PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie są rodzaje migawek?

mkwiek
21-06-2006, 19:49
Właśnie skończyłem czytać NAPUCHNIĘTY wątek rozpoczęty przez Emila Lebiodkę (oj, kariery tu koleś chyba nie zrobi) i naszło mnie takie pytanie. Wytłumaczcie mi proszę w których to aparatach jest migawka elektroniczna, w których mechaniczna a w których hybrydowa? Jakie są zalety i wady?
Jakie migawki są w d50/d70s/d200 i w profi???
Elektroniczna jest odpowiedzialna za krótkie czasy - tzn. krótsze od 1/500s?

mariuniu
21-06-2006, 20:02
Z tego co się orientuję to zastosowanie migawki mechanicznej w aparacie determinuje wyższącenę puszki gdyż sama migawaka mechaniczne w stosunku do hybrydowej jest droższa. Generalnie migawka hybrydowa polega na tym że do pewnej granicy czasów wyzwolenia migawki stosuje sie migawkę mechaniczną (w dXX bodajże do 1/500) a przy czasach krótszych elektroniczną (mechaniczna owszem też działa ale jest otwarta dłużej a odpowiedni krótki czas otwarcia realizowany jest poprzez włączenie/wyłączenie matrycy). Takie rozwiązanie jest tańsze ze względu na zastosowanie nieco wolniszego mechanizmu migawki. W D50/D70 nikon zastosował właśnie miawkę hybrydową (mechniczno elektroniczną) naomiast w D200 nie jestem pewien ale jest chyba całkowicie mechaniczna tak jak w droższych profesionalnych puszkach. Cłkowicie elektroniczne migawki to chyba stosuje się tylko w najzwyklejszych kompaktach. Co do zalet i wad poszczególnych rozwiązań nie jestem ekspertem więć niech wypowiedzą się konkretniejsi znawcy tematu. Pozdrawiam.

Jacek_Z
22-06-2006, 21:46
mariuniu dobrze pisze. migawki mechniczne o bardzo krótkich czasach i w szczególności o krótkim czasie synchronizacji z lampą błyskową (1/250) są drogie i montowane w wyższych modelkach. U nikona w cyfrze D200 i D2.
D50/70 ma mechaniczą migawkę - ale dośc prostą i tanią, a krótkie czasy realizowane są na drodze elektronicznej. Dlatego określenie hybrydowa. To rozwiązanie ma plus - synchronizacja z lampami jest lepsza niż z mechanicznymi - bo na kazdym bardzo krótkim czasie działa - z tym, że na bardzo krótkich czasach nalezy się liczyć z tym, że obetnie błysk, który też trochę jednak trwa.

Może nieco zagmatwam, ale bardziej wyczerpię temat - w analogowych aparatach są tylko migawki mechaniczne, ale za to w niektórych bywają migawki centralne, a nie szczelinowe - montowane generalnie w obiektywach i dotyczy to aparatów średnioformatowych lub wielkoformatowych. Było jednak kilka modeli aparatów małoobrazkowych (lustrzanek) z migawką centralną z wymiennymi obiektywami. Większość kompaktów z niewymiennymi obiektywami ma migawki centralne. Czasy synchronizacji z lampami są tam w całym zakresie, natomiast najczęsciej te migawki kończą się niestety na najkrótszym czasie rzędu 1/500 s.

King
22-06-2006, 21:54
a ja zapytam inaczej dlaczego w dorgich korpusach monowane są migawki całkowicie mechaniczne?? Czy są lepsze?? przecież w hybrydowych można uzyskać szybsze czasy synchro z lampą błyskową. Wydaje mi się że taka hybrydowa migawka jest lepsza i trwalsza bo mniej obciążona szybkościa przesuwu a co za tym idzie trudniej ją zerwać.

mkwiek
22-06-2006, 23:41
Jacek_Z, troszku mi namieszałeś, fakt. Może przeczytam to jeszcze raz jutro, jak ochłonę po meczu Australii z Chorwacją? Bo to bardzo ciekawe

szymony
23-06-2006, 00:21
a ja zapytam inaczej dlaczego w dorgich korpusach monowane są migawki całkowicie mechaniczne?? Czy są lepsze?? przecież w hybrydowych można uzyskać szybsze czasy synchro z lampą błyskową. Wydaje mi się że taka hybrydowa migawka jest lepsza i trwalsza bo mniej obciążona szybkościa przesuwu a co za tym idzie trudniej ją zerwać.

A o np. bloomingu słyszał ?

mkwiek
23-06-2006, 00:26
szymony, rozumiem że blooming powoduje tylko i wyłącznie migawka elektroniczna. zapewne poprzez włączenie i wyłączenie matrycy?

Smurf
23-06-2006, 00:43
a ja zapytam inaczej dlaczego w dorgich korpusach monowane są migawki całkowicie mechaniczne??
Migawki w lustrzankach cyfrowych nie sa całkowicie mechaniczne - sa to migawki mechaniczne sterowane elektronicznie. W migawkach całkowicie mechanicznych odmierzanie czasów naświetlania odbywalo sie przez naciag odpowiednich "sprężyn". Aparat taki byl niezależny od zasilania. Ostatnim korpusem Nikona (analogowym) w ktorym zastosowano migawke calkowicie mechaniczna (obok sterowanej elektronicznie) był FM3A. W tym aparacie migawka była hybrydowa - mogła pracowac zarowno przy sterowaniu elektronicznym, przy braku zasilania - sterowana była mechanicznie.

gALL
23-06-2006, 07:42
Co do zrywania migawek to przypadlosc Zenkow, Zorek i innych takich. Szmaciana migawke mial Canon AE-1, AE-1p, Oly OM-1, OM-2, Leica chyba nawet M6 ... to nie chodzi o szmate a o jakosc wykonania. W Nikonach od dawna montowane sa migawki szczelinowe o przebiegu pionowym, czesto konstrukcji Copala.

Migawka mechanino-elektroniczna (taka jak w D50, D70) to juz cos innego, do 1/500 jest mechaniczna sterowana elektroniczna a krotsze to migawka otwiera sie na 1/500 ale odczyc z matrycy wykonywany jest w czasie np. 1/750.

Inna migawka hybrydowa to ta wspomniana w FM3a, tam jest mozliwosc odmierzania czasow mechanicznie w pelnych zakresach czasow (przy braku baterii zasilajacej) albo czasy odmierzane sa elektronicznie (bezstopniowo) w przy zasilaniu z baterii. Koncepcje opracowal Nikon, migawke wykonal na zlecenie Copal (chyba robia najlepsze migawki na swiecie).

gregoire7
23-06-2006, 08:07
D100 również ma mechaniczą migawkę, sterowaną oczywiście elektronicznie, jak jego profesjonalni bracia serii D1 i D2

gALL
23-06-2006, 08:12
BO D100 to takie F80 po cyfrowemu, poza wlozeniem matrycy oraz zmianie systemy blusku na DTTL to niczym sie nie rozni od F80. I jest to migawka mechaniczna ale sterowana elektronicznie (bezstopniowo).

Kaleid
23-06-2006, 09:10

Nie tylko. W korpusach serii D1 (D1, D1h, D1x) rowniez byly hybrydowe migawki. Mial ją również Canon 1D

smokwaw
15-06-2009, 17:27
Po dokładnym przeanalizowaniu specyfikacji technicznej natknęliśmy się na jeszcze jeden istotny szczegół. W modelu D40X zmienił się czas synchronizacji lampy błyskowej z 1/500 s na 1/200 s. Może to świadczyć o tym, że migawka nie jest już hybrydową wersją elektroniczo-mechaniczną, ale w pełni mechaniczną migawką szczelinową o przebiegu pionowym. Dla potencjalnych użytkowników nowego nikona nie ma to większego znaczenia, natomiast bardziej wytrawni fotoamatorzy docenią klasyczne rozwiązanie.
Taki text znalazłem tutaj:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5583

Wychodzi z tego, że rozpoznać jaka jest zamontowana migawka można po czasie synchronizacji z lampą.

smokwaw
15-06-2009, 22:47
Trochę to sie kłóci z tym co Ken Rockewll pisze tak:

D5000 Maximum Shutter Speed with Flash (flash sync) 1/200.

Pro Nikons are 1/250,

and the D40 beats them all at 1/500.

Więc wychodzi, że jednak hybryda w D40 jest najlepsza ? :O

core
16-06-2009, 00:13
D100 również ma mechaniczą migawkę, sterowaną oczywiście elektronicznie, jak jego profesjonalni bracia serii D1 i D2

D80 też ma mechaniczną migawkę, z tym że synchronizacja z lampą tylko do 1/200

messer
16-06-2009, 00:41
No dobrze.
Ale oprócz czasów synchronizacji z lampą - jakie są zalety/wady migawek mechanicznych, elektronicznych i hybrydowych?

Dlaczego w profesjonalnych aparatach montowane są migawki mechaniczne (tak, tak, sterowane elekronicznie)? Czyżby miały jakieś inne zalety nad pozostałymi, poza wadą dłuższego czasu synchronizacji z błyskiem? :)

Władca Pixeli
16-06-2009, 03:54
Dlaczego w profesjonalnych aparatach montowane są migawki mechaniczne (tak, tak, sterowane elekronicznie)? Czyżby miały jakieś inne zalety nad pozostałymi, poza wadą dłuższego czasu synchronizacji z błyskiem? :)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20426
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=96453

messer
16-06-2009, 12:00
Aj si.
Dzięki.

smokwaw
17-06-2009, 00:06
No jednak chyba trochę jest inaczej z rodzajem zamontowanych migawek niż sądziłęm wcześniej

co do typów migawki - według specyfikacji zamieszczonych na dpreview i innych serwisach to
d40x - Combined mechanical and CCD electronic shutter http://www.dpreview.com/reviews/nikond40x/page2.asp
d60 - Combined mechanical and CCD electronic shutter http://www.dpreview.com/reviews/nikond60/page2.asp

w D80, D90 i D3

http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page2.asp

"Electronically controlled vertical-travel focal plane shutter"

Wiec jednak wychodzi na to że mechniczne są od D80, a czas syncronizacji lampy nie ma wiele wspólnego z rodzajem migawki.

Jatin
23-08-2009, 19:14
Ja nie rozumiem jednej rzeczy. Dla migawek mechanicznych max czas synchronizacji jest czasem przy którym szczelina między lamelkami migawki staje się równa szerokości kadru i to jest logiczne. Bo przy wyższych czasach naświetlony był by tylko fragment wielkości aktualnej szczeliny i to w miejscu w którym owa szczelina w momencie błysku by się znalazła.
Ale dlaczego przy migawkach hybrydowych np. w D60 czas synchro ograniczony jest do 1/200 nawet na M skoro mamy tą śmieszną migawkę elektroniczną?

andrzej_suse10
24-08-2009, 15:50
D60 i migawka hybrydowa? D60 ma chyba mechaniczną, ale może się mylę

freefly
24-08-2009, 16:04
Migawka centralna w lustrzance cyfrowej?
Niemożliwe?
http://www.pbase.com/fotoopa/laser_system

eldritch
24-08-2009, 16:20
Trochę to sie kłóci z tym co Ken Rockewll pisze

a kto to jest ten Ken Rockewll, że klepiesz jak za papieżem, hmm?

EDIT: PS

Jeden z najładniejszych bloomów jakie udało mi się zrobić D70s f8 1/1250s i jego elektroniczną częścią migawki

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://eldritchfr.republika.pl/JPG3/bloom.jpg)