PDA

Zobacz pełną wersję : jaki zestaw lamp Bowens

enpi
10-10-2008, 22:49
Proszę Was o poradę dotyczącą wyboru lamp do studia przeznaczonego pod wynajem
oraz fotografie (niemowlaki, kobiety w ciąży, kilkuletnie dzieci)czytając opinie na forum wybór padł na cztery sztuki lamp bowens.Mam pytanie jakie lampy doradzacie, zastanawiałam się nad 2 x po 500W Esprit DX oraz 2x po 1000W Esprit DX czy do tego zestawu przydał by się zasilacz akumulatorowy? A może lepiej jednak zdecydować się na Quadx 2400 z 2 głowicami oraz 2 x po 500W Esprit DX (jeśli tak można łączyć).Co do drugiego zestawu mam wątpliwości (nie wiem czy słuszne) ponieważ takie parametry jak czas ładowania i czas trwania błysku są gorsze niż przy lampach 1000W,A może taki zestaw jak na wypisane wyżej potrzeby to przesada?I jeszcze jedno, ponieważ lampy będą wyzwalane radiowo, czy drugi zestaw daje możliwość wyzwalania każdej lampy radiowo? z góry przepraszam jeżeli pytania są dziwne, lecz nie mam pojęcia jak to od strony technicznej wygląda.

Jacek_Z
10-10-2008, 22:58
Raczej przesadziłeś z mocą lamp. Nowe nikony maja minimalne ISO 200, a jak będziesz chciał porobić ludzi na otwartych przysłonach (mała GO) to okaże się, że lampy ustawione nawet na minimum są za silne.
Piszę raczej - bo nie wiem jakie masz preferencje, nie wiem jak wielkie studio itd.
czasem trwania błysku bym się zbytnio w twoim zastosowaniu nie przejmował.

PS
Po co się nas pytasz czy potrzebujesz zasilacz akumulatorowy? To my mamy wiedzieć czy będziesz robił zdjęcia w terenie przy braku dostępu do 230V ?

enpi
11-10-2008, 00:12
studio 40mkw (plan zdjęciowy).jeśli chodzi o aparat to nie jest powiedziane,że to będzie nikon, to ma być również studio pod wynajem więc aparat zależy od osoby wynajmującej.

piszesz "... jak będziesz chciał porobić ludzi na otwartych przysłonach (mała GO) to okaże się, że lampy ustawione nawet na minimum są za silne.
"
czy to znaczy że minimalna moc 250W jest mimo wszystko zbyt duża do otwartej przesłony?

Jacek_Z
11-10-2008, 00:35
skąd wziąłeś te 250W ? (chyba WS)
To stanowczo za dużo. Ale lampy o których piszesz mają zdecydowanie mniej skręcone na moc minimalną. 500 WS skecone na 1/32 mocy to tylko 15 WS. I to może być zbyt wiele by miec przysłonę 1,4 na ISO 200.

Widzę pewien problem. Jesli ty chcesz wynajmować innym studio - to to w większości będa osoby dość "zielone" w temacie i będą wymagały twoich porad. A tymczasem ty chyba też nie wiesz za dużo o studiu. Przemyśl ten swój pomysł jeszcze raz. Duży masz potencjalny rynek chętnych w tym Szczecinie?

enpi
11-10-2008, 13:08
fakt jestem zielona jeżeli chodzi o sprawy techniczne, ale kiedyś trzeba zacząć, nie podjęłabym się wynajmowania gdybym miała to robić sama, do tego będzie osoba ktora sie na sprzęcie zna,robię to wszystko od końca, ale nie znaczy to,że nic z tego nie będzie.Nie prosze o radę czy to sie opłaca czy nie i jaki tego sens. Inne studia mają bardzo zbliżone moce lamp a nawet wyższe, i to ma sens (fotografują mode, portrety, akt), dlaczego uważasz,że to co podałam to znacznie za dużo.

Jacek_Z
11-10-2008, 13:54
Inne studia mają bardzo zbliżone moce lamp a nawet wyższe, i to ma sens (fotografują mode, portrety, akt), dlaczego uważasz,że to co podałam to znacznie za dużo.
Przepraszam, myślałem żeś facet :)
1. Zwróć uwagę, czy te studia nie mają dużo lamp i czy nie są wśród nich także lampy o małej mocy.

2. "stare" studia potrzebowały więcej światła - tego wymaga np praca na średnim formacie, wtedy się bardziej przymyka obiektywy. Możliwe, że gdyby teraz ci ludzie robili zakupy to by nie kupowali bardzo silnych lamp. To jest np problem dla mnie - mam za mocne lampy. Teraz dokupuje słabsze.

3. portret a moda - to może oznaczać, że potrzeba nieco innych mocy lamp, portret się robi na przysłonie 2,0, a modę na przysłonie 8,0. To jest 16x róznica mocy. Mozna tak dobrac lampę by na max mocy (albo blisko tego) dawała światła tyle, ile potrzebne dla osiągnięcia przysłony 8, a na minimum (lub blisko niego) dawała światła na przysłonę 2,0. Jak z tego widac trzeba się niemal idealnie "wstrzelić" z mocą lampy jaką kupisz. Jak kupisz za silną to nawet na minimum nie osiagniesz tego 2,0. Jak kupisz za słąbą - to na max nie będziesz miała 8,0 czy 11.

4. moja rada - kup lampy o różnej mocy. Jak chcesz taki silny zestaw - to 2x500 i 2x1000. Obawiam się, że ten zestaw może być za silny do portretu. Z kolei zestaw 2x250 i 2x500 może być ewentualnie za słaby do całej postaci - ale na to jest prostsza rada - podniesienie czułości na ISO 200.
Wszystko co wcześniej pisałem odnosiło się bowiem do pracy na ISO 100.
W nikonach D300/D700/D3 natywne ISO to ISO 200 - preferowany jest zatem zestaw słabszych lamp, a i tak w tym przypadku będzie cięzko w portrecie z przysłonami 2.0 (lub podobnymi - 1,4 już absolutnie problem)

enpi
12-10-2008, 22:11
"Przepraszam, myślałem żeś facet"
trudno jakoś to przecierpie:)
dzięki za rade z tą różnorodnością lamp
i pozostałe o przesłonach ,teraz widzę,że musze na to spojrzeć jeszcze od innej strony.bardzo dziękuję.Jeśli ktoś z Was ma jeszcze jakieś wskazowki dotyczące wyposażenia w lampy studia foto., to chętnie przyjmę.pozdrawiam