PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o monitor

B.S.
10-10-2008, 12:54
Potrzebuję rekomendacji co do zakupu monitora. Kwota do wydania około 5k. Do obróbki zdjęć i analizy obrazu z zarejestrowanych kamerą szybkoklatkową. Coś w zakresie 22-24 cale. Czytam forum ale nie wiem czy rekomendacje z 2007 roku są aktualne.
Pozdrawiam,

Kyle
10-10-2008, 15:06
Najlepszy byłby tutaj EIZO CG232W z powodu odświeżania obrazu 120 Hz co praktycznie eliminuje rozmycie ruchomych obrazów.

http://www.eizo.com/press/releases/pdf/CG232Wpr.pdf

... tylko nie wiem po ile on będzie (może to być od 5 do 15 tys.)

Z innych modeli może EIZO SX2461W / EIZO CG222 - nie wiem jak na nich z prędkością ale CG można kalibrować sprzętowo (co do SX nie mam pewności)

Tom01
10-10-2008, 19:19
Do obróbki zdjęć i analizy obrazu z zarejestrowanych kamerą szybkoklatkową.

Bardziej pierwsze czy drugie zastosowanie? Amatorsko czy zawodowo? Co to znaczy "analiza obrazu"? Proszę o detale dotyczące takiego zastosowania.

B.S.
10-10-2008, 21:39
Amatorsko (D70s) i zawodowo. Obróbka zdjęć z kamery 1000 kl/sek w rozdzielczości 1280X1024 (głównie wyostrzanie i analiza koloru). Trzeba widzieć "każdy szczegół" aby wybrać punkty do analizy, np. przy obróbce metalu. Można też zmontować z poszczególnych klatek film. Nad tym się dość długo siedzi a oczy już nie takie dobre.

Tom01
10-10-2008, 21:51
Amatorsko (D70s) i zawodowo. Obróbka zdjęć z kamery 1000 kl/sek w rozdzielczości 1280X1024 (głównie wyostrzanie i analiza koloru). Trzeba widzieć "każdy szczegół" aby wybrać punkty do analizy, np. przy obróbce metalu. Można też zmontować z poszczególnych klatek film. Nad tym się dość długo siedzi a oczy już nie takie dobre.

Jak rozumiem, nie jest to oglądanie całego filmu, w domyśle w odpowiedniej jakości, a analiza wycinków i klatek? Bo jeśli film, to 100% będzie "widać" na monitorze "broadcastingowym". To drogie zabawki, przede wszystkim dlatego że obsługują sygnały progresywne. Kamera "szybkoklatkowa", z tego co się orientuję w tej technice, raczej nie pracuje w interlace. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale nawet w trybach 25i i 25p kamer amatorskich widać zasadniczą różnicę. Monitory do takich celów robi np Tamuz. Do mniej wymagających zastosowań można użyć dobrego monitora do edycji video. To są modyfikacje zwykłych monitorów komputerowych, z obsługą sygnałów telewizyjnych, oraz tak dobraną specyfiką wyświetlania, aby przypominać urządzenia telewizyjne. Nie znam wielu takich rozwiązań praktycznych, ale polecić mogę z oferty Eizo HD2441W, HD2442W jako przede wszystkim "postprocessingowe", lub CE240W, CG241W jako gorsze przy video, ale zawodowe do fotografii.