PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie kartek okolicznościowych

Aames
13-10-2008, 19:57
Witam,

być może wyda się Wam to banalne, ale staram się znaleźć najlepszy sposób aby sfotografować kartki które robi moja żona. Głównie chodzi mi o to aby zdjęcia oddawały trójwymiarowość kartki, oddawały szczegóły i były dobrze doświetlone.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące techniki oraz przydatnych narzędzi. Dysponuję obiektywem 18-70, 80-200 oraz lampą SB600. Mam tez jakiejś miernej jakości statyw, ale biorąc pod uwagę, że zdjęcia będę robił w domu, mam nadzieję, że na początek to wystarczy.

Oto co udało mi się zrobić podczas ostatniej próby, przy czym zdjęcie doświetlałem jedynie lampą, a kartka leżała na dużym białym kartonie, na podłodze (tak jak i ja:)).
Efekt nie bardzo mnie zadowala - ostrość gdzieś uciekła, a sama kartka wydaje się wyblakła (...i szara, ale tutaj to wiem, że dałem ciała z balansem bieli).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.photoklif.com/photostmp/20081013/DSC_8916s.jpg)

Będę wdzięczny za wszelkie rady.

jendryn
13-10-2008, 20:08
Sposobów jest mnóstwo, jakiś czas temu zastanawiałem się jak sobie poradzic z fotografią kompletu porcelanowego który odznaczał sie pięknym wykonaniem, i na początku mi totalnie nie szło, nie posiadam studia. Znalazłem starą lampkę na energooszczędne żarówki (łamaną i regulowaną w 3 miejscach), o ścianę oparłem biały arkusz A3 (tak że był wygięty ), lampkę ostawiłem nad fotografowanym obiektem , i bawiłem się różnymi parametrami, polecam zdjąc lampe z sanek ustawic w tryb wyzwalania z puchy i cieszyc się efektami:)

elix
13-10-2008, 20:15
ostrość gdzieś uciekła, a sama kartka wydaje się wyblakła (...i szara, ale tutaj to wiem, że dałem ciała z balansem bieli).

Mz jest szara nie ze względu na WB ale dlatego, że zdjęcie jest wyraźnie niedoświetlone.

Jeśli chcesz pokazać trójwymiarowość i szczegóły to kluczem będzie tutaj dobrze ustawione oświetlenie, nie kładł bym także przedmiotu płasko, ale ustawił go w jakiejś odległości od tła.

Jakieś bardziej konkretne rady dadzą ci bardziej doświadczeni w tego typu foto bo ja, jak to się mówi, nie czuję się kompetentny - co więcej sam chętnie posłucham wskazówek.

Powodzenia - i koniecznie pokaż efekty kolejnych prób.

Aames
13-10-2008, 20:45
Dziękuję za pierwsze rady.
Chwilowo musiałem usunąć zdjęcie (siła wyższa), ale wątek nadal pozostaje aktualny.
Jak tylko zrobię kolejne próby na pewno podzielę się efektami na forum.