Zobacz pełną wersję : Sb600 słabo błyska
Witam szukałem na froum ale nie znalazłem nic konkretnego na me pytanie, Zakupiłem tydzień temu Sb 600 i nikona d80, robiłem zdjęcia z zawodów cross coutry w toruniu potrzebowałem uzyć lampy, a ona świeciła na 1-1,5 metr amaxymalnie i słabo oświetlając kadr. Akumulatory nowe wpełni naładowane obiektyw albo sigma 10-20 albo nikkor 55-200. Ustawiona na automatyke TTL, BL, FP, zoom 85mm i bardzo słabo świeciła miałem problemy z doświetleniem zawodników, nie wiem jest to moja pierwsza lampa, może coś miałem żle ustawione ale wątpie. Wszystko tak aby była najwieksza moc błysku, uzywałem adaptera szerokokątnego wbudowaneo w lampe i to nie pomagało w doświetleniu kadru jeszcze gorzej jak by prawie nei świeciła. ISO od 100 do 200. Proszę o pommoc i podpowiedz jak ją ewentualnie ustawić
Zarówno użycie rozpraszacza (adaptera szerokokątnego) jak i trybu BL skutecznie osłabia moc lampy. Tryb BL służy do lekkiego doświetlania. Przy scenach, które opisujesz zwykły TTL albo M (ze 2-3 zdjęcia testowe aby sprawdzić sobie siłę błysku i pstrykać). Maksymalny błysk uzyskasz ustawiając lampę w trybie M 1/1!
Dziękuje przetestuje to w najbliższym czasie
uzywałem adaptera szerokokątnego wbudowaneo w lampeW otwartym terenie? Tym osłabiłeś sobie lampę nic nie zyskując na charakterze światła.
Na lampie masz napisane jaki jest zasięg swiecenia przy danej przysłonie.
Musisz też pamiętać, aby nie stosować czasów krótszych niż 1/250 (nie wiem dokładnie jak to jest w D80). Lampa wchodzi wtedy w tryb synchronizacji z krótkimi czasami i poważnie osłabia się jej moc.
AHA to już wszystko jasne czasy jakie miałem to 1/400 bo bałem się rozmazania obiektu. Dzięki za podpowiedzi
Użyj czasu 1/200, TTL (lub M 1/1), lampa ustawiona na kąt równy obecnej ogniskowej obiektywu lub nawet trochę więcej. Jak za mało mocy - to tylko większe otwarcie obiektywu lub większe ISO pomoże.