Zobacz pełną wersję : Glowica Manfrotto 484RC2, 488RC2 do panoram - kilka pytan
Chcialbym kupic glowice do 055XPROB. Po przegladnieciu watkow na forum wybralem 488RC2 ze wzgledu na pochlebne slowa uzytkownikow. Mam jednak watpliwosci. Czesto robie panoramy widokowe, ale rowniez i wnetrz. Ze wzgledu na brak glowicy uzywam na razie do tego zwyklego statywu (jesli ten kawalek plastiku mozna tak nazwac) za 100zl, podobnego do tego:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.latisa.pro24.pl/fotki/dzibo/statyw/DSC_4802.jpg)
Zauwazcie, ze ma raczke, ktora wygodnie jest obracac glowice w jednej plaszczyznie. Pokretlem blokuje sie kierunek gora-dol i mozna fajnie krecic wokol osi poziomej.
W glowicy 488RC2 tego nie ma. Czy to nie bedzie problem? Jak spisuje sie kulka? Czy przypadkiem nie bede krecil rowniez w plaszczyznie poziomej? Zaznaczam jednak, ze glownym celem glowicy jest ogolne zastosowanie, a nie tylko panoramy. Od tego sa inne glowice i zdaje sobie z tego sprawe. Chcialbym jednak wiedziec przez zakupem, czy ta Frotka sie nada. Inaczej mowiac: Jesli mozna tym robic nieporuszone zdjecia panoramiczne i robi sie to latwo i przyjemnie, to ok, ale jesli w ogole sie do tego nie nadaje, to jaka glowice polecacie?
Wezcie tez pod uwage to, ze dla mnie wyznacznikiem wygodny jest ten statyw za 100zl :razz:
Ps. Jaka jest roznica miedzy 484RC2 a 488RC2? Przy tej drugiej u nasady widze drugie pokretlo. Jedno jest od blokowania "kulki", a te drugie?
Ps2. Odnosnie tego statywu ze zdjecia. Po skreceniu wszystkich srub na maxa mamy jeszcze spory zapas luzu w kazdej plaszczyznie. Wrazenia bezcenne :lol:
Ps. Jaka jest roznica miedzy 484RC2 a 488RC2? Przy tej drugiej u nasady widze drugie pokretlo. Jedno jest od blokowania "kulki", a te drugie?
Weź się przejdź do sklepu i zobacz sam. To drugie pokrętło służy do blokowania całego bloku głowicy w ruchach poziomych i jest to bardzo wygodna sprawa.
Czy "kulka" się sprawdzi? To jest podstawowa głowica, ale nie sprawdza się przy bardzo precyzyjnym ustawieniu osi optycznej - ma za duże luzy. I i tak jest to początek półki "profi".
Weź się przejdź do sklepu i zobacz sam.
Przeciez gdybym mogl to zrobic, to nie pytalbym na forum tylko juz dawno siedzialbym w sklepie i porownywal. Wczoraj bylem i uzywalem troszeczke D700, ale statywow i glowic Manfrotto nie maja, wiec pytam.
1. Głowica 484 RC2 jest dużo mniejsza od 488, nie ma blokady panoramowania. Mogą być kłopoty z utrzymaniem bez drgań dużej puszki + obiektyw.
2. 488 RC2 ma blokadę panoramowania (to ten dyngs, kółko służy do blokowania położenia kulki). Czyli po zablokowaniu kulki i odblokowaniu obrotu panoramującego robisz zdjęcia "koliste" bez problemu. Trudno to jednak nazwać robieniem zdjęć panoramicznych, bo do tych trzebaby obracać dookoła punktu węzłowego obiektywu (no chyba, że dysponujesz programem PTGui). Ta głowica jest w miarę porządna, ale nie jest pozbawiona wad typowych dla sprzętu z półki 300-400 zł: w czasie zaciskania potrafi wkurzająco "pływać", przez co zaciskanie trzeba robić z pewnym zapasem, co wymaga pewnego doświadczenia w obsłudze głowicy, i ,jak na udźwig, jest trochę ciężka i ma spore gabaryty. Ponadto ta standartowa platforma nie przyjmuje płytek typu Arca-Swiss. Niestety, solidne, niepływające głowice z ewentualną regulacją tarcia zaczynają się od ca 800 zł.
W sumie jednak głowica 488 RC2 + M055 to dużo lepsza stabilność i jakość działania od tego trójnoga na zdjęciu. Kiedyś, w czasach PRL, miałem coś podobnego, made in Korea (wtedy odpowiednik obecnej chińszczyzny). Po kilkunastu zadziałaniach ukręciła mi się ta rączka; na zawsze.
ale do precyzyjnych nastawów [choc wolniejsza] lepsza jest 3d i nie pisze tylko dlatego że sprzedaję na giełdzie ;) po prostu tak to już jest...
Koledzy, z tym, ze zdjecia panoramiczne to nie jest cos z czego zyje i robie to na codzien. Jest to jeden z elementow fotografii. Przed zakupem chcialbym wiedziec jednak, czy ta 488RC2 nada sie do tego. Jesli piszecie, ze mozna ja zablokowac tak, ze tylko sie okreca (domyslilem sie po zdjeciu) to juz jest dobrze. Szkoda, ze nie ma jeszcze raczki, chociaz moze za duzo wymagam i wynika to z mojego przyzwyczajenia z poprzednim "statywem".
ale do precyzyjnych nastawów [choc wolniejsza] lepsza jest 3d i nie pisze tylko dlatego że sprzedaję na giełdzie ;) po prostu tak to już jest...
Patrze na gielde i nie widze twojego ogloszenia.
Jak chcesz coś z pojedynczą rączką, co przypominałoby w działaniu tę ze stuzłotowego statywu: http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/cache/off/pid/2349?livid=80|81&idx=82
Patrze na gielde i nie widze twojego ogloszenia.
tu http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=74272
A sam zmieniasz na "kulke":P
Przeciez gdybym mogl to zrobic, to nie pytalbym na forum tylko juz dawno siedzialbym w sklepie i porownywal. Wczoraj bylem i uzywalem troszeczke D700, ale statywow i glowic Manfrotto nie maja, wiec pytam.
Ja mam tę głowice:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/manfrotto-488rc4-midi-glowica-kulowa.html
Ma moim zdaniem zdecydowanie najmniej blokujący się mechanizm zdejmowania płytki i blokady przypadkowego otwarcia.
Macałem inne głowice (np 488RC2) i one miały plastikowe zatrzaski, rc4 ma metalowy (odlew). Ma ponadto największą płytkę, co bardzo mocno wpływa na stabilność mocowania body (największa powierzchnia styku). Ma również dwie poziomiczki alkoholowe, do mocowania (kadru) pionowego i poziomego. Korzystam z tego! Poziomiczka w statywie jest bez znaczenia, liczy się tylko ta w głowicy albo na saneczkach lampy błyskowej. Tyle, że szkoda dopłacać kilkadziesiąt złotych na taką specjalną poziomiczkę, no i mamy zajęte saneczki.
Co do rączki :)
Dodatkowa rączka w głowicach wideo albo pałąki w głowicach 3D będzie bardzo przeszkadzać w czasie transportu statywu. Uwierz mi, że bardzo niewygodne jest przenoszenie statywu i odkręcanie co chwila głowicy. Tracisz największą zaletę szybkozłączki polegającą na braku konieczności rozkładania zestawu. Każdy pałąk będzie przeszkadzał. Ja dokupiłem sobie jeszcze torbę z miękką wyściółką i gdybym kupił głowicę 3D, to musiałbym ją odkręcać przy każdym złożeniu.
Jeszcze jedna uwaga:
NIE jesteś w stanie wybrać dobrze głowicy patrząc na nią na WWW. Albo zdasz się na czyjąś radę albo na szczęście :) Niestety niektóre głowice tylko wyglądają na solidne, ale ich wykonanie w rzeczywistości jest często słabiutkie (tak, mówię o Manfrotto!).
Ja polecam z czystym sumieniem zestaw 055XPROB + 488RC4, ponieważ:
1. statyw jest wypasiony, bardzo stabilny, chociaż ciężkawy i nie nadaje się do noszenia po górach i dolinach przez 5 dni :)
2. głowica jest w miarę stabilna, ma dużą płytkę szybkiego mocowania, nie blokujące się, metalowe dźwigienki (na mrozie mógłby być problem!), dwie niezależne poziomiczki alkoholowe i dużą kulkę. Moim zdaniem to minimum dla lustrzanek. Ma też dwie śrubki (1/4 i 3/8 cala), a pod spodem jest taka fikuśna dziurka w płytce, w którą wkładam na czas transportu 20 groszy, służące do dokręcania body :) Naprawdę polecam, bo za te pieniądze niżej bym nie schodził! Fajna jest niezależna dźwignia do blokowania ruchów w poziomie (panoramowania), ale ktoś wyżej napisał, że do panoram musi obrót wokół punktu centralnego szkła, a nie osi aparatu! Nie robiłem panoram, nie wiem.
3. Dokup torbę Golphoto, a nie Manfrotto, bo złodzieje znają się na markach :) Poza tym przepłacisz, a różnic nie widziałem żadnych (podejrzewam, że Goldphoto szyje dla Manfrotto:)
Minus:
1. Głowica ma jednak minimalne luzy i przy dokręcaniu trochę "zjeżdża". Wkurza mnie to, ale można nauczyć się z tym żyć.
2. Ciężar jednak za duży na wycieczki w góry! :(
Acha, jeszcze jedno: ostrzegam o tym rzetelnie każdego amatora statywów. Aparat powinien mieć obudowę z odlewu, a nie plastikową, ponieważ przy dokręcaniu go do płytki mocującej zacznie wyginać mu się spód :( Nie uzyskasz pełnej stabilności!
Pozdrawiam.
Odnosnie RC4. Ja wybralem RC2, bo mam juz do monopoda 234RC z ta wlasnie plytka i chcialbym miec w drugiej glowicy taka sama, zeby szybko zmienic(?) i w razie "w". Czy RC2 pasuje do RC4?
Ratpaw, dzieki za zwrocenie uwagi na poziomiczki. W tym "statywie" co mam sa tam dwie i czasem sie przydaja. W RC2 rzeczywiscie ich nie ma, a w "czworce" sa.
tak zmieniam na taką "kulkę" ;) http://www.allegro.pl/item440465663_jobu_design_bwg_j2_jobu_jr_kit_lepsz a_od_wimberley.html
Odnosnie RC4. Ja wybralem RC2, bo mam juz do monopoda 234RC z ta wlasnie plytka i chcialbym miec w drugiej glowicy taka sama, zeby szybko zmienic(?) i w razie "w". Czy RC2 pasuje do RC4?
Nie pasuje. Co ma monopod do wiatraka? :) Płytka kosztuje niewiele i jeśli mam być szczery: najlepiej mieć po jednej płytce na każdą rzecz do zamontowania (body, ciężki obiektytw itd) i w czasie używania statywu w ogóle nie ściągać tych płytek.