PDA

Zobacz pełną wersję : D60 i SB800 Czy... ?

Bartosh162
09-10-2008, 16:25
Witam, jestem nowy na forum.
Chcialem zapytac czy d60 moze zdalnie wyzwalac lampe sb800 czy potrzebuje do tego jakiegos wyzwalacza radiowego ? Od jakiegos czasu nurtuje mnie to pytanie i nie moge na nie znalezc odpowiedzi. Dziekuje i pozdrawiam wszystkich forumowiczow :)

Piotr_
09-10-2008, 18:06
SB800 ma wbudowaną fotocelę, więc możesz wyzwolić błysk przy pomocy lampy wbudowanej z D60. Nie ma jednak możliwości sterowania lampą z aparatu ponieważ D60 nie ma wbudowanego sterownika CLS.

Bartosh162
09-10-2008, 21:53
Aha, czyli np ustawie sabine np na statywie a lampa ktora mam na aparacie swoim blyskiem spowoduje wyzwolenie blysku sabiny ? Na innym forum otrzymalem odpowiedz ze potrzebuje do tego sterownik su-800 bo nie da sie jej zdalnie wyzwolic to ta wypowiedz. "D60 nie obsługuje CLS-a przy pomocy wbudowanej lampy. Potrzebujesz kontrolera SU-800 lub drugiej SB-800. Możesz wyzwolić SB-800 w manualu, przy użyciu wbudowanej fotoceli, jeśli użyjesz do tego wbudowanej w manualu."
Dzieki

Piotr_
09-10-2008, 23:09
Aha, czyli np ustawie sabine np na statywie a lampa ktora mam na aparacie swoim blyskiem spowoduje wyzwolenie blysku sabiny ?

Tak. Musisz przełączyć SB800 w tryb SU-4.

Na innym forum otrzymalem odpowiedz ze potrzebuje do tego sterownik su-800 bo nie da sie jej zdalnie wyzwolic to ta wypowiedz. "D60 nie obsługuje CLS-a przy pomocy wbudowanej lampy. Potrzebujesz kontrolera SU-800 lub drugiej SB-800. Możesz wyzwolić SB-800 w manualu, przy użyciu wbudowanej fotoceli, jeśli użyjesz do tego wbudowanej w manualu."
Dzieki

Dobrze ci odpowiedzieli. D60 nie potrafi sterować pracą lamp w trybie CLS. Nie możesz sobie ustawiać w aparacie trybu działania lamp zdalnych, siły błysku itp. D60 umożliwia wyłącznie wyzwolenie błysku sabinki. Lampa przy włączonym SU-4 może pracować w dwóch trybach:
1. Automatyka wbudowana błysku A.
Ustawiasz na lampie wartość ISO i przysłony w aparacie a lampa dobierze siłę błysku.
2. Manualny M
Ustawiasz na lampie moc błysku.