PDA

Zobacz pełną wersję : połączenie różnych lamp w studio

onufry81
14-10-2008, 22:20
Witam

Przepraszam jak nie w tym dziale lecz nie mogłem się zdecydować czy to lampy błyskowe czy też studio.

Do rzeczy.

Zamierzam skompletować małe domowe studio. Już wcześniej miałem takowe ale doszły (wcześniej były żarówki błyskowe 68/34Ws, które wyzwalałem przez fotocelę) teraz kupię CY200k. Chce je połączyć kablem synchro. 68/34Ws mają oświetlać tło lub osobę czy tam rzecz od tyłu. CY200k jako główne światło po bokach lub z góry. Jak by punktów świetlnych było mało to jeszcze SB600 jest do dyspozycji. Aparat jaki będzie używany - D300 - czyli SB600 można odpalić CLS-em. Alek jak podłączyć pozostałe lampy? gniazdo na synchro jest tylko jedno więc jak rozgałęzić na 4 pozostałe lampy ewentualnie 2-3 reszta na fotocelę.

Żarówki błyskowe wyzwalałem fotocelą tylko był jeden problem , w studio mogłem się bawić tylko wieczorami gdyż nie zawsze lampy odpalały - prawdę mówiąc praktycznie rzadko to się zdarzało.

Jacek_Z
14-10-2008, 23:37
.. Aparat jaki będzie używany - D300 - czyli SB600 można odpalić CLS-em. Alek jak podłączyć pozostałe lampy? gniazdo na synchro jest tylko jedno więc jak rozgałęzić na 4 pozostałe lampy ewentualnie 2-3 reszta na fotocelę. niestety nie możesz odpalać sb600 z CLSa, z wbudowanej w D300 jako sterującej, bo ten system daje przedbłyski, które spowodują przedwczesne odpalenia tych lamp, które sa na fotocelach.
Możesz odpalać lampa wbudowaną, ale ona musi być w manualu, a sb600 odpalać musi po kablu lub przez fotocele lub radiowo.
zdaje się, że większośc z tych lampek co wymieniłeś ma wbudowane fotocele

onufry81
15-10-2008, 09:26
...zdaje się, że większośc z tych lampek co wymieniłeś ma wbudowane fotocele

wszystkie mają wbudowaną fotocelę , ale nie wiem jak w lampach CY200k się zachowuje. Jedno wiem na pewno , że z fotoceli w 68Ws ciężko jest korzystać w dzień nawet przy zasłoniętych oknach i korzystając z pomieszczenia nie nasłonecznionego.

To w takim razie proszę napiszcie mi jak najprościej i najtaniej mam rozdzielić sygnał z kabla synchro idącego od d300? Jest jakiś rozgałęźnik? Widziałem na necie kostki synchro z 3 wyjściami PC i jedną fotocelą. Może czymś takim?

onufry81
21-10-2008, 12:02
Jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Fotocela pokazana w linku ma gniazdo PC http://www.funsports.pl/p,pl,248,fotocela+z+gniazdkiem+pc+pss04.html czy jak przerobię kabel 2xPC (na jednym i 2 końcu będą wtyki PC)tak aby połączyć D300 z tą fotocelą - będzie działało? Czy niestety takie kostki mogą tylko wysyłać sygnał, czyli działają w jednym kierunku?