PDA

Zobacz pełną wersję : Konwerter szerokokątny - kilka pytań przed zakupem

kpn
10-10-2008, 00:58
Witam jestem zainteresowany kupnem konwertera szerokokątnego i mam kilka pytań przed zakupem by dowiedzieć sie czegoś więcej na ten temat gdyż odczuwam kilka niejasności, obecnie posiadam Nikona d60 z póki co standardowym obiektywem 18-55mm z gwintem 52mm i chciałbym do niego sprawić sobie właśnie taki konwerter gdyż jestem zakochany w efekcie fisheye, oczywiście zdaje sobie doskonale sprawe ze 180stopni pola widzenia nie osiągnę tak jak w obiektywach rybie oko, ale oczywiście chciąłbym uzyskać jakiś zarys tego ciekawego efektu ;] a dokładniej widzi mi sie te częsciowe załamanie obrazu na brzegach ;] oczywiście powiązanym z większym polem widzenia

i tutaj pare pytań mam właśnie w tej sprawie:
na początek chciałbym się dowiedzieć co oznacza dopisek przy nazwie konwertea np 0,5x lub 0,7x że o tyle większe pole widzenia czy co?

jaki powinienem szukać konwerte taki filtropodobny czy taki gubszy jak połowa kitowego obiektywu?

znalazłem na allgero 2 konwertey które mnie zainteresowały piewszy to
DSW PRO 07 DIGITAL KING 52mm http://www.allegro.pl/item450457927_konwerter_szerokokatny_07x_do_nikkor _18_55_gwar.html

a drugi to:
VIVANCO VC 95W 0,5X SQL http://www.allegro.pl/item446985278_szerokokatny_vivanco_vc_95w_0_5x_52m m_sql.html#gallery

który z nich polecacie? na konwerter chcial bym wydac powiedzmy nie wiecej niz 200zł max 220 zł

nie znalazłem takiego tematu więc, postanowiłem założyc nowy, z góry thx

Karl Johansson
10-10-2008, 01:05
co do całości Ci nie odpowiem, ale te przeliczniki to działają tak:
masz sobie 18-55, ustawione na 18mm, do tego konwerter z przelicznikiem x0.5, w związku z czym mnożysz 18 x 0.5, otrzymujesz 9mm, czyli efektywną ogniskową zestawu.

Na 99% jestem pewien, że tak właśnie to działa ;]

A tak najlepiej, to dozbieraj jeszcze ze 100pln i kup zenitarka 16 2.8, fajne szkiełko, tanie, daje dużo radości (wiem, bo sam mam i używam)

kpn
10-10-2008, 01:09
ok dzięki ;] dopisze jeszcze ze mile widziane jakieś linki do allegro