PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Samotne drzewo

David012
11-10-2008, 12:33
Witam

Wczoraj wyjechałem rowerem na poszukiwanie fajnych miejsc do focenia i znalazłem takie oto samotne drzewko na polu

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img518.imageshack.us/img518/3558/drzewkohr5.jpg)

Pozdrawiam

mariusz_777
11-10-2008, 14:24
Podłoga troszkę ciemna kadr jakich jest dużo ale jest przyjemny, i chyba pomyliłeś działy bo to raczej krajobraz jest chociaż być może się czepiam :D
Pozdrawiam

David012
11-10-2008, 14:28
Podłoga troszkę ciemna kadr jakich jest dużo ale jest przyjemny, i chyba pomyliłeś działy bo to raczej krajobraz jest chociaż być może się czepiam :D
Pozdrawiam

Podłoga ciemna bo jakbym chciał jasną to bym niebo spalil, ale w sumie to ta ziemia ciemna była :P co do działu to jakby nie patrzeć jest to przyroda :P Jeżeli to aż tak przeszkadza to niehc moderator przeniesie i poprawi literówkę w tytule :)

Wrócę tam dzisiaj i zobaczę czy da się coś poprawic, niebo u mnie jest dzisiaj całkiem czyste, może dam dół troszkę jaśniej, zobaczymy jak to wyjdzie... Właśnie się pakuję i jadę :)

aumar
11-10-2008, 14:57
A czemu nie rozjaśnisz tego w PS.

David012
11-10-2008, 14:59
A czemu nie rozjaśnisz tego w PS.

Nie lubię PSuć zdjęć, mała obróbka owszem ale bez przesady...

aumar
11-10-2008, 15:08
Przecież taka poprawka jest właśnie mała. Ja nie mówię o przerobieniu całego zdjęcia na port kosmiczny :-D, tylko o lekkim rozjaśnieniu dołu.
Chyba, że masz nastawienie typu "tylko zdjęcie prosto z puszki...". Ale wydaje mi się, że to ślepy zaułek. Zdjęcia analogowe też były zmieniane poprzez samo wywołanie.

David012
11-10-2008, 17:42
Przecież taka poprawka jest właśnie mała. Ja nie mówię o przerobieniu całego zdjęcia na port kosmiczny :-D, tylko o lekkim rozjaśnieniu dołu.
Chyba, że masz nastawienie typu "tylko zdjęcie prosto z puszki...". Ale wydaje mi się, że to ślepy zaułek. Zdjęcia analogowe też były zmieniane poprzez samo wywołanie.

Przez rozjaśnienie całości niebo by się spaliło, a poza tym ta gleba właśnie tak wyglądała! Nie wymagaj od ziemi żeby kolor zmieniła!

mariusz_777
11-10-2008, 17:55
Podłoga ciemna bo jakbym chciał jasną to bym niebo spalil, ale w sumie to ta ziemia ciemna była :P co do działu to jakby nie patrzeć jest to przyroda :P Jeżeli to aż tak przeszkadza to niehc moderator przeniesie i poprawi literówkę w tytule :)

Wrócę tam dzisiaj i zobaczę czy da się coś poprawic, niebo u mnie jest dzisiaj całkiem czyste, może dam dół troszkę jaśniej, zobaczymy jak to wyjdzie... Właśnie się pakuję i jadę :)

Nie chciałem się czepiać co działu myślałem tylko że zdjęcie lepiej się wpasuje w krajobraz niż w dział gdzie je wcześniej umieściłeś. Co do podłogi da się ją rozjaśnić nie psując przy tym nieba i myślę że nie ma się co ograniczać do PS. Przy czym rozjaśnienie podłogi wpłynie na plus dla samego zdjęcia, ale to tylko moja sugestia jeśli taka była Twoja wizja to ja to szanuje.
Pozdrawiam i życzę pomyślnych łowów :D

bombel
11-10-2008, 18:08
Przez rozjaśnienie całości niebo by się spaliło, a poza tym ta gleba właśnie tak wyglądała! Nie wymagaj od ziemi żeby kolor zmieniła!

Błąd, drugi błąd i trzeci błąd.

1. 'Przez rozjaśnienie całości [...]'

A kto mówi o rozjaśnieniu całości? TO, że nie potrafisz rozjaśnić części nie znaczy, że nie można.

2. 'Nie wymagaj od ziemi żeby kolor zmieniła!'

A kto mówi o zmianie koloru? Gleba jest kilka razy za ciemna, kolor będzie widać dopiero wtedy, jak będzie widać glebę, bo na razie jest tylko czarna dziura.

3. 'ta gleba właśnie tak wyglądała'

Wybacz, że powiem to, co teraz powiem. To najgłupsza wymówka, jaką słyszałem. Już lepiej byłoby, gdybyś powiedział, że taką miałeś wizję artystyczną i że nie zmienisz zdania, bo ta wizja Ci nie pozwala.

Ta gleba nie mogla wyjść dobrze, bo tak a nie inaczej działa aparat fotograficzny. Ale tłumaczenie własnych błędów tym, że 'tam tak naprawdę było' jest śmieszne. Ta gleba wyglądała mniej więcej tak jak po lewej stronie na obrazku poniżej - i teraz dopiero, jak widać, że to gleba, a nie czeluść piekielna - można zacząć dyskutować o kolorze gleby. BO wcześniej to tylko klasyczny (jakich było tu już z kilka tysięcy) przykład na zdjęcie pt. 'za jasne niebo, za ciemna podłoga'.

Czyli błąd najbardziej klasyczny z klasycznych. Tylko trzeba umieć to dostrzec. Jeśli ktoś nie chce go nawet zauważyć - jak Ty - jak chcesz go poprawić?

Acha, nawet nie ruszałem nieba, a moim zdaniem przydałoby się, oj przydało...

http://i34.tinypic.com/15x1ydz.jpg

aumar
11-10-2008, 18:12
"Przez rozjaśnienie całości niebo by się spaliło"

Wydaje mi się,że: albo po prostu nie chcesz nic zmieniać, a nie chcesz tego powiedzieć wprost, albo
PS-a widziałeś dotąd tylko z daleka, jeśli piszesz takie rzeczy.

O widzę, że bombel był szybszy.

David012
11-10-2008, 18:40
"Przez rozjaśnienie całości niebo by się spaliło"

Wydaje mi się,że: albo po prostu nie chcesz nic zmieniać, a nie chcesz tego powiedzieć wprost, albo
PS-a widziałeś dotąd tylko z daleka, jeśli piszesz takie rzeczy.

O widzę, że bombel był szybszy.

Po pierwsze... Tak mi się zdjęcie podoba a nie inaczej, na zdjęciu przerobionym przez bombla IMHO ładniejsza gleba jest po prawej stronie, ale o gustach się nie dyskutuje.

Po drugie... Chcesz się zmierzyć w obróbce zdjęcia? Jeśli nie masz pewności to nie pisz że nie znam PS...

Piszemy posta w dziale pojedynki, wybieramy jedno zdjęcie i obrabiamy je jak potrafimy, wsyłamy i forumowicze głosują na ich zdaniem lepsze.

bombel
11-10-2008, 18:53
Po pierwsze... Tak mi się zdjęcie podoba a nie inaczej, na zdjęciu przerobionym oprzez bombla IMHO ładniejsza gleba jest po prawej stronie, ale o gustach się nie dyskutuje.

I to jest przynajmniej jakaś odrobinkę sensowniejsza próba obrony, jakieś zdanie. Można się zastanawiać co to w takim razie za gusty, czy będą z tego ludzie, i w końcu na forum fotograficznym wbrew przygłupiemu porzekadłu właśnie rozmawia się o gustach - ale nie mówmy przynajmniej, że 'tam tak naprawdę było'.

Bo taka wymówka to już naprawdę najgłupsze, co można w tej sytuacji powiedzieć, skoro jest to tak ewidentnie widoczne...

aumar
11-10-2008, 19:28
Kolego to co ja napisałem było prostą konsekwencją tego co napisaleś ty. Jak chcesz uniknąć takich sytuacji to zacznij zastanawiać się co piszesz. Poza tym napisałem to w trybie przypuszającym więc daruj sobie taki ton.

David012
12-10-2008, 12:44
Kolego to co ja napisałem było prostą konsekwencją tego co napisaleś ty. Jak chcesz uniknąć takich sytuacji to zacznij zastanawiać się co piszesz. Poza tym napisałem to w trybie przypuszającym więc daruj sobie taki ton.

O jakim tonie mówisz? Ja po prostu zaproponowałem rywalizację, która nam obu wyszłaby na dobre! Czysta rywalizacja z kolegą z forum... Jest w tym coś złego? Złośliwego? Chamskiego?

bombel
12-10-2008, 12:52
Jest w tym coś złego? Złośliwego? Chamskiego?

Tak David, jest. Otóż forma przekazu była taka, że mimo iż nie do mnie skierowane były słowa, też poczułem ten ton. Nie twierdzę, że chciałeś celowo urazić kolegę, ale teraz przynajmniej nie upieraj się, że tak nie wyszło. Wyszło.

Jak nie miałeś nic złego na myśli, to ładnym wybrnięciem z sytuacji byłby - zamiast rozpoczynianie szarpanki - miły post wyjaśniający, że nie miałeś nic złego na myśli, a jeśli tak to zabrzmiało, to nie było celowe i przepraszasz za nieporozumienie.

aumar
12-10-2008, 13:13
Oczywiście w samej rywalizacji nie ma nic złego jeśli wynika ona z tzw. czystych pobudek obu stron.
Natomiast ja nie wyrażałem chęci rywalizacji (niezależnie od poziomu moich umiejętności) tylko odpisałem reagując na twój post.
Jak kiedyś dojdę do momentu, gdy będę chciał się pojedynkować, dam ci znać natychmiast albo jeszcze szybciej.

Do tego miałem rację co do twoich intencji co sam przyznałeś - "Po pierwsze... Tak mi się zdjęcie podoba a nie inaczej".

Czyli słusznosć była po mojej stronie gdy napisalem:

"Wydaje mi się,że: albo po prostu nie chcesz nic zmieniać, a nie chcesz tego powiedzieć wprost, albo
PS-a widziałeś dotąd tylko z daleka, jeśli piszesz takie rzeczy."

Ciekawe, że nie masz nic do powiedzenia bomblowi, choć nazwał twoje działania - "najgłupszą wymówka, jaką słyszałem".
Oraz powiedział - "TO, że nie potrafisz rozjaśnić części nie znaczy, że nie można"

To samo w sobie już sporo mówi o tobie. (Jak atakować to słabszego i mniej ważnego )

Temat uważam za zamknięty (z mojej strony) i nie będę odpowiadał na dalsze posty

Pozdrowienia.

David012
12-10-2008, 13:19
Oczywiście w samej rywalizacji nie ma nic złego jeśli wynika ona z tzw. czystych pobudek obu stron.
Natomiast ja nie wyrażałem chęci rywalizacji (niezależnie od poziomu moich umiejętności) tylko odpisałem reagując na twój post.
Jak kiedyś dojdę do momentu, gdy będę chciał się pojedynkować, dam ci znać natychmiast albo jeszcze szybciej.

Do tego miałem rację co do twoich intencji co sam przyznałeś - "Po pierwsze... Tak mi się zdjęcie podoba a nie inaczej".

Czyli słusznosć była po mojej stronie gdy napisalem:

"Wydaje mi się,że: albo po prostu nie chcesz nic zmieniać, a nie chcesz tego powiedzieć wprost, albo
PS-a widziałeś dotąd tylko z daleka, jeśli piszesz takie rzeczy."

Ciekawe, że nie masz nic do powiedzenia bomblowi, choć nazwał twoje działania - "najgłupszą wymówka, jaką słyszałem".
Oraz powiedział - "TO, że nie potrafisz rozjaśnić części nie znaczy, że nie można"

To samo w sobie już sporo mówi o tobie. (Jak atakować to słabszego i mniej ważnego )

Temat uważam za zamknięty (z mojej strony) i nie będę odpowiadał na dalsze posty

Pozdrowienia.

Do bombla nic nie pisałem ponieważ twój post wtedy był ostatni a nie jego i jakoś tekst "Wydaje mi się,że: albo po prostu nie chcesz nic zmieniać, a nie chcesz tego powiedzieć wprost, albo
PS-a widziałeś dotąd tylko z daleka, jeśli piszesz takie rzeczy." bardziej mnie uraził niż "TO, że nie potrafisz rozjaśnić części nie znaczy, że nie można". Do bombla mam szacunek i wiem że jest ode mnie lepszy i w fotografii i w obróbce zdjęc, a Ty nie przekonałeś mnie ani że umiesz robić zdjęcia, ani że umiesz je obrobić, coś Ci nie pasuje, ale nie umiesz pomóc. Dzięki temu że bombel mocno skrytykował zdjęcie BW dwóch parowozów, które uważałem za najlepsze jakie dotąd zrobiłem, zrozumiałem jak ważne jest oświetlenie w fotografii.

aumar
12-10-2008, 13:26
Jednaj nie mogę się powstrzymać.
"Bombla postów nie czytam bo się na mnie uwziął..."

Chłopie toż to jakieś dziwne rzeczy wygadujesz.

Można się z nim zgadzać (z bomblem) lub nie w pewnych kwestiach, ale on więcej zdążył zpomnieć o PS-ie niż my obaj wogóle wiedzieliśmy. I to właśnie od niego i jemu podobnych można się nauczyć jeśli nie najwięcej to z pewnością bardzo dużo.

Tym razem na pewno kończę
Pozdrowienia

David012
12-10-2008, 13:40
Gdzie jest napisane ze nie czytam postów bombla?

aumar
12-10-2008, 13:47
Człowieku osłabiasz mnie (i po raz drugi nie wytrzymałem)
A jeśli chodzi o twoje pytanie to powinno ono brzmień - gdzie było napisane nim usunąłem po (najwyraźniej) zastanowieniu i w nadziei, że nikt nie zauważył.
A bylo w twoim poprzednim poście gdzie jak zapewne pamiętasz człowieku lubujący prawdę sam je napisałeś.

David012
12-10-2008, 14:16
Dobra, z mojej strony koniec tematu, przepraszam Was wszystkich, oczywiście na tym forum nie można mieć własnego zdania, nie wiem kto ale ktoś napisał w ciągu ostatnich kilku dni ze na tym forum trudno uzyskac komentarz zwłaszcza gdy nie przytakuje się grzecznie, a broni się własnego zdania...

Nie było to dokładnie tak napisane, ale w pełni się z tamtym człowiekiem zgadzam.

Pozdrawiam

bombel
12-10-2008, 14:39
David - tylko słówko, bo najwyraźniej uważasz, że się uwziąłem na ciebie.

Pamiętam zdjęcie B&W o którym piszesz (te parowozy i przepalona brama) - bo ja ogólnie pamiętam dużo zdjęć. Dużo więcej zdjęć, niż ludzi, ja tak mam. Ale dopiero teraz skojarzyłem, że te parowozy są twoje...

Sorry Gregory, komentuję zdjęcia, nie autorów - zaglądając tutaj, do tego wątku w ogóle nie pamiętałem, że cokolwiek twojego komentowałem. Gdybyś miał ten obrazek parowozów w avatarze, to co innego, ale - i jestem tutaj tym bardziej szczery, że nie mam żadnego, nawet najmniejszego interesu, żeby zełgać - ja naprawdę cię nie pamiętam.

Będę brutalny chłopie: pochlebiasz sobie, że się na ciebie uwziąłem.

David012
12-10-2008, 17:44
Czytasz uważnie? Kilka postów wcześniej jest napisane... Zresztą wysil się i poczytaj ze zrozumieniem. Napisałem że dziękuje Ci za te wszystkie uwagi, dzięki nim mam ambicję robić coraz lepsze zdjęcia. To tyle.

Pozdrawiam

Seeker
12-10-2008, 17:57
Dawid, niepotrzebnie sie rozpedzasz. Polemizuja z toba naprawde mili goscie. Oni sie tylko domagaja argumentow merytorycznych.

Co do poprawki Bombla, wydaje mi sie ona zbyt mocna, lecz w dobrym kierunku. Zrob cos pomiedzy i bedzie dobrze,
a odnosnie pojedynku, moglbys sie na nim "nieco" przejechac... ;)

autograf
12-10-2008, 17:58
Czy ja słyszałem słowo pojedynek? :mrgreen:

Seeker
12-10-2008, 18:55
;) :)

Tez chetnie obejrze.

David012
12-10-2008, 18:57
Dawid, niepotrzebnie sie rozpedzasz. Polemizuja z toba naprawde mili goscie. Oni sie tylko domagaja argumentow merytorycznych.

Co do poprawki Bombla, wydaje mi sie ona zbyt mocna, lecz w dobrym kierunku. Zrob cos pomiedzy i bedzie dobrze,
a odnosnie pojedynku, moglbys sie na nim "nieco" przejechac... ;)

Napisałeś że przejechałbym się na pojedynku, chyba nie myślisz że chciałbym się pojedynkować z bomblem? Sorry bardzo ale samobójcą to ja nie jestem, pojedynek z kolegą aumar powinien być wyrównany.

Niestety pojedynku nie będzie bo aumar po prostu nie chce się pojedynkowac, nie będę dociekał dlaczego.

No chyba ze ktoś inny chce się pojedynkować? Ja jestem otwarty na takie propozycje i uważam że nawet sromotna przegrana wyjdzie mi na dobre, zawsze się czegoś nauczę.

autograf
12-10-2008, 19:01
David012 załóż pojedynek w tym dziale: http://nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=92

Seeker
12-10-2008, 19:07
"jestem otwarty na takie propozycje i uważam że nawet sromotna przegrana wyjdzie mi na dobre, zawsze się czegoś nauczę."

Zaczynam w tobie dostrzegac zalety ;) (To z przymruzeniem oka, ale dobrze kombinujesz)

David012
12-10-2008, 20:11
"jestem otwarty na takie propozycje i uważam że nawet sromotna przegrana wyjdzie mi na dobre, zawsze się czegoś nauczę."

Zaczynam w tobie dostrzegac zalety ;) (To z przymruzeniem oka, ale dobrze kombinujesz)

O jak mi miło! :D Niesamowite...

Carax
12-10-2008, 20:40
Zdjęcie przeciętne. Może szara połówka trochę by pomogła, ale nie zmienia to faktu, że brakuje na nim dobrego światła. Poprawki na komputerze niewiele pomogą. Podoba mi się ułożenie chmur na niebie.

autograf
12-10-2008, 20:46
O jak mi miło! :D Niesamowite...

Chętnie z Seekerem popatrzymy na Twój pojedynek. Masz już rywala?

swider
12-10-2008, 21:04
Czy ja słyszałem słowo pojedynek? :mrgreen:

David012 załóż pojedynek w tym dziale: http://nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=92
autograf - natreciuchu ;) A sio stad!

Co do zdjecia. Jak dla mnie za ciemno na dole, za jasno u gory. Do tego kadr taki se. Aha... cial bym troszke gory. W sumie to by bylo tyle.

David012
12-10-2008, 22:00
Chętnie z Seekerem popatrzymy na Twój pojedynek. Masz już rywala?

Spokojnie! Napisałem że przyjmę propozycję, a nie, że szukam rywala.

autograf
12-10-2008, 23:40
autograf - natreciuchu ;) A sio stad!

Co złego - to nie ja :mrgreen: