PDA

Zobacz pełną wersję : Skopany balans bieli

manfred
13-10-2008, 07:39
Witam serdecznie mam wielką prośbę jak uratować zdjęcia w których mam zły balan bieli ustawiony. Zamiast w swoich jpg ustawić słonko zostawiłem światło żarowe i wszystko jest pięknie niebieskie. Do pomocy służy mi jedynie PS7. Za pomoc serdeczne dzięki

fjerzy
13-10-2008, 08:21
Możliwości masz minimum kilka:
1. Możesz zobaczyć jak zdjęcie będzie wyglądać w B&W, sepii lub innym wariancie monochromatycznym;
2. Jeśli chcesz redukować zafarb, masz w PS7 Obrazek/dopasuj/balans kolorów i tam trzy wspaniałe suwaki, które posłuchają każdej Twojej decyzji;
3. "zepsute" negatywy to dobry materiał na zdjęcia "artystyczne" - wyzwalają naszą wyobraźnię, twórczą inwencję, a wszystko w celu uratowania "straconego" ujęcia.

Erie
13-10-2008, 08:22
wstaw JPGa/ NEFa - zoabczymy jak bardzo skopany WB i ile się da poprawić

manfred
13-10-2008, 09:41
To jest ok. 20 zdjęć. Nie mogę wyzwolić twórczości ani innej rzeczy . Te zdjęcia są do pewnej dokumentacji i muszą wyglądać w miarę dokładnie tak jak je zastałem. czyli żadne b&w sepia nie wchodzi w grę.

Erie
13-10-2008, 09:44
To jest ok. 20 zdjęć. Nie mogę wyzwolić twórczości ani innej rzeczy . Te zdjęcia są do pewnej dokumentacji i muszą wyglądać w miarę dokładnie tak jak je zastałem. czyli żadne b&w sepia nie wchodzi w grę.

to wstaw choć jedno,abysmy mogli jakoś wskazać metodę poprawy

FajaR
13-10-2008, 10:38

Nie chcę żeby zabrzmiało złośliwie ale tak to jest jak robisz ważne dla Ciebie zdjęcia w ciężkich warunkach używając JPG'ów.Z darmowego softu choćby w RawTherapee 2.3 można w miarę prosto podratować zwalone WB ale w JPG'ach masz za mało informacji o kolorze i często po prostu nie da się wszystkiego zbalansować tak jak trzeba. w każdym razie - powodzenia.

tomekudla
13-10-2008, 10:43
Ciężka sprawa ale czekamy na obrazki. Może nie będzie tak źle;)

T&T
13-10-2008, 11:08
Jeżeli na tych zdjęciach są elementy o barwie neutralnej, tzn. szare, obojętne ciemniejsze czy jaśniejsze, można spróbować mapowania ich składowych RGB do tej samej wartości lub zbliżonej (to już się ocenia wizualnie na podstawie wyglądu zdjęcia).
Ja tak robiłem w przypadku plików jpeg, przy czym nigdy nie miałem doczynienia z tak dużymi rozbieżnościami jak u ciebie. Efekt był dobry ale podkreślam, że rozbieżności były niewielkie.
No i dodam jeszcze, że w PS CS3 można otworzyć jpeg-a w CR i tam wykonać korektę narzędziem do regulacji WB, ale przy dużej korekcie efekt może nie być zadawalający. Takie niestety są już jpeg-i.

Erie
13-10-2008, 12:10
śmietnik posprzątany - PROSZĘ wypowiadać się na temat w bardziej sensowny sposób

wisa
14-10-2008, 07:42
Zainstaluj czternastodniową w pełni funkcjonalną wersję Bibble 4 Pro. Wiele w nim można zrobić. Bez problemu zmienisz ustawienia WB.
Pozdrawiam