Zobacz pełną wersję : D90 zdjęcia seryjne, proszę o pomoc
Próbuje wykonać zdjęcia w serii np. 4kl/s ustawiam wszystko jak potrzeba a mianowicie wybieram tryb h kręcąc gł. pokrętłem jednocześnie naciskając tryb seryjny, aparat jest ustawiony włącznie z menu wew. i nic wychodzi jedno zdjęcie. Aparat jest na typowym automacie może tu tkwi problem, może trzeba go nastawić na ustawienia tematyczne. Proszę o pomoc w wyjaśnieni mi tego dla mnie dużego problemu hehe
Pozdrawiam bumboo
Ustaw preselekcję przysłony i powinno się udać.
To znaczy ? gdzie to mam ustawić :)
Pokrętło po lewej stronie ustaw na A.
Pokrętło po lewej stronie ustaw na A.
Wykonałem to ,lecz nie za bardzo mi to wygląda na zdjęcie seryjne :(
Na automacie nie można zrobić zdjęć w serii ???
Psychotrop
11-10-2008, 22:26
a masz lampę włączoną ?
bo jeśli tak ... to buba.
przynajmniej z tą wbudowaną - trzeba ją wyłączyć (na pewno na standardowych ustawieniach, przy A, M, S - na innych nie kombinowałem)
a masz lampę włączoną ?
bo jeśli tak ... to buba.
przynajmniej z tą wbudowaną - trzeba ją wyłączyć (na pewno na standardowych ustawieniach - na innych nie kombinowałem)
Jes jes jes masz rację, zaraz zobaczę jak to wygląda sb-800
Dzięki koledzy, może jeszcze jakieś propozycje odnośnie tych zdjęć :)
SB-800 daje radę !!! :))
ciekawa recepta.
Musisz miec krótki czas naświetalnia (krótszy lub równy niż 1/250 s zdaje się - patrz do instrukcji, ja jej nie mam)
no i AF musi nie blokować wyzwalania. Czyli w trybie priorytetu złapania ostrości mogą byc kłopoty z szybką serią gdy AF nie nadąża.
Psychotrop
11-10-2008, 23:26
ciekawa recepta.
Musisz miec krótki czas naświetalnia (krótszy lub równy niż 1/250 s zdaje się - patrz do instrukcji, ja jej nie mam)
no i też musi być włączone "auto FP" coby było 1/250 - właśnie mam instrukcję przed sobą :)
patrz do instrukcji, ja jej nie mam)
Ja mam ją w PDF mogę ci dać :)
Blasius.G
12-10-2008, 12:49
Miewam podobnie przy braketingu plus seria. Tzn jesli czas naswietlania po przesunieciu ekspozycji jest zbyt dlugi,to robi albo dwa albo jedno zdjecie. Tak sadze, ze o ten czas chodzi. Pewnie tez af gdy ma wplyw. Musze dojsc do tego bo w poprzedmim aparacie sony h9 nigdy klopotow z braketingiem nie mialem.
Może mieć jeszcze wpływ np karta pamięci. Jeżeli byłaby wolna to pewnie też byłby problem. Cle tak mi się tylko wydaje. Ale przede wszystkim - lampa...
Natomiast myślę, że wybór programu (M A S P Auto) nie powinien mieć wpływu. Chociaż kto wie...
oj kombinujecie. Karta pamięci nie ma wpływu - dopiero jak się zapcha bufor to body zwalnia. Ale w pierwszych kilku sekundach nic złego się nie dzieje - pliki lądują w buforze, karta może sobie być najwolniejsza na świecie. Szybka karta też wiele nie pomaga - body i tak zwolni, najwyżej zwolni ciut później.
Tryb pracy nie ma znaczenia, ale znaczenie ma czas migawki - już o tym pisałem. Jesli w jakims z trybów czas będzie zbyt długi, to max szybkość jest nieosiągalna.
Co do lampy - wyrobi się najwyżej gdy pracuje na małej mocy, w przeciwnym przypaku nie zdąży się doładować. I tak nie da się z nią zrobić dłuższej serii.
Włączenie odszumiania w body rezerwuje część bufora i wtedy też się seria skraca.
Pawel Pawlak
13-10-2008, 17:03
chyba nie było (albo przeoczyłem)- przeszkadzać może priorytet ostrości. Jeśli ktoś nie jest pewny cz da się wyciągnąć max szybkość, a chce sprawdzić, to najlepiej MF, NR OFF, ADL OFF, Tryb M, t1/250 f - jakieśtam ;) Aha auto-iso też na off