Zobacz pełną wersję : Problem z NEF w PS CS3
Witam,
mam problem z obrabianiem zdjęć zapisanych w NEF-ach w Photoshopie CS 3. Otóż od razu po otwarciu zdjęcia, zanim jeszcze zacznę nad nim pracować, następuje bardzo duża strata nasycenia kolorów (robią sie "wyblakłe"). Mój apart do Nikon D60, mam też zainstalowany najnowszy plug-in Adobe Camera Raw. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Tomek Grzywaczewski
kkosecki
09-10-2008, 12:56
A to normalne, ACR podaje Ci "czyste" zdjęcie do obróbki. Też uważałem to za błąd lub niedoskonałość ale jeśli robisz w RAWIE to po to aby wywołać zdjęcie według własnych upodobań.
Pozdrawiam!
Witam,
mam problem z obrabianiem zdjęć zapisanych w NEF-ach w Photoshopie CS 3. Otóż od razu po otwarciu zdjęcia, zanim jeszcze zacznę nad nim pracować, następuje bardzo duża strata nasycenia kolorów (robią sie "wyblakłe"). Mój apart do Nikon D60, mam też zainstalowany najnowszy plug-in Adobe Camera Raw. Z góry dziękuję za pomoc
Jedyny soft który wczytuje ustawienia z body to oficjalne oprogramowanie Nikona do edycji NEF - NX.
proponuje najpierw nauczyc sie czytac i umieszczac posty tam gdzie trzeba...
Jesli bys tylko chwilke poswiecil to w forumowym archiwum wszystko bys znalazl co potrzebujesz.
AlieN_dwa
09-10-2008, 14:47
Proponuję usunąć ten ten temat, bo nie wnosi niczego nowego i tworzy ogólny bałagan na forum :(
Ściągnij sobie ze strony Adobe beta-profile dng (konieczna wczesniejsza bezpłatna rejestracja):
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles#Downloads_and_Installation
Na podanej stronie masz instrukcję instalacji i używania w PS.
Będziesz miał do wyboru kilka profili predefiniowanych pod Nikona - odwzorowanie kolorów już bardziej zblizone do tego z puszki.
Pozdr.
Dziękuję bardzo za pomoc, wszystkim, którzy chcieli mi jej udzielic:)
P.S. AlieN_dwa, a może by tak Ciebie usunąć z forum, bo jeśli wszystkim, którzy mają jakis problem udzielasz takich dopowiedzi to chyba Ty nie wnosisz tutaj nic nowego:-?
Dziękuję bardzo za pomoc, wszystkim, którzy chcieli mi jej udzielic:)
P.S. AlieN_dwa, a może by tak Ciebie usunąć z forum, bo jeśli wszystkim, którzy mają jakis problem udzielasz takich dopowiedzi to chyba Ty nie wnosisz tutaj nic nowego:-?
Widzisz Nantos. Otóż uważam, że nie masz racji. I zrozum irytację innych. W tym i moją - tyle, że ja już się wyleczylem, ale i zobojętniałem na lenistwo innych. Więc zamknąłem swoją zgryźliwość. AlieN_dwa jeszcze nie.
Przychodzisz tu i swoim pierwszym postem walisz bez skrępowania o odpowiedź, którą sam bez problemu mógłbyś znaleźć. Jesteś we właściwym dziale - wystarczy przejrzeć i się zorientować, że ten problem już tu jest. Ale po co? Prawda? Lepiej po prostu spytać. A to, że powielać i powielać w nieskończoność to samo, to już nieważne. Bardzo to mi się nie podoba w aktualnych czasach. Niechęć do własnego wysiłku.
Sorry, ale nie znalazłem nigdzie na tym forum, podobnego problemu związnanego z D 60, a sądziłem, że problem tkwi właśnie w systemie zapisywania zdjęć aparacie (dlatego, tez umieściłem ten post w dziale "D 60"), gdyż jest to sprzęt na tyle nowy, że NEF-y w ogóle nie są obsługiwane w podstawowej wersji CS 3. Dla porównania nie miałem tego problemu przy zdjęciach z Coolpixa 8800 oraz D 200.
Natomiast, jeśli gdzieś taki wątek już się pojawił, to prosze podaj mi do niego linka, a ja z góry przepraszam.
a jak zainstalowac ten profil do CAR ?
Sorry, ale nie znalazłem nigdzie na tym forum, podobnego problemu związnanego z D 60, a sądziłem, że problem tkwi właśnie w systemie zapisywania zdjęć aparacie (dlatego, tez umieściłem ten post w dziale "D 60"), gdyż jest to sprzęt na tyle nowy, że NEF-y w ogóle nie są obsługiwane w podstawowej wersji CS 3...podstawowa wersja CS (czyli jak rozumiem bez zainstalowania ACR) nie obsługuje żadnych! NEFów.
Nie musisz szukac wątków o D60, tak jest ze wszystkimi nefami ze wszystkich nikonów.
Wątków o tym, że PS CS i ninne programowanie nie widzi ustawień puszek nikona jest od groma. Jak już ci pisano tylko nikonowski NC i NX czyta w pełni poprawnie nikonowskie nefy (tzn uwzględniając ustawienia użytkownika).