Zobacz pełną wersję : ViewNX vc CaptureNX - zero komunikacji?
NIe rozumiem.
Ale zdaje sie, ze ViewNX nijak nie dogaduje sie z CaptureNX. Kompletnie nie rozumiem dwoch rzeczy - czemu, skoro to programy niejako uzupelniajace sie, otagowanie zdjec w ViewNX nie jest widoczne w Capture? Oraz drugie - czemu zdjecie po poprawinach w Capture i zaspianiu ponownie do NEFa - przestaje byc uzyteczne w ViewNX?
Ad1 - pierwsze jest mi wrecz niezbedne, poniewaz systemem ocen i tagow wybieram zdjecia, ktore mnie interesuja do dalszej obrobki. Fajnie, ze w View sobie zdjecia w ten sposob wybiore, ale Capture tego nie honoruje - musze tworzyc ekstra folder, kopiowac tam wybrane pliki i dopiero w Capture obrabiac. Dziwne, bo kompletnie bezsensu.
Ad2 - mam zdjecia obrobione w Capture, wszystko fajnie, chce zrobic sobie eksport do np 800px i pokazac (wyslac mailem, wrzucic na strone) komus - nie moge. Przed obrobka ViewNX moze eksportowac NEFa do jpg, po obrobce w CNX - juz nie moze.
Dziwne, nie rozumiem tego - ktos mi moze wyjasnic? Po co w takim razie ten caly ViewNX z systemem ocen, tagowania, przegladania, eksportowania itp itd, skoro i tak trzeba wszystko robic recznie i w CNX?
A CNX jako przegladarka sie nie nadaje.
krzysztof jot
14-10-2008, 01:22
jestem w studio ale radiowym :) nie fotograficznym, wiec nie moge sprawdzić, czy sie nie mylę ale:
ad1 - w ustawieniach programu możesz ustawić w opcjach czy "otagowanie" jest wyłacznie dla NX , czy kompatybilne z Capture czy np z PS
ad2 - niestety tylko jpg z body Nikona :) inne ino miniatury - czyli wyłącznie przeglądarka zdjęć - no cóż, ktos tak wymyślił :)
no i pełna komunikacja :) - z View mozesz bezpośrednio otwierac do C-NX itd...
Odnosnie ad1 sprawdze, jak tylko wroce do domu to sprawdze... hmm... Byloby super.
potwierdzam jest pełna komunikacja - wiem bo sam używam :D
Don_Pedro_123
14-10-2008, 17:45
ad1 - w ustawieniach programu możesz ustawić w opcjach czy "otagowanie" jest wyłacznie dla NX , czy kompatybilne z Capture czy np z PS
Byłbym wdzięczny za wskazanie miejsca tego ustawienia, bo pomimo szczerych chęci nie znalazłem takiej opcji w ViewNX.
Dla ciekawskich co dalej z moim problemem. Otoz: "Labels of Capture NX version 1 are not compatible with those of ViewNX". A ja nie uzywam CNX2. I d... b....
NIe rozumiem.
Ale zdaje sie, ze ViewNX nijak nie dogaduje sie z CaptureNX. Kompletnie nie rozumiem dwoch rzeczy - czemu, skoro to programy niejako uzupelniajace sie, otagowanie zdjec w ViewNX nie jest widoczne w Capture? Oraz drugie - czemu zdjecie po poprawinach w Capture i zaspianiu ponownie do NEFa - przestaje byc uzyteczne w ViewNX?
Ad1 - pierwsze jest mi wrecz niezbedne, poniewaz systemem ocen i tagow wybieram zdjecia, ktore mnie interesuja do dalszej obrobki. Fajnie, ze w View sobie zdjecia w ten sposob wybiore, ale Capture tego nie honoruje - musze tworzyc ekstra folder, kopiowac tam wybrane pliki i dopiero w Capture obrabiac. Dziwne, bo kompletnie bezsensu.
Ad2 - mam zdjecia obrobione w Capture, wszystko fajnie, chce zrobic sobie eksport do np 800px i pokazac (wyslac mailem, wrzucic na strone) komus - nie moge. Przed obrobka ViewNX moze eksportowac NEFa do jpg, po obrobce w CNX - juz nie moze.
Dziwne, nie rozumiem tego - ktos mi moze wyjasnic? Po co w takim razie ten caly ViewNX z systemem ocen, tagowania, przegladania, eksportowania itp itd, skoro i tak trzeba wszystko robic recznie i w CNX?
A CNX jako przegladarka sie nie nadaje.
Dobry człowieku sam popełniłem podobny błąd! Jeśli masz legala to na stronie 7 instrukcji w "Inne oprogramowanie..." jest info ww. temat. Krótko - jesli jest inne oprogramowanie nikona - może nie działać!
Dupa - i nic nie zrobisz! Musiałem nawet ręcznie czyścic rejestry i to przy całkiem stabilnym XPeku. Nie wiem jak to działa z Vistą. Dodatkowo nie mogę przetwarzać nefów które zapisałem na dysku przed zainstalowaniem NCXa!!!
Nikon daje ciała na polu soft. Najpierw wypuścił 2 świetne lustrzanki D3/D300 a potem tragiczne oprogramowanie do nich. Nie pomagają nawet aktualizację. To tak jakbyś miał Windowsa i musiał wykasować MS Office, bo będzie dzaiłał tylko wtedy, gdy postawisz Linuksa!!! Piszę o faktach, które stwierdziłem w ciagu jednej nocy bezsennej ale nie pytaj mnie o ich zrozumienie. To mnie przerasta!!!! (str. 7 instrukcji Capture NX)
Tęsknię za analogiem.
amen
KRF
krzysztof jot
17-10-2008, 00:25
. Krótko - jesli jest inne oprogramowanie nikona - może nie działać!
Dupa - i nic nie zrobisz! Musiałem nawet ręcznie czyścic rejestry i to przy całkiem stabilnym XPeku. Nie wiem jak to działa z Vistą. Dodatkowo nie mogę przetwarzać nefów które zapisałem na dysku przed zainstalowaniem NCXa!!!
KRF
to cos raczej z twoim PC - bo tak sie składa ze mam poinstalowane jeszcze stare NC4.x NX1 oraz NX2 :) oraz ViewNX i co tam jeszcze nikon zrobił - na czterech ( 4) pecetach i notebooku - wszystko legal i pod legalnymi XP - i zero problemu. Rózne konfiguracje, moce itp -i absolutnie nie jestem "komputerowcem" - zamawiam w sklepie i odbieram - więc coś jednak wskazuje że o nie tyle soft nikona co inne "czynniki"...
cytowałem tylko instrukcję.... I opisałem swoje doświadczenia.
Rzeczywiście, po nadpisaniu mogłem już robić wszystkie funkcje.
Ja również wszystko mam legalne a XP był instalowany miesiąc temu!
Tak przy okazji jakie asz doświadczenia z SB900, czy próbowałeś sterowania lampami drogą radiową?
KRF
krzysztof jot
17-10-2008, 20:55
Tak przy okazji jakie asz doświadczenia z SB900, czy próbowałeś sterowania lampami drogą radiową?
KRF
bardzo pozytywne, szkoda tylko że taka wielka :), co czasem przeszkadza w reporterce, a radio - w sensie dodatkowe wyzwalacze ? To nie, w sensie system nikona CLS - tak. Tez wszystko ok.
Wyjaśniła się sprawa softa (choć nie do końca). Ciągle mam znak uwagi w belce fotki za nazwą ale po aktualizacji najnowszej już się nie wiesza. Mimo wszystko zastanawiające są problemy z Capture NX (piszę to po prześledzeniu również zawartości forum).
pozdrawiam:
KRF