Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc - skąd takie ziarno w D200?
Witam!
Jestem początkującym użytkownikiem D200 z obiektywem AF-S 18-135.
Mam taki problem, że zdjęcia robione przy świetle dziennym na ustawieniach auto, przy różnych przysłonach, w formacie RAW, niezmiennie wychodzą z bardzo dużym ziarnem przy oglądaniu 100%. Zresztą już przy 50% też bardzo to widać.
Czy coś poprzestawiałem aż tak w ustawieniach, że tak wychodzi?
Bardzo proszę o pomoc, za drogi sprzęt, żeby takie zdjęcia wychodziły...
Pozdrawiam!
Grzegorz
ps. mogę podesłać takie zdjęcie, żeby ktoś ocenił
mój mail:
[email protected]
Napisz jakie ISO.
Juz przy ISO 400 na 100% bedziesz mial ziarno, to normalne. Kto oglada 100% powiekszenia na ekranie???
Kto oglada 100% powiekszenia na ekranie???
Prowokujesz...
Ja ostatnio wywolywalem fotke z D50 - iso okolo 800 15x20 cm - ziarna prawie nie widac a na ekranie teoretycznie do bani.
Proponuję przejść na manualne ustawianie ISO i ustawić sobie iso 100 :)
Można też ustawić redukcję szumów od 400 ISO ale nie daje ona zbyt wiele.
D200 jednak to nie D700 i z tym trzeba się pogodzić.
Proponuję też popracować nad sposobem wywoływania NEFów.
Tym niemniej... D200 lubi "ziarenko" ;)
pewnie przez pomylke sie iso 1600 wkrecilo i szumi - no bo musi:)
Maciek321
15-10-2008, 18:43
pewnie przez pomylke sie iso 1600 wkrecilo i szumi - no bo musi:)
W ustawieniach auto, pewnie miał auto ISO. Ale ja sie nie znam na D200 a w D300 nie ma ustawienia Auto (nie mylić z auto ISO). A w D80 jest Auto... I tam jest auto ISO (ale w sumie jak brak światła to lampka się otwiera a nie wyjeżdza z ISO do 1600). Bez exifa ciężko coś powiedzieć. W D300 przy ISO 200 przy crop 100% widać ziarno... Ale z tego co wiem monitory nie mają więcej niż 72 DPI i jak rozciągnąć 300 DPI na 72 DPI to obraz będzie plakatem, to i ziarno być musi.
Witam!
Zatem ISO ustawiałem od 100 do 400, z efektem bardzo podobnym.
Dlatego mam z tym problem, ponieważ kolega ma D80 (czyli prawie to samo), a u niego zdjęcia są gładkie...
Pozdrawiam!
theg
jerryjola
15-10-2008, 23:51
Witam!
Jestem początkującym użytkownikiem D200 z obiektywem AF-S 18-135.
Mam taki problem, że zdjęcia robione przy świetle dziennym na ustawieniach auto, przy różnych przysłonach, w formacie RAW, niezmiennie wychodzą z bardzo dużym ziarnem przy oglądaniu 100%. Zresztą już przy 50% też bardzo to widać.
Czy coś poprzestawiałem aż tak w ustawieniach, że tak wychodzi?
Bardzo proszę o pomoc, za drogi sprzęt, żeby takie zdjęcia wychodziły...
Pozdrawiam!
Grzegorz
ps. mogę podesłać takie zdjęcie, żeby ktoś ocenił
mój mail:
[email protected]
najpierw proponuję wydrukować to zdjęcie,a potem dopiero "lamentować"
wszystko zależy od użytego do obejrzenia zdjęcia programu - to samo zdjęcie będzie tragicznie wyglądać w np. IrfanView, zaś pod PS Elements bardzo dobrze...
zmniejsz rozdzielczość zdjęcia do rozdzielczości ekranu (taka opcja jest właśnie w IrfanView, w innych pewnie także) i napisz zaraz, jak wtedy odbierasz zdjęcia...
Dzięki za podpowiedzi w kwestii odbierania zdjęcia, ale na co dzień pracuję z PS.
To jednak nie rozwiązuje mojego problemu... :(
Mam D200 i niestety te bydle nielubi niedoświetleń najlepiej naświetlaj na granicy przepału wtedy będzie ok inaczej to wyciągane iso 200 szumi
a iso 1200 dąsie spokojnie używać przy odrobinie wprawy
To jednak nie rozwiązuje mojego problemu... :(
To wklej nam taki przyklad, najlepiej z pelnym exifem. Moze i nie rozwiazemy twojego problemu, ale bedzie szansa na wspolna dyskusje.
popieram. wklej jakis crop albo calosc
zgadzam sie z kolegami wyzej , wrzuc cropa albo nefa z puszki na jakis rapisdshare to obadamy co to moze byc za przyczyna
gregoire7
16-10-2008, 13:46
a szemranej jakości monitor LCD który nie radzi sobie z wyświetlaniem 'prawie czerni' jeszcze ten szum uwypukla, podobnie z 'prawie bieli' robi przepaloną biel
ok :)
http://rapidshare.com/files/154649324/FOT_0025.jpg.html
ale już wyczaiłem prawie powód... otóż zdjęcia ładnie wychodzą na jpeg fine, a na rawie ziarnko...
theg
Iso 1100 hmmmm
Kolego, masz świetny aparat i jedynym powodem słabej jakości zdjęcia są niewielkie braki wiedzy na jego temat :)
Jakich iso używać, jak ich używać itp.
Nie wypowiadam się na temat kadru (spójrz na tło oraz ucięty łokieć), ale można lepiej.
Czytaj, czytaj i rób zdjęcia :) Nie ma lepszego miejsca w Polsce, a może i w Europie, gdzie byś się mógł tak wiele o fotografii, w każdym aspekcie, nauczyć :)
Pozdrawiam serdecznie, mam nadzieję, że kolega się nie obraził, ale w tych warunkach potrzebne było doświetlenie (lampą, lampką czymkolwiek :)) Takie iso na razie mają ładne tylko CMOSY (no i podobno fuji ;))
U mnie w D200 iso maks 800 (ale zawsze przy dużej ilości światła) no i sabinka bywała istotną częścią udanej fotografii :)
Dzięki za odpowiedzi :)
Oczywiście muszę się dużo nauczyć, zdaję sobie z tego sprawę.
Pozdrawiam wszystkich!
theg
zgadzam sie z konrat te matryce powyzej 600-800 juz widocznie szumia , w d70s ktory szumial mniej nie przekraczalem 800 i tak tez polecam zrobic:)
ok :)
http://rapidshare.com/files/154649324/FOT_0025.jpg.html
ale już wyczaiłem prawie powód... otóż zdjęcia ładnie wychodzą na jpeg fine, a na rawie ziarnko...
theg
I chyba dobrze wyczaiłeś :) Mnie to samo wpieniało, ale teraz przestało - właśnie po przejściu na jpgi :)