Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] W krzywym zwierciadle
malasana
13-10-2008, 08:57
czyli zderzenie starego z nowym.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://malasana.webhost.pl/photos/mirror01.jpg)
Dobre!
Ale nie świetne. :(
Wolałbym więcej zdecydowania: więcej mięsa, kontrastu, czerni, uderzenia między oczy, wyrazu - albo odwrotnie: więcej światłości, subtelności, anielstwa, uduchowienia... Bo jest na razie utrzymane w połowie pomiędzy tym i tym, i w rezultacie nie jest ani mroczne i silne, ani subtelne i anielskie.
Z tym, że tu już wkraczamy na drogę trochę wyższej dyskusji o interpretacji, bo zdjęcie, jako się rzekło jest z gatunku dobrych.
malasana
13-10-2008, 13:22
Kiedys na pewno uda mi sie zrobic zdjecie, ktore uznasz za swietne:) Bede w kazdym razie nad tym pracowal. Tymczasem ciesze sie, ze oceniasz je jako dobre (oczywiscie na laurach z tego powodu nie zamierzam spoczywac ;)
nysander
13-10-2008, 13:38
jesli chodzi o techniczna stronę zdjęcia to jest ok moze sie podobac ale tytul mi jednak srednio pasuje. szklany budynek jakkolwiek pewnie nowszy jest pewnie niz ten po prawej ale on nie jest tez starym budynkiem. jest to kamienica / blok w dosc nowoczesnym stylu zbudowana wiec tytul srednio sie laczy z tym co widze na zdjeciu.
W Krakowie, na dość znanym placu Inwalidów (umysłowych, ale to już moja interpretacja) stoi dość podobna kamienica jak ta 'starsza' ze zdjęcia, wybudowana gdzieś w latach 30tych. Z tym, że oczywiście ma okna w o wiele gorszym stanie.
Oczywiście w porównaniu do Wawelu jest całkiem nowa, ale myślę, że różnica pomiędzy szkłem i aluminium z końca wieku a latami 30tymi, to jednak jest różnica pomiędzy starym, a nowym. :)
nysander
13-10-2008, 13:55
ok moze sie myle ale ze zdjecia nie wyglada ona jednak na lata 30. u mnie w miescie w podobnym stylu budynek powstal calkiem niedawno i moze wlasnie dlatego tak odbieram to zdjecie.
Piotr_ek
13-10-2008, 14:06
odnośnie pewnej rozmowy... - tak Ty zdecydowanie zdjęć robić nie potrafisz...
Dobre i jestem zdecydowanie na TAK...
Grzegorz WO
14-10-2008, 00:53
Brawo za pomysł i wykonanie. Super.