Zobacz pełną wersję : 70-200 VR f2.8 - problem z ostrościa ??
Witam , jestem amatorem który głównie fotografuje ptaki, nabyłem wiec niedawno Nikkora 70-200 Vr f2.8 i po pewnym czasie stwierdziłem ze zdjęcia, które robione były w różnych warunkach oświetleniowych sa niewystarczajaco ostre jak na tą klase sprzetu ( posiadam dodatkowo N 55-200 oraz 70-300 Vr), po wyłączeniu AF i ustawianu ostrosci reczne, zdjecia wygladaje znacznie lepiej. Dodam jeszcze że podczas robienia portretów z lampą błyskowa i włączonym AF problem ten nie wystepuje i fotki wygladają bdb.
Moje pytanie jest nastepujace czy jest możliwe ze to jest wada obiektywu ( AF błednie ustawia ostrość) czy tez może aparatu (Nikon D80)?
Ps. Podobnych sytuacji nie zaobserwowałem podczas pracy z innymi obiektywami.
Dziekuje za rzetelną odpowiedz.
Ja bym zaczal od sprawdzenia czy AF w dzien w dobrych warunkach oswietleniowych przy fotografowaniu statycznej sceny tez glupieje...
Zapewne wina szkła.
BF lub FF (back/front focus) - polega to na złym ustawieniu ostrości za/przed przedmiotem na którym ustawiliśmy tą ostrość. W d80 nie można tego skorygować (można - mechanicznie w puszcze - jednak jak skorygujesz wadę to znowu inne szkła nie będą działać poprawnie.)
Ewentualnie możesz wysłać do serwisu nikona - żeby wyjustowali obiektyw ( chociaż nie wiem jak to jest u nikona - czy tykają szkło czy puszke. Sigma justuje obiektyw. Nikon też powinien...)
trzecia opcja - oddaj sprzedawcy / wymień na inny model - który będzie dobrze ostrzył. Bo co jak co - ale N70-200vr 2.8 jest ostry od pełnej dziury. I powinno być nieporównywalnie lepiej niż w przypadku twoich 2 pozostałych tele. (szcególnie przy przymknieciu)
/pozdrawiam
Dziekuje za odpowiedz.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, po wrzuceniu tele i body na statyw zdjecia na max ogniskowej i przy przesłonie 2.8 sa naprawde dobre ( czas migawki rzedu 800 - 1000 , włączony i wyłaczony AF) natomiast przy tych samych warunkach oswietleniowych cześć zdjec wykonana z reki jest niesatysfakcjonujaca (włączony AF) ?
Wstaw zdjęcia (linki do pelnego rozmiaru) bedzie łatwiej ocenić.
Jutro wykonam kilka zdjec testowych i postaram sie umieścić na forum.
Czekam z niecierpliwością na zdjęcia, bo temat N70-200 f/2.8 jest dla mnie niezwykle interesujący, ale poruszony temat cokolwiek mnie zaniepokoił.
Czekam z niecierpliwością na zdjęcia, bo temat N70-200 f/2.8 jest dla mnie niezwykle interesujący, ale poruszony temat cokolwiek mnie zaniepokoił.
nie martw się... nawet jeśli okaże się, że opisywany tutaj egzemplarz jest uszkodzony, to będzie to jeden przypadek na tysiące... od kupienia tego szkła ja nie zaobserwowałem żadnych negatywnych efektów - poza wagą niestety...
ups... zrobił się OT
na pytanie odpowiedziales sobie troche sam , jesli podczas fotografowania ze statywu sa ostre to oznacza , ze z reki sa lekko poruszone , druga sprawa ... pewnie dochodzi do tego BF lub FF , a przy fotografowaniu z lampa , byc moze w trudnych warunkach za ostrzenie odpowiada modul podczerwieni w lampie ,... i dlatego jest inaczej
na pytanie odpowiedziales sobie troche sam , jesli podczas fotografowania ze statywu sa ostre to oznacza , ze z reki sa lekko poruszone , druga sprawa ... pewnie dochodzi do tego BF lub FF , a przy fotografowaniu z lampa , byc moze w trudnych warunkach za ostrzenie odpowiada modul podczerwieni w lampie ,... i dlatego jest inaczej
Za ostrzenie nie odpowiada żaden moduł podczerwieni w lampie.
Lampa wspomaga działanie AF w trudnych warunkach poprzez rzutowanie czerwonego wzorka, na którym AF aparatu ustawia ostrość, robi to praktycznie tak samo jak przy pracy bez lampy.
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
To możliwe ze część zdjeć o czasach około 1/100 do 1/200 mogła być poruszona.
Na koniec dodam że mimo wszystko zdjecia wykonane tym obiektywem ( te dobre ) są naprawde świetne, dla porównania fotki wykonane obiektywem N55-200 f4-5.6G ED to mydełko straszne.
nie martw się... nawet jeśli okaże się, że opisywany tutaj egzemplarz jest uszkodzony, to będzie to jeden przypadek na tysiące... od kupienia tego szkła ja nie zaobserwowałem żadnych negatywnych efektów - poza wagą niestety...
ups... zrobił się OT
Dzięki;) za słowa otuchy. Trzeba zbierać $$$, nie ma rady
hehe znajac moje szczęście to ja trafiłem "ten jeden na tysiac"... tak pół żartem pół serio... :D
hehe znajac moje szczęście to ja trafiłem "ten jeden na tysiac"... tak pół żartem pół serio... :D
... znając moje szczęście. mój egzemplarz też będzie walnięty;)
pjolofoto
17-10-2008, 18:45
Najpierw piszesz o czasach 1/800 1/1000 potem 1/100 1/200
bez wlaczonego vr przy 1/100 nie dziwne ze bedzie nieostro.
Mark Kowalczyk
26-10-2008, 20:09
Mój egzemplarz ostrzy idealnie z D300, czy ktoś wie do czego służą przyciski z przodu.
Mark Kowalczyk
26-10-2008, 20:47
Proszę wyjaśnij, blokada AF jest w body.
no wlasice przycisniecie ktoregokolwiek z tych przyciskow robi nam AF LOCK identycznie jakbys uzyl to w body
uzupelniajac siebie, a 3 przyciski sa po to, zeby Ci bylo wygodnie je wciskac w zaleznosci od ustawienia aparatu (pion/poziom etc.)
Mark Kowalczyk
27-10-2008, 10:43
Chyba nadmiar szczęścia, ale dziękuję za odpowiedź.
Mam podobny problem z moim 70-200. Czasami jak oglądam zdjęcia zrobione tym obiektywem mam wrażenie, że są nieostre (mam też 24-70 i 14-24). Sprawdzam wtedy czas i okazuje się, że jest ok. 1/200, ogniskowa 200 vr włączony. „Bezpieczny czas” dla ogniskowej 200 to podobno 1/600 (ogniskowa x2). Nawet zrobiłem testy i zdecydowałem się wysłać go do serwisu. W serwisie stwierdzono, że obiektyw jest idealny (taką informację otrzymałem przez telefon, nie było informacji na piśmie (dziwne nikt nic nie napisał)).
Teraz mam d300 wcześniej miałem d80. Zauważyłem, przeglądając zdjęcia (wykonane d80) ViewNX z włączoną opcją „Focus Point”(wskazuje aktywne punkty ostrości), że właśnie na tych, które były nieostre niema „Focus Point”. Obejrzyj swoje zdjęcia może, dlatego są nieostre.
Wstaw zdjęcia, które uważasz, że są nieostre na forum będzie łatwiej coś konkretnego powiedzieć.
Pozdrawiam
Jacek
1. czasy 1/100, 1/200 do ujęć dynamicznych (ptaki) są za długie - ptaki się ruszają cholernie szybko!
2. na pewno masz ustawiony tryb AF-C?
3. sprawdź ustawienia aparatu co do wyzwolenia migawki w trybie AF-C - nie wiem jak to wygląda w twoim aparacie dokładnie, ale w moim mam trzy tryby wyzwalania migawki:
- niezależne od ustawienia AF
- częściowo zależne od ustawienia AF
- tylko po potwierdzeniu AF
to może być przyczyna nieostrych zdjęć
70-200VR ma cholernie szybki i precyzyjny AF, ale trzeba go z rozumem używać
przyciski AF-Lock na korpusie obiektywu służą do zablokowania AF w trybie AF-C