Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wyspa we Mgle
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/52/38/download/2373714.jpg)
Przeproś się z czymkolwiek do obróbki obrazków. Zdradzasz pewne oznaki niedbałości o własną twórczość, jak na przykład horyzont, który jest krzywy w strasznym stopniu. Ani to krzywość artystycznego kadru, ani krzywość tłumacząca cokolwiek, ani nawet nie wyraz jakichś poszukiwań formy.
To jest czyste niedbalstwo. Skoro sam o to nie dbasz, czemu sądzisz że ktoś inny wróci życzliwą uwagę na takie zdjęcie?
Po drugie obróbka - wydaje mi się, ze zdjęcie jest zbyt ciemne, jak na mgłę... Te partie nad horyzontem, w oddali przy tak gęstej mgle powinny nie być tak ciemne. Pewnie levelsy czy coś w tym guście załatwiłoby sprawę.
Reasumując - miałeś okazję zrobić niezłe zdjęcie i może jeszcze nawet z tego da się coś zrobić - ale trzeba się postarać. Samo nie przyjdzie. JAk widzisz obróbka się przydaje, nie tylko do tego żeby domalować komuś wąsy. :) Zakasać rękawy i do roboty; strsznie źle nie jest, a może być tylko lepiej.
borregaard
11-10-2008, 04:56
O tej godzinie ,to grzech się nie zgodzić
inspector
11-10-2008, 05:33
wg. mnie dobry materiał wyjściowy do pięknego zdjęcia - zrobienie "dobrego" zdjęcia to 50% sukcesu...drugie 50% to praca w ciemni, a w dzisiejszych czasach na kompie ;-)
adam1277
11-10-2008, 07:43
boże spać nie możecie?
a co do zdjęcia za kolegami
snaperius vulgaris
11-10-2008, 07:56
Zaraz wysepka spłynie nam z kadru i nie będzie co podziwiać
Nikonozaur
11-10-2008, 09:18
Jak wyżej. Nic dodać, nic ująć...
A takie ladne olchy mial sasiad na celowniku...
Maateoo, jesli to nie jest prowokacja z Twojej strony, to musisz sie jeszcze sporo nauczyc. Brak obrobki mozna z trudem wybadzyc ale prostowania kadru juz nie. Ewidentnie nie chcialo Ci sie popracowac co oznacza ze ocenianie tego zdjecia nie ma najmniejszego sesu, bo skupiamy sie na bledach a nie przeslaniu. Miej wiecej szacunku dla odbiorcy...
Za poprzednikami.
Choroby morskiej prawie dostałem.
mariusz_777
11-10-2008, 11:20
Zgadzam się z przedmówcami zaczątki na dobre zdjęcie tylko brak obróbki i po prostuj;)
Pozdrawiam