Zobacz pełną wersję : Sprzedaż zdjęć za granicę
Ostatnio trafiło się kilku klientów z zagranicy (dokładnie z Francji), jeden chciałby dostać fakturkę za fotki, a z księgową będę miał kontakt dopiero we wtorek i tu pojawia się być może problem:
-czy faktura ma być w języku klienta czy sprzedawcy?-czy może być po angielsku?
-nie wiem czy mogę zamiast PLNów wystawić fakturę na XXX Euro?
-i czy generalnie jakiś komplikacji z ewentualnymi różnicami vatów nie ma?
jestem zielony w tym temacie- nigdy nie zdażyło mi się sprzedawać poza Polskę. Więc prosiłbym kogoś kto ma już takie doświadczenie o jakieś porady, bo nie chciałbym jakiejś trefnej faktury walnąć ;)
....myślałem też żeby mi wysłali umowę o dzieło i niby pod ten papierek bym to podpiął, ale to raczej ostateczność i wolałbym jednak wystawić im fakturkę
To co chcesz zrobić, to jest wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów i usług. Żeby legalnie przeprowadzić taką transakcję musisz być zarejestrowany w Urzędzie Skarbowym jako podatnik VAT UE. Czyli zgłosić w US, że będziesz sprzedawał usługi lub towary w ramach dostaw wewnątrzwspólnotowych.
Jeśli już jesteś podatnikiem VAT UE, to wystawiasz zagranicznemu kontrahentowi we Francji fakturę netto, a nabywca we Francji nalicza odpowiednią stawkę VAT obowiązującą we Francji na takie usługi lub towary i odprowadza ją do francuskiego fiskusa.
To tak w skrócie.
dzięki, wygląda na to że francuzy się ucieszą że przez papierologię jaką muszę załatwić termin płatności im się z miesiąc przesunie :(
...-czy faktura ma być w języku klienta czy sprzedawcy?-czy może być po angielsku...
Faktura może być po polsku.
Na fakturze podaj numer swojego rachunku bankowego IBAN (dosłownie napisz IBAN) - przykład IBAN PL 34 1140 .............................. 7044.
Tzn. przed numerem rachunku wstaw również PL. Kwotę podaj w PLN. Bank żabojadom przeliczy Euro na złotówki.
Na fakturze podaj numer swojego rachunku bankowego IBAN (dosłownie napisz IBAN) - przykład IBAN PL 34 1140 .............................. 7044 ...
Musi być to słówko IBAN?
Natomiast bym wspomniał o kodzie swift.
Ja mam po prostu to tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img90.imageshack.us/img90/1951/kontoyk6.jpg)
i działa.
Musi być to słówko IBAN?
Natomiast bym wspomniał o kodzie swift.
Ja mam po prostu to tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img90.imageshack.us/img90/1951/kontoyk6.jpg)
i działa.
SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) Zapomniałem o tym napisać. Bez tego numeru nie można dokonać żadnego zagranicznego przelewu.
Ten numer można zdobyć w banku, lub na stronie:
www.swift.com
Ważna wskazówka: Wiele banków szczególnie internetowych używa w nazwie marki handlowej a nie właściwej nazwy banku, np. mBank to marka handlowa części internetowej banku BRE BANK w Łodzi. Stąd wpisanie mBank w wyszukiwarce zwróci pusty wynik, natomiast hasło “BRE BANK” da prawidłowy wynik z kodem SWIFT (BIC) oddziału bankowości internetowej (INTERNET BANKING) w Łodzi.
Prawidłowo powinno się przed nr konta PL wpisać IBAN. To informacja w jakim standardzie zapisany jest numer konta.
Bez przedrostka PL, nr konta zapisany jest w standardzie NRB.
Jak kontrahent jest jest obyty w przelewach międzynarodowych, to i bez słówka IBAN będzie wiedział o co chodzi.
Przede wszystkim ustalmy, za co dokładnie ta faktura. Bo jeśli za usługę typu "fotografowanie czegoś tam" u nas, a tylko klient był zagraniczny, to pewnie procedura jw.
Jeśli jednak pozycją na fakturze miałoby być udzielenie licencji na określone wykorzystanie zdjęć, wtedy sprawa wygląda inaczej i choćby ten NIP-UE nie jest potrzeby.
ajt
nikt ci nie przyjmie faktury bez nip ue
wiecej
nikt jej nie przyjmie dopoki nie zweryfikuje tego numeru nip na stronie weryfikacyjnej
dla polski jest to:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/lang.do?fromWhichPage=vieshome&selectedLanguage=PL
nie wprowadzaj w blad goscia
nip ue jest konieczny dla faktury.
jesli kupujesz za granica i nie masz nip ue to dostaniesz fakture z vat, jesli masz nip ue to dostaniesz bez vat.
nie jest tez prawda ze beda musieli sobie doliczyc we francji vat do tej uslugi. jaki niby mialoby to miec sens? jesli by doliczyli dajmy na to 22 proc to mieli by prawo do odliczenia tego 22 proc, jesli nie nalicza to tez nie odlicza. tym bardziej ze wszystkie pieniadze trafia i tak do us.
olo
Przede wszystkim ustalmy, za co dokładnie ta faktura. Bo jeśli za usługę typu "fotografowanie czegoś tam" u nas, a tylko klient był zagraniczny, to pewnie procedura jw.
Jeśli jednak pozycją na fakturze miałoby być udzielenie licencji na określone wykorzystanie zdjęć, wtedy sprawa wygląda inaczej i choćby ten NIP-UE nie jest potrzeby.
sytuacja totalnie zagmatwana bo zrobiłem dla nich 'przy okazji' sesję ich zawodnika tyle że ani w Polsce, ani we Francji ;) , a oni po paru miesiącach stwierdzili że jednak to kupują :)
i dzięki wszystkim za wszelkie wskazówki bo powoli temat mi się rozjaśnia :)
ajt
nikt ci nie przyjmie faktury bez nip ue
wiecej
nikt jej nie przyjmie dopoki nie zweryfikuje tego numeru nip na stronie weryfikacyjnej
dla polski jest to:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/lang.do?fromWhichPage=vieshome&selectedLanguage=PL
nie wprowadzaj w blad goscia
nip ue jest konieczny dla faktury.
Nikogo nie wprowadzam w błąd. Przeciwnie - chcąc się dowiedzieć, za co będzie faktura, chciałem ustalić, czy przypadkiem nie za licencję do zdjęć. Udzielenie licencji (tak samo jak tzw. usługi elektroniczne) jest bowiem w ustawie o vat w katalogu usług, których miejscem świadczenia jest kraj nabywcy (nawet jeśli świadczący nie ruszał się z Polski), co rodzi wiele konsekwencji w postaci specyficznie wyglądającej faktury (bez vatu, jeśli nabywca jest zarejestrowanym vatowcem w swoim kraju w UE lub z normalnym, polskim vatem, jak na krajowej fakturze, jeśli nabywca mieszkający w UE vatowcem nie jest). Nie jest też wtedy potrzebny NIP-ue (choć może być), gdyż rozporządzenie o fakturach mówi w tym wypadku tylko o konieczności podania numerów identyfikujących do potrzeb vat w swoich krajach.
Jeśli pytający sprzedał co innego niż licencja (usługa elektroniczna itd), wtedy powyższe nie ma zastosowania i Wasze informacje są ok :)
Jak na fakturze będzie np. "sesja zdjęciowa", to to piszesz ma zastosowanie, ale jeśli pod spodem będzie jeszcze osobna pozycja "licencja na wykorzystanie zdjęć na takich czy innych polach", wtedy do niej ma już zastosowanie to co napisałem, szczególnie na sposób rozliczania vatu trzeba zwrócić uwagę :)
wszystko ok ale zeby wystawic te fakture bez vatu musisz miec nip ue. tylko o to mi chodzi.
sprobuj to zrobic z nipem zwyklym a potem zanies to do skarbowki ( oczywiscie jesli klient w ogole bedzie chcial rozmawiac)
pozdro
olo
wszystko ok ale zeby wystawic te fakture bez vatu musisz miec nip ue. tylko o to mi chodzi.
olo
No właśnie nie, bo w przypadku, podkreślę jeszcze raz "usług, których miejscem świadczenia jest kraj nabywcy" I TYLKO TAKICH, należy podać na fakturze "numer identyfikujący nabywcę dla potrzeb vat w jego kraju" (może niedokładny cytat, ale sens właśnei taki). Oczywiście lepszy będzie nip-ue nabywcy, gdyż wtedy ewentualne udowodnienie w US, że nabywca ma status vatmana u siebie jest łatwiejsze. Natomiast w omawianym przeze mnie przypadku sprzedaży licencji nie trzeba mieć samemu nip-ue, wystarczy "zwykły". Zajrzyj do rozporządzenia o m. in. wystawianiu faktur :)