PDA

Zobacz pełną wersję : CO na poczatek D80, D90 czy moze D300

MJK85
15-10-2008, 01:17
Witam!

Moja przygoda z fotografia do tej pory to w wiekszosci "strzelanie u cioci na imieninach" ale zaczelo mnie to wciagac i postanowilem kupic pierwsze lustro (z wiadomych przyczyn).
Wybor padl na D80 czekalem az zejdzie z ceny,.... a tu pojawil sie D90

Ma to byc moje pierwsze lustro od ktorego albo rozwine skrzydla albo je zwine i zapomne o fotografowaniu
czyli aparat do nauki podstaw i tego co z czym sie je.

I tu moje pytanie:

- czy warto kupic D90 ze wzgledu na CMOS, system czyszczenia, wieksza rozdzielczosc, lepszy pomiar swiatla(?), Lv
bo opcja krecenia filmow Mnie nie kreci :) i ogolnie nowoczesniejszy system.

Czy moze 2 letni D80 w pelni zaspokoilby moje potrzeby.
Co odstrasza mnie od D80 to matryca CCD no i wiekowosc(?) wnetrza aparatu.
Jezeli sprawdzil bym sie w fotografowaniu a interesuja mnie portrety i przyroda to na nastepne body wybralbym D300 lub D700 na chwile obecna to za wysoka polka na moje umiejetnosci.

Do body chcem podpiac ktoras ze stalek:
- Sigma 30 mm f/1.4 EX DC HSM
- Nikkor AF 50 mm f/1.8D
- Nikkor AF 85 mm f/1.8D
nie zdecydowalem jeszcze.

Dziekuje za wszelka pomoc.

autograf
15-10-2008, 01:31
Nie zrozumiałem tych "wiadomych przyczyn". A system w D80 i w D90 jest ten sam. To system Nikon ;)

sote
15-10-2008, 08:40
Jezeli sam nie wiesz czy Cie to wciagnie i czy nie zwiniesz czasem skrzydel to nie widze sensu inwestowania nawet w D80.
Kup lepiej uzywane D50, mozna je kupic za naprawde smieszne pieniadze. Pobawisz sie, zobaczysz jak tam Twoje skrzydla
i jesli one beda sie rozwijaly a Ty stwierdzisz ze aparat Cie ogranicza zmienisz na taki ktory spelni Twoje oczekiwania:)
To moje skromne zdanie...

Sindbad
15-10-2008, 09:13
Kup lepiej uzywane D50, mozna je kupic za naprawde smieszne pieniadze.

Żartujesz. W d50 "straszy" CCD... a "wnętrze" aparatu jest z późnego średniowiecza.

Pozdrawiam
Posiadacz wiekowego d70s z potworną matrycą CCD :-)

PS. Wybór obiektywów na start b. sensowny.

pn
15-10-2008, 09:16
Obojetnie ktory z podanych aparatow sobie kupisz bedziesz zadowolony.

Najbardziej przystepny cenowo jest obecnie D80.

miodzik
15-10-2008, 09:20
D300 jest puszką dla pół profesjonalisty czy zaawansowanego amatora, który już wie jakie parametry ekspozycji ma zastosować do zrobienia ujęcia. Jeśli nie jesteś pewien swojej przyszłości w świecie lustrzanek to z tych trzech tylko D80. Za pozostałe pieniążki w miarę uniwersalny spacer zoom jak 18-105 VR lub 18-200 VR. Ze wskazaniem na ten drugi ;-) A później jak już będziesz wiedział w którą stronę ogniskowych bardziej chcesz iść wtedy dopiero dokup inne obiektywy. Na początek i do nauki taki zestaw uważam za świetne rozwiązanie. Dodatkowy atut to cena. Dzisiaj D80 i dodatkowo taki obiektyw kupisz za ok 3000. To na prawdę nie wiele zważywszy na możliwości fotograficzne tego zestawu.
Pozdrawiam!

sote
15-10-2008, 09:31
Żartujesz. W d50 "straszy" CCD... a "wnętrze" aparatu jest z późnego średniowiecza.
Pozdrawiam
Posiadacz wiekowego d70s z potworną matrycą CCD :-)

Straszy CCD?? a w D80 to co jest jak nie CCD??
Sindbad wydaje mi sie ze przesadzasz i to grubo ;)

A do autora watku - z tych 3 faktycznie d80 na poczatek bedzie super,
obiektywy tez przyjemne bierzesz pod uwage, wiec czym predzej kupuj aparat
i pokazuj swoja radosna tworczosc!

Pozdrawiam, posiadacz wiekowego, nie straszacego niczym i ciagle (serio!) robiacego przyzwoite zdjecia D50 ;)

Sindbad
15-10-2008, 10:41
Straszy CCD?? a w D80 to co jest jak nie CCD??
Sindbad wydaje mi sie ze przesadzasz i to grubo ;)

Sote, to autor wątku napisał że odstrasza go CCD. Więc pozwoliłem sobie (jako posiadacz d70s) na joke :-)

Tak w ogóle, to nie rozumiem, dlaczego ludzie przywiązują taką wagę do techniki. Czy CCD czy CMOS czy jakiś faveon albo inne bzdury. Robi foty? Robi. To warsztat doskonalić a nie przejmować się matrycami.

sote
15-10-2008, 11:17
a widzisz, jakis nieobudzony bylem i ironii nie wyczulem ;)

kichu
15-10-2008, 11:21
Generalnie kazdy z tych zakupow bedzie dobry i da rade na tym etapie - od strony fotograficznej.

Natomiast jesli nie jestes pewien czy foto Cie wciagnie spojrz na zakup od strony finansowej. Zadaj sobie
pytanie czy jesli kupisz teraz np. D90 to jesli po pol roku stwierdzisz, ze to nie dla Ciebie nie bedzie dla
Ciebie problemem stara jakiejstam kwoty np. 500 PLN lub wiecej przy odsprzedazy. Jesli nie, to kup D90
i baw sie dobrze.

Jesli natomiast tak, to kup cos innego, bo przy tanszym aparacie strata wartosci przy ewentualnej odpsrzedazy
bedzie zdecydowanie mniejsza.

Fotograficznie jak ju zpisalem kazdy w tych aparatow na obecnym etapie zabawy z powodzeniem Ci wystarczy.

Co do obiektywow to pamietaj, ze przy puszkach z matryca DX (czyli wlasnie D80/90/300) efektywna ogniskowa
obiektywu jest wieksza (mnoznik 1,6). Czyli 30tka daje kat widzenia odpowiadajacy mniej wiecej 50mm (30*1,6)
i tak dalej. W zwiazku z tym jako pierwszym obiektyw z tych ktore podales najlepiej bedzie kupic wlasnie 30tke (czyli odpowiednik standardowej 50tki na pelnej klatce). Ewentualnie zamiast Sigmy masz Nikkora 35/2 - bedzie troche tanszy.

sote
15-10-2008, 11:27
Co do obiektywow to pamietaj, ze przy puszkach z matryca DX (czyli wlasnie D80/90/300) efektywna ogniskowa
obiektywu jest wieksza (mnoznik 1,6). Czyli 30tka daje kat widzenia odpowiadajacy mniej wiecej 50mm (30*1,6)
i tak dalej. W zwiazku z tym jako pierwszym obiektyw z tych ktore podales najlepiej bedzie kupic wlasnie 30tke (czyli odpowiednik standardowej 50tki na pelnej klatce). Ewentualnie zamiast Sigmy masz Nikkora 35/2 - bedzie troche tanszy.

cos krecisz, to nie CB tylko NIKON forum ;)

crop w Nikonach wynosi 1,5 czyli mnozysz ogniskowa x 1,5 a nie 1,6

kichu
15-10-2008, 11:58
crop w Nikonach wynosi 1,5 czyli mnozysz ogniskowa x 1,5 a nie 1,6

Freudowska pomylka. Minute przed napisaniem tego posta czytalem o 5DMKII :)

Przyjazny.Eu
15-10-2008, 12:57
Polecam D90 lub S5Pro
D90 to dobry aparat do nauki taka moja opinia. Ma wszystkie bajery i wspomagacze jakie miec powinien:-) Testowalem oba kupilem S5 pro ale D90 chyba dokupie jako drugie body
S5 pro jezeli chcesz sie troszke bardziej zaglebic w kolorystyke i ustawienia, ale jako aparat wymaga juz troszke wiecej:)
Powodzenia przy wyborze:-)

BES
15-10-2008, 13:39
D80. To bardzo dobra pucha, którą będziesz długo poznawać. Do nauki myślę, że idealna. Jest tania jak barszcz. Jeśli Ci się znudzi to sporo kasy zostanie w kieszeni bo D90 kosztuje więcej... Jeśli nie chcesz kręcić filmów aparatem to weź D80 :) Jak go poznasz i nauczysz się techniki (a to trochę potrwa) będziesz czuć czy chcesz inwestować dalej. O D300 do nauki nawet nie myśl jeśli nie wiesz co chcesz robić, choć raczej sam wykluczyłeś tą opcję :) Pomyśl na spokojnie, najlepiej głową...

Ale jeśli masz kase w dupie i zarabiasz jej tyle, że nie masz co z nią robić to weź D300, albo i nawet D700 :)

MJK85
15-10-2008, 15:09
WITAM!

Dziekuje za odpowiedzi.

To moj pierwszy zakup i chcem zeby byl jak najbardziej wlasciwy obecnie przygotowuje sie od strony teoretycznej ale czuje w kosciach ze czas najwyzszy zaczac "focic".
Gdyby wszystko poszlo tak jak planuje to ten aparat chcialbym zachowac jako zapasowa puszke. Sklaniam sie bardziej ku D80 bariera cenowa do D90 nie jest dla mnie problemem kwestia tylko czy jest warty doplaty, tego chcialem sie dowiedziec. Czytalem testy ale nie mialem wczeniej doswiadczenia z lustrem wiec wiele mi one nie mowia(poza podstawowymi pojeciami).

Dlatego poprosilem o opinie doswiadczonych urzytkownikow. Odnosnie szkla to chyba bedzie 30mm ze wzgledu na crop imoze 85mm zeby miec cos dluzszego

seth
15-10-2008, 15:36
Witam!

Do body chcem podpiac ktoras ze stalek:
- Sigma 30 mm f/1.4 EX DC HSM
- Nikkor AF 50 mm f/1.8D
- Nikkor AF 85 mm f/1.8D
nie zdecydowalem jeszcze.

WITAM!

Dziekuje za odpowiedzi.

To moj pierwszy zakup i chcem

osz ....

BES
15-10-2008, 17:15
osz ....tylko siem nie trzepiaj, tylko siem nie trzepiaj!

MJK85
15-10-2008, 17:17
Ooo ?!?!? a myslalem ze to forum dotyczace fotografii(???) a nie ortografii no coz kazdy mam prawo bladzic :) ;)

seth
15-10-2008, 17:38
Do seth:

WOW!!!

Jestem pod wielkim wrazeniem ze wykryles moje bledy. Pewnie uwazasz sie za madrego czlowieka, szkoda tylko ze twoja wiedza nie obejmuje fotografii a o tym jest te forum. To nie forum ortografi polskiej (o ile takie istnieje). Na koniec mala rada zanim cos napiszesz sprawdz czego dotyczy forum na ktorym sie wypowiadasz a jezeli nie posiadasz zadnej wiedzy na dany temat nie odzywaj sie wcale zaoszczedzisz czasu sobie i innym.
Pozdrawiam.

Ostro. Uważasz zatem, że na forum fotograficznym ortografia jest zbędna? Skąd wniosek, że nie posiadam wiedzy w dziedzinie fotografii? Chciałeś coś w ten sposób osiągnąć? Wiesz, też mi się ortografy zdarzają, nawet na tym forum fotograficznym, nawet mi je wytykano :D, tyle, że potrafiłem z tego skorzystać, zamiast atakować i oceniać człowieka oraz jego wiedzę (fotograficzną bądź inną). Nie ma sensu się tłumaczyć tym, że to nie forum ortografii (oo własnie! Londyn nie Londyn, ale polskie znaki nie bolą). W związku z powyższym porponuję abyś darował sobie te "małe" rady.

EOT

seth
15-10-2008, 17:40
Ooo ?!?!? a myslalem ze to forum dotyczace fotografii(???) a nie ortografii no coz kazdy mam prawo bladzic :) ;)

Kiedyś przestaniesz błądzić i staniesz się spokojniejszy. :)

pozdrawiam

amirez
15-10-2008, 17:47
No właśnie - "jak Ciebie widzą , tak Ciebie piszą".
Na forum FOTOGRAFICZNYM pisanie postów z błędami ortograficznymi jest po prostu w złym guście ;)

MJK85
15-10-2008, 17:51
Faktycznie za mocno na Ciebie naskoczylem (za goraca krew). Przyjmij moje przeprosiny. To moje pierwsze posty a odpowiedz na postawione pytanie jest dla mnie wazna, czekalem na nie a tu,... "chcem zamiast chce" jakby to cos zmienialo w wypowiedzi, ale bylo minelo,....
A co do polskich znakow nie urzywam bo korzystam z firmowego MAC-a a on takowych nie posiada ;)
pozdrawiam

skuba
15-10-2008, 18:52
urzywam
używam!
Przepraszam, nie mogłem się powtrzymać :twisted:
Bierz D80 i te obiektywy, o których wspomniałeś, plus ew. sb-600 i będziesz zadowolony :)

piotr37
16-10-2008, 21:18
cyt.: "Moja przygoda z fotografia do tej pory to w wiekszosci "strzelanie u cioci na imieninach" - do zestawu proponję jaką dobrą literaturę o podstawach fotografii ... i to nie jest złośliwość z mojej strony

gacek1
17-10-2008, 08:36
Kup sobie D50 i podstawowy obiektyw z zakresu 18-70 i ucz się fotografii. Rób jak najwięcej zdjęć, czytaj poradniki i idź na jakiś kurs jak się zachłyśniesz. Zobaczysz co chciałbyś focić i jakich potrzebujesz obiektywów. Jak fotografia stanie się Twoją pasją to kup sobie wtedy dobry aparat. Jeśli nie poczujesz tego to nie będziesz żałował, że wydałeś kasę.

hotrok
17-10-2008, 23:17
Zgadzam sie z gacek1. Jak na osobe pstrykajaca zdjecia "imieninowe" do tej pory to dosc wysoko mierzysz. Zamiast wywalac kase na D80/D90 kup cos tanszego (D50, D40, D40x, D60 - niepotrzebne skreslic) i ciesz sie mozliwosciami jakie daje lustrzanka.
Pisze ten post z perspektywy osoby, ktora jeszcze pol roku temu stala tez przed dylematem: "co na poczatek".
Kupilem dosc tani D40 i to co wydalbym na drozsze body, zainwestowalem w oiektyw, lampe, torbe itp.
Mnie wciagnelo, swoje zainteresowania rozwijam i na razie nie mysle o zmianie korpusu.
Jezeli kiedys to nastapi (a na pewno do tego dojdzie) kupie samo body, bo reszte bede mial.

Wez pod uwage ze jednak zwiniesz zagle (czego Ci nie zycze) - mniej tracisz finansowo.
I jeszcze jedno: nie legaj zludzeniu ze aparat za 3000 zrobi za Ciebie lepsze zdjecia niz ten za 1500.

krokodyl-lodz
18-10-2008, 22:05
A nie lepiej zastanowić się najpierw czy chcę robić zdjęcia czy reportaże z imienin u ciotek ?? Czytając to forum można zgłupieć dosłownie... każdy ma swój pomysł... szkoda, że nie wielu ma pojęcie o fotografii.. ale tu onanistów sprzętowych nie brakuje. Chłopie... jak masz kasę to kup sobie od razu D3 i szklarnie wraz z SB-900 i będziesz miał temat sprzętu zamknięty raz na zawsze. Tylko... czy wiesz co z tym zrobić ?? Na focenie ciotek i innych historii to szkoda wydawać kasy, zostań przy @.

kichu
18-10-2008, 22:12
A nie lepiej zastanowić się najpierw czy chcę robić zdjęcia czy reportaże z imienin u ciotek ?? Czytając to forum można zgłupieć dosłownie... każdy ma swój pomysł... szkoda, że nie wielu ma pojęcie o fotografii.. ale tu onanistów sprzętowych nie brakuje.

Kolega pytanie normalnie jak czlowiek w kwestii wyboru sprzetu, bo zaintrygowala go mozliwosc robienia zdjec inaczej niz malpka, a Ty mu przyklejasz na dzien dobry latke onanisty sprzetowego. Proponuje zimny prysznic i zastanowienie sie zanim cos takiego bedziesz mial zamiar napisac nastepnym razem, bo chyba troche przeholowales.

Poza tym nie nad wszystkim mozna sie w gory zastanowic i nie wszystko mozna z zastanawiania sie wywsnioskowac. Czasem trzeba czegos sprobowac (wziac aparat do reki), zeby przekonac sie czy to cos komus odpowiada (fotografia). Jak koledze sie nie spodoba i postanowi wrocic do maplki, to aparat sprzeda i juz.

I gdzie/w czym masz tu problem?

MYSZ
19-10-2008, 17:48
Jesli to początek Twój 'zabawy" z fotografią, to czego byś nie kupił, nie oczekuj jakiegoś uniwersalnego cudu związanego z zakupem lustrzanki. Sam zakup nie uczyni Cię mistrzem :)
Odstrasza Cię "wiekowość" starszych konstrukcji? To po prostu kup,jak juz musisz, to na co Cię aktualnie stać i tyle. Różnic miedzy D80, D90, D300 jako początkujący raczej nie zauważysz. Wybrałeś na poczatek dobre szkła, idź, "pomacaj" puszki w sklepie, która lepiej leży w dłoni, jest Twoja i już. Po zakupie, musisz się niestety dużo uczyć, inaczej, dalej będziesz robił zdjęcia "u cioci na imieninach"

nord
19-10-2008, 17:53
i postanowilem kupic pierwsze lustro (z wiadomych przyczyn).

przepraszam za być może banalne pytanie.. ale co to są "wiadome przyczyny" wg. ciebie ? a moze dobra hybryda ci wystarczy na start.. jeśli nie poczujesz mięty mniej kasy wydasz na coś co bedzie lezeć w szufladzie lub bedzie używane u cioci na imieninach

Plessis
19-10-2008, 18:14
Polecam Zenitha TTL, miałem, jest znakomity. Poważnie, powiem tak: D70, jeśli go opanujesz(a nie jest trudny ) to dalej juz z górki. Do tego 50/1,8 oraz nogi do zoomowania. Razem nie wydasz więcej niż 900PLNów i zrobisz nie gorsze fotki niż przy bardziej wypasionym sprzęcie. Zapraszam na PW po wyjaśnienia.(był ci u mnie coolpix 2200, jakiś fuik, coolpix 5700. D70, D200, D2x, 5D.) Własnie dokupuje D70 jako uzupełnienie...
Lecz co kto woli.
Grzegorz

MJK85
19-10-2008, 22:39
przepraszam za być może banalne pytanie.. ale co to są "wiadome przyczyny" wg. ciebie ? a moze dobra hybryda ci wystarczy na start.. jeśli nie poczujesz mięty mniej kasy wydasz na coś co bedzie lezeć w szufladzie lub bedzie używane u cioci na imieninach

wiadome przyczyny wg. mnie to:
- wolny i mylny AF robilem zdjecia dzieciom w wieku 2-4 lat i zanim aparat zlapal ostrosc maluch 5 razy zdazyl zmienic pozycje i ciekawe ujecie przepadlo
- problemy z pomiarem swiatla;
- ograniczenie ogniskowych
- do tego lubie zdjecia z mala glebie ostrosci a na kompakcie ciezko taka uzyskac.

Wiem ze jezeli ktos jest zawodowcem to i komorka zrobi dobre zdjecie ale czasami jak chce sie uchwycic biegajace dziecko a aparat nie nadaza z ostroscia to klapa, wspolczynik udanych zdjec 3/10 :)
Wydaje mi sie ze zle sie okreslilem na poczatku mojego postu "pstrykanie u cioci na imieninach" nie do konca odpowiada mojej sytuacji. Otoz chce zajac sie fotografia, obecnie przygotowuje sie od strony teoretycznej (fora, ksiazki, artykuly, poradniki, bardzo chetnie jakis kurs fotografi). Dlatego chce kupic aparat ktory w pelni zaspokoi moje (przyszle) potrzeby i sprosta kazdemu zadaniu, nawet jezeli nie wejde do swiata "pro" to chce miec dobra puszke z dobrymi obiektywami na wlasny uzytek.
Glowna rzecz jakiej chcialem sie dowiedziec to czy roznica technologiczna miedzy D80 a D90 jest warta swojej ceny, aparat planuje kupic po nowym roku wiec cena powinna spasc. Czytalem troche na ten temat i sklaniam sie ku D90 glownie ze wzgledu na CMOS i pomiar swiatla + czyszczenie matrycy.
A to moje "rozwiniecie lub zwiniece skrzydel" wynika z mojej osobowosci, gdzie przed kazdym wyborem dlugo sie zastanawiam: jak ten osiol :) z bajki, ktory zastanawial sie czy zjesc marchew czy zboze i zastanawial sie tak dlugo az zdechl z glodu ;).
Naturalnie najlepszym rozwiazaniem dla mnie (ktore to wiele osob mi sugerowalo) byloby kupno taniego lustra i zmiana puszki w miare potrzeb jednak powod dla ktorego nie chce tak postapic to strata finansowa przy wymianie, chce kupic raz a porzadnie zeby pozniej nie zalowac i nie powiedziec "a moglem jednak wziac ..."

Dziekuje Wszystkim za porady!!!
Pozdrawiam "NIEZDECYDOWANY"