PDA

Zobacz pełną wersję : czasy w d700

jacoslavgth
14-10-2008, 14:39
witam- ostatnio ogladałem zdjęcia nieba robione na czasach np. 300 minut, nie wiem jaka przesłona, szkło to chyba 300 mm, zastanawiam sie jak ustawić czas na "B" zeby określić wartość czasu np. 60 minut, nigdy tego nie robiłem ani w d200 ani w d700, pytanie może banalne ale jak ktoś coś wie to będe zobowiązany :)

loki_p
14-10-2008, 14:42
Metodą prób i błędów. Najlepiej ustawić najwyższe iso i maksymalnie otworzyć obiektyw. Zobaczyć wynik dla powiedzmy 15 sekund, skorygować w razie potrzeby kadr i czas. Jak jest wszystko ok to Dajesz iso 200 i odpowiednio wydłużasz czas. Dobrze jest zrobić sobie taką tabelkę iso/F/czas.

jacoslavgth
14-10-2008, 14:44
Metodą prób i błędów. Najlepiej ustawić najwyższe iso i maksymalnie otworzyć obiektyw. Zobaczyć wynik dla powiedzmy 15 sekund, skorygować w razie potrzeby kadr i czas. Jak jest wszystko ok to Dajesz iso 200 i odpowiednio wydłużasz czas. Dobrze jest zrobić sobie taką tabelkę iso/F/czas.

to to wiem, ale chodiz o to, czy istnieje mozliwość ustawienia czasu na powiedzmy 60 min i nie trzymania spustu przez ten czas, tylko wypicia kawki, i wrócenia po godzinie

loki_p
14-10-2008, 14:45
to to wiem, ale chodiz o to, czy istnieje mozliwość ustawienia czasu na powiedzmy 60 min i nie trzymania spustu przez ten czas, tylko wypicia kawki, i wrócenia po godzinie

Wężyk z blokadą.

jacoslavgth
14-10-2008, 14:48
Wężyk z blokadą.

:) proste a jakie skuteczne, trzeba kupić :)

Franeq
14-10-2008, 14:51
Nie mam pojecia jak w praktyce, ale słyszałem ze przy dłuzszych czasach moze sie usmazyc matryca... no i nie wiem czy jest sens dawac wysokie iso bo wtedy szum bedzie kolosalny ... ?

loki_p
14-10-2008, 14:52
No tak :) Chyba każdy ma takie cudo. Koniecznie pochwal sie wynikami bo jestem bardzo zainteresowany jak sie spisuje d700 przy długich czasach w nocy. Miałem nawet wątek pytający założyć :) D300 przy ujemniej temperaturze spokojnie wytrzymuje 30 minut dając niezłe rezultaty. W lecie przy temp w okolicach 20 stopni po 3 minutach jest już straszna kasza. Ciekawi mnie jak pod tym względem wypada pełna klatka.

pinio
14-10-2008, 14:52
To może od razu coś typu Phottix - zdalne sterowanie też się może przydać.

loki_p
14-10-2008, 14:54
Nie mam pojecia jak w praktyce, ale słyszałem ze przy dłuzszych czasach moze sie usmazyc matryca... no i nie wiem czy jest sens dawac wysokie iso bo wtedy szum bedzie kolosalny ... ?

No ja to wiem z doświadczenia :)
Można nie używać wysokiego iso ale głupio siedzieć godzinę naświetlając na iso 200 i przekonać sie że jednak naświetlanie było za krótkie...

jacoslavgth
14-10-2008, 15:22
dzis zrobie próby, myśle ze na początek 800 iso styka, generalnie interesuje mnie cos takiego
http://www.onephoto.net/info.php3?id=537844

cichy70
14-10-2008, 16:06
i pamietaj jeszcze o naładowaniu baterii:)

jivaro
14-10-2008, 16:29
dzis zrobie próby, myśle ze na początek 800 iso styka, generalnie interesuje mnie cos takiego

Pewnie wiesz, ale na wszelki wypadek i trochę z ciekawości zapytam, jak chcesz przy fotografowaniu nieba uwzględnić fakt że ziemia się obraca?? Masz teleskop z silnikiem krokowym, albo chociaż z ręcznym mimośrodem? Przy tym ostatnim to będzie jednak dosyć kiepsko z tym pójściem na herbatę. Czy może wymyśliłeś jakiś inny patent?

loki_p
14-10-2008, 16:47
O takim czymś to bez montażu zapomnij :)

Pawel Pawlak
14-10-2008, 17:10
kiedyś czytałem wypowiedź (chyba) Hogana, że długie czasy na d3/d700 rozczarowują. Poza tym nie wdając się w szczegóły (których nie pamiętam ;)), ze względu na zastosowaną metodę przetwarzania obrazu z matrycy realizowaną przed zapisem do RAWa, do astro fotografii zdecydowanie najlepiej nadają się canony (wymieniony był jeszcze któryś gracz na rynku ale nie był to nikon).

loki_p
14-10-2008, 17:25
kiedyś czytałem wypowiedź (chyba) Hogana, że długie czasy na d3/d700 rozczarowują.
Też mi sie to gdzieś obiło o uszy. Podobno d300 radzi sobie lepiej.

jacoslavgth
14-10-2008, 17:57
Pewnie wiesz, ale na wszelki wypadek i trochę z ciekawości zapytam, jak chcesz przy fotografowaniu nieba uwzględnić fakt że ziemia się obraca?? Masz teleskop z silnikiem krokowym, albo chociaż z ręcznym mimośrodem? Przy tym ostatnim to będzie jednak dosyć kiepsko z tym pójściem na herbatę. Czy może wymyśliłeś jakiś inny patent?

z patetnet na obrót mam pewne przemyslenia, moze uda sie cos takiego zrobić, generalnie chciałbym zgłebic technike astrofotografii bo jest dość frapująca :)

Pavvel
14-10-2008, 18:29

Zdajesz sobie sprawę, że do tego potrzebujesz:

teleskop (taki za 5k pln styknie ;)
montaż (taki za 20 tysi też powinien być w sam raz ;P Na początek :D)
klaptop z oprogramowaniem
kamera do prowadzenia montażu (tyż z oprogramowaniem)
porządne filtry

Zdjęcia Jesiona to klasa, taka sama, jak jego sprzęt (do astro, żeby nie było niedomówień ;P)

Generalnie - małe ISO, duża dziura i dłuuuugie czasy. I świetnej jakości montaż. Montaż za circa 1,5 k pln z silnikami do 1 k pln pozwoli Ci pociągnąć raptem kilkunasto/kilkudziesięcio sekundową ekspozycję, w miarę nieporuszoną.
Ważny jest uciąg montażu, jego dokładność, dokładność napędu, dokładność prowadzenia, ciężar telepa i tak dalej i tak dalej.

Ja poległem, jak sobie wyliczyłem, że żeby zacząć robić knoty w astro (knoty w moim pojęciu ;) ), to potrzebuję... jakieś 20 tysięcy polskich jakże złotych.

P.

Ps. Patenty na prowadzenie są ok, ale nie spotkałem się jeszcze z patentem za który nie trzeba było zapłacić cięęężkiej kapuchy przy dobrych parametrach.

Ps2. i choć wyszedłem z astro jakiś czas temu, to nie sadzę, by do dziś sie coś zmieniło :(

Ps3. O doskonałej znajomości nieba nie wspominam, bo to oczywista oczywistość :)

jacoslavgth
14-10-2008, 21:30
was o cos zapytać - widze ze jednak błądze w chmurach :( ale dzieki za informacje, jak zobaczyłem zdjecia to sie odarzu zapaliłem do tego, pozostane jednak przy tradycyjnej cyfrowej fotografii :mrgreen:

Canokin
15-10-2008, 21:13
No nieee, Pavvel !!! Zniechęciłeś go !!!
A może odkryłby coś fajnego, taniego, a może jakąś nową gwiazdę.... nie wiadomo.
Wiadomo natomiast, że ludzie potrafią dokonywać niemożliwego, o ile nie wiedzą że jest to niemożliwe ;)
Ale za późno, jacoslavgth już wie, że nie może robić takich fotek :D

pinio
15-10-2008, 21:38
No nieee, Pavvel !!! Zniechęciłeś go !!!
A może odkryłby coś fajnego, taniego, a może jakąś nową gwiazdę.... nie wiadomo.
Wiadomo natomiast, że ludzie potrafią dokonywać niemożliwego, o ile nie wiedzą że jest to niemożliwe ;)
Ale za późno, jacoslavgth już wie, że nie może robić takich fotek :D
Może w takim razie należy szybko usunąć ten wątek, zanim się całe forum o tym dowie ;) :)

Pavvel
15-10-2008, 21:51
Może w takim razie należy szybko usunąć ten wątek, zanim się całe forum o tym dowie ;) :)

Well, usuńmy całe forum, wtedy dopiero będą zdjęcia :)

P.

Jacek_Z
16-10-2008, 02:25
Macie zaiste rewolucyjne pomysły :mrgreen:

Szuwar
16-10-2008, 09:26
was o cos zapytać - widze ze jednak błądze w chmurach :( ale dzieki za informacje, jak zobaczyłem zdjecia to sie odarzu zapaliłem do tego, pozostane jednak przy tradycyjnej cyfrowej fotografii :mrgreen:

Mimo wszystko, gdybyś chciał coś poczytać, to polecam Ci odnalezienie wydania:

ChIP FOTO-VIDEO digital nr 11(5)2004. Był obszerny artykuł o fotografii wszechświata bez bardzo drogiego sprzętu.
Ja nie mam tego numeru, ale pamiętam jak czytałem i było to z sensem napisane. Co do numeru jestem pewny , bo mam nr poprzedzający z zapowiedzią artykułu.

jacoslavgth
16-10-2008, 09:51
Mimo wszystko, gdybyś chciał coś poczytać, to polecam Ci odnalezienie wydania:

ChIP FOTO-VIDEO digital nr 11(5)2004. Był obszerny artykuł o fotografii wszechświata bez bardzo drogiego sprzętu.
Ja nie mam tego numeru, ale pamiętam jak czytałem i było to z sensem napisane. Co do numeru jestem pewny , bo mam nr poprzedzający z zapowiedzią artykułu.

postaraj sie poszukać, bo zdjęcia zrobiły na mnie ogromne wrażenie :)

Pavvel
16-10-2008, 12:50
postaraj sie poszukać, bo zdjęcia zrobiły na mnie ogromne wrażenie :)

Są lepsze źródła wiedzy astrofoto, niż czip ;) Zapewniam. Gógel na hasło "sezamie otwórz mi astroskarbiec tajemny"... no, wystarczy samo "astrofotografia" wyrzuci tyle wyników, że ho ho. Z wiedzą merytoryczną, dogłębną i sprawdzoną.
I co by ktokolwiek napisał, nie łudź się, nie da się zrobić takiej foty ot tak.

P.

Marcin Jakubowski
01-11-2008, 20:36

odświeżę nieco wątek , na dp znalazłem interesującą dyskusję w temacie

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=29860395

oraz linka do http://www.astrotrac.com/

można znaleźć rozwiązanie, choć kosztowne.

pozdrawiam

Pavvel
03-11-2008, 10:35
odświeżę nieco wątek , na dp znalazłem interesującą dyskusję w temacie

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=29860395

oraz linka do http://www.astrotrac.com/

można znaleźć rozwiązanie, choć kosztowne.

pozdrawiam

Hm, nie spotkałem się z tym rozwiązaniem nigdy i chyba jestem nieco sceptyczny. Szczególnie jak zobaczyłem ich wykres periodic error. Aż mi się wierzyć nie chce.

poza tym, bądźmy szczerzy, to niezwykle tanie rozwiązanie.

I co więcej, prowadzenie czasowo ograniczone - co w poważnej astrofoto (jak pokazana wcześniej na fotce) jest za mało. Nie mówiąc o tym, że tam fotografowano przez teleskop.

P.

Marcin Jakubowski
03-11-2008, 10:46
fakt, że nie jest to drogie rozwiązanie co może budzić pewną nieufność. Z drugiej strony przykładowe fotki są zachęcające, mimo , że wykonane lustrzankami. Zastanawiam się czy mimo wszystko nie zainwestować w ten patent. Poszperam jeszcze i poszukam opinii użytkowników.

pozdrawiam

malisz
03-11-2008, 12:55
Też mi sie to gdzieś obiło o uszy. Podobno d300 radzi sobie lepiej.

oj watpie, zeby d300 radzil sobie lepiej z dlugimi czasami od d3/d700 skoro ma tyle samo pikseli, ale upakowanych na mniejszej powierzchni. z drugiej strony naswietlalem kiedys dla testu 20min w cieply dzien na iso lo 0.7 i nie jest zle. wrzucam szumopogladowo wycinek. to awb, miejskie niebo i jpg ze wszystkim na minimum, wiec reszta prosze sie nie sugerowac ;) jeszcze nie probowalem, ale mysle, ze w zime da rade godzinke wyciagnac bez ekstremalnej kaszy.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://mal.cyberware.pl/niebo.jpg)

cypherdid
03-11-2008, 13:08
Ruch gwiazd i innych obiektów najlepiej chyba na slajdzie uzyskać..tam o szumie nie ma mowy, a kupując jakiegokolwiek analogowego nikosia na archaiczny, gwintowany wężyk spustowy to bardzo mały koszt. A sam taki wężyk z blokadą to jakieś 30PLN. To jest najtańsza astrofotografia :) ale całkiem przyjemna...

Można z dziewczyną pojechać pod namiot na jakieś bezludzie...aparat na statyw...uruchomić całe ustrojstwo - niech se naświetla!!...i "pospędzać" czas w głuszy (chyba że ktoś lubi inaczej) w namiocie :)

Pavvel
03-11-2008, 13:20
Tylko koledze założycielowi (wątku ;P ) nie chodzi o ruch gwiazd (o tematykę pozawątkową nie wnikam ;) ), tylko o uzyskanie konkretnych obrazów obiektów deep space. A to zupełnie inna bajka.

P.

cypherdid
03-11-2008, 13:35
Tylko koledze założycielowi (wątku ;P ) nie chodzi o ruch gwiazd (o tematykę pozawątkową nie wnikam ;) ), tylko o uzyskanie konkretnych obrazów obiektów deep space. A to zupełnie inna bajka.

P.

no wiem wiem :) ale kolega autor już zwątpił w deep space z racji shallow budget

loki_p
03-11-2008, 13:37
oj watpie, zeby d300 radzil sobie lepiej z dlugimi czasami od d3/d700 skoro ma tyle samo pikseli, ale upakowanych na mniejszej powierzchni. z drugiej strony naswietlalem kiedys dla testu 20min w cieply dzien na iso lo 0.7 i nie jest zle. wrzucam szumopogladowo wycinek. to awb, miejskie niebo i jpg ze wszystkim na minimum, wiec reszta prosze sie nie sugerowac ;) jeszcze nie probowalem, ale mysle, ze w zime da rade godzinke wyciagnac bez ekstremalnej kaszy.

Nie twierdzę że będzie lepiej w D300. Na pewno będzie inaczej. Tak przynajmniej twierdzi taki jeden pan:

"Let's start with amp noise: very good. But there's a caveat. Generally, we aren't worried about amp noise until we start shooting long exposures. The problem with the D700 is that it will absolutely start producing very visible colored hot pixels on long exposures unless you turn on Long Exp NR. This is actually very disappointing performance, and about as bad as the D80. I will note that my D700 is not quite as bad as my D3 in this respect, but compared to most other Nikon DSLRs, it's in that same category of "hot pixler" that the D1x, D80, and D3 are."

Całość tutaj: http://www.bythom.com/nikond700review.htm

Moje sample z d300: http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=860185&postcount=24

malisz
03-11-2008, 14:01
P.

tak, ale laczy je problem dluzszych ekspozycji zdaje sie. ja z racji wymagan ekonomicznych przestalem interesowac sie glebokim kosmosem, choc tematyka ciekawa :wink:

Nie twierdzę że będzie lepiej w D300. Na pewno będzie inaczej. Tak przynajmniej twierdzi taki jeden pan:

faktycznie, nawet czytalem ten artykul jakis czas temu, ale zapomnialem o tamtej czesci. ciekawe.