Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pierwsze na forum.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.empikfoto.pl/albumy31/317463/617065/18676006__dsc0499.jpg)
Oceńcie. Staram się nie robić zdjęcia w PSie, jakoś to nie jest fotografia. Zazwyczaj poprawiam kontrasty, wyostrzam, wyprostuje i koniec.
Oceńcie. Staram się nie robić zdjęcia w PSie, [...]
No i dlatego osiągasz marne efekty.
To ma być reklama empikfoto.pl? Słaba trochę.
David012
13-10-2008, 20:42
Staram się nie robić zdjęcia w PSie.
A to źle.
Tu masz efekty na szybko
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img381.imageshack.us/img381/3980/albumy31317463617065186do5.jpg)
Tu masz efekty na szybko
Wyjątkowo źle znoszę robienie czegoś na szybko, i jeszcze chwalenie się tym.
To straszne, jeśli autor sam widzi, że zrobił coś nie do końca udanego, czemu nie poświęcił wystarczającej uwagi, coś machnął na odczepnego i sam czuje, że musi się usprawiedliwiać, że niby 'na szybko'... Po co w takim razie to zamieszczać? Nie rozumiem... To wyścigi, czy coś na czas?
To jakby powiedzieć tak: słuchajcie, robię łaskę, ale nie mam czasu ani atłasu żeby się głupotami zajmować - dlatego macie tu coś, co mogę zrobić bez staranności i właśnie 'na szybko'. Macie i czujcie się wyróżnieni, że w ogóle zechciałem coś dać. Liche, sam widzę i sam się usprawiedliwiam, ale na szybko, więc się nie czepiajcie...
Nie pojmuję tej dzisiejszej młodzieży...
W dodatku przeróbka nie tylko nei poprawiła skopanego WB, a tylko ograniczyła się do dodania kontrastu, jako remedium na wszystko. Mizeria, mizeria na szybko po prostu...
David012
13-10-2008, 21:33
Oj dobrze Bomblu, zrobie teraz na wolno. Ale błąd bo to nie dodanie kontrastu, niebo jest z innej warstwy i podłoga z innej, niebo mnożone, a podłoga nasycona.
-----------------------------------------------
Albo i nie zrobie bo nie mam czasu.
Dobrze, skoro foto się robi w Photoshopie to zrobię z tego zdjęcia jakiś zachód słońca, dodam ze 2 wieżowce i będzie super...
Widziałem kiedyś tutaj fotkę. Był most i zachód słońca. Forumowicze poprosili o foto z puszki ( nie pamiętam po co było potrzebne). I co się okazało? A no to, że to zdjęcie pierwotne było praktycznie do "duszy" i zrobione w dzień... Taka zabawa to już grafika komputerowa z małym wykorzystaniem fotografii ;/. Wiem, że zostanę zjechany, ale trudno... Chciałem tylko przedstawić swój punkt widzenia.
[wycięto personalne przytyki]
Bobby, mówiąc to co mówisz, udowadniasz (jak każdy początkujący zresztą), że nie wiesz o czym mówisz myląc retusz z obróbką.
Nie przejmuj się, nie zamierzam Cię przekonywać. Masz przed sobą dwa wyjścia - albo się ze mną kiedyś zgodzisz, albo zmienisz hobby. Obie ewentualności są mi doskonale obojętne.
(...)
Staram się nie robić zdjęcia w PSie, jakoś to nie jest fotografia. Zazwyczaj poprawiam kontrasty, wyostrzam, wyprostuje i koniec.
Zdjęcie takie sobie. Ani dobre ani złe. Pstryczek. Mogłoby być lepsze. Mogłoby być gorsze. Samo zdjęcie nie wywołuje emocji.
Podpis pod nim już tak. PS to odpowiednik ciemni fotograficznej. Jest szybciej, wygodniej i nie śmierdzi chemią.
Masz złe podejście ale nie mam zamiaru przekonywać Cię do zmiany zdania. W końcu to Twoje prawo czy chcesz mieć wpływ na efekt końcowy czy zdajesz się na ślepe algorytmy zaprojektowane przez japońskich inżynierów.
Tak czy inaczej - nie jesteś pierwszy, który uważa, że to nie fotografia :)
Powodzenia.
Nikonozaur
13-10-2008, 22:36
Zdjęcie takie sobie. Ani dobre ani złe. Pstryczek. Mogłoby być lepsze. Mogłoby być gorsze. Samo zdjęcie nie wywołuje emocji.
Podpis pod nim już tak. PS to odpowiednik ciemni fotograficznej. Jest szybciej, wygodniej i nie śmierdzi chemią.
Masz złe podejście ale nie mam zamiaru przekonywać Cię do zmiany zdania. W końcu to Twoje prawo czy chcesz mieć wpływ na efekt końcowy czy zdajesz się na ślepe algorytmy zaprojektowane przez japońskich inżynierów.
Tak czy inaczej - nie jesteś pierwszy, który uważa, że to nie fotografia :)
Powodzenia.
Lepiej tego nie można ująć. Potraktujmy to jako puentę i codę.
Poczyściłem wątek z tych docinków i przepychanek. Nie dokładajcie mi roboty, bo będę musiał dać po klapsie :)
Aleście się kompletnie bez sensu uwzięli na autora, który ma bardzo zdrowe podejście do sprawy. Zacytuję: "Staram się nie robić zdjęcia w PSie". Początkujący amatorzy fotografii cyfrowej mają zazwyczaj podejście odwrotne: se pstryknę to, a potem zastanowię przy PSie jak to ma wyglądać, żeby było fajniutkie. Natomiast autor stara się świadomie robić zdjęcie już na etapie naciskania na spust migawki (póki co z takim sobie skutkiem). To, że na razie neguje PS-a być może pozwoli mu w przyszłości (jak już przestanie go negować) osiągać znacznie lepsze efekty niż amatorom tworzenia wszystkiego od nowa na komputerze.
Bobby - tak na przyszłość - bombel napisał tu jedną bardzo ważną rzecz:
myląc retusz z obróbką
Pamiętaj - ingerencja w kolory etc nie oznacza od razu tworzenia Sahary z puszczy amazońskiej.
E tam, przecież na autora się nikt nie uwziął. Jeśli mówi głupstwa, to trzeba to wyprostować, bo czytają to również inni i mogą sobie wyrobić równie mylne podejście... Na przykład takie, że jak się pstryknie i zostawi, to zdjęcie jest bez obróbki. Albo taki pogląd, że PS służy do robienia wody z ognia...
Coś takiego wypadałoby wyprostować, bo jutro czy za tydzień ktoś tu wpadnie, przeczyta i jeszcze uwierzy...
Ja tylko dodałem, i o to była burza, że autor musi się ze mną zgodzić. Nie musi, nic nie musi - ale obaj wiemy, że jak będzie uprawiał fotografię i wciągnie się w to hobby, to i tak się zgodzi, prawda? NIE DLATEGTO, ŻE TO JA JESTEM NARAZ TAKI MĄDRY. Dlatego, że takie są fakty, nic więcej. :)
Mierna fota z logiem "giganta" miala cos pokazac czy w czyms pomoc ?
Masz racje w PS nie robi sie zdjec, o tym wie nawet taka fotograficzna miernota jak ja. Pytanie do reszty czy naprawde ta fotka warta jest "wojny" ? Nie cierpie PS czasem cos skadruje porawie tonacje wyostrze na koniec, ale to juz nie to, kadr powinien byc skomponowany w chwili przycisniecia spustu migawki, osobiscie mysle ze jakby nie logo "empik" zostal by kolega potraktowany lagodniej ;)
Pozdrawiam
malasana
14-10-2008, 23:56
Jedno srednio udane zdjecie poczatkujacego i taka dyskusja:) Moim zdaniem autor nie przylozyl sie zbyt wiele do lektury tego forum przed publikacja pierwszej fotki, stad tyle kontrowersyjnych pogladow. Jestem pewien, ze kilka spedzonych tu wieczorow, odrobina refleksji i z pewnoscia kolega dojdzie do wlaciwych wnioskow. Pozdr wszystkich :)
Marian K
17-10-2008, 16:19
Odezwał się do mnie Autor. Chyba wziął na poważnie moje słowa, bo z całą powagą raczył odpowiedzieć:
:mrgreen:
Bobby, martwią mnie Twoje słowa. Jeśli tak ciśnienie Ci wzrasta, możesz dostać wylewu.
Wybacz, ale chciałbym uściślić, bo nie do końca wiem, z którą częścią mojej wypowiedzi polemizujesz?
Mam nadzieję że ten "pan nikogo już nie"obrazi na tym Forum.
Choć to może zostawie Bomblowi , przecież ma dwa policzki.
Mam nadzieję że ten "pan nikogo już nie"obrazi na tym Forum.
Choć to może zostawie Bomblowi , przecierz ma dwa policzki.
Przepraszam Marian, czy Ty uważasz, że gość mnie obraził? Że nadstawiam policzek, albo drugi?
Eeee, gość może chciał mi obsikać nogawkę, ale nawet nie doskoczył tak blisko, żeby ją powąchać. Ugrzązł gdzieś w rynsztoku na horyzoncie - nawet nie dotarł na odległość, żebym zwrócił większą uwagę na jego zapaszek...
Obrazić mnie może ktoś kto myśli, i ktoś, kogo zdanie choć trochę mnie obejdzie...
Rozbawił mnie w pierwszej chwili, ale starczyło tego tylko na jakieś ćwierć minuty. Wkleiłem tu ten cytat, bo uważam, że inni powinni wiedzieć z kim mają do czynienia, wszystko.
jacek.gold
17-10-2008, 18:24
Odezwał się do mnie Autor. Chyba wziął na poważnie moje słowa, bo z całą powagą raczył odpowiedzieć:
:mrgreen:
Bobby, martwią mnie Twoje słowa. Jeśli tak ciśnienie Ci wzrasta, możesz dostać wylewu.
Wybacz, ale chciałbym uściślić, bo nie do końca wiem, z którą częścią mojej wypowiedzi polemizujesz?
no popatrz
a ja miałem ostatnio podobnie :)
pozdrawiam autora owej pm-ki który widze ze się tu wypowiada :) w sumie to się juz nie gniewam
no popatrz
a ja miałem ostatnio podobnie
pozdrawiam autora owej pm-ki który widze ze się tu wypowiada w sumie to się juz nie gniewam
mnie tez juz zlosc przeszla wiec proponuje fajkie pokoju:-)
za pozdrowienia dziekuje i wzajemnie :-)
Witam
Heh, mam kilka meili z "dokladna analiza mojej osobowosci" poczawszy od "braku milosci w dziecinstwie" ;). No coz "psy szczekaja karawana idzie dalej", swoja droga mam wrazenie, ze to fotka sciagnieta z jakiegos udostepnionego albumu na empikfoto.pl.
Pozdrawiam jak najcieplej Wszystkich Forumowiczow (rowniez tych przegladajacych).
PS pawcio_sztokcholm, mysle ze masz + za cywilna odwage, wielu pewnie by sie nie przyznalo ;)
PS pawcio_sztokcholm, mysle ze masz + za cywilna odwage, wielu pewnie by sie nie przyznalo ;)
Przyznaje, malo jest na forum osob, ktore publicznie przyznaly sie do bledu i przeprosily.
cóż... kolega BobbyX za miłosne pogadanki (zarówno prywatne wklejone przez Bombla jak i następne publikowane przez Bobby'ego już publicznie na forum) został nagrodzony - mam nadzieję, że się opamięta i po 7 dniach mu przejdzie, jeżeli jednak nie przejdzie mu to ban przejdzie w permanentny
Kolega... Widze Erie, ze twoj optymizm jest niewzruszony, jak ze stali ;)
Osobiscie tez dalbym takiemu łosiowi siedem dni...
skanowania okopow w pelnym oporzadzeniu i masce p-gaz.
Dwa razy czytalem tytul, bo myslalem ze mam przywidzenia.
To nieuleczalne.
Marian K
19-10-2008, 21:18
Przepraszam Marian, czy Ty uważasz, że gość mnie obraził? Że nadstawiam policzek, albo drugi?
Bombel, czy tego chcesz, czy nie - jestes dla wielu na tym Forum, autorytetem.
Rozumiem -jesteś ponad to ,ale to nie oznacza że "służby forumowe" mają odpuścic.
Pozdrawiam
Bombel, czy tego chcesz, czy nie - jestes dla wielu na tym Forum, autorytetem.
Rozumiem -jesteś ponad to ,ale to nie oznacza że "służby forumowe" mają odpuścic.
Pozdrawiam
hehe, zostałem służbą forumową... dobrze że przynajmniej nie SB ;)