PDA

Zobacz pełną wersję : kadrowanie (cięcie) portretu - jak ?

mmmak
13-10-2008, 14:36
Witam

Przeszukałem forum jak i google ale nie moge znaleźć informacji o odp. kadrowaniu lub cięciu portretu.
- czy są jakies żelazne zasady ktorymi nalezy sie kierowac( w zaleznosci np od kształtu głowy, wielkosci oczu etc. ) ?

wiem ze isnieje zasada ze nie tnie sie postaci w stawach, a jak to jest z pokazaniem samej głowy?

moze macie jakies pomocne linki, lub własne spostrzeżenia jak korzystnie i niekozystnie ciac kadry?

mam nadzieje że przedstawiłęm moj problem dość jasno i wiem ze nie ma jednej recepty tak jak z wywoływaneim raw-u, ale moze napiszcie czym Wy sie kierujecie kadrujac tak a nie inaczej.

pozdrawiam

donkiszot
20-10-2008, 21:47
Widze, ze nikt sie nie kwapi do odpowiedzi. Marny ze mnie autorytet, ale z braku laku moze wystarcze.

Mysle, ze zelaznych zasad to nie ma nigdzie. Co najwyzej sa sugestie i drogowskazy. Wspomniane przez Ciebie "zasada o niecieciu w stawach" rowniez jest tylko wyznacznikiem, ale do rzeczy.

Moim zdaniem najwazniejsza jest estetyka i tego trzeba sie trzymac zawsze (ponizej wyjasnienie kwesti "zawsze"). Jako skladowe estetyki przyjmijmy kompozycje i pozytywny odbior elementow (w tym przypadku postacji). Przede wszytkim tymi dwoma skladowymi kierowalbym sie przy kadrowaniu. Czyli ciac tak, aby kompozycja zyskala, a nie stracila. Uwazac, aby amputacja niczego nie uszkodzic, a najlepiej - poprawic.

Teraz dla przykladu "ciecie w stawach".
Dlaczego sie nie tnie? bo z regoly zle to wyglada - sprawia wrazenie kikutow i sugeruje "kaleki" odbior postacji. Natomiast trudno mi sobie wyobrazic sytuacje, w ktorej wszystkie znaki na niebie i ziemi mowia, ze bedzie to w danej sytuacji najlepsze z mozliwych rozwiazan, a ja go nie wybiore, bo przeciez jest zasada. A takimi znakami moga byc np. kompozycja badz paradoksalna sytuacja, w ktrej taka amputacja pozytywnie wplynie na wizerunek postacji.

Wiem, ze to baaaardzo ogolne stwierdzenia. Wiem, ze odsylam do indywidualnej oceny i poczucia etetyki. Nie mniej uwazam, ze to jedyne zasady jakie w ogole mozna uznac. Kazda bardziej szczegolowa recepta bedzie wymagala dwa razy wiekszego od siebie opisu odstepstw od niej.

Kwestia "zawsze" odnosi sie do sytuacji gdy naszym celem jest uzyskanie obrazu estetycznego. Jesli nie, to powyzsze nalezy traktowac przeciwnie.

abre
21-10-2008, 22:14
Tutaj zaglądałeś? http://www.street-foto.pl/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=7