Zobacz pełną wersję : D70s i zawieszajace sie lustro
No wlasnie, czy ktos z Was mial problem z zawieszajacym sie lustrem w D70s? Kiedys mi ten problem sie pojawil, myslalem ze to wina niedoladowanych baterii (choc do tej pory tego pewien nie jestem) potem problem znikl. Niedawno znowu sie pojawil... Co ciekawe, czasem zawiesza sie podczas pojedynczych zdjec, przy dosc krotkich czasach a czasem tylko przy dlugich czasach i tylko przy uzyciu samowyzwalacza lub pilota.
Czy ktos ma pomysl co to moze byc?
Pozdrawiam
To moze byc:
1. Problemy z bateriami (podobne problemy obserwowali uzytkownicy stosujacy zamienniki).
2. Powolny, aczkolwiek nieunikniony proces starzenia oraz zuzywania sie puszki, w tym i mechanizmu (silnika) podnoszenia lustra.
3. Kaprys boga Nikonosa. Lubi czasem powku***** swoich wyznawcow i nikt nie ma pojęcia za co i dlaczego ;)
alchemik
14-10-2008, 14:44
spotkałem się już z dwoma takimi przypadkami i za każdym razem oznaczało to, że mechanizm lustra się psuje i aparacik trzeba będzie wysłać do serwisu.
Hmmm... No wlasnie uzywam zamiennikow wiec moze zakupie oryginaly i zobacze wtedy. Bo puki co puszka ma jakies 11000 strzalow wiec na mechanizm bym raczej nie stawial. Dzieki za porady ;) i pozdrawiam
mi się kiedyś zawiesiło parę razy na ślubie, potem zrobiłem jeszcze z 30 tys i nic, działa do tej pory
alchemik
14-10-2008, 22:07
ja tak jak już pisałem wyżej znam jeden D70 i jeden S1PRO firmy FUJIFILM, niby inna firma ale body mają od NIKONA chyba z podobnego okresu. D70 posypał sie przy około 60tys zdjęć a S1PRO nie pamiętam, ale napewno nie miał mniej na liczniku.
moje D70s padło (mechanizm lustra właśnie!) przy 75 tyś. Koledze lamelka migawki w D300 zerwała się po ~10k.
Podsumowując: Na dwoje babka wróżyła;)
Czy aparat się wyłącza przy podniesionym lustrze?
Kiedyś miałem D70, szwagier D70s, kumpel D100. W każdym z nich lustro zawieszało się przy stosowaniu tej samej baterii - zamiennika za 15zł.
Stosowanie oryginału nigdy nie spowodowało zawieszenia lustra w tych korpusach. Swoją drogą to D100 padło jakieś pół roku temu, z przebiegiem ponad 250tys ;)
Tak, aparat wylacza sie przy zawieszonym lustrze, i zeby go uruchomic musze wyjac baterie, wlozyc z powrotem, i wcisnac spust migawki ponownie. Przy okazji na wyswietlaczu pokazuje sie komunikat ERR swiadczacy o bledzie. I sie zastanawiam czy to bateria jest... Pozdrawiam
stachmuszel
15-10-2008, 07:41
Pisałem kiedyś o tym na forum. Mój pierwszy D70s podwiesił sie po ~250 klatkach, na oryginalnym akumulatorze (nie zdążyłem jeszcze kupić zapasowego). Aparat był nowy, a że kupowałem go u znajomego w sklepie, wymieniłem go. Po jakimś czasie dowiedziałem się, że tenże znajomy zostawił dla siebie właśnie ten egzemplarz D70s. Przez ponad rok pstrykanie nie powtórzyło się to u niego. Aparat działa bez zarzutu do dzisiaj.
Pozdrawiam.
Tak, aparat wylacza sie przy zawieszonym lustrze, i zeby go uruchomic musze wyjac baterie, wlozyc z powrotem, i wcisnac spust migawki ponownie. Przy okazji na wyswietlaczu pokazuje sie komunikat ERR swiadczacy o bledzie. I sie zastanawiam czy to bateria jest... Pozdrawiam
Miałem identyczny problem z modelem D70 i też długo się zastanawiałem co z tym zrobić. Serwis w Warszawie nie potrafił oszacować kosztów a za ekspertyze kazali sobie zapłacić 90 PLN. Miałem 2 aku - oryginał i zamiennik i przy zawieszeniu aparatu pomagało tylko wyjęcie aku i włożenie z powrotem, czego normalnie robić nie należy. Po kilku takich zawieszeniach wyjęcie aku i wlożenie go z powrotem już nie wystarczało, ale raz kiedy zawiesił się przy oryginale i nie chciał już więcej odpalić włożyłem zamiennik i ruszył. Pisałem już o tym na tym forum i sugerowano mi różne opcje - uszkodzenie mechanizmu sterowania lustrem, uszkodzenie migawki i inne ciekawostki. Moim zdaniem jest to chyba jednak uszkodzenie elektroniki. Z tego co się zorientowałem występuje ten problem w modelach D70/D70s bo już kilka wypowiedzi było w tym temacie (poszukaj sobie w wyszukiwarce). Ktoś nawet spróbował naprawy w serwisie Nikona w Warszawie i zapłacił chyba 600 PLN z tego co pamiętam.
Nie jest to oczywiście dobra informacja dla Ciebie, ale niestety te modele mają tą przypadłość, że ta usterka w końcu się pojawia. Ja już wymieniłem swój aparat (na D80) i mam problem z głowy, Tobie natomiast pozostaje wybrać : naprawa (nie wiadomo jak droga) albo kupno nowego aparatu.
Mam D80 z 18-200VR. Aparat jest prawie nowy (kupiony w czerwcu 2008) i niestety ostatnio tez zdarzylo sie mi sie ostatnio takie zawieszenie lustra 3. razy. Dwukrotnie lustro odblokowalo sie samo po okolo 10-20 sekundach a w nastepnym przypadku musialem aparat wylaczyc. Przy powtornym zalaczeniu aparat byl sprawny. Pomiedzy zablokowaniami aparat wykonanywal normalnie po kilkadziesiac zdjec. Akumulator jest orginalny zaladowany w okolo 50%. Przy okazji mam pytanie: czy takie dlugie otwarcie lustra ma szkodliwy wplyw na matryce?
czy takie dlugie otwarcie lustra ma szkodliwy wplyw na matryce?
No to mnie zaskoczyłeś. Jak tak dalej będzie to chyba przyjdzie zmienić system...
Szkodliwego wpływu na matrycę moim zdaniem nie ma, weź pod uwagę, że przy naświetlaniu "na czas" czyli kilka sekund lub nawet kilka minut lustro też jest podniesione i tak ma być. Szodliwy wpływ miałoby gdybyś przy podniesionym lustrze zdjął obiektyw. Natomiast instrukcja obsługi osiemdziesiątki wyraźnie mówi, że nie należy przerywać zasilania przy podniesionym lustrze lub otwartej migawce.
To pierwszy przypadek problemu z mechanizmem lustra w D80 o jakim słyszę, zwłaszcza że aparat masz od czerwca. I zastanawia mnie skąd się to bierze. Ja mam D80 od sierpnia i na szczęście 2 lata gwarancji. Oby nie trzeba było z niej skorzystać...
Mam D70 od kwietnia 2005 i klepnąłem nim już ok 50tys zdjęć i całkiem niedawno, całe szczęście już na weselu, a nie na ślubie zaciął się i już nie odpalił. Zdarzało się to kilkakrotnie wcześniej, ale po kilku sekundach odpuszczał. Nie pozostało mi nic innego jak wizyta na Postępu 14 i okazało się, że to mechanizm podnoszenia lustra - kosztowało mnie to 92zł, ale po znajomościach i nie wiem ile by to normalnie kosztowało :)
Jak widać w tych modelach się to przytrafia prędzej czy później.
Czas chyba na zmianę puszki :D
pozdrawiam
[QUOTE=Machnac;931184](...) wizyta na Postępu 14 i okazało się, że to mechanizm podnoszenia lustra - kosztowało mnie to 92zł, ale po znajomościach i nie wiem ile by to normalnie kosztowało :)
QUOTE]
:O
Jaki jest rzeczywisty koszt wymiany mechanizmu sterowaniem lustrem? Ktoś tu napisał 600 zł, kto inny 92 zł, a mi człowiek z jedynego serwu w moim mieście krzyknął sobie 1200 zł!!! Cena jest absurdalna biorąc pod uwagę, że za 700 zł kupię używaną puszkę D70. Będę wdzięczny za informację gdzie mogę wymienić ten mechanizm za rozsądna cenę we Wrocławiu, Poznaniu, albo w Wawie (bez gwarancji). I czy będę musiał robić kolejny raz ekspertyzę w innym serwisie, jeśli już raz zrobiłem?
Blasius.G
05-11-2008, 19:37
No to mnie zaskoczyłeś. Jak tak dalej będzie to chyba przyjdzie zmienić system...
Szkodliwego wpływu na matrycę moim zdaniem nie ma, weź pod uwagę, że przy naświetlaniu "na czas" czyli kilka sekund lub nawet kilka minut lustro też jest podniesione i tak ma być.Nie mowiac juz np. o trybie B - dowolnie dlugi czas naswietlania. Zly wplyw moze miec dlugie naswietlanie jasnym, bardzo jasnym swiatlem.
Szodliwy wpływ miałoby gdybyś przy podniesionym lustrze zdjął obiektyw. Natomiast instrukcja obsługi osiemdziesiątki wyraźnie mówi, że nie należy przerywać zasilania przy podniesionym lustrze lub otwartej migawce.To wszystko dotyczy recznego czyszczenia filtra matrycy kiedy lustro ma byc uniesione i raczej nie jest podpiety obiektyw.
To pierwszy przypadek problemu z mechanizmem lustra w D80 o jakim słyszę, zwłaszcza że aparat masz od czerwca. I zastanawia mnie skąd się to bierze. Ja mam D80 od sierpnia i na szczęście 2 lata gwarancji. Oby nie trzeba było z niej skorzystać...A'propos. Jak to jest z ta gwarancja? Niby odkad jestesmy w UE wszystko mialo miec dwuletnia gwarancje (moze nie wszystko ale sprzet hifi itp. napewno). Na poczatku naszego czlonkowstwa rzeczywiscie tak bylo ale teraz coraz czesciej od sprzedawcy slysze o rocznej gwarancji. Nie moge sie w tym polapac:/