Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W pochmurny jesienny dzień
zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img233.imageshack.us/img233/5214/dsc5338k3rcswn3.jpg)
Podoba mi sie,
Technicznie moim skromnym zdaniem bdb
mam wrazenie ze byla juz wersja letnia ??
Moze to szczegol ale mnie zastanowilo - dlaczego odbicie nieba w wodzie jest tak "waskie" ?? Moze zle cos widze ale cos mi nie pasuje...
Dobranoc :)
stachu321
15-10-2008, 00:22
ejjj właśnie byłem w ten wtorek z dziewczyną w Gdańsku i mamy identyczne zdjęcie :D Plagiat :P
"właśnie byłem w ten wtorek z dziewczyną w Gdańsku i mamy identyczne zdjęcie Plagiat"
Tylko kto, kogo nasladowal...?
Janusz, letnia wersja sie chowa.
Szkoda nieba, ale i tak jest bosko.
To ja sie moze pobawie w astronoma... ;)
"właśnie byłem w ten wtorek z dziewczyną w Gdańsku i mamy identyczne zdjęcie Plagiat"
Tylko kto, kogo nasladowal...?
Janusz, letnia wersja sie chowa.
Szkoda nieba, ale i tak jest bosko.
To ja sie moze pobawie w astronoma... ;)
letnia była tutaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69827
pozdrawiam :-D
ps.MARTINK - odbicie kształtują boki ,porównaj z letnia wersją
Ksztalt odbicia determinuje perspektywa. Wszystko pasuje.
Jak zawsze u ciebie Harb fota bd
Podoba mi się bardzo nastrojowa. Ma swój mroczno jesienny klimat :]
pozdrawiam
motylanoga
15-10-2008, 10:41
Wow, trochę po oczach żółty mi dał, ale po chwili doszłam do wniosku, że jest pięknie, a że oczy bolą? Trudno ;)
I czyżbyś kompletował kolejne 4 kadry pór roku? Jeśli tak to nie mogę doczekać się zimy skutej lodem :)
Byłoby pięknie.
Jest ale tylko w połowie.
Zatem nie jest pięknie.
Niebo. Niestety....
Piotr_ek
15-10-2008, 11:54
W moim prywatnym, indywidualnym, osobistym odczuciu niebo jest OK. W ogóle patrząc po raz pierwszy na zdjęcie nie zwróciłem na ów niebo uwagi. Klimat tego zdjęcia buduje kolor i ciekawa perspektywa. Tyle z mojej strony. Podoba mi się i nie patrzę się na niebo...
Byłem na tym plenerze razem z Harbem i to co mogę powiedzieć, to to, że niebo faktycznie takie było jak je widać na zdjęciu. Tradycyjnie focenie nam się utrudniło... Harb pstrykał na ISO 3200, a ja, mając statyw, z czasami rzędu 1/4! Może i ono pięknie nie wygląda, ale warunki zastane zdeterminowały to co widać. Natomiast reszta... to majstersztyk.
Niebanalny kadr.
Piękne, ciepłe barwy jesieni w pochmurny dzień.
To widzę i to mi się podoba.
Bardzo mi się podoba. Jedynie niebo nie do końca mi pasuje ale ma też swój urok
Pozdrawiam:)
Kadr bardzo fajny ale mam zastrzeżenia do nieba i do miejsc łączenia się nieba z liśćmi. Wygląda jakby coś tam było kombinowane
borregaard
16-10-2008, 08:58
Ja wolę wersję letnią.
Tu mnie denerwuje to niebo i zbyt duży kontrast barw ....ale tak tam było..:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
powiem wam tak ,niebo, niebo, niebo - ale czy to nie jest stereotyp ?
tytuł foty mówi o niej wszystko i inaczej nie będzie - bo cóż mamy przestać robić fotki wtedy gdy nie ma swiatła ?
ja mam inne pytanie (częsciowo odpowiedział na nie Piotr_ek) czy was razi po otwarciu zdjecia cała tonalnośc fotki ,czy to niebo na którym nie ma niebieskich obłoczków ani tez ładnego kolorku tylko taki ołów - dominuje na tej fotce, czy tak jak i mnie nie rzuca się w oczy i nie przeszkadza mimo ze jest brzydkie ????
wiem ze ta fotka w swietle by zyskała - ale w Gdańsku dzisiaj tez jest tak samo kolejny "ołowiany"dzień,opadna liscie i nie zrobię zdjęcia jezeli będę czekał na słońce ,a miomo braku swiatła tę jesienne liscie pływajace w basenie mz.ładnie sie prezentuja - w normalnym rozmiarze zdjęcie wyglada imponujaco - i co wy na to ???
ze swej strony przyznam sie do jednego Jarek 76 ma rację przy zmniejszaniu na potrzeby forum trochę przeostrzyłem fotę -sorry:mrgreen:
pozdrawiam :-D
borregaard
16-10-2008, 09:27
powiem wam tak ,niebo, niebo, niebo - ale czy to nie jest stereotyp ?
Nie ,to niebo...
Pzdr
Andrzej
Mamut1986
16-10-2008, 09:40
Szkoda nieba. Przez ostatnie dni, kiedy świeciło słońce Park Oliwski był magicznym miejscem, co chwila można było kogoś zobaczyć z charakterystycznym czarno-żółtym paskiem Nikona na szyi :)
"mamy przestać robić fotki wtedy gdy nie ma swiatła ?"
Podchwytliwe pytanie ;) (z racji posiadania noktowizora)
Moim zdaniem NIE (przestawac).
Teoretycznie nalezaloby poszukac innego tematu, a praktycznie...
bedziesz mial ladne, jesienne zdjecie z szarym niebem, a inni beda musieli
(z racji pogody) czekac kolejny rok. I niech sobie krzycza do woli ;)
"Przez ostatnie dni, kiedy świeciło słońce Park Oliwski był magicznym miejscem, co chwila można było kogoś zobaczyć z charakterystycznym czarno-żółtym paskiem Nikona na szyi"
No i gdzie te zdjecia z zoltym paskiem...? ;)
Ja pójdę za stadem i również napiszę, że nie podoba mi się niebo ;) I nie chodzi o to, że jest szare (bo po aparat trzeba sięgać nie tylko wtedy, gdy jest landrynkowo błękitne), ale wygląda jakby było przepalone, a później softowo "wygaszane". Jeśli się mylę, to przepraszam, ale ja tak właśnie to odbieram.
Natomiast co mi się podoba, to szeroki wciągający kadr - zazdroszczę tego FX z 14mm ;)
Na koniec mały OT do @Seekera - co u Ciebie kolegą z opcją cytowania? Ciężko się czyta posty, gdzie cytat zlewa się z treścią "właściwą" :(
Dowcip na tym polega, ze do tresci sie odnosze. Nie do osob.
Cala wypowiedz dla czytelnosci dziele pustymi liniami, ktorych ilosc nie jest przypadkowa.
Z komentarzy moznaby wywnioskowac, ze takiego gniota, jak Harb, jeszcze nikt nie wyprodukowal.
Jestem pewien, ze on sam tez wolalby ciekawsze niebo. Wiecej, wiedzial o tym juz w parku.
Watek przypomina nieco egzekucje przez ukamieniowanie (oczywiscie nieco przejaskrawiam),
a tymczasem zdjeciu brakuje TYLKO ladnego nieba, bo poza tym jest swietnie.
Owszem, nadal bedzie go brakowac, lecz ciagle mielenie "oczywistej oczywistosci"
wydaje mi sie nieco na wyrost...
Co innego, gdyby autor byl poczatkujacy i upieral sie, ze jego wersja jest jedynie sluszna.
Pozdrowka ;) (nie mam zlych intencji)
Widzę, że wywiązała się dyskusja nad niebem. I słusznie, że tak powiem - bo gdyby nie ten właśnie element, zdjęcie byłoby mistrzowskie po prostu. Odbieram to niebo tak samo jak przedmówca FHR - przy czym nie twierdzę, że była manipulacja z softowym wygaszaniem przepałów.
To tak wygląda, jakby były takie manipulacje, pomimo, że jakimś dziwnym trafem akurat tak się naświetliło. Harb dał się poznać jako poważny forumowicz, który nie opowiada farmazonów dla czczej zachcianki, i nie kręci zmieniając zdanie w sporach, jeśli już w spory popadnie. Słowem nie mam powodu, żeby mu nie ufać, że nie robił takich manipulacji.
Z tym, że to nie zmienia tego, że to niebo rzeczywiście wygląda, jak przepalone i zgaszone w programie graficznym, w dodatku niezbyt udolnie.
Wiem też, co mnie w tym niebie drażni - że jest jednolitą, płaską powierzchnią... Gdyby, jak każde normalne niebo różniło się jasnością nad horyzontem, a dalej w górę zmieniało jasność i nastrój, słowem gdyby to był delikatny gradient, zmiana, innność, którą by się jakkolwiek odczuwało - byłoby to może nie wystarczające, ale łatwiejsze do zniesienia. A teraz wygląda - powtórzę, niestety - jak zastawka teatralna, płaska i bez waloru.
Nie twierdzę, że należy od razu robić adriatycki lazur, ale takie zostawienie nieba mnie psuje odbiór. Ja tam bym coś zrobił. Co nie znaczy, że ktoś może czuć zgoła inaczej.
@Seeker - nie widzę, żeby na Harbie ktoś dokonywał egzekucji, a jeśli zacznie, będzie miał ze mną do czynienia! :twisted:
"nie widzę, żeby na Harbie ktoś dokonywał egzekucji,"
Dlatego wlasnie napisalem: "oczywiscie nieco przejaskrawiam" ;)
To sie dopiero zblizalo...
Z komentarzy moznaby wywnioskowac, ze takiego gniota, jak Harb, jeszcze nikt nie wyprodukowal.
Nie, to nie jest gniot, błędne wnioski! ;)
Watek przypomina nieco egzekucje przez ukamieniowanie (oczywiscie nieco przejaskrawiam)
Z pewnością @harba nikt nie ma zamiaru kamienować! :)
a tymczasem zdjeciu brakuje TYLKO ladnego nieba
W Twojej opinii TYLKO, być może w opinii innej osoby (nie piszę o sobie) AŻ i może dyskwalifikuje z tego powodu całe zdjęcie. Trzeba to wziąć pod uwagę.
Owszem, nadal bedzie go brakowac, lecz ciagle mielenie "oczywistej oczywistosci"
wydaje mi sie nieco na wyrost...
Błędnie odbierasz "ciągłe mielenie oczywistej oczywistości". Skoro jednej osobie nie spodobało się niebo i to napisała, to czy druga osoba, która weszła chwilę później i której to samo niebo też się nie podoba, ma siedzieć cicho i nic nie pisać? Przecież każdy z użytkowników tego forum ma prawo się wypowiedzieć. Jeśli tylko robi to z kulturą, to dlaczego mamy mu tego zabronić? ;) Mniej cukru, więcej szczerych, prawdziwych opinii z pewnością przyniesie autorowi więcej pożytku. Każdemu, bez znaczenia na nick, staż na forum czy używany sprzęt.
Dowcip na tym polega, ze do tresci sie odnosze. Nie do osob.
Cala wypowiedz dla czytelnosci dziele pustymi liniami, ktorych ilosc nie jest przypadkowa.
Ale ja nie zarzucałem Ci, że nie odnosisz się do treści ;) Delikatnie zapytałem tylko o to, dlaczego cytujesz w takiej formie - trudniejszej w odbiorze, bez ramki z ciemniejszym tłem. Chcesz być oryginalny w ten sposób, nie lubisz opcji cytowania, nie umiesz z niej skorzystać czy najzwyczajniej w świecie nie chcesz, bo nie, i tyle ;)
Pozdrowka ;) (nie mam zlych intencji)
Pozdrawiam również, Ciebie i Harba, i też nie mam złych intencji! :)
PS.
I na koniec podpisuje się pod tym, co napisał @Bombel. Ładnie rozwinął i wyraził słowami myśl, która chodziła mi po głowie. ;)
--- edit ----
FHR - nie wystawiłbym przepalonej foty ,popatrz na exif
Nie napisałem, że wstawiłeś przepalone zdjęcie, tylko że wygląda jak "gaszone" po przepaleniu... ;)
ok .dobra moze ja mam zbyt emocjonaly stosunek do tematu -bo mi sie ten kanał ,w tym parku podoba cholernie - skoro Bombel twierdzi ze nie, to nie będe się na siłę upierał --- jutro jezeli nawet bedzie pochmurnie pójde jeszcze raz
FHR - nie wystawiłbym przepalonej foty ,popatrz na exif
Sekeer - dzieki ,ale sam zachecam do dyskusji i nie odbieram wypowiedzi jako egzekucji-normalna trudna fotka z pochmurnego ołowianego dnia,dlatego też chciałem do końca się dowiedzieć jakie jest zdanie ogółu --- bo mnie ona nadal się podoba ,a wiadomo jak jest z dystansem do samego siebie ,nieraz go brak
kończymy wobec tego zeby nie zasmiecać forum - pozdrówka :-D
Świetny kadr i perspektywa, nie wiem czy inna ramka nie lepiej by zagrała...
Pozdrawiam
Kadr bardzo fajny ale mam zastrzeżenia do nieba i do miejsc łączenia się nieba z liśćmi. Wygląda jakby coś tam było kombinowane
Powiem szczerze jako "jeszcze":mrgreen: laik też to zauważyłem ale i tak jestem pod wrażeniem +++
Zasymulować szarą połówkę, jeszcze przyciemnić niebo. Wywalić szarą ramkę, która w tej chwili jeszcze podkreśla mizerię nieba. I kupuję to zdjęcie w dużym formacie.
nie ma potrzeby dzisiaj pilnowałem aby choć na godzinkę się przejasniło na tyle aby wskoczyć w tramwaj i pstryknac kilka ujęć raz jeszcze - udało się co prawda nie było śłońca i zaraz potem zmokłem bo zaczeło lać ale po nefie widzę ze moze być nooooooooo znacznie znacznie ciekawiej - jeszcze nie miałem czasu obrobić
pozdro :-D
Pojechales tramwajem "zalatwic sobie niebo" ?
Tramwajem...? ;)
A czym się miał dostać na miejsce, łodzią podwodną? :) Tramwajem taniej.