Zobacz pełną wersję : Pierścienie do makro - pomocy
Witam, pytanie dotyczące pierścieni makro. Są takie tanie, bez przeniesienia AF i elektroniki obiektywu do body, trochę droższe z przeniesieniem w/w elektroniki, do najdroższych z przeniesieniem wszystkiego. Ceny za 3 pierścienie od 70 do 700 zł za te najdroższe). Przy zdjęciach makro można chyba zrezygnować z przeniesienia danych. Czy takie za 70 złotych spełnią moje oczekiwania (chce pobawić się troszkę w makro)? Czy nie będą mieszać w elektronice Nikona D50. Korzystając z trybu manualnego i ustawień wartości przysłony oczywiście tylko za pomocą pierścienia na obiektywie. Proszę o radę doświadczonych w makro. Pozdrawiam. Imacman
jeśli do robali i podobnych, to polecam jednak te z przeniesieniem przysłony...no chyba, że masz światłomierz w oczach :P
...no chyba, że masz światłomierz w oczach :P
No tak, ale nie wystarczy troszke manualnej roboty - najpierw ostrzyć na otwartej przysłonie, następnie przymknąć ja do wartości roboczej i zmierzyć swiatło? Może się myle, proszę o sprostowanie.
Pstrykać z podglądem na histogram i korygować.
Zaręczam, że po 2 dniach takiej zabawy nabędziesz umiejętności "światłomierza w oku"
Imacman, a robalek mówi...BYE, BYE...i w nogi :lol:
Pstrykać z podglądem na histogram i korygować.
Zaręczam, że po 2 dniach takiej zabawy nabędziesz umiejętności "światłomierza w oku"
Z jakim podglądem? To w D70 jest jakiś podgląd histogramu? Chyba nie na żywo...
Do tej pory wiedziałem, że jest po zrobieniu zdjęcia, ale na żywo? :)
nie na zywo, po popenieniu zdrodni :D