Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : edycja skryptow w GIMPie... jak?

Sculptoris
12-10-2008, 00:27
Witam!

Wgrałem sobie ciekawy skrypcik do dodawania znaków wodnych. Problem w tym, że nie pasują mi wartości domyślne jakie są w nim wprowadzone - każdorazowo po uruchomieniu programu muszę je ustawiać na nowo po swojemu. Wpadłem więc na pomysł aby pogrzebać w źródle, ale jedyne co udało mi się uzyskać to przerzucenie skryptu do własnego menu "Ulubione skrypty".

Co robię źle? Modyfikuję części (script-fu-register ... ). Dla przykładu zmieniam sobie:

SF-ADJUSTMENT "Distance from border (Percent of image height)" '(3 0.0 10 1.0 0 2 0)

na

SF-ADJUSTMENT "Odleglosc od ramki (Percent of image height)" '(10 0.0 10 1.0 0 2 0)

Pomimo powyższej zmiany nadal wyświetla mi się suwaczek podpisany Distance from border z domyślną wartością na 3. Dlaczego? :-(

zbyma
12-10-2008, 21:24
Nie tak.
Klikamy np. na tym konkretnym wymienionym scipts Eg-Copyright.scm po otwarciu w edytorze np. WordPad wprowadzamy zmianę i zapisujemy.
I to wszystko
Pozdrawiam

Sculptoris
12-10-2008, 21:40
Nie tak.
Klikamy np. na tym konkretnym wymienionym scipts Eg-Copyright.scm po otwarciu w edytorze np. WordPad wprowadzamy zmianę i zapisujemy.
I to wszystko

Eee... jak nie tak? To co powyżej widzisz to jest przecież zawartość tego pliku ;-) Otwieram co prawda w notatniku, ale to szczegół. Myślałeś, że to gdzieś z boku na kartce wpisuje, czy jak? ;-)

Są skrypty, w których nie ma z tym problemu. Mogę je sobie dowolnie tłumaczyć, ustawiać wartości domyślne, a w tym mogę sobie pisać a i tak nie ma to wpływu na to co uzyskam. No chyba, że coś pokopie totalnie to wtedy błąd wypluje.
No i nie kapuje. Jeżeli ma deklarację wartości domyślnej na 10 to skąd on u licha ciągnie tę 3?!

Dla zainteresowanych link do skryptu: skrypt copyright (http://registry.gimp.org/files/Eg-Copyright.scm)

elix
13-10-2008, 14:14
W sumie nie używałem tego skryptu ale z ciekawości go zainstalowałem. U mnie bez problemu da się te wartości domyślne zmienić - dokładnie w taki sposób jak opisałeś więc nie wiem czemu u Ciebie to nie działa.

Jedyne co mi przychodzi do głowy: upewnij się, że GIMP jest zamknięty kiedy modyfikujesz skrypt, upewnij się że edytujesz odpowiedni plik a nie jakąś kopię, którą masz na kompie i że po zapisaniu w edytorze ten skrypt w katalogu GIMPa na pewno się nadpisał. Wiem, że te rady są trywialne i raczej oczywiste ale z doświadczenia wiem, że czasem te oczywiste oczywistości trzeba sprawdzić po kilka razy.

Sculptoris
13-10-2008, 14:20
Edytuję przy włączonym GIMPie, ale to nie powinno mieć wpływu. Po operacji wymuszam odświeżenie rejestrów i tyle - z innymi skryptami działa. Dla pewności jednak próbowałem też z zamkniętym GIMPem i jest dokładnie to samo. Na pewno nie pracuję na kopii ponieważ gdy w ramach testów wyciąłem dużo za dużo to od razu otrzymałem komunikaty błędów.

Może wersja GIMPa nie ta? Jakiej Ty używasz? Z drugiej jednak strony co ma wersja GIMPa do tego jakie dane zaciąga. Jeżeli wpisuje w pole wartość np. 25 to przecież nie bierze tego z czapy ale dlatego, że ma taką deklarację. Ręce opadają :-(

elix
13-10-2008, 14:54
Używam 2.6.0 - ten skrypt niby był testowany dla 2.4 ale u mnie działa poprawnie. Nowsza wersja jest chyba 2.6.1 ale jeszcze jej nie pobierałem - być może jeśli używasz tej najnowszej to w tym kryje się jakiś błąd.

Mam jeszcze dwie propozycje:
1. Zamknij GIMPa, usuń ten skrypt całkowicie z katalogu i uruchom GIMPa ponownie tak, żeby sobie wszystko załadował bez tego skryptu, zamknij go znów i dodaj mu ten skrypt do katalogu ale już wyedytowany tak jak chcesz, tak żeby po ponownym uruchomieniu GIMP zarejestrował go z Twoimi ustawieniami - wiem, że to brzmi głupio ale czasem takie głupie zabiegi pomagają.
2. Jeśli chcesz mogę Ci wysłać mój wyedytowany skypt, który u mnie działa - wrzucisz do siebie i zobaczymy czy u Ciebie też zadziała. Poślij mi tylko maila na PW.

Sculptoris
13-10-2008, 18:42
Używam 2.6.0

2.4.6... może za stara wersja ;-) Ale tak jak pisałem - jakaby wersja nie była to skądś te dane do ciężkiej anielki brać musi! :-)

Co do Twoich propozycji to niestety nic to nie daje. Jedyna zmiana jaką przyjmuje to przemieszczanie umiejscowienia w opcjach. Mogę sobie utworzyć własne menu i tam wrzucić ten skrypt, ale za cholerę nie przyjmuje tłumaczenia i zmiany wartości domyślnych. Kosmos :-) Myślę też, że podesłanie tego pliku przez Ciebie niewiele zmieni. W końcu jaka różnica dla programu kto mu wpisze 2 zamiast 10? :-)

elix
13-10-2008, 20:32
To jest sprawa dla Archiwum X :)

zbyma
15-10-2008, 15:36
Witam
Przed chwilą ponownie sprawdziłem możliwości zmiany
Aby nie sugerować się że mam jakiś inny scripts skorzystałem z podanego linku po ściągnięciu na pulpicie wprowadziłem zmianę po zatwierdzeniu zainstalowałem raz w:
C:\\Dokuments and Settings\Uzytkownik\.gimp-24\scripts
drugi raz w
C:\\Program Files\GIMP-2.0\share\gimp\2.0\scripts
w każdej lokalizacji mogłem otworzyć plik i miałem zmienione dane, w danej lokalizacji mogłem zmieniać dane - po otwarciu GIMP-a miałem zmienione ustawienia.
Jeszcze nadal korzystam z GIMP 2.4.7
Pozdrawiam

Sculptoris
15-10-2008, 16:41
w każdej lokalizacji mogłem otworzyć plik i miałem zmienione dane

Widocznie coś u mnie lokalnie jest pochrzanione i nie bardzo potrafię dociec co. Dzięki.