Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Poprawa klarownosci zdjec krajobrazowych - pobuilem sie juz z filtrami.

Campo
09-10-2008, 11:51
Ok., pogubilem sie z tymi filtrami.
Jade niedługo w niskie gorki (Kudowa i okolice), chce sobie pofocic krajobrazy. Obiektyw to kit 18-135 i nie, nie kupie na wyjazd lepszego J.
Z tymi filtrami to już się zgubiłem – chciałbym „poprawic” wyglad zdjec krajobrazowych, a dokladnie – uzyskac wieksza klarownosc, przejrzystosc, zdjac delikatna „mgielke” (nie nieostrosc!), uniknac duzych strat kontrastu przy bocznym swietle itp. Czy do tego potrzebuje filtru UV, skylight czy polar? (pomijam temat poprawy koloru nieba, tonalnosci sceny itp. – czyli nie o filtr szary połowkowy się tu pytam).
Wyczytałem, ze UV sprawdza się tak naprawde dopiero w okolicach 2000m npm. Tak wysoko to ja nie bede. Artykul Alfa sugeruje uzycie skylight, ale…
PS. Tak, używałem szukajki, ale wszystkie znalezione przeze mnie watki traktujące o UV czy sky dotycza… ochrony obiektywu. A nie o to mi chodzi.

Valdek_Tychy
09-10-2008, 12:25
Po pierwsze popraw "klarowność" tekstu bo na białym forum nic nie widać.
Filtr UV (taki porządny) ma za zadanie zmniejszenie ilości promieni UV docierających poprzez obiektyw do filmy/matrycy aparatu, a powodujących niebieskawą dominantę na obrazie, szczególnie widoczne jest to w górach, gdzie promieniowanie UV jest wyższe z powodu cieńszej warstwy atmosfery (góry są wyżej - ale odkrywcze :D ) Dodatkowo powłoki filtra UV powodują podniesienie (lekkie) kontrastu obrazu.
Filtr UV "porządny" to taki, który w swojej konstrukcji oprócz szkła posiada również powłoki ochronne - im więcej, tym lepiej. ,Z tańszych a dobrych polecam HOYA HMC super które mają opinię trudno czyszczących się, ale za to najlepszy stosunek jakość/cena lub droższe np. B+W, Marumi, Heliopan.

Campo
09-10-2008, 12:47
Chetnie poprawie kolorystyke (skad sie taka wziela - bladego pojecia nie mam), ale nigdzie nie widze przycisku do edycji postow. Cos sie zmienilo i nie mozna edytowac wlasnych postow?

W temacie watku: zasady (teoretycznie poki co) dzialania poszczegolnych filtrow znam, pytanie jak to sie przedklada na praktyke - innymi slowy czego uzyc aby poprawic na zdjeciu to co chce poprawic - jesli oczywiscie sie da.
Zasugerowales UV.
Ale zdjecia krajobrazow to nie tylko gory (czyli duzo m nad poziomem morza). Wiec UV pewnie na wiele sie nie zda - dobrze rozumuje?

Valdek_Tychy
09-10-2008, 14:22
Generalnie filtry UV podnoszą nieco kontrast ale tylko nieco i mają zastosowanie wszędzie tylko w górach zauważ,że jakiś już czas mamy problem dziury ozonowej czyli warstwy powstrzymującej m.in. promieniowanie uv przez co w zasadzie wszędzie na ziemi poziom promieniowania uv wzrósł w porównaniu z czasami kiedy wymyślono te filtry tak,że "manie" dobrego filtra nie zaszkodzi.
W celu poprawy "widoczności"warto też stosować polara kiedy warunki temu sprzyjają.

pebees
09-10-2008, 14:24
Chetnie poprawie kolorystyke (skad sie taka wziela - bladego pojecia nie mam),
Pewnie z wklejenia z jakiegoś Worda :) Poprawiłem :)

Campo
09-10-2008, 14:26
Pewnie z wklejenia z jakiegoś Worda :) Poprawiłem :)

Zgadles, z jakiegos Worda ;). Dzieki, ze poprawiles, chociaz z kolei na czarnym teraz nic nie widac ;). Ale ok, zostawmy to juz.

Reasumujac w temacie watku - UV i polar naprzemiennie (badz razem? hmm...). Skylight nic nie da?

akustyk
09-10-2008, 15:09
najwiecej daje zawsze wychodzenie odpowiedniego swiatla.
filtry tego nie zastapia. chocby skaly sraly

swider
09-10-2008, 20:30
Reasumujac w temacie watku - UV i polar naprzemiennie (badz razem? hmm...).
Razem - bez sensu. Polar ma wlasciwosci filtra UV, wiec jak masz zalozony polaryzacyjny, nie zakladaj UVki, bo tylko pogorszysz sobie jakosc obrazu.

Campo
10-10-2008, 09:05
OK, a wiec stanelo na polarku. Super. Dzieki!