Zobacz pełną wersję : Goldphot YH324 czy Manfrotto 055XPROB
Witam.
Coraz bardziej odczuwam brak statywu.
Ponieważ portfel nie pęka od nadmiaru gotówki, chciałbym kupić coś niedrogiego.
Z drugiej strony, raz już kupiłem Velbona 750R który miał być "niedrogi" i plułem sobie w brodę.
Zastanawiam się nad Goldphoto YH324.
Jest to odpowiednik Manfrotto 055.
Niestety, nie miałem przyjemności korzystać z tego statywu, dlatego mam pytanie, czy wart jest świeczki?
Czy faktycznie wykonaniem jest podobny do Frotki, czy to tylko podobny wygląd?
Żal mi wydawać 500 zł na statyw, ale z drugiej strony statyw kupuje się raz.
Co byście radzili, dołożyć i kupić Frotkę, czy Goldphoto będzie równie zadowalające?
cześć
O gp już chyba napisano sporo. Też miałem taki dylemat jakis czas temu, napisałem tu i gp wybili mi z głowy:) Jakoś się przemęczyłem i kupiłem frote, nie żałuję.
Aha, czyli 1:0 dla frotki.
Czytałem trochę tych testów i właśnie dość pozytywnie sę w nich wypowiadano.
Oczywiście, nie ma co się spodziewać, że za 50% ceny będziemy mieli tak samo dobrze wykonany produkt, ale zastanawiam się, czy warto płacić 2x tyle.
Może jest ktoś, kto ozywał zarówno GP jak i MF?
Valdek_Tychy
14-10-2008, 09:36
Mam GP 324 ale nie mam frotki więc nie porównam,za to mogę powiedzieć coś o GP.Jest duży,jak na moje potrzeby nawet za duży,na śliskich podłożach typu kafelki,parkiet itp. nogi potrafią się rozjeżdżać ale na podłożu na którym można zastosować kolce albo jest ono na tyle szorstkie (np.dywan),że trzyma w miejscu nogi nic już się nie dzieje.Kolumna jest stabilna,nie kiwa się na wszystkie strony jak w jakichś firstach. Oczywiście frotka to frotka ale czy wszyscy muszą mieć frotki ? na moje potrzeby wystarczy GP
Ogladałem ostatnio statywy, bardzo fajnie prezentuje się Vanguard Tracker. Wyglądają na stabilny i solidny. Wlaśnie zamówiłem sobie Tracker'a 4. Mozna dostać w sieci za 372zł. Całkiem przyzwoita cena. Jak go dostane i pobawie sie nim trochę, to coś więcej o nim napiszę
Paprycjusz
14-10-2008, 19:32
GP do użytkowania amatorskiego jest rewelacyjny, stabilny. Jedyne do czego można się przyczepić to nóżki, które są z plastiku i mogą się ślizgać na kafelkach. Kolumny nie używam. Natomiast jak dla mnie problemem jest masa, zestawik waży koło 2,5kg. Za komplet nogi 314 i głowica 430 zapłaciłem 210zł.
hmm, no to jest dylemat.
Serce boli jak pomyślę, że muszę wydać 800 zł na statyw z głowicą Manfrotto, ale z drugiej strony może warto kupić raz a dobrze....
No już sam nie wiem.
Mnie też bolało bo wtedy mogłem kupić za te kasę tc14eII ale pomyślałem, że bardziej mnie będzie boleć jak za jakiś czas znowu będzie trzeba kupić statyw;)
grudzinsky
14-10-2008, 20:05
a moze zamiast 055 kupic 190? uzywam od kilku miesiecy i jestem zachwycony szybkoscia zmiany polozenia kolumny :) nie ukrywam, ze kupilem ten statyw ze wzgledow na rodzaj fotografii jaka uprawiam (pejzaz), ale statyw godny polecenia...
z tym kupnem statywu na cale zycie to nie przesadzajmy ;) ja mam drugi w przeciagu 4 lat :) w poprzednim pordzewialy mi srubki i zatrzaski popekaly przy probie rozlozenia nog ;)
hmmm a musi być coś z tego zestawu?? mamy dużo statywów na rynku :) ja ostatnio kupiłem slika i po pierwszych testach jestem bardzo bardzo zadowolony :) wybacz OT
kurde mini !!
przeczytaj ten wątek tu są dywagacje i na temat GP i Frotki http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=22676
The Structorr
14-10-2008, 20:41
Jeśli stać Cię na MF to go bierz i się nie zastanawiaj. Jest to inwestycja na lata. A jeśli Cię nie stać to polecam Slika, oglądałem w sklepie (nie pamiętam tylko jaki model, 400 albo 700) i wyglądał prawie tak solidnie jak mój 055. Gdym teraz miał kupować brałbym go pod uwagę.
PS. MF190 trochę za niski IMO, ale za to lżejszy.
Kolega też kiedyś miał slika i to jakiegoś dobrego nie pamiętam modelu ale skończyło się roztrzaskaniem go na drzewie:D
The Structorr
14-10-2008, 20:45
Kolega też kiedyś miał slika i to jakiegoś dobrego nie pamiętam modelu ale skończyło się roztrzaskaniem go na drzewie:D
Aaaaaale musiało wiać:mrgreen:
hmm, no to jest dylemat.
Serce boli jak pomyślę, że muszę wydać 800 zł na statyw z głowicą Manfrotto, ale z drugiej strony może warto kupić raz a dobrze....
No już sam nie wiem.
warto..dla zachęty: ja przekroczyłem budżet o 70%...
Kuba Borysko
14-10-2008, 22:58
To ja dodam trzy grosze od siebie, wcześniej miałem Velbona C560, za około 200 zl, stał, jakoś w miarę, coś, co tam nazwali głowicą, było, już trochę żenadą, ale zabierałem go na każdą górską wyprawę, uzbierałem kasę, kupiłem 055XPROB z głowicą kulową, statyw extra, zabrałem go w góry, wycieczkę skróciłem o połowę, mało, nie wydetałem targając go w Tatrach... Teraz za statyw w górach robi plecak. Reasumując, stabilny, dobry, a co z tym idzie ciężki... Coś, za coś...
Nie lepiej tak: Kupisz frotke, bedziesz zadowolony. Kupisz GP, MOZLIWE, ze bedziesz zadowolony, a jak nie, to sprzedasz GP i kupisz Frotke.
Dziwne jest myslenie niektorych. Dlaczego, majac sprzet za kilka, kilkanascie tys. zlotych, zaluje sie 200zl wiecej na statyw? Ciekawe jaka bedzie pierwsza mysl, gdy aparat sie przewroci. Ba, wystarczy, ze trzeba bedzie zrobic panoramiczne zdjecie, skladajace sie np. z 25 zdjec. Wystarczy mala niedokladnosc i zamiast skleic te foty w 5sec w programie, traci sie pol dnia na prostowanie i korygowanie. Juz raz tak robilem, statywem za 100zl (zostal mi po kompakcie). Teraz wiem, ze kupie 055XPROB + 488RC2 i tyle. Zadnych polsrodkow.
luzaczek82
15-10-2008, 09:39
Ja kupiłem frotke i naprawdę jestem zadowolony!jak koledzy napisali swoje waży ale co tam stabilnie jest:)
Frotka kusi, ale ta cena... . Ja myślę jeszcze o Benro. Wygładają solidnie a cena znacznie niższa. Tylko, że mało kto jej używał i brakuje testów. Zastanawia mnie czy budową bardziej przypominają Velbony czy Frotki, bo jeśli to drugie to sądze że to ciekawa pozycja
90% Gdańszczanek nie widzi różnicy pomiędzy GP i MF...
mini przeczytaj te dwa wątki może Ci się coś rozjaśni. ogólnie benro polecam nogi szczególnie te z carbonu a głowice giotos:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=73012
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=71814