Zobacz pełną wersję : danubia 500mm
Na jaką odległość wyostrzy mi danubia 500mm - przejściówka m42 na nikona, bez soczewki, to nieskończoności nie będzie, ale orientuję się może ktoś do ilu będzie ostrzyć. No i czy warto z tego robić tele (zasięg kuszący)?
to szkło wymaga solidnego, na prawdę solidnego statywu i odpalania z pilota...jest ciemne z natury, a na dodatek trzeba je przymknąć żeby mieć w miarę ostro...ja oprócz manfrotoo 055, wieszałem na obiektywie worki z piaskiem, a i tak czasem miałem delikatnie poruszone zdjęcia...cenowo, fajne szkło, ale przy tej ogniskowej trzeba się postarać aby mieć ostrą fotkę...no i ja cykałem nią z ricochem 407 na m42, który ma wstępnie podnoszone lustro :D
Na jaką odległość wyostrzy mi danubia 500mm - przejściówka m42 na nikona, bez soczewki,
Z obliczeń jak w tym wątku:
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=21021
wychodzi mi coś koło 125m, ale liczyłem grubość przejściówki 1mm. Teraz zmierzyłem przejściówkę i ma 1,5mm, więc wtedy wyjdzie jakieś 100m.
Co do jakości optycznej wypowiadał się nie będę, bo nigdy nie miałem okazji pomacać tego szkła :)
trigger, jeśli faktycznie chcesz wykorzystać to szkło, to taniej ci wyjdzie zakup body na m42 z wstępnie podnoszonym lustrem :P...no i bedziesz miał nieskończoność :D
Danubia co to jest luneta czy ma jakieś oznaczenie?
dziki_lysy
07-04-2007, 14:46
wiem ze post stary... ale moze ktos po latach wypowie sie na temat jakosci optycznej tego szkla:)?
ALF....?
z góry dzieki:)
no przeca się wypowiedziałem...przymknięte na 11 daje całkiem znośny obraz, ale pod warunkiem odpowiedniej stabilizacji...biorąc pod uwagę ogniskową, to za takie pieniądze nie kupisz lepszego szkła nawet 300mm a co dopiero 500 :)