro wyzszy model w700 DS poszedl za niecale 7000